Lenovo Flex 2 14″ teszt

0
1192

Lenovo Flex 2 14" teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Talán az eddigi legtöbbet nálam tartózkodó notebook lett a Flex 2. Akarom mondani “kettős üzemmódú notebook” hiszen a termék egyik érdekessége az érintőkijelzőn kívül a 300 fokban kihajthatóság. Előre borítékoltam, hogy rengeteg boldog és kevésbé boldog percet fog okozni a termék. Igazam is lett, de lássuk kibontva ezeket az eseményeket egy teszt formájában.

Specifikáció

Lenovo Flex 2 14" teszt

 

A doboz tartalma

Lenovo Flex 2 14" teszt

A körítés a minimalista stílust követi, a laptopunk mellett töltőt és hozzá kábelt valamint a beüzemelési paksamétát találjuk.

 

A külső

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Ha egy szót kéne találni a külsőre, akkor az eye-candy kifejezés jutna az eszembe. Az embernek tényleg megjön a kedve nézegetni, mert ez a matt piros árnyalat bizony szép. Férfi szemmel is teljesen vállalható, abszolút nem csak egy kifejezetten nőkhöz illő árnyalat. Belül pedig fekete, szálhúzott mintával középen pedig a kijelző ugye vonzza a szemet. Itt mondjuk kicsit már valóban sok a show hatás, nagyon nehéz volt fényképezni a gépet, hiszen tényleg elképzelhetetlenül tükröződik a kijelző. De így egyben én megvettem az egészet, részemről csak a kicsit vastag káva a negatívum a panel körül, de 14″-ban ekkora touchpad és egyebek mellett a fizika ezt adja ki.

Na és persze ott van az állvány mód amikor billentyűzeten fekszik a laptop, elég meggyőző és érdekes. Bár inkább csak érdekes. A sátor mód pedig nekem nagyon instabilnak tűnt azt nem nagy erőltettem.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Lenovo Flex 2 14" teszt

Baloldalon töltőcsatlakozó, némi levegőrostély, HDMI csatlakozó, RJ45-ös hely és 3.0-s USB található. Zárásként pedig kombinált 3.5mm-es aljzat

Lenovo Flex 2 14" teszt

Jobbról 4 in1 kártyaolvasó, bekapcsológomb és visszajelzők valamint 2db USB 2.0 port fogad, végül pedig a Kensington zár helye

Lenovo Flex 2 14" teszt

Elöl némi hangszóró nyílást láthatunk és kész is

Lenovo Flex 2 14" teszt

Hátulról pedig a fura dupla “tappancsokat” hiszen ha billentyűzettel lefelé tesszük a gépet sem akarunk csúszkálni az asztalon

 

Billentyűzet

A billentyűzet nem újdonság, szerintem az U széria is ugyanezt használja/ta eddig is. Némi megszokást igényelt ugyan, mert sokkal puhább és klasszikus kiosztású klaviatúrákat használok, de így a teszt végére majdnem vakon is ment a gépelés rajta. Kézre áll, nem téved és nem akad egyik gomb sem, nincs beszuszakolt numerikus rész szerencsére (14″-ban nem merték meglépni még) így van kurzormozgatásra valóban alkalmas nyilaink is. 2 fokozatban állítható a billentyűzet megvilágítása, ami homogén és jól funkcionál. Jár értük a piros pont.

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

És persze van virtuális billentyűzetünk is, ami lehet teljes képernyő szélességű, vagy szűkebb is:

Lenovo Flex 2 14" teszt

    

Touchpad

A touchpadról a Macbookok jutottak eszembe, nagyon hasonló a felülete, csak ugye ez fekete és a klikkelések nem annyira rövidek a sarkokon. Egyébként nincs új a Nap alatt, megkapunk minden funkciót és egyéb gesztúrát amit szeretnénk, bár ebben már inkább a kijelzőnek lesz szerepe, hiszen a zoomolást ott pontosabban és gyorsabban meg tudjuk oldani, így én inkább a külső egér és a kijelző között váltogattam, mintsem a touchpad és a kijelző között.

Lenovo Flex 2 14" teszt

 

Hang

Hangorkánt ne várjunk és erős mélyeket sem, klasszikus ágyban filmezős szintet hozza, ebben tényleg bőven jó a masina. Minden másra ott a 3.5mm-es jack csatlakozó.

Kommunikáció

Örvendetes hír, hogy a vezetékes csatlakozás is gigabites lett, ami egyfelől szomorú, hogy ki kell emelni 2015-ben, másrészről viszont ide jutott tehát örüljünk neki. Van még 4.0-s Bluetooth és b/g/n szabványos vezeték nélküli csatlakozásunk is.

Utóbbi sebessége egész jó, amire oda kell figyelni egy ilyen gépnél, hogy mivel a fedlapban vannak az antennák, bőven tudunk olyan pozíciókat felvenni amikor nagyon elgyengül a jel. Tehát ha épp így akarunk nagyobb adatokat mozgatni és internetről streamelni akkor érdemes nagy felülettel a router irányába forogni, sokkal jobb lesz a sebesség.

Kijelző

Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt

A feature vagyis a nagy dobás a kijelző a notebookban ez nem vitás. 10 pontos multi-touch támogatású IPS, FullHD felbontású LG panelről van szó, amit plexiüveg fed. Betekintési szögekről nem érdemes beszélni, ezúttal jó értelemben persze, hiszen nagyon bő határok között maradnak meg a színek a kijelzőn. Hála a kb. 300 fokos hajthatóságnak nem nagyon találunk olyan pozíciót az ágyban ahol ne lehetne kényelmesen használni. Ez eddig csupa pozitív, elégedett is lennék 10/10-es értékeléssel. De.

A touch réteg lapja annyira szorosan nyomja a kijelző többi részét, hogy átüt a háttérfény és borzalmas bevilágítások vannak benne. Ezt színes képeken nem, fekete háttérnél, esetleg 21:9 képarányon filmezésnél már látjuk. Sok tabletes kijelzőnél láttam már ilyet és valóban eltávolítva ezt a réteget megszűnik teljesen a jelenség. Ez nem járható út, így ilyennek kell elfogadni. Kicsit sajnálom.

Másik nagy gond a tükröződés. Mivel elég vastag lehet ez a lap és elég nagy a távolság is érzésre a következő rétegtől így borzalmasan tükröződik a felülete. Maximális fényerőn bekapcsolt billentyűzet világításnál is képes türközni azt a nagyon kevés fényt is, ha otthonunkban bárhol van egy kósza fénysugár az bizony azonnal lézergravírozó üzemmódban fogja a szemünket bántani. Ezt már sok konkurens meg tudta oldani, érdemes volna itt is.

Harmadik és egyben utolsó észervétel, hogy ez egy nagy és nehéz fedlap. Hiszen üveglap és kijelző egyéb sallangokkal az nem kevés mozgó alkatrész. Így a zsanér főleg ezzel a nagy átforgatással erősen van terhelve. Burkolatot levéve látszott, hogy csavarják az erők a kasztnit, fokozott óvatossággal illik kezelni tehát.

Lenovo Flex 2 14" teszt

 

Bővíthetőség

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Az alsó burkolat leszedéséhez a csavarok eltávolítása mellett a billentyűzet kiszedése is szükséges, valamint egy garancia matrica is áldozatul esik, ezután pedig patentek tucatjait kell ügyesen kipattintani, hogy megkapjuk a gép belsejét. Nem ez lesz a szervizek álma az biztosan igaz. Node, ha belülre bejutottunk akkor cserélhető a HDD (SSHD esetünkben) és rakhatunk még 4GB memóriát is akár a második slotba. Egész kulturált gépbelső ez, de nem otthoni szétszedésekhez.

Észrevétel továbbá: gyárilag a billentyűzet alatt 3 csavart kellett pótolnom. Ezek valamilyen okból hiányoztak. A notebook garantáltan bontatlan volt és hivatalos forrásból érkezett. Hasonló érdekességeket már tapasztaltam, nem csak a garancia területén vannak hiányosság mostanában a Lenovonál. Továbbá a bal alsó sarokban a merevítés hiánya miatt erős ropogás tapasztalható emelés hatására, ami az alaplapnak nem sok jót jelent.

Tápellátás

Aprócska i3-as processzor egy GT 840M mellett sem kér túl sokat, így egy 65W-os tápegységgel szállítják a konfigurációt.

Garancia

2 év futárszolgálatos garancia van a notebookra, az itthoni szervizről már többen több helyen is leírták a véleményüket, nem is szaporítanám a szót feleslegesen, de ezt a hozzáállást el kell felejteni a szerviz oldaláról az biztos, így csak reménykedjünk, hogy gépünk nem romlik el vagy van helyette éppen másik amit tudunk addig használni.

Használatba vétel

Szokás szerint Microsoft Windows 8.1 Professionalt telepítettem, majd a gyártó oldaláról előkerültek a driverek (alapból Wi-Fi driver nem volt, így másik notebookról töltöttem le, ez fontos lehet). Majd megvártam míg lefrissül a rendszer és indulhatott a teszt. Érdemes újabb VGA drivert is telepíteni, a gyári driver ugyan felismeri a második kártyát, de nincs rendes NVIDIA felületünk.

Gondom volt viszont a Windows és a kézreállóság nem összeegyeztethetőségével. Hangerőt és fényerőt állítani továbbra sem kényelmes, valamint olykor elfelejti a gép, hogy melyik állásban van és mondjuk vígan elvándorol az egér és leütődik pár billentyű, máskor pedig nem. Ilyen és apró hibákból programokban is van sajnos, ez még nem erre fejlesztett rendszer, sajnos együtt kell élni velük.

Viszont van pozitív is, kapunk programot amivel tudjuk állítani az energiagazdálkodást és az akkumulátorhoz is korlátozottan hozzá tudunk nyúlni. Van egy portalanítás menüpont is, ez inkább mosolyogtató.

Lenovo Flex 2 14" teszt

 

Processzor

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

A processzor egy takarékos Intel Core i3-as 4030U jelzéssel ezúttal. Maximális órajele 1,9GHz, és HyperThreading is van, tehát virtuálisan 4 magon futtathatunk programokat. Teljesítménye engem kiszolgált, ami nagy szó, erős gépekhez szokottak mondjuk nem fogják kedvelni, de mindenki másnak elégséges lesz. A teljes teszt is ezen készült, rengeteg képátméretezéssel és nagyon sok beágyazott függvényes Excellel párhuzamosan futtatva és fagyás abszolút nem volt, bár illik ilyenkor inkább csak figyelni az eseményeket. Fogyasztása szintén kiváló, csak az akkumulátor mérete szabott ezúttal határt a 10 óra feletti üzemidőknek.

Rendszer teljesítmény

Lenovo Flex 2 14" teszt

Az SSHD és a 4GB RAM elegendőnek tűnik a hétköznapokra, bár a teszt szerint ez egy lassú meghajtó, itt inkább csak anomáliára gyanakodnék, ennél azért jóval gyorsabban végezte a dolgát. A betöltések gyorsak és ha egyszer a Chrome is elindult nagyon gyorsan lehet adagolni a weboldalakat egymás után. Aki esetleg többre vágyik, nos, neki a nehéz és elviekben garanciavesztéses bővítést lehet csak tanácsolni, de ezt is csak szakosodott helyen.

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt

A szokásos Intel és NVIDIA duó következik, HD4400 a kékektől és egy GT 840M a zöldektől. Mind a kettő ismerős vendég, az Intel kártyája szinte mindenre elég amire használnunk kell egy laptopot, ha pedig játszadoznánk akkor korlátozottan de egy ilyen dGPU is megteszi, sőt.

Az elmaradhatatlan 3DMark eredmények nem kis furcsaságot hoztak. Sikerült egy valid 4710HQ processzort összehoznia a rendszernek, de természetesen ez nem igaz, újramértem és ugyanezt kaptam pontokban, de szerepeljen itt a viccesebb változat:

Lenovo Flex 2 14" teszt

 

Majd jöhetnek a játékok. Minden natív felbontásban futott le, tehát most meglátjuk mire képes egy 840M és egy i3U processzor FHD felbontáson a mai játékokkal:

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

A Battlefield 4 egy nagyon szolid pályán medium grafikán már játszható volt, low beállítást kell alkalmaznunk a nagyobb csatákban, de végülis elfutott

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

A Crysis 3 bizony ledöntötte a gépet, itt processzor limit van erősen, így kénytelenek leszünk felbontást csökkenteni és elviselni a kis torzítást

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Az új Grid jól futott, medium grafikán teljesen vállaható még ezen a gépen is

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

A Metro végül szintén nem kegyelmezett a kis konfignak, medium és low beállítások között talán elfut natív felbontásban, de illik kerülni az óriási lövöldözéseket és robbanásokat, ami valljuk be, nehéz feladat egy ilyen játéknál

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Nem vártam nagy melegedést, inkább a hangra voltam kihegyezve ezúttal. Jól vizsgázott a gép, nagyon halk alapjáraton, csak egy kis surrogást hallani az SSHD felől és picit a ventilátorból, de játék alatt sem volt vészes, sőt még benchmarkok alatt sem nyúltam a füldugóért. Remek.

A kasztni terhelés alatt kicsit megmelegedett, de még az extrém direkt kínzásban sem volt égető, inkább csak izzasztó, játszani azért továbbra sem ajánlott ölben, legalábbis nem nagy játékokat.

Akkumulátor fronton a 38Wh-ból elég sokat kihozott a Lenovo csodagépe, 4:30 órás filmezési idő egy ilyen, régebbi gépekben legkisebb pótakksinak nevezett mérettel nagyon jó.

Lenovo Flex 2 14" teszt

 

Értékelés

Ez az úgynevezett kettős üzemmódú notebook valójában egy inkább demó és tapogatózás, mintsem egy új királykategória továbbra sem. Felhasználási köre ugyan létezik és nyilván ki lett kutatva, de sajnos a megvalósítás nem annyira jó, hogy elképzeljem vállalati felhasználásban (hiszen vannak ilyen gépek már hosszú évek óta ezen hibákat kiküszöbölve).

Aki mondjuk nagyon sokat olvas internetről esetleg képeket néz és az érintőkijelző segíti a hétköznapjait, főleg, hogy ugye az 300 fokos tartományt fed le, nos abban az esetben ajánlhatom a Flex 2 14″-os változatát. Nos és persze az ágyban filmezőknek, ott mindennél jobb társ. Minden más esetben azonban túl sok kompromisszumot kér ahhoz képest, hogy mit ad helyette.

Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt Lenovo Flex 2 14" teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét