Kiano Intelect 10 3G teszt

0
390

Kiano Intelect 10 3G teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Laptopszalon Buda

Hirdetés

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d

Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva

Tel: 20/612-1111

 

Prológus

 

Rendszeres olvasóink már találkozhattak a Kiano Intelect 10 3G kistestvérének tesztjével. Az első gondolataimat nem volt egyszerű szavakba önteni, hiszen a tech-sznobizmusom annyira eluralkodott rajtam, hogy nehéz volt objektív szemmel megvizsgálni egy ismeretlen és ráadásul szemérmetlenül olcsó eszközt. Szinte erőszaknak éreztem, hogy ilyesmikkel is foglalkoznom kell. Az Intelec 10 esetében ilyen probléma már nincs, egy fokkal jobban megismertem a márkát, bár az eddigi próbálkozásaim mind kudarcba fulladtak, még mostanra se tudok részletesebb betekintést adni a márka történetébe, pedig egyre inkább kíváncsi vagyok. Ezt a kíváncsiságot az táplálja, hogy az Intelect 7 csak felkeltette az figyelmemet, az Intelect 10-re pedig már lényegében kíváncsi is voltam

 

Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Tehát, mit tudhatunk a Kiano márkáról? Ahogy az előbb is utaltam már rá: sok mindent nem. Lengyelországi gyökerekkel rendelkezik és valószínűleg nem csak egy ötletre építkeztek, hanem a megvalósítás folyamatába nem kevés tőke is került. Hiszen tőke nélkül ilyen minőségi palettát nem sikerült volna elkészíteni. Bár eddig csak két Kiano eszköz járt a kezeim között, nyugodtan kijelenthetem, hogy bármikor nyugodt szívvel fogom ezt a márkát beengedni az otthonomba, annyira kellemes csalódást okozott. A cégfilozófia a teljesítmény-szépség-ár triumvirátusára épül – ez egészen emelkedettnek hangzik, de a szavakat tartalommal is meg kell tölteni az igazi siker érdekében.  Én úgy érzem, nagyon jó úton indult el a Kiano.

 

Első benyomás & külső

 

Nem akartam képeket nézegetni még az előtt, hogy a kezembe vettem volna. Egy terméklapot láttam, ami arra engedett következtetni, hogy egy nagyra nőtt Kiano Intelect 7 kerül majd elő dobozból, de hatalmasat tévedtem. Ahogy a kezembe vettem rögtön megkaptam azt a minőségérzetet, amit a kistestvérből hiányoltam. Habár itt is alapvetően műanyagból készült a váz, de a két hosszanti oldalon fémet is felhasználtak, ami sokat hozzátesz az előbb emlegetett minőségérzethez, de emellett jótékony hatással van az összeszerelés robusztusságára és a dizájnra is. Kicsit elgondolkodtatott a táblagép hátulja, mivel az általam nem igazán kultivált zongoralakk bevonatot kapta meg, de a gyártó előrelátóan védőfóliával látta el, így valószínűleg túl éli azt a pár napot karcmentesen, amíg rendes tokba kerül. A domináns szín egyébként a fekete, amit csak az előbb emlegetett fémelemek törnek meg. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Az egykezes használat elképzelhető, a súly nem gátolja, viszont a képátló már sokkal kényelmetlenebbé teheti. Félretéve a tabletet csak egy pillantásra érdemes a doboz, ugyanis a kötelezők & sallangok mellett semmi olyasmit nem tartalmaz, ami felkelthetné az érdeklődésünket. Töltő, papírok, ennyi. Ez viszont legalább olyan ízléses tálalásban, mint maga az eszköz. Számomra kifejezetten tetszik a futurisztikus üzenet, amit leginkább a doboz és a táblagép előlapjának alján látható logó közvetít. 

 

Érintőkijelző & kezelhetőség

 

Érintőkijelző formájában is azt kapjuk meg, amit a kistestvérben keresve se találunk: tűéles kép. Ezt pedig az 1920×1200 pixel (=240 dpi) felbontással büszkélkedő 10.1 hüvelykes IPS panelnek köszönhetünk, ami magában hordozza gyártástechnológiájának minden előnyét, vagyis remek betekintési szögekkel rendelkezik, a színhűsége átlagon felüli, fényereje még a fényképezőgépünket is megtréfálta.

 Kiano Intelect 10 3G teszt

Ugyan azt tudom mondani, mint a Kiano Intelect 7 esetében: professzionális felhasználáson kívül mindenki megelégedhet. Azt továbbra se gondolom, hogy a virtuális billentyűzetek legjobbikát a Google számlájára írhatjuk, az viszont biztos, hogy az Intelect 10 amit csak lehet, kihozott belőle. Elgépeléseim javarészét saját hibámnak, figyelmetlenségemnek tudhatom be, csodára pedig amúgy se vártam. Tény és való, hogy egy valódi nyomásponttal rendelkező billentyűzet pótolhatatlan, de egyszerű tartalomfogyasztásra, néhány e-mail váltásra ez is tökéletesen elegendő. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Teljesítmény & szoftver

 

Először is beszéljenek a megmásíthatatlan tények: kétmagos Intel Atom Z2580 CPU mellett 2GB RAM és 16GB tárhely áll rendelkezésünkre, mely utóbbit szerencsére micro-SD kártya segítségével bővíthetjük. Ez rá is fér a rendszerre, hiszen az előretelepített alkalmazások és az Android operációs mellett circa 13GB áll rendelkezésünkre, ami viszonylag szűk keretet szab lehetőségeinknek. Az természetesen nem csak jól hangzik, de manapság szinte már elvárás, hogy egy processzor legalább két maggal rendelkezzen. Ennek természetesen eleget tesz az Intel Atom Z2580. A lentebb látható benchmarkok pedig a piszkosabb részletekbe is betekintést engednek, viszont az AnTuTu eredményéből egy sort idézni kívánok minden kétkedő olvasónak: “CPU: Jó teljesítmény, párhuzamos alkalmazásfuttatásra és 3D játékra megfelel. RAM: Kiváló. 2D Grafika: Kiváló. 3D Grafika: Kiváló, a legnagyobb 3D játékok is szépen futnak.” Természetesen ezt én is le tudtam volna írni, de saját szavam hitelességét valódi eredményekkel kívántam alátámasztani. Vagyis, az Intelct 7 táblagéppel szemben itt már komolyabb grafikus alkalmazások is teret nyerhetnek, igényesebb játékok is szépen elfutnak. Ezzel persze együtt jár az is, hogy a mindennapos használat is zökkenőmentesebb, élvezhetőbb a webes tartalomfogyasztás, böngészés, filmezés. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Szoftver tekintetében viszont teljes mértékben ugyan azt kapjuk, mint a kistestvérnél: Android 4.2.2 Jelly Bean. Sajnos a frissítést ebben az esetben sem tudom a jövőbeni tulajdonosoknak megígérni, hiszen viszonylag kevés hivatalos információval rendelkezünk még a Kiano termékekkel kapcsolatban. Amit viszont elmondhatok, hogy ez egy jól bevált, kiforrt és kellő támogatással rendelkező mobil operációs rendszer, ami kevés meglepetést tartogathat a robotos platform kedvelőinek. Mindent ott találunk meg, ahol megszoktuk, az előretelepített alkalmazások között pedig alig találunk kukába valót. Sőt, van még irodai szoftvercsomagunk is a WPS Office személyében. Se többet, se kevesebbet nem kapunk a minimális elvárásainknál. 

 

Hő-, és zajkibocsájtás

 

A táblagépekre jellemző módon nem nagyon beszélhetünk zajkibocsájtásról, ami leginkább a passzív hűtésnek tudható be. Egy-egy modellnél előfordul, hogy maga az alaplap (feltehetőleg az energiagazdálkodás miatt) cicereg, de ez erre az eszközre egyáltalán nem jellemző. Ami viszont ennél fontosabb, hogy igazi melegedésről sem számolhatok be. Ez egyébként nem csak a komfortérzetünk miatt fontos kérdés, hanem a hardverelemek élettartama miatt: a jól beállított és folyamatosan tartott üzemi hőmérsékletek optimális esetben lehetővé teszik azt, hogy csak azért cseréljük le az adott eszközt, mert eljárt felette az idő és nem azért, mert beadta a kulcsot. 

 

Üzemidő

 

Üzemidő tekintetében hasonló tapasztalataim vannak, mint a kistestvérnél. Az igaz, hogy az Intelect 7 kisebb kijelzővel rendelkezik, aminek a felbontása még arányaiban is kisebb, de ezt az Intelect 10 esetében kompenzálja a nagyobb kapacitással (7100mAh) rendelkező lítium-ion akkumulátor. Mire elég ez? Ha reklámszöveget szeretnék készíteni, a rendelkezésre állásról azt mondanám, hogy a határ a csillagos ég. Ezzel csak az a baj, hogy semmi kézzelfoghatót nem adtam az olvasónak. Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy ezen a téren 5, de akár 7 nappal is számolhatunk. Persze, ezt már minimális használat is befolyásolhatja! Ami a legkellemetlenebb élményt nyújtja, az a 3G adatkapcsolat – bár ez az egyik legnagyobb előnye az eszköznek, azzal számolnunk kell, hogy az üzemidőt ezzel jelentősen csökkentjük (csak úgy, mint játék közben). 

 

Csatlakoztathatóság, kommunikáció, garancia, hangzás

 

Csatlakoztatnunk sok mindenhez nem kell. Én azért ebben az árkategóriában már hiányolom a mini-HDMI portot, ezt egyértelmű hátrányként tudom felhozni. Kénytelenek leszünk megelégedni a megszokott 3.5 mm jack-, és micro-USB csatlakozókkal. Ezen kívül még a micro-SD bővíthetőséget garantálja számunkra az eszközt. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

A kommunikáció már egy picit más téma, hiszen mint már korábban is utaltam rá, a 3G az egyik legnagyobb fegyver, amit a fedélzetén hordoz az Intelect 10. Sőt, az én elvárásaimnak teljesen eleget is tesz, nem érzem égető szükségét annak, hogy villámgyors 4G LTE modullal szerelt verziót használjak. Ezt pedig leginkább saját tapasztalataimra vezetem vissza: hálózatfüggő, de a 4G lefedettség még bőven alulmúlja a 3G lefedettséget. A 3G-n kívül a szokásos Wi-Fi & Bluetooth 4.0 áll rendelkezésünkre, ezekben pedig nagyot nem csalódhatunk. Azt azért megjegyzem, hogy az Intelect 10 esetében jobban sikerült eltalálni az antenna méretét, jobb jelerősséggel dolgozott, mint a kistestvér. 

 

2 év gyártói garanciával rendelkezik a Kiano Intelect 10. Ez szokatlan, a legtöbb táblagép gyártó, még a nevesebbek is, csak 1 évet szoktak kínálni az újonnan vásárolt eszközükhöz. Ráadásul, ha javíthatatlan hibával találkoznak a  Kiano szervizben, a gyártó ígérete szerint 5 nap alatt cserélik a készüléket. Ennél jobb szolgáltatást csak az üzleti szférában kaphatunk. A pontozótábla levonását annyival érdemelte ki a Kiano, hogy még nem bizonyított. Amíg pedig nincs tapasztalatunk, csak vakon tapogatózunk. 

 

hangzással nincs baj sőt, engem igazából meggyőzött, de a hangszórók elhelyezése számomra már jóval kellemetlenebb. Néhány táblagépnél sikerül olyan szerencsétlen módon elhelyezni a hangszóró furatokat, hogy ha fektetve tartom a kezem eltakarja ezeket. Nincs ez az Intelect 10 esetében sem másképp. Ez már csak azért is bosszantó, mert nincs valami hatalmas tenyerem és ráadásul a kisebb, olcsóbb modellnél ez nem fordult elő. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Kamerák

 

Kameraügyileg nagyon elfogult vagyok és eléggé szélsőséges nézeteket vallok, melyre még nem tudott táblagép rácáfolni. Ha tehetném, a táblagépek hátlapi kameráit száműzném, hiszen ezek teljesen feleslegesek. Aki 70-80 ezer forintért vesz tabletet, szinte biztos, hogy okostelefon tulajdonos is, ez utóbbin – tapasztalatom szerint – pedig jóval tisztességesebb kamera modult találhatunk meg. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Tehát, ha nem lenne hátlapi kamera, spórolhatnánk egy keveset a gyártáson, ezt az összeget pedig levonhatnánk a fogyasztói árból, vagy fontosabb alkotóelemekre fordíthatnánk. Milyen fontosabb alkotóelemekről lehet itt szó? Például az előlapi vagy másnéven webkamerára. Ennek a létjogosultságával nem tudok vitatkozni. Bár az Intelect 10 esetében viszonylag tisztességes webcamról van szó, mivel 2 megapixeles felbontásra képes, míg a hátlapi 5MP. Mindkettőt csak megfelelő fényviszonyok mellett tudom ajánlani. 

 

Epilógus – Verdikteljünk

 

Elérkeztünk a záróakkordhoz. Összességében megelégedettségemre dolgozott az elmúlt néhány napban a Kiano Intelect 10, ami teljesen meglepő egy korábban ismeretlen névtől. A bevezetőben utaltam arra, hogy a teljesítmény-szépség-ár triumvirátusára épít a gyártó és az elmúlt hetek tapasztalataiból táplálkozva ki merem jelenteni, hogy nem a levegőbe beszélnek a marketingesek. Sőt, böngésztem a gyártó honlapján és már várom, hogy legközelebb milyen táblagépet vagy e-book olvasót láthatok vendégül otthonomban. 

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Mert bizony erről van szó: külsőre nem csak vállalható az Intelect 10, de nekem személy szerint el is nyerte a tetszésemet. Szép? Igen. Aztán itt van a teljesítmény, ami már nem csak a minimum igényeinkre szabtak, mint a kistestvér esetében, hanem itt már próbára tehetjük, hogy mit bír a vas. Ennek persze megvan az ára, szó szerint: az Intelect 10 több, mint kétszer annyiba kerül, mint kis testvére – vagyis itt kellett jobban balanszírozni a háromszögön. Viszont, meg is ér az árát. Tehát, én mégis merem azt állítani, hogy ebben az árkategóriában egyértelmű nyertest koronázhatunk, hiszen egy remekül összerakott eszközről van szó. Elsősorban azoknak ajánlom, akik 10.1 hüvelykes eszközt keresnek és a teljesítmény mellett 3G adatkapcsolatra is szükségük van.

 

Kiano Intelect 10 3G teszt

 

Kiano Intelect 10 3G teszt

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Android lépésről lépésre – I. rész

Android lépésről lépésre – II. rész

MyDroid System Info: tudj meg többet Androidos eszközödről

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét