Lenovo A859 okostelefon teszt

0
333

Lenovo A859 okostelefon teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, melyért ezúton is hálás köszönetünk. 

 

Hirdetés

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

 

Prológus

 

A noteszgépek piacán az elmúlt évtized lehetőséget adott arra, hogy a magyar vásárló megismerkedhessen a Lenovo márkanévvel. Vajon mi a helyzet az okostelefonok piacán? Nos, a legtöbb laikusnak még mindig felszalad a szemöldöke, hogy ha az utóbb említett eszközzel kapcsolatban kell felidéznie a kínai gyártó nevét – és ez bizony első kézből származó tapasztalat. Honfitársaink nem gondolják sőt, sokan még csak elképzelni sem tudják, hogy a Lenovo márkanév okostelefonokon is fellelhető. Pedig mennyire, hogy fellelhető! Híreinkben mi is beszámoltunk arról, hogy a Lenovo ma már több okostelefont értékesít, mint PC-t. Mégis, a személyes véleményem az, hogy nem nagyon kell ezen a téren a Lenovo nevet megjegyezni – most, hogy a Motorola a kínai gyártó tulajdonába került, sokkal egyszerűbb lesz az olyan megrögzötten konvencionális és hírhedten nehezen meghódítható piacokra betörni, mint az európai (persze lehet, hogy tévedek és párhuzamosan fog futni a két név). 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt

 

Ismerkedjünk meg egy picit közelebbről aktuális tesztünk főszereplőjével, a Lenovo A859 okostelefonnal. Még mielőtt nagyon megnéznénk az eszközt, vegyük górcső alá az elnevezést. A Lenovo okostelefonjai esetében az “A” index az alsó kategóriára utal – ez viszont nem feltétlen jelent olcsó, “budget” kategóriás terméket (főleg, ha a drágább “S” darabokkal állítjuk párhuzamba). Sokkal inkább nevezhető racionális választásnak, hiszen 60-70 ezer forint között már igenis van lehetőségünk válogatni jó néhány verzióból. Miért merem racionális választásnak nevezni, már a legelején? Leginkább azért, mert ahogy pontról-pontra megyünk majd a teszten, ki fog előttünk bontakozni, hogy a Lenovo nem arra tervezte az A859-et, hogy évente cseréljük és ráadásul az alsóbb árszegmensben is hozzájuthatunk. Persze, ehhez meg kell értenünk azt is, hogy a gyártó filozófiája messze áll attól a rengeteg, névtelen-arctalan társáétól, amikkel a legtöbb esetben a kínai piacot azonosítják. Ez a gondolatmenet vissza is vezet minket az árcímkéhez, ez is arról árulkodik, hogy bizony volt köze ennek az okostelefonnak a minőségellenőrzéshez. Legyünk őszinték: eljátszhatunk az illúzióval, mely szerint a névtelen kínai telefonunk a reklámjához híven törhetetlen, de ennek az esélye jóval kevesebb, mint amennyit fizettünk az eszközért. 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

 

A csomag tartalma csak a legszükségesebbekre szorítkozik: megtaláljuk magát a telefont, egy Li-Ion (2250 mAh) akkumulátort, a töltőt, a headsetet és az instrukciókat. Mit jelent ez? Az én olvasatomban azt, hogy a Lenovo nem az első lépéseivel kíván piacvezető pozícióba lépni – lassú víz, partot mos. Néhányan felháborodhatnak, hogy ha már kínai terméket vesznek, legalább valami “fénylőt” is kapjanak – ennek sem látom értelmét, hiszen már az előbbiekben is hangsúlyoztam, az enyhén felülárazott termék arra utal, hogy itt nem egy utolsó hulladékkal van dolgunk. Sőt! Ár / érték arányban nagyon is jó helyet tudhat magának az A859. Kis érdekesség: az “S” széria, vagyis a Lenovo jelenlegi zászlóshajói gyakorlatilag ugyan annyiba kerülnek, mint a már jól bejáratott nevek húzódarabjai – így a vevőkör leszűkül azokra a kíváncsi személyekre, akiknek ez a kiadás nem jelent nagy megterhelést. Kicsit olyan ez, mint az autópiac: ha feltesszük az utca emberének a kérdést, hogy választhat egy Lexus és egy Infiniti között, szinte biztos, hogy az előbbi mellett teszi le a voksát. Kisebb árkategóriában már kevésbé zárnak ki az emberek valamit ideológiai okokból. Ezért gondolom, hogy az “A” szériának egyelőre nagyobb a jövője. 

 

Külcsín 

 

Külsőre teljesen átlagos az A859, egyetlen érdekes vonalvezetésre se tudom felhívni a figyelmet. Elnagyoltan lekerekített sarkok, markáns márkajelzés – mindezt olcsónak ható anyagok burkában. Az 5 hüvelykes telefon gyakorlatilag fekete-fehérben láttatja velünk a világot – előlapja fekete, hátlapja fehér. Mondhatnánk azt is, hogy Lenovoéknál nem akartak semmit megkockáztatni, sem a tervezőasztalon, sem a színválasztásnál. Én személy szerint nem, hogy vonzónak, de még szépnek se mondanám az A859-et. A mai telefonokra jellemző betegség itt is jelentkezik: tele van olyan felületekkel, melyek vonzzák & ragasztják az ujjlenyomatokat. Mivel egy viszonylag nagyobb eszközről van szó, viszonylag kellemetlen, hogy a felső traktusban helyezték el a be/kikapcsoló gombot, a hangerő szabályozó ergonómiája már egy fokkal jobb, de számomra ez sem az igazi. A bal felső részen találhatjuk meg a jack-, alul-középütt pedig a microUSB csatlakozót.

 

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

Fizikai billentyűkkel egyébként nem találkozhatunk az előlapon, az Android 4.2 operációs rendszeren belüli navigálást érintő gombok segítéségével kell megoldanunk. Habár a felhasznált anyagok nem győztek meg, az összeszerelés már annál inkább. A hátlap első eltávolítása során nem volt egyszerű dolgom és garantálom, hogy az új tulajdonos hasonló élménnyel fog gazdagodni – javasolt a fokozott odafigyelés! Miután sikerült eltávolítani a hátlapot fény derül a két teljes méretű SIM kártya foglalatra és a micro-SD kártyahelyre. 

 

Kijelző

 

Az 5 hüvelykes érintőkijelző IPS-technológiát alkalmazó panelt kapott, ami jó. Ami rossz, hogy ennek felbontása csak 1280x720p. Mit jelent ez a gyakorlatban?  Az IPS panelnak köszönhetően valóban szép képet közöl az A859, jó betekintési szögek mellett és lássuk be, a felbontás sem akkora probléma, mint amekkorának látszik – nem olyan régen még 15+ hüvelykes eszközök is ekkora felbontással rendelkeztek és nem fanyalogatunk. Nem akarok áltatni senkit, ez a kijelző nem fog versenyezni a legnagyobb nevekkel, de a maga nemében igenis versenyképes sőt, némi elfogultsággal nagyszerűnek is nevezhető. 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt

 

Akkumulátor

 

Az okostelefonok egyik legfontosabb eleme az akkumulátor: ami ebben az esetben Li-Ion és 2250 mAh kapacitással rendelkezik. Ez a gyártói adatok alapján vagy 10 órányi beszédre, vagy 11.5 nap készenlétre elegendő. A gyakorlati tapasztalatok alapján azt mondhatom, hogy átlagos használat mellett a kétnapos üzemidő nem irreális elvárás. Azok, akik ki se engedik a kezükből okostelefonjukat circa 8 órás üzemidőre számíthatnak. Ez – mondhatni – egészen tisztességes teljesítmény. És valóban az. Ami számomra nem tetszett, hogy egy teljes töltési ciklus akár 2,5 / 3 órát is igénybe vett. 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

 

Kommunikáció

 

Itt se legyenek nagy elvárásaink, de az alappal számolhatunk. Az A859 támogatja a 3G hálózatokat, de az LTE-t nem és rendelkezik a standardnak mondható interfészekkel: Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n. Amennyiben PC-hez kötjük támogatja az USB tárhely funkciót. Semmi különös. Kritikus szemlélettel azt is mondhatjuk: unalmas. Szerencsére valóban unalmas, mert nem kellett soha vakargatnom a fejem, hogy most vajon miért nem csatlakozik a Wi-Fi-hez, vagy mi baja van éppen a 3G modulnak. 

 

Továbbá, itt érdemes megemlíteni az A859 egyik, ha nem a legnagyobb fegyvertényét: két teljes méretű SIM befogadására képes. A tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy kellő stabilitással kezeli le a két hálózatot. A megadott menüválaszték segítéségével tudjuk kiválasztani, melyik kártya domináljon. Tesztünk nem kívánja bemutatni a dual-SIM működését, így röviden csak ismételni tudom magam: probléma nélkül funkcionál a Lenovo A859-ben. 

 

Kamerák

 

Papírforma szerint az A859 és az iPhone 6 ugyan úgy 8 MP kamerával rendelkezik. Természetesen a gyakorlatban korántsem fedezhetük fel ilyen egyenlőségeket. Hiba rendelkezik autofókusszal, gyakorlatilag egy ízig-vérig pénztárcakímélő kamerát kapunk, mind előre, mind hátra – ebben a kategóriában ennél többet nem is várhatunk el.

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

Összességében azt mondhatom, hogy a képminőség átlagon aluli, tehát akiknek kifejezetten fontos, hogy jó minőségű képeket lőhessenek el, bizony más vizekre kell, hogy evezzenek. 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt

 

Hardver

 

A műanyag burkolat alatt egy MediaTek 6582 processzor (Mali-400MP2 GPUdolgozik, négy maggal, melyek maximum frekvenciája 1.3 GHz. Ehhez társul még 1 GB RAM és 8 GB háttértár, melyből circa 5 GB áll rendelkezésünkre az Android operációs rendszer és az előtelepített alkalmazások mellett. A teljesítményről azt tudom mondani, hogy meglepett. Meglepett azért, mert a hétköznapi használat során egészen könnyen kezelhetőnek bizonyult az A859, nem igazán jelentkeztek az Android rendszerre annyira jellemző fagyások és / vagy lassulások. Nem azt mondom, hogy nem tudok elképzelni ennél jobb okostelefont, de ha megnézzük a szintetikus tesztek eredményeit láthatjuk, hogy ezért az árért, sokkal jobb teljesítményre nem számíthatunk. Természetesen a játékok eléggé meg tudják izzasztani, de az alapokkal mégis csak megbirkózik – ezért nevezhetem egy olcsó mindenesnek az A859-est.

 

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

 

 

Szoftver

 

Ezen a téren se kell hanyatt vágni magunkat, ugyanis az Android 4.2 nem éppen a legújabb verzió. Bár már a legelején meg akarom jegyezni, hogy további különbséget képez a neve-nincs kínai okostelefonok és a Lenovo között az a tény, hogy az utóbbi láthatóan alkalmaz szoftver mérnököket. Ettől függetlenül, elnézve a mostani tendenciát, feltételezhetjük azt, hogy ennél frissebb operációs rendszerünk már nem is lesz az A859-en (ez manapság szinte csak a húzómodellek privilégiuma). Ez igazán sajnálatos, főleg mivel a Lenovo az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a friss operációs rendszereket a lehető legjobban kihasználja. Nos, ilyen szintű funkcionalitásra nem kell számítanunk a jelenlegi Android 4.2-től. 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt Lenovo A859 okostelefon teszt

 

A Lenovo felhasználó interfésze gyakorlatilag az alapokat nyújtja, de azokat legalább stabilan. Viszont, ha már az alapokat említettem – a témákban böngészve egészen sok lehetőségünk van, hogy saját szájunk íze szerint alakítsuk ki a látottakat. Tovább evezve az órák felé azt láthatjuk, hogy egy picit újragondolták őket, de alapvetően itt sincs szó forradalomról. Az előbb emlegetett szoftver-mérnökök egyik terméke a SyncIT – ennek segítségével menthetjük beállításainkat, adatainkat adathordozóra vagy felhőre, ezt pedig jelszóval is védhetjük. A másik termék a ShareIT alkalmazás – ennek segítségével oszthatjuk meg fájljainkat más eszközökkel. Utóbbi kifejezetten egyszerű, kizárja a technikai sallangból a felhasználót, amiért szerintem sokan hálásak lehetnek. Természetesen az energia gazdálkodáshoz is találunk alkalmazást, de a való életben nem igazán tapasztaltam számottevő különbséget ennek használata mellett. A fájlkezelőhöz szintén nem kell sok mindent hozzáfűzni, ami érdekesebb egy fokkal az natív antivírus program. Itt mondhatnánk azt is, hogy szükségünk van-e egyáltalán erre? Nos, ha a számokat nézzük, azt tapasztalhatjuk, hogy minél inkább keletebbre vagyunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen bizonytalan eredetű tartalmat megnyissunk, nem biztonságos honlapot meglátogassunk. Ennél fogva úgy gondolom, hogy főleg hazánkban, előrelátásról tanúskodik az antivírus előtelepítése. Ez utóbbi megállapítás azonban nem vonatkozik az alkalmazások nagy részére, sőt! Örömteli pillanat lesz az, amikor végre a gyártók sallangok, feleslegek nélkül, az egyszerűség és a letisztultság jegyében kihagyják ezeket a haszontalan apróságokat. 

 

Epilógus & Verdikt

 

Csokorba szedtem, mi az ami tetszett és mi az ami kevésbé. A csengőhang ereje engem meggyőzött, szerintem a jól megválasztott beállítás mellett szinte garantáltan meghalljuk, ha keresnek minket. A vibráció emellett inkább csak átlagosnak hat, de egy ekkora okostelefon esetében ez már egészen meggyőző lehet. Az anyaghasználat távol van a legjobbakétól, de végülis megszokható – ez utóbbit nagyban elősegíti, hogy az összeszerelés minőségére valóban nem lehet panasz. Ami egy fokkal zavaróbb, hogy a GPS / Wi-Fi nem kifejezetten nevezhető gyorsnak, utóbbi esetében a vétellel sem voltam teljesen megelégedve. Ott ahol a saját telefonom még gond nélkül látta az otthoni hálózatot, az A859 már alig, vagy még rosszabb esetben már nem.

 

Lenovo A859 okostelefon teszt

 

A teljesítménnyel úgy gondolom nem lehet probléma, még akkor sem, ha valóban nem egy éllovasról van szó. Röviden összefoglalom a benyomásomat: a Lenovo nem hegyezte ki semmire az A859 okostelefont, inkább mindenből kapott valamennyit. Az így létrejött átlagszürke-igásló szinte minden élethelyzetben megállja a helyét. A legtöbb problémát valószínűleg az ára fogja okozni, hiszen hazánk piacán ez az összeg korántsem nevezhető olcsónak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy nem sokkal drágább a sokak álmának számító, korábbi Apple csúcsmodell, az iPhone 4S. Valóban, a Lenovo-val a kezünkben nem lehet majd felvágni, cserébe viszont egy teljesen más arzenált hordozhatunk magunknál, ami mégis csak lehetőséget ad arra, hogy egy ilyen eszköz is megkapaszkodjon a magyar piacon. 

 

Lenovo A859 okostelefon teszt

 

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét