Támad az USA: a pite lehet az utolsó vacsora a Huawei számára?

0
13

Bajban a kínai óriás Huawei, újabb hatalamas pofont kapott az USA-tól, ám ezúttal olyat, ami végleg padlóra küldheti, vagy legalábbis keményen meggyengítheti a további harcban. Jó ideje olvashattunk már többször is arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya boszorkányüldözést hirdet a kínai Huawei Technologies ellen. Olyan súlyos bűncselekmények miatt emeltek korábban vádat, mint banki és pénzügyi csalások, igazságszoltatás akadályozása, félrevezetés, üzleti titkok ellopása, ugyanakkor azt is nagyon jól tudjuk, hogy az amerikai elnök nagyon dolgozik azon, hogy megvédje az USA-t a külföldi “ellenségektől”.

Huawei

A Reuters magazin legfrissebb értesülése szerint a Huawei felkerült Donald Trump amerikai elnök feketelistájára, ami azt is eredményezheti, hogy a jövőben a Google magára hagyja a gyártót, megvonja a jogot az Android használatához, vagy legalábbis olyan korlátozásokkal fog élni, amik egészen ellehetetlenítik a rendszert, nem kaphatnak frissítéseket a jövőben az eszközök, nem használhatnak többek között olyan Google szolgáltatásokat, mint pl. a Google Play áruház, Google Térkép, Gmail. Sőt, akár az is lehet, hogy a jövőben abszolút nem találkozunk újabb Androidot futtató Huawei eszközökkel sem – ezen opció nagyon fájó lenne a telekommunikációs iparra nézve, szerkesztőségünkben is nagyon sok ajánlott és kedvelt telefon fordul meg időről időre.

Persze ezeket a híreket még nem szabad szentírásként kezelni, biztosak vagyunk benne, hogy a kínai gyártónak is lesz hozzáfűznivalója, nem lejátszott meccs ez még. A jelenlegi tulajok és leendő vásárlók még a legfrissebb Android rendszert használhatják eszközeiken, de hogy a jövőben mennyire lesznek korlátozva a frissítéseket és speciális Google alkalmazásokat tekintve, azt nehéz lenne megmondani. Ha korlátozzák a gyártót a rendszer használatában, akkor elég komoly egyedi szoftveres megoldásokkal kell előállnia, ha versenyben szeretne maradni a vásárlók kegyeiért. Hogy a jövőben egy közös fejlesztésű, speciális “Huawei Limited” Android verzió lesz a megoldás, vagy esetleg egy Androidtól független új rendszer, mint pl a Samsung korábbi Bada OS megoldása, az jó kérdés, mi egyértelműen előbbire voksolnánk, de legjobb a “kitiltás” eltörlése és a teljes Android támogattság megtartása lenne.

Update: közben a gyártó is nyilatkozott:

Huawei Technologies: A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

Forrás: Reuters

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét