Lenovo IdeaPad 320-15ISK teszt – valamit valamiért

0
2630

Lenovo IdeaPad 320-15ISK notebookot a Laptopszalon biztosította tesztelésre. Megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a boltokban vagy online.

Bevezető

Nehéz korszakukat élik a laptopok. Állítólag, hiszen az okostelefonok már-már olyan erővel rendelkeznek, hogy minden fontos feladatot ellátnak, ráadásul több gyártó próbálkozik olyan kiegészítővel, ami valóban asztali megoldáshoz közelivé teszi ezeket az eszközöket. No de azért nem eszik olyan forrón a kását. Azért még mindig jobb egy teljes billentyűzettel és képernyővel rendelkező gépen dolgozni, és valószínűleg nagyon sok víz lefolyik még a Dunán addig, mire komolyabb változások következnek be. Addig pedig dúl a csata, a Lenovo például itthon az élen jár az eladásokban, de számos konkurenssel meg kell küzdenie.

Az emberek szeretik az kedvezményes árfekvésű, mégis sok mindenre használható notebookokat, mert az egy dolog, hogy valaki állandóan csak gépeli az Office dokumentumokat, azért nem rossz néha olyan videót nézni, aminek a felbontása már a mai kornak megfelelő. Ahhoz viszont, hogy játékra is alkalmas legyen egy gép, komolyabb árat kell fizetni, más kategóriában kell keresgélni. A Lenovo IdeaPad 320-15ISK egyáltalán nem a játékosoknak szól, hanem azoknak, akik hajlandóak kompromisszumokat kötni, cserébe viszont olcsón juthatnak hozzá egy ár/érték arányban korrektnek mondható laptophoz.

Adatlap
Lenovo IdeaPad 320-15ISK
Processzor   Intel Core i3-6006U
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 4 GB DDR4
Kijelző 15,6″ (1366 x 768) HD, matt, TN-panel
Grafika – integrált: dedikált: Intel HD Graphics 520
Nincs (opcionális)
Merevlemez 500 GB Toshiba 5200 RPM HDD
Optikai meghajtó DVD-RW
Protok és csatlakozók 1 x USB Type-C, HDMI, 2 x USB 3.0, kártyaolvasó, 3,5 mm jack, Kensington, Ethernet
Kommunikáció Realtek 8821AE (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.1
Egyéb 0,3 MP webkamera
Akkumulátor kapacitása 30 Wh
Méret 378 x 260 x 22,9 mm
Tömeg akkumulátorral 2,2 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 (opcionális)
Fogyasztói ár (2017.10.) 112 790 forint
Garancia 24 hónap

Külső, burkolat

Nem mindenki szereti a fehér színt, de valószínűleg kevesek szemét fogja ez bántani a Lenovo IdeaPad 320-15ISK esetén, hiszen kimondottan jól áll ez az árnyalat a gépnek. Mivel egy alsó kategóriás eszközről beszélünk, így semmi meglepő nincs abban, hogy főleg műanyagból épül fel a burkolat, az összeszerelési minőség abszolút rendben van, bár tény, hogy azért némi recsegés hallatszik, ha úgy jobban nekifeszülünk az elemeknek. A plasztik előnye viszont, hogy nem forrósodik át annyira, mint az alumínium, nem is hevül túlzottan a készülék.

A dimenziókat tekintve 378 x 260 x 22,9 milliméterről és nagyjából 2,2 kilogrammos tömegről beszélhetünk, ezzel egyáltalán nem tartozik a notebook az ultrahordozható szegmensbe, de végeredményben azért el lehet cipelni ide vagy oda.

Csatlakozás

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK bal oldalára zsúfoltak szinte mindent: itt figyelhető meg a töltőcsatlakozó, az Ethernet és a HDMI, a 3,5 mm-es jack kimenet, az SD-olvasó, valamint két USB 3.0 és egy USB Type-C interfész is. A normál USB-knél egy esetben szembesülünk majd problémával, ha vastagabb pendrive-okat kapcsolnánk a géphez, mert nem fog kettő elférni egymás mellett.

A laptop másik fele sokkal kevésbé izgalmas, hiszen ide egy DVD-RW került, plusz ide helyezték a Kensington zárat is.

Kommunikáció

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK esetében lényegében két fontos adatkommunikációs eszközről beszélhetünk: egyrészt adott az 1×1-es, 802.11ac-sRealtek 8821AE WiFi, ami nem a világ leggyorsabbja, de az átlag otthoni internetnél azért többet tud, plusz rendelkezésre áll a Bluetooth 4.1, ami külső eszközök csatlakoztatását vagy a fájlok küldését teszi egyszerűbbé, vagy úgy egyáltalán lehetővé.

Szerviz

Az alsó burkolat leszedhető, ehhez azonban több mint egytucat csavart kell kilazítani, elektromos csavarhúzóval rendelkezők előnyben lesznek. Ezután már leemelhető a műanyag lap, persze sok mindenhez így sem lehet majd hozzáférni, de azért a RAM slotokhoz és a HDD-hez mindenképpen, ezeket cserélni is viszonylag egyszerű.

Tudni kell, hogy a Lenovo 2013-ig az egyik legnépszerűbb gyártó volt hazánkban, azonban a szerviz Lengyelországba, majd Budaörsre költöztetése (Telemax), valamint a súlyos alkatrészhiány és hosszas szervizidő (1-2 hónap) miatt kifejezetten népszerűtlenné vált a vásárlók körében. Sajnos itt még van hová fejlődnie a Lenovónak.

Billentyűzet

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK billentyűzete jól használható, ráadásul teljes értékű, a jobb oldalon még numerikus részt is találunk. A chiclet kialakítású gombok kellemes távolságra vannak egymástól, egyedül az ű és az enter érnek egymáshoz, de túlzottan nagy megszokást nem igényel, mint ahogy a le és fel billentyűk elhelyezkedése sem. Sajnos ennyi pénzért háttérvilágítás nem jár, pedig aki használt már ilyen klaviatúrát, tudja, mekkora előnyt jelent este, éjszaka. A gombok nem kattognak hangosan, csöndben lehet gépelgetni.

Touchpad

Átlagos méretű a touchpad, ami egy nagyon kicsit lett csak mélyebbre süllyesztve ahhoz képest, ahol normál esetben a tenyerünk pihenne. Ettől még kitapintható, mint ahogy a jobb és bal egérgomb is, amiket egy vékony vonal választ el egymástól. A tapipad érzékenysége közepes, az egyujjas műveleteknél nincs gond, többujjas gesztusoknál viszont néha képes egy picit megkavarodni a rendszer.

Kijelző

A kijelző az, aminél a háttértároló mellett erős kompromisszumokra lesz szükség. Már eleve az nem túl szívderítő, hogy 15,6″-en csupán 1366 x 768 pixel jelenik meg, az pedig eléggé kellemetlen lesz, hogy ez egy sima TN panel, ennek megfelelően meglehetősen gyengécske betekintési szögekkel. Már szemből sem mondanám, hogy kifejezetten élvezetes ezen a megjelenítőn dolgozni, de ahogy lejjebb vagy feljebb hajtjuk az egyébként 180 fokban síkba dönthető fedelet, a színek máris elkezdenek inverzálódni és nagyrészt semmit sem látunk a tartalomból.

Persze megint itt jön a valamit valamiért dolog, gondoljunk csak bele, hogy a majd’ háromszor ennyibe kerülő Macbook Airnél is hasonló minőségű panelt kapunk. Mondjuk az már a röhejes kategória. A színek nem túl élénkek, nem is túl szépek, inkább fakók, talán a fenti kép is jól átadja, hogy egy kijelzőteszthez készült fotót mennyire nem sikerül valósághűen visszaadni. Érintésérzékenység nincs, matt felület viszont igen, ez legalább frankó dolog, hiszen nem csillan vissza minden, még kültéren is jól látható, mondjuk a 250 nites fényerő azért nem éppen észveszejtő eredmény.

Teljesítmény

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK hardveres specifikációi közé tartozik az előbb említett 15,6 hüvelykes, 1366 x 768 pixel felbontású kijelző, aminek meghajtása az Intel Core i3-6006U processzor feladata. A grafikus teljesítményért az Intel HD Graphics 520 GPU felel, van olyan verzió is a gépből, aminél a jó öreg Nvidia Geforce 920MX segít be. A rendszermemória mérete 4 GB (DDR4, 2133 Mhz) és tovább bővíthető, a háttértároló mérete pedig 500 GB, de ennél is kérhető nagyobb winchester, vagy akár mellé pakolható egy jóval gyorsabb SSD.

Processzor

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK egy Intel Core i3 6006U rendszerchipet kapott, ami egy 14 nanométeren gyártott megoldás. A maximum 15 wattos fogyasztás mellett a magok 2 GHz-en pörögnek, nincs turbó, ennyit tud és kész, nyilván azért a mindennapokban elegendő, játékoknál már némileg többre vágynánk. A level 3 cache mérete 3 MB. Processzormagból kettő található fizikai formában, de ezek akár négy egyidejű feladatot is képesek elvézetni a hyperthreadingnek köszönhetően.

Tárolás

Az adatokat az 500 GB-os Toshiba winchesterre menthetjük, ami sajnos elég lassúcska, hiszen 5400-at pörög percenként. A dedikált GPU-val felvértezett modellben 1 TB-nyi tárhelyet találunk, de az sem gyorsabb. Ez talán a leggyengébb pontja a laptopnak, sőt, ha lehet javasolni valamit, akkor egy SSD beszerzését mindenképpen ajánlanánk, mert ezzel a HDD-vel tényleg elég harmatos a rendszersebesség, holott SSD-vel jóval nagyobb élményre lehet számítani.

Grafikus kártya

Az i3 6006U-val együtt jár az Intel HD Graphics 520 grafikus gyorsító, ebben a modellben csak erre támaszkodhatunk, ellenben a picit erősebb változatban egy Nvidia Geforce 920MX is dolgozik. Nem kérdés, hogy az integrált megoldás játékok futtatására nem alkalmas, pontosabban aknakeresőzni nyilván lehet vele, plusz van esély, hogy legalacsonyabb beállítások és nagyjából HD felbontás mellett közel élvezhetően elfuttassuk az F1 2017-et, vagy mondjuk a Rocket League-et.

Zaj, hőmérséklet

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK ventilátora többnyire mindig zúg, vigyáz nagyon a hőfokra. Igazából egyáltalán nem zavaró, sőt, egy kis zenét bekapcsolva már meg is feledkezhetünk róla. Akkor pörög fel jobban, ha komolyabban megterheljük a rendszert (mondjuk egy ilyen hardvert komolyan terhelni nem túl nehéz, mert már egy összetettebb dokumentumnál elgondolkodik, főleg a HDD miatt), ilyenkor sem fog senki kiszaladni a szobából, de azért már érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a suhogás állandósulni fog.

Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo IdeaPad 320-15ISK
Processzor   Intel Core i3-6006U
Grafikus vezérlő(k) Intel HD Graphics 520
Nincs (opcionális)
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő   5 óra 2 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 3 óra 28 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő 3 óra 1 perc
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő 3 óra 17 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett Félig: N/A
Teljesen: N/A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 35°C 69°C 70°C
GPU hőmérséklet 34°C 74°C 75°C
Zajszint halk hallható hallható
Környezeti hőmérséklet 21°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
26.7 25.6 25.5 26.5 25.4 25.4
26.5 25.5 25.5 26.5 25.3 25.4
26.4 24.1 24.8 26.1 24 24.5
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
43 42.5 40.9 42.1 42.1 39.6
41.5 41.4 40.1 40 39.7 38.1
37.2 36.9 36.6 35.9 35.1 35

Üzemidő

A Lenovo IdeaPad 320-15ISK egy 2 cellás, 30 wattórás akkumulátort kapott, ami csupán 3-4 óráig képes működtetni a gépet, ha filmezünk, vagy éppen wifin keresztül internetezünk. Sima dokumentumszerkesztésnél úgy egy órával többet mérhetünk, de egyik sem túl meggyőző eredmény, ráadásul teljes terhelésnél már bő egy óra után rohanni kell áramforrást keresni.

Verdikt

Kezdjük rögtön azzal, hogy a Lenovo IdeaPad 320-15ISK fent látott verziója csupán 112 790 forintba kerül (akciósan, ez eredeti ár 129 990 forint) a Laptopszalonnál, ami elég kedvező összeg egy 15,6″-es, Intel i3-as processzorral szerelt laptopért. Így már a kijelző minősége sem lesz annyira kritikus, ha pedig mondjuk egy jó 15 ezer forintot rászánunk arra, hogy SSD-re váltsunk az elég öreguras HDD-t, akkor máris egy sokkal jobban használható gépet fogunk kapni. Hosszú üzemidőt persze ilyenkor sem várhatunk, de ár/érték arányban nehéz megfelelőbbet találni, vagy ha mégis, az sem lesz sokkal jobb tesztalanyunknál. A készülék egyébként erősebb változatban is megkaparintható (dedikált GPU is van abban a modellben), de persze többe is kerül. Összességében ennyi pénzért teljesen racionális választás a Lenovo IdeaPad 320-15ISK, csak ne akarjunk rajta játszani, vagy éppen Full HD felbontású filmeket nézni.

Értékelés
Lenovo IdeaPad 320-15ISK
Előnyök   Nagyon kedvező árazás
Viszonylag kényelmes billentyűzet
Numerikus bullentyűzet
Aránylag csendes működés
Megfelelő asztali méret
Matt IPS kijelző
Intel i3-as processzor
Hátrányok Elég gyenge kijelző
Nagyon harmatos üzemidő
Öreguras HDD

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét