Karácsonyi ötletek – az okoskarkötő

0
563

Az információs technológia útvesztőjében karácsonyi ajándékot keresni hálátlan dolog: laptopot vegyünk? Milyet? Tabletet vegyünk? Milyet? Okoscuccot vegyünk? Milyet? Mostani cikkünk személyes tapasztalatokra építkezik és az okoskarkötő kérdéskörét járja körbe. 

Karácsonyi ötletek - az okoskarkötő

Mi is az az okoskarkötő?
Az elmúlt években minden okos lett. A telefonokkal kezdve, a tévéken át egészen a kávéfőzőig gyakorlatilag minden. Ezt a trendet meglovagolva kelt életre az okoskarkötő is – ahol joggal merül fel a kérdés…

…mégis mire való?
Számolja a lépéseinket és megkülönbözteti a sétát, a könnyű kocogástól vagy az őrült sprinttől, figyeli az alvásunkat, kommunikál más okoseszközünkkel, ébreszt ha kell, vagy emlékeztet, méri a pulzusunkat és a többi – gyakorlatilag feltérképezi, hogy mennyire vagyunk aktívak. 

Karácsonyi ötletek - az okoskarkötő

Hogy válasszak?
Egyénre szabottan – vagy bízz Istenben és vegyél le egyet a virtuális polcról a kosaradba. Személyes döntésem előtt viaskodtam és hibáztam is: nem akartam elválasztani az órát az okoskarkötőtől, viszont ezt az eszközt nem is akartam naponta, de még csak hetente se tölteni. Így esett a választásom a Withings Activité Pop-ra. Évi egy elemcsere, lépésszámláló, alvásfigyelő – viszont nagyon hiányoltam belőle az okosébresztőt (tudjátok, amikor az alvási fázishoz igazítva ébreszt az eszköz, egy megadott időablakon belül). 

Ezért nem is volt sokáig a birtokomban. Úgy éreztem, hogy egy olcsóbb karkötő is megtenné – és jött is a tavalyi Black Friday, ahol kvázi potom pénzért vettem egy Jawbone UP2-őt. Tudta mindazt amit elődje és még többet is, imádtam – az első néhány hónapban. Semmi cicó, semmi kijelző, csak ami esszenciális és egy frankó kis app mellé (ez persze a Withings-nél is meg volt). 

Teljesen elégedett voltam – és mégis, egyre inkább elhanyagoltam a hordását, mígnem ki is kopott a mindennapjaimból az, hogy felvegyem. Aztán utána olvastam a dolognak és csak arra kellett rádöbbennem: benne vagyok az átlagban

…de milyen átlagban?
Kérem szépen, az átlag ebben az esetben azt jelenti, hogy a vásárlást követő 6. hónapig az okoskarkötők – forrástól függően – harmada, fele, háromnegyede elhagyja nem csak a napi szintű használatot, de gyakorlatilag egyáltalán nem is nyúl már ehhez a  kiegészítőhöz. Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy nem ajánlottse Karácsonyra, se születésnapra, se semmire. Olyan, mint az olcsó áruházi bon-bon, azzal a különbséggel, hogy nem járja körbe a családot. 

Mégis vennék egyet
Tiszta sor, mind különbözünk – mégis ilyen cuccot néztél ki. Innen már csak annyiban segíthetek, hogy átkalauzollak a szükséges kérdéseken:

  1. Mennyit is szánok rá?
  2. Mit is kellene, hogy mérjen – kell GPS, pulzusmérés?
  3. A dizánj – mindennapok mellett esetleg az elegánsabb pillanatokban is meg kell felelnie?
  4. A kijelző – fekete-fehér, színes, vagy nem is kell kijelző?
  5. Az alkalmazás – ez gyakorlatilag a felhasználói élmény mérőszáma, megelégszek a minimummal vagy minőség kell?
  6. Mennyit is bír? Egy hetet töltés nélkül? Kevesebbet?
  7. Bírja az esőt? Na és ha úsznék benne?
  8. +1 Cserélhető a szíja? (Lásd a következő pontot. 🙂 ) 

Karácsonyi ötletek - az okoskarkötő

Jawbone UP2
A fentiek után mégis okoskarkötőt vennél? Akkor legalább ne Jawbone terméket vásárolj: az app rendben van, a hardver sem rossz, hibahatárokon belül mér, letisztult és kellő üzemidővel is rendelkezik. Csak néhány hónap elteltével veheted az újabbat. Nem, a szíj nem cserélhető – vagyis ami alant látható, az elkerülhetetlen. 

Karácsonyi ötletek - az okoskarkötő Karácsonyi ötletek - az okoskarkötő

Epilógus
Az okoskarkötőknek van egy kis múltja, akad jelene, de szerintem nem túl sokat tartogat számukra a jövő. Egyszerű analógia: az okosóra a svájcibicska, az okoskarkötő pedig a zsebkés. Az okosóra előbb-utóbb, mindent tudni fog (és még jóval többet is!), mint az okoskarkötő és ebbe beleértem az üzemidőt is. 

Gabe

Forrás

Forrás

Forrás

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét