Legalább 16 GB RAM: a Windows gyorsabb NPU-t és több RAM-ot igényel az “AI PC-khez”

0
13

Még azok a felhasználók is profitálhatnak a jelenlegi trendből, akik nem érdeklődnek az AI-alkalmazások iránt, mert ahhoz, hogy a Windows-os notebookot a jövőben “AI PC-ként” forgalmazhassák, a Microsoftnak legalább 16 GB RAM-ra lesz szüksége.

A TrendForce legfrissebb információi szerint a Microsoft 16 GB RAM-ot határozott meg minimumkövetelményként az “AI PC-khez”, így ha egy laptopgyártó a Windows mesterséges intelligencia funkcióival rendelkező számítógépet vagy laptopot tervez, akkor azt legalább 16 GB RAM-mal kell felvérteznie.

A követelmények életbe lépéséig azonban néhány hónapnak biztosan el kell telnie, hiszen a Microsoft is megköveteli a legalább 40 TOPS-os AI-teljesítményt: sem az Intel Meteor Lake (34 TOPS), sem az AMD Ryzen 8040 (39 TOPS) nem tudja teljesíteni ezt a követelményt. A dedikált grafikus chippel ellátott laptopokon kívül jelenleg csak a Qualcomm Snapdragon X Elite (45 TOPS) notebookok felelnek meg ennek a követelménynek. Az AMD Ryzen 8050 “Strix Point” és az Intel Core Ultra 200 “Lunar Lake” processzorokkal felszerelt ultrabookok minden bizonnyal már meg fognak felelni a Microsoft követelményeinek – ezek 2024 második felében érkeznek.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét