Laptopok / notebookok használhatósága

Laptopok / notebookok használhatósága

Bár noteszgép vásárlása esetén az első buktatónk az anyaghasználat és a jó szervizháttér, mindez azonban mit sem ér, ha nem tudjuk a választottunkat az igényeinkhez mérten kihasználni. Itt jön képbe a kijelző, zsanérok, billentyűzet, érintőpad és a súly – vegyük hát ezeket szépen sorban.

(a) Mit kell nyújtania a jó kijelzőnek? Magas felbontást, színhűséget, jó betekintési szögeket és természetesen tükröződésmentes felülettel kell rendelkezzen. Erről mélységeiben a „A laptop kijelzőkről nagy általánosságban” című írásunkban olvashat.

Az erős zsanér magától értetődik, tartsa kellő magabiztossággal a kijelzőt, a súly viszont talán az összes tényező közül a leginkább viszonylagosnak nevezhető, itt már csak tapasztalatokra hagyatkozhatunk.

(b) Mit nyújtson egy jó billentyűzet? Minőségérzetet, jó tapintást és megfelelő nyomáspont mellett halkan kell, hogy járjon. Itt szintén fontos szerepet tölt be a tapasztalás útján történő ismerkedés, lehetőség szerint vegyünk kezünkbe minél több modellt. Nagy általánosságban a „business” és a „premium consumer” noteszgépek viszik a prímet ezen a téren (de a Lenovo egyes belépőszintű laptopjai is egészen meggyőzőek), saját tapasztalataimra támaszkodva pedig a következőket tudom kiemelni: Dell Latitude / Precision, HP EliteBook, Lenovo Thinkpad X / T / W és Apple MacBook Pro. Az előbb említettek azonban – sajnos – mind a 300.000+ kategóriát képviselik és nem mindenki akar ennyit költeni következő noteszgépére, ezért az olcsóbbakból szemezgetve ajánlom a Lenovo IdeaPad, Dell Latitude 5-ös szériát és a HP ProBook családot. Fontos még megjegyezni, hogy a gépelést nagyban megkönnyíti a háttérvilágítás léte, ugyanis nem csak sötétben, de még egy kevésbé megvilágított szobában is előnyt jelent a billentyűzetnek ezen tulajdonsága.

 

Pucu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?