Kiano Intelect 8 3G teszt

0
428

Kiano Intelect 8 3G teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d

Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva

Tel: 20/612-1111

Prológus

Az Intelect 8 sorban a harmadik Kiano táblagép ami tiszteletét teszi szerkesztőségünkben. Emlékszem, hogy az első teszt előtt mennyi előítélet volt bennem az ismeretlen márka hallatán. Ezt az előítéletet az elmúlt két teszt, az Intelect 7 és az Intelect 10 teljesen eltörölte belőlem – elsősorban az árképzés kelti fel az ember figyelmét, de meggyőződésem, hogy értéket kapunk a pénzünkért. 

Kiano Intelect 8 3G teszt

Az Intelect 7 esetében tapintható az olcsóság, de a 30 000 forintos esetében ez nem számít szentségtörésnek. Aztán kezembe került a trió legnagyobbja, az Intelect 10 ami bizony a szemünket is gyönyörködteti és érezhető volt, hogy sokkal inkább odafigyeltek az anyaghasználatra is. Az Intelect 8 ez utóbbi vérvonal örököse, nem véletlen viseli magán az “Elegance by Zanetti” utótagot. A szépség azonban viszonylagos, ám a teljesítmény már sokkal kézzelfoghatóbb, könnyebben számítható  – szerencsére ez utóbbiból is mértek a tesztalanyba. 

Első benyomás & külső

Akik elolvasták a korábbi Intelect teszteket tudhatják, hogy engem gyakorlatilag megvettek Lengyelországban – nem véletlen, hiszen a markáns, elegáns vonalvezetés mindig is a gyengém volt. A nagy testvér, Intelect 10 esetében annyira nem volt szembeötlő, de ebben a kisebb méretben már sokkal inkább: az iPhone negyedik generációjából egészen sokat meríthettek az alkotás folyamatában – a fémes élek, lekerekített sarkok, üveg hátlap már korábban is látható volt. Meggyőződésem, hogy ezzel nincs semmi baj, hiszen egyébként sincs semmi új a nap alatt. Azt azonban sajnálom, hogy az üvegfelületek csak úgy vonzzák az ujjlenyomatokat és még karcok nélkül sem tűnik igényesnek, ha zsíros-maszatos a táblagépünk. A csavaróerőknek kellő mértékben ellenáll, de komolyabb mechanikai hatásnak jobb, ha nem tesszük ki – jobb lesz, ha tokban használjuk

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt

Be kell látni: ebben az árkategóriában, ennél szebbet keresve sem találhatunk. Már pedig kerestük a lehetséges jelölteket, de a Kiano tényleg meggyőzött – a fekete egyszínűséget remekül megtöri a fémes keret, ráadásul engem a logó is megfogott. Jobb oldalt találhatjuk a be/kikapcsoló gombot, a dedikált hangerő szabályozót és a bővítő helyeket: microSD kártya és a 3G-t (micro-SIM), a tetején pedig a töltő csatlakozót a kombinált mikrofon/hangszóró jacket. Egyébként az Intelect 8 nem más, mint egy kisebb méretű Intelect 10. 

Érintőkijelző & kezelhetőség

Kezdjük a legjobbal: a Kiano sem kezdett kétséges kimenetelű fejlesztésekbe, csak azért, hogy elmondhassa magáról: saját logós virtuális billentyűzete van. Cserébe a Google-től már megszokott, könnyen használható és kellő funkcionalitással rendelkező billentyűzetén pötyöghetünk. Félreütéssel azonban mégiscsak számolnunk kell, ezt elsősorban a 8 hüvelykes kialakításnak köszönhetjük: egyszerűen nincs elég hely ahhoz, hogy a nagyobb ujjú embereknek életét is megkönnyítsük. Bár nyilván, a bevitelhez kell egy pontos érintőkijelző is: ezen a téren azonban vannak problémáim. Nem egyszer tapasztaltam azt, hogy a kisebb ikonokra való koppintás sikertelen és újra meg újra meg kellett ismételnem a mozdulatsort. Ezért én személy szerint javaslom, hogy érintő tollat használjunk a pontosabb végrehajtás érdekében. 

Kiano Intelect 8 3G teszt

Maga a kijelző már a szokásosnak mondható tükröződő felülettel rendelkező IPS panelt kapta meg, 16:10 képaránnyal és 1280x800p felbontással. Mivel 8 hüvelykről beszélünk, így a HD felbontás 188 ppi értéket garantál, amivel nem lesz mindenki elégedett. Nem azért, mert a szemünk számára nem elégséges az előállított kép, hanem sokkal inkább a tudat miatt, hogy nagyjából az okostelefonunk is ilyen felbontással dolgozik. Lássuk be, a felbontás korántsem minden – fontos az is, hogy az előállított kép kontrasztos legyen és színhű, betekintési szögei minél nagyobbak legyenek. Nos, az utóbbiból kettőt választhatunk. Ez nem vicc, valóban kettőt választottak a gyártási folyamatban, mert bár a kontraszt nem túlságosan vészes, a szintén tesztelt Lenovo Yoga Tablet 2 mellett eltörpül. A fényerő elégséges ahhoz, hogy egy mostani, borúsabb téli napon is használjuk a szabadtéren a Kiano nyolc hüvelykes táblagépét, de direkt napfénnyel szemben már el is vesztettük a küzdelmet. 

Teljesítmény & játékok

Azt már hangsúlyoztuk, hogy a Kiano márkanév jó csengéséhez elég sokat hozzátesz az Intel is, hiszen minden egyes táblagépe ilyen erőforrással dolgozik. Az Intelect 8 esetében a két magos Z2580 SoC kapott helyet, ahol a magok egyenként max 2 gigahertzre képesek és két szálon futtatják az adatokat. PowerVR SGX544MP2 (Intel HD Graphics) mellett még 1GB RAM és 8GB tárhely is rendelkezésünkre áll. Ezek közül az utóbbi a legfájdalmasabb pont, hiszen akarva-akaratlanul be kell ruháznunk egy microSD kártyára, néhány játék és két-három film esetén. Budget táblagép lévén oda kellett figyelni az árképzésre és ez leginkább a rendelkezésre álló tárhelyet érintette. A teljesítménnyel alapvetően nincs probléma, az Intel processzora kellő számítási teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy ebben az árszegmensben versenyképes maradjon. 

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt

A játékok terén is javarészt elégedettek lehetünk, hiszen a mai címek közül még az Asphalt 8: Airborne sem okozott problémát az Intelect 8-nak. Ennél komolyabb próbálkozásra azonban ne adjuk a fejünket, mert már a Dead Trigger 2-nél is csak a legalacsonyabb beállítások érhetőek el és ez a közeljövőre is sötétebb árnyakat vet. Azonban ne áltassuk magunkat, egy circa 53 000 forintos táblagéptől ne várjunk el olyan játékos teljesítményt, amit még a kétszer drágábbak sem nyújtanak. Szerencsére az egyszerűbb játékok, mint az Out There sem most, sem a későbbiekben nem jelenthetnek problémát. 

Szoftver

Akár azt is mondhatjuk, hogy a Kiano szoftvermérnökei nem nagyon akarnak haladni a korral, hiszen legújabb Android helyett 4.2.2 Jelly Bean került telepítésre, de nézzük a jó oldalát: ez mindenki számára sokkal ismertebb. Sőt, az átlagos felhasználó esetében ez a különbség nem nagyon fog feltűnni – a jövőre való tekintettel azonban jobb lenne, ha megkapná a KitKat frissítést. A párhuzamos alkalmazásfuttatás nem az eszköz erőssége, ahogy néhány esetben bizony előfordulhat egy-egy böngésző összeomlás is. Rosszul hangzik? Hát, valóban nem a legjobb marketing szöveg. Viszont, az vesse az első követ, aki még nem tapasztalt a saját eszközén hasonló folyamatot. Számomra a Kiano Intelect 8 semmivel sem rosszabb, mint hasonszőrű társai sőt, inkább arra érdemes, hogy kiemeljük ezek közül. 

Hő-, és zajkibocsájtás

A közelmúlt tapasztalataira támaszkodva kijelenthetem, hogy sem a táblagépek, sem a noteszgépek esetében nem jelent problémát a hőkibocsájtás. A legújabb processzorok olyan energiagazdálkodással rendelkeznek, melyről korábban csak álmodni mertünk és ki tudja mit tartogat még a jövő. Az Intelect 8 esetében ez azt jelenti, hogy még terhelés alatt sem érte el a legforróbb pontján a testhőmérsékletemet – pedig nem voltam lázas. Ehhez az eredményhez elég volt a passzív hűtés is. 

Üzemidő

Teljesen átlagosnak mondható a Kiano Intelect 8 teljesítménye: a 4400 mAh kapacitással rendelkező akkumulátor 5-6 óra webböngészésre alkalmas Wi-Fi hálózaton keretül és nagyjából 3-4 órára, ha a saját 3G adatkapcsolatát használja. Filmezés esetén javasolt kikapcsolni a rádió kommunikációt, ezzel ugyanis láthatóan spórolunk. 

Csatlakoztathatóság & kommunikáció

Ezen a ponton mindig kicsit elbizonytalanodok – milyen elvárások reálisak egy táblagép esetében? A kombó hangszóró/mikrofon csatlakozó természetesen alap, ahogy a micro-USB port is, de ezen felül mire van még feltétlen szükségünk? A Kiano 8 esetében tárhelybővítésre mindenféleképp. Dokkolóra? Nem hiszem. Ennél fogva nyugodtan mondhatom, hogy ez a tablet mindent tud, amit tudnia kell – sőt, ezért a pénzért nem csak egy egyszerű táblagépet kapunk, hanem egy kvázi phabletet, hiszen telefonálásra is alkalmas a 3G-nek köszönhetően. A Wi-Fi b/g/n szabványt használ, a Bluetooth pedig 4. generációjánál tart. 

Kamerák & multimédia

A kamerákkal alapvetően elégedett vagyok, bár rendszeres olvasóink tudják, mi a véleményem a táblagépek kameráiról: a webcam elengedhetetlen, hiszen enélkül elfelejthetük a videó konferenciákat. A hátlapi kamerák azonban korántsem ennyire esszenciálisak: az okostelefonjainkon sokkal fejlettebb kameramodulok találhatóak meg, manapság a pillanat megörökítésére érdemesebb ezeket használni. Ettől függetlenül a Kiano Intelect hátlapi 5MP kamerája viszonylag elfogadható képet készít, mint ahogy azt lentebb is láthatjuk. 

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt

A kamerákról tereljük a multimédiás képességek, azon is belül a hangzás felé a szót. Engem korántsem nyűgözött le az amit tapasztaltam, hiszen a drágább okostelefonok ezt már lefölözik. Annyira szőrösszívű viszont nem szeretnék lenni, hiszen a Kiano Intelect 8 ára nagyon barátságos, gyakorlatilag csak egy középkategóriás Windows Phonera futná belőle, ami képességek és használhatóság terén még mindig alulmarad. Még mielőtt felkapná a kedves olvasó a fejét: az összehasonlítás már csak azért sem sántít, mert phabletként is használhatjuk (telefonálhatunk) a 3G adatkapcsolattal rendelkező Kiano tabletekkel. 

Garancia

Számomra biztató, hogy alaphangon 2 év gyártói garanciával kapjuk meg az Intelect 8-ast. Ezzel szinte minden tabletet megver ezen a téren sőt, az ígéret úgy szól, hogy öt napon belül vagy megjavítják, vagy egy teljesen új eszközt kapunk. Lássuk be, sokkal vonzóbb ez, mint a Lenovo két hónapos várólistája. Persze, a puding próbája az evés és ilyen téren sok tapasztalatunk még nincs a Kianokkal. 

Epilógus & verdikteljünk

Mit is mondhatnék zárszóként? Én pozitív vagyok a Kiano termékekkel kapcsolatban és ezt a pozitivitásomat csak tovább erősítette a Kiano 8. Remek ár / érték arányt képviselő táblagépekről van szó, minden eszközük esetében kézzel fogható a gyártói odaszánás, erőfeszítés, hogy elnyerjék a vásárlók kegyeit. Ez manapság ritkaság számba megy, példaértékű hozzáállás. Azt nem mondom, hiszen nem is mondhatom, hogy tökéletes volna bármelyik Kiano, de mégis több van ebben a márkában, mint a többi feltörekvőben (Alcor v. Prestigio). 

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt  Kiano Intelect 8 3G teszt

Kiano Intelect 8 3G teszt Kiano Intelect 8 3G teszt  Kiano Intelect 8 3G teszt

Közelítsük meg a Kiano Intelect 8 táblagépet az üzemidő-garancia-teljesítmény háromszögéből. A trió első tagja számomra a legfontosabb, ez fogja eldönteni, hogy egyáltalán számításba jöhet, mint ajánlott darab. Ezen a téren sajnos semmi kiemelkedőt nem hozott a tesztalany, de ettől függetlenül elégedett voltam azzal, amit tapasztaltam. Garancia ügyében: Murphy óta tudhatjuk, hogy ami elromolhat, az el is fog romlani. A kérdés csak az, hogy mikor és hogyan kezelhetjük a problémát – meggyőződésem, hogy megbízhatóság tekintetében a felső harmadhoz fog tartozni a márka és a két éves cseregarancia is nyugtatólag hat rám. Itt van még a teljesítmény kérdése: ha megnézzük a Notebookcheck összehasonlítását láthatjuk, hogy egymás mellett foglal helyet az Intel Atom Z2580 és az Apple A6X (Apple iPad 4 / iPhone 5) és ez legalább reménykedésre ad okot. Nem egy mindent legyőző tabletről van szó az Intelect 8 esetében, de a mindennapokban meg fogja állni a helyét. Emiatt érdemes a háromszöget négyszöggé alakítani és negyedik tényezőként az árat is hangsúlyozni: jelenleg circa 53 000 forintért vehetünk magunknak egy mindenes, 8 hüvelykes phabletet és ez bizony verhetetlen ajánlat

Kiano Intelect 8 3G teszt

Kiano Intelect 8 3G teszt

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Android lépésről lépésre – I. rész

Android lépésről lépésre – II. rész

MyDroid System Info: tudj meg többet Androidos eszközödről

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét