Frissítette U7 szériás notebookjait a Fujitsu, amelyek mindegyike a közép-felsőközép kategóriába tartozik. Természetesen a márkajelzés maga is üzen valamit: itt nem gamer, vagy konzumer gépről lesz szó, hanem egy ultrakönnyű, ultrabiztonságos de ultraproduktív munkaállomás lesz a reflektorfényben.

Három modellt adtak ki a frissítés keretei között, ezek a Fujitsu Lifebook U7310, U7410 és U7510. Legnagyobb és legszembetűnő különbség az U7 termékcsalád testvérei között a méret, ugyanis az U7310 13,3 hüvelykes, míg az U7410 14. A legnagyobb testvér pedig nem meglepően az U7510, a maga 15,6 hüvelykes kijelzőjével, ami persze az átlagos laptopméret, szóval nagynak semmiképp sem hívnánk.

Hozzám az aranyközépút képviselője jutott el tesztalanyként, aminek nagyon örültem, ugyanis 15,6-os laptoppal (habár nekem ez a kedvenc méretem) Dunát lehet rekeszteni, a kis 13,3-as pedig már az én felhasználási módomnak nagyon kicsi, szinte már használhatatlannak mondanám. Ez a 14 hüvelykes darab még pont azon a vonalon van, ahol áttekinthetően tudok dolgozni a gépen, de már erős szempont a hordozhatóság is.

Mindig szívesen veszek a kezembe ilyen és hasonló notebookokat, ugyanis jó érzés. Furcsa ezt így kimondani de a konzumer gépek által elárasztott piacon roppant kellemes és üde folt egy-egy ilyen üzleti gép, aminél teljesen más prioritások vannak mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.

Mostanra viszont már pont annyit beszéltem mellé, amennyi után kiéheznek az olvasók a tényekre, ezért jöjjön a teszt!

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – KÜLSŐ

Nos, egy ilyen kategóriájú gépnél nem feltétlen lehet áradozni a külsőről, még akkor sem ha nekem például kifejezetten tetszenek ezek a „munkagépek”. Objektíve mérlegelve, ez és az ehhez hasonló gépek nem a dizájnjukkal fognak meg embereket. Természetesen vannak olyan kivételek, mint a Lifebook U9310 Red Edition, aminek dizájnjáról sokat írtam az akkori tesztemben.

Maradjunk azonban a mostani tesztalanyuknál, ami semmivel nem hoz többet, mint a kötelező: mindent alárendelnek a funkcionalitásnak, mert ezt kell tenniük. Habár Fujitsu marketing anyagában az áll, hogy „szinte teljesen keret nélküli képernyő”, ez ne tévesszen meg senkit, bőven van keret. Még a mai konzumer laptopokhoz képest is inkább a vastagabb kerettel rendelkező géphez áll közelebb, mintsem a keretnélküliekhez. Persze ez cseppet sem zavaró ebben a kategóriában, sőt, az ilyen gépek mindig is egy kicsit trenden kívüliek voltak, így a vastagabb kávát hiba lenne felróni a Fujitsu számára – de azért a marketingesek fogalmazhattak volna óvatosabban –.

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

Fujitsu termék minőségében még nem csalódtam soha, így volt ez a mostani tesztalanyunk esetében is.

Billentyűzet

A gép a hosszú SHIFT-es, hosszú ENTER-es billentyűzetmegoldást kapta, amely más klaviatúra után kifejezetten szokatlan. Nekem teljesen más a billentyűzetem – főleg asztali gép esetében, de a laptop is sokban különbözik tőle –, ezért igényelt némi megszokást. Ez nem sok idő, pár óra gépelés után már teljesen komfortosan történik a gépelés, ugyanis maga a billentyűzet nem hagy maga után kivetni valót. Mi több, kifejezetten kellemes a gépelés, ugyanis kis méretének ellenére a billentyűzet nem lett összenyomva annyira, mint a hasonló 14 hüvelykes gépek esetében szokás.

Touchpad

Mint azt már több tesztemben is említettem, nem vagyok túl lelkes a touchpadekkel kapcsolatban de

szerintem pont emiatt tudok objektíven kritikus maradni velük kapcsolatban. Ez a touchpad nem egy kiemelkedő darab, de a mindennapi feladatok el lehet végezni vele teljesen komfortosan. Mérete nem túl nagy, de ez betudható 14 hüvelykes voltának is. Sokkal jobb és sokkal rosszabb tapasztalataim is vannak az érintőpadokkal kapcsolatban de ez egy teljesen jól használható darab.

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – KIJELZŐ

Itt nem beszélhetek csupán a tesztalanyunk kijelzőjéről, ugyanis óriási bűn lenne. A nálam lévő eszköz a FULLHD-s kijelzőt kapta, de ez egy érdekes pontja a notebooknak: kapható ugyanis sima HD felbontású kijelzővel (1366 x 768 pixel), a már említett és ebbe szerelt FULLHD-ssal (1920 x 1080 pixel), valamint egy ugyan ilyen pixelszámú de érintőkijelzővel is. Utóbbi kettő IPS panel, tehát a színekre igazán nem lehet panasz.

Az alap HD kijelzőt nagyon nem ajánlom senkinek, valljuk be nem méltó már ehhez a géphez (meg igazából 2021-ben semmilyenhez) egy standard HD panel. A mi tesztépünkbe szerelt FULLHD IPS panel gyönyörű képet ad és hosszú órákon át való nézése sem megterhelő – legalábbis az én szememnek -. Az érintőkijelzős modellt nem volt módom kipróbálni, de akinek fontos ez a fajta felhasználási mód, annak nagyon jó pont lesz vásárláskor ez a funkció.

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – TELJESÍTMÉNY

Nálunk egy Intel Core i5-10310U processzorral szerelt szerelt gép járt, erre pedig panasz nem lehet. Igazából mára eljutottunk odáig, hogy egy i5-ös processzor már szinte mindenre elég – a játékot és a tényleg nagyon teljesítményigényes feladatokat kivéve -, amire pedig nem, arra nem ezt a laptopot választják a vásárlók. Minden féle-fajta feladatot büszkén, elegánsan és szaggatásmentesen végzett el, ami természetesen nem csak a processzornak köszönhető. Olyan ez, mint Sherlock Holmes-nak Watson doktor, ugyanis ha nincs kellő kraft, ami eljuttatja a processzorig a számításokat, akkor Sherlock Úr (a mi esetünkben egy i5 személyében) fabatkát sem ér. 512 GB M.2 NVMe SSD van az áltatunk tesztelt laptopban, ami szupergyors és bőven elfér rajta minden program is. Ha netán sok adatot tárolunk, akkor választhatunk ugyanebből 1 TB-osat is, amire már tényleg nem lehet panasz a méretet illetően sem. RAM-ok terén szerencsére támogatott a dual channel, ami mindig jól jön. Így tehát ha precíz akarok lenni nem 16 GB RAM van a notebookban, hanem 2×8 GB, ezek a modulok pedig 2666 MHz-en futnak és (természetesen) DDR4-esek.

Integrált GPU-ját már jól ismerjük, az Intel UHD szépen végzi a dolgát – persze a maga kategóriájában. Sokkal többet a grafikus teljesítményről nem érdemes szólni, tényleg mindenki ismerheti, még az is akinek dedikált kártyája is van a laptopjában, ugyanis a mai modern laptopok már okosan váltanak a két kártya között, és amikor nincs szükség a bivaly dedikált kártyára, akkor bizony a processzorba integráltat használja a te géped is.

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – BIZTONSÁG

A Fujitsu minden termékénél hatalmas figyelmet fordít a biztonságra, ezért kifejezetten szeretjük és tiszteljük a céget, különösen a mai adathalász, mindent és mindenkit lenyomozó világban. Kezdjük például az érintésmentes Fujitsu PalmSecure azonosítással, ami a Fujitsu saját terméke és minden más biometrikus azonosításhoz képest egy magasabb szintet képvisel. Folytathatjuk az ePrivacy szűrővel, ami leszűkíti a képernyő olvasási látószögét, ezzel megnehezítve a járókelők vagy adott esetben a kávézó többi vendége számára, hogy betekintést nyerjenek éppen folyamatban lévő munkánkba. A legegyszerűbbet pedig nem szabad kihagyni, a manuális kamerazárnak hála nem kell egy szigetelőszalag darabnak (vagy épp sebtapasz, láttam már ilyet) laptopunkon éktelenkednie. Természetesen a felsoroltakon kívül számos biztonságirendszer áll még rosszakaróink útjába, de ezeket nem részletezném, mert sosem lenne vége a tesztnek, továbbá elég róluk tudni, hogy vannak és védenek.

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – HORDOZHATÓSÁG

Méreteit nem firtatnám, az olvasható az adattáblázatban is, ahogy a súlya szintén. Azonban annyira kellemes a fogása a súlyának (és minőségének is) hála, hogy azt ki kell emeljem. 1500 gramm körül van a notebook, aminél persze van jóval könnyebb gép, de erősen az ultrahordozható kategóriába illik bele így is.

Ebben a pontban taglalnám az akkumulátoridőt is, ami a gyártó szerint akár 11 és fél óra is lehet. Ennyit persze nem tud, ahogy az autók fogyasztása is laboratóriumi körülmények között van kiszámolva és a katalógusra írva, ugyanígy itt is hasonló a helyzet. Ha 10 órát kibír akkor már nagyon nem csináltunk vele semmit, azonban 6-8 órát nevetve végig csinál. Egy munkanapot tehát kibír és ezeknél a gépeknél ez az egyik legkritikusabb szempont. Érdemes még hozzátenni, hogy Thunderbolt 3 porton keresztül is tölthető, így pár órát akár így is rá tudunk dobni az akkumulátoridőre vész esetén.

A gép dokkolható. Itt pedig kijön az igazi workstation jellege, ugyanis ilyet nem csinálhatunk egy konzumer géppel sem. Pikk-pakk fel lehet csatlakoztatni és már mehet is a munka bent az irodában.

Fujitsu Lifebook U7410 teszt – ÖSSZEGZÉS

Hiába minden próbálkozásom, a mai tesztalanyról sem tudtam sok negatívat mondani. Talán egyetlen tényleges hiányossága, hogy egy MX-es Nvidia dedikált GPU-t opcionálissá tehettek volna, de az én véleményem szerint az sok mindenre nem jó, azért már felesleges pénzt adni pluszban.

Így néz ki tehát egy egyszerű célszerszám; a tipikus fekete/szürke letisztult munkaállomás, aminél minden a funkcionalitásnak van alárendelve, és valószínűleg vásárlókörének 90%-a cég, aki pedig majd munkavállalóinak adja, mint céges laptop. És mégis milyen jó! Konzumer laptopok garmadája ömlik át mindenki kezén, amikor pedig jön egy ilyen, az ember átértékeli a minőség fogalmát; valamint egy teljesen más szögből tud tekinteni a laptopokra csupán felhasználási módjuk alapján.

Termék neve Fujitsu LIFEBOOK U7410
Operációs rendszer Windows 10 Home
Windows 10 Pro. Fujitsu recommends Windows 10 Pro for business.
Választható processzorok Intel® Core™ i3-10110U processor, 2.1 GHz, up to 4.1 GHz
Intel® Core™ i5-10310U processor, 1.7 GHz, up to 4.4 GHz
Intel® Core™ i5-10210U processor, 1.6 GHz, up to 4.2 GHz
Intel® Core™ i7-10610U processor, 1.8 GHz, up to 4.9 GHz
Intel® Core™ i7-10510U processor, 1.8 GHz, up to 4.9 GHz
Támogatott RAM (max.) 64 GB, 2 memória slot, SO DIMM (DDR4, 2666 MHz)Dual channel support
Háttértár PCIe-SSD, 1 TB M.2 NVMe module, SED
PCIe-SSD, 256 GB M.2 NVMe module
PCIe-SSD, 256 GB M.2 NVMe module, SED
PCIe-SSD, 512 GB M.2 NVMe module, SED
Portok és csatlakoztathatóság 1 x DC-in
1 (combo port with Audio line-out) x Audio: line-in / microphone
1 (combo port with Audio line-in) x Audio: line-out / headphone
2x digital array microphones (optional) x Internal microphones
2x Type-A (1 with Anytime USB charge functionality) x USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) total
1x Type-C Intel® Thunderbolt™ 3 (with Power Delivery functionality) x USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) total
1 x VGA
1 x HDMI
1 (via USB Type-C adapter) – v1.2 x DisplayPort
1 (with status LED) x Ethernet (RJ-45)
1 x Docking connector for Port Replicator
1 x Kensington Lock support
1 (optional) x SmartCard slot
1 x SIM card slot ( Micro-SIM, only for models with integrated 4G/LTE module )
1 x Memory card slots
Kijelző 35.6 cm (14-inch),LED backlight,(HD),Anti-glare display,magnesium,1,366 x 768 pixel,350:1,220 cd/m²
35.6 cm (14-inch),LED backlight,(Full HD),Anti-glare IPS display,magnesium,1,920 x 1,080 pixel,700:1,300 cd/m²
35.6 cm (14-inch),LED backlight,(Full HD),Anti-glare IPS touchscreen,magnesium,1,920 x 1,080 pixel,700:1,260 cd/m²
Grafika Intel® UHD Graphics
Súly From 1.46kg (non-touch). 1.47 kg (touch) – Weight may vary depending on actual configuration
From 3.22 (non-touch), 3.24 (touch) lbs
Méretek 332.6 x 234 x 19.0mm (non-touch and touch) mm
13.09 x 9.21 x 0.75 (non-touch and touch) inch
Akkumulátoridő akár 11 óra 30 perc a gyártó szerint
Audio features 2x built-in speakers (stereo)
3G/4G (opcionális) LTE Sierra Wireless EM7455 (Cat.6)
LTE Sierra Wireless EM7421 (Cat.7)
LTE Fibocom L850-GL (Cat.9)
Antennák 2 Dual band WLAN antennas, 2 LTE antennas optional
LAN 10/100/1,000 MBit/s Intel® I219LM
Garancia 2 év

A teszt nem valósulhatott volna meg a Fujitsu Magyarország támogatása nélkül!

Fujitsu Lifebook U7410

9.4

Méret

9.9/10

Hordozhatóság

9.8/10

Konfiguráció variálhatósága

8.1/10

Minőség

9.9/10

Előny

  • Minőségi
  • Dokkolható
  • Mérete kiváló

Hátrány

  • Nem kérhető dedikált VGA-val
  • Konfig. variálhatóságának hiánya
  • opcionális HD kijelző (ez kikerülhető)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét