Jelentősen javulnak az Intel SSD-k

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

Az Intel SSD-k kapacitása és sebessége is jelentősen nőhet a jövőben az új Micron 3D-s chipeknek köszönhetően. A vállalat, ami jelenleg is felelős az Intel SSD-kben található chipekért, már elkezdte szállítáni az új 3D-s NAND flash chipeket. A technológiának köszönhetően gyakorlatilag egy csomag rágó méretű lapkán elfér 3,5TB adat, egy hagyományos 2.5 inches meghajtó esetén pedig akár 10TB (vagy több) is.

Az SSD-k kapacitása és strapabírósága ettől függetlenül is nő. A Fixstars előző hónapban egy 13TB-os modellt hozott ki, aminek ára 13000 dollár (kb. 1 dollár/GB). A SanDisk idén 6 és 8TB modellek bevezetését tervezi és a Samsung is készül egy 4TB-os meghajtóval. Az Intel jelenleg 4TB-os SSD-ket árul a “normál” felhasználói vonalon; ez a kapacitás Micronnak köszönhetően megháromszorozódhat. Az Intel egyelőre nem kommentálta a dolgot, de a Micron biztos, hogy ki fog hozni új modelleket a saját márkaneve alatt.

A 3D NAND technológia lényege, hogy a chipek egymásra vannak pakolva. Így kisebb helyet foglalnak, valamint a cellák közelebb vannak egymáshoz, azaz javul a sebesség. A jelenlegi elrendezés szerint egymás mellé vannak pakolva a chipek. A Micron kicsit le van maradva ezzel a megoldással, a Samsung és a Toshiba már évek óta használja a technológiát, amivel költségcsökkenést és a teljesítménybeli javulást értek el.

A Micron eljárása kicsit más a riválisokéhoz képest: a Micron technológiája megbízhatóbb, de a többieké hosszabb üzemidőt ígér. A vállalat szerint chipjeik háromszor kevesebb helyet foglalnak azonos tárkapacitás mellett, mint a jelenlegiek. Az egyelőre nem derült ki, hogy a Micron mikor fogja ezeket használni az Xpoint-hoz, ami az Intel-lel egy közös projekt. Ennek keretein belül a jelenlegi SSD-khez képest 1000X-es teljesítménybeli növekedést ígérnek. Ezek a modellek még az idei évben jelenhetnek meg.

Forrás: pcworld.com

Marci

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?