Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

0
1293

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

A tavaly megrendezett IFA volt az első alkalom, ahol szemügyre vehettük az IdeaPad Flex családot, azóta hazánkban találkozhattunk 14 és 10 hüvelykes verzióval is. A hivatalos gyártói információ szerint egy kettős üzemmódú noteszgépről van szó, melyet a Yoga széria inspirált, de a költségtudatosság jegyében készült el. Ennek oka folytán bizonyos területeken kompromisszumokat kell kötnie a vásárlónak de, ha szükséges az érintőkijelző, a könnyű hordozhatóság, a kompakt méret és a kettős üzemmód által biztosított használhatóság, egy könnyen megszerezhető noteszgépet vehetünk a birtokunkba. Ráadásul a csomagban benne foglaltatik a Windows 8.1 és az Office Otthoni & Diák verziója. Lássuk, miről is van szó. 

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Kiemelt jellemzők és specifikációk

Mielőtt fejest ugranánk a különböző paraméterek részletekbe menő elemzésének, tegyünk egy kis kitérőt és ejtsünk néhány szót arról, mitől lesz igazán egyedi a Lenovo IdeaPad Flex 10.

  • Állvány mód – ez a legmarkánsabb jellemző. 300 fokban felhajtva állvány módban használhatjuk az IdeaPad Flex család minden egyes tagját, ezáltal előtérbe kerül az érintőkijelző
  • Érintőkijelző – ezzel a megoldással kapunk teljes hozzáférést a Windows 8.1 modern felhasználói interfészéhez és gyakorlatilag teljesen kihagyhatjuk a munkafolyamatból az érintőpadot
  • Ventilátor nélküli kialakítás – szerencsére a TDP értéke nem haladja meg azt a mértéket, ami szükségessé tenné az aktív hűtést, így az egyetlen eszköz ami némi zajt kelt a műanyag házban, az a háttértár
  • Könnyű, kicsi – az előző képességek egy viszonylag kicsi, könnyű és ezáltal könnyen hordozható házban kaptak helyet
  • Olcsó – gyakorlatilag egy Windows táblagép sem drágább, külföldön is csak a Chromebook-ok versenyezhetnek az IdeaPad Flex árával
  • USB 3.0 – így az USB 3.0 porthoz csatlakozó dokkoló állomások feltúrbózhatják az amúgy vérszegény csatlakozók számát

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt 

Az első benyomás

Kezembe véve a Lenovo 10.1 hüvelykes noteszgépét, nagyon az az érzésem támadt, hogy visszarepültem a múltba és egy hírhedt netbook keveredett hozzám. Sőt, ez a dizájnban annyira markáns, hogy a sárga töltőcsatlakozót és a kék USB 3.0 portot leszámítva, akár egy 2010-ben polcon maradt, leporolt darabról is lehetne szó. A következő ami kérlelhetetlenül belém hasított, az a műanyag tapintás, bár igaz, hogy ez nem feltétlen baj, hiszen ne felejtsük el: az eszköz az ártudatosság jegyében a legolcsóbb alapanyagokból került összeszerelésre. A dobozban semmi különlegességre nem akadunk, az eszközök kívül a szükséges papírok (Windows 8.1 és Office termékkulcs!) és egy hálózati töltőt veszünk birtokba az IdeaPad Flex 10-el.

Külső

Mit is mondhatnék? Ízig-vérig 2010 és ízig-vérig műanyag. Hiába a jó minőségű műanyag felhasználása, a szintén nak mondható összeszerelés mellett, ez az érzés megmarad végig a használat során, maximum hozzászokunk. A kialakításnak köszönhetően, talán egy fokkal később fognak mutatkozni a használat jelei a billentyűzeten és a palmresten, illetve az ujjlenyomatainkat sem találhatjuk meg majd mindenhol. Itt kell bővebben szólnom az egyik kulcsfontosságú jellemzőről, az állvány módról. Nyilvánvaló, hogy aki az IdeaPad Flex 10 mellett dönt, gyakran kívánja kihasználni ezt a lehetőséget: az Ő megnyugtatásukra közlöm, hogy eléggé masszív kialakítású a zsanér és nagy valószínűséggel ki fogja állni az idő próbáját. Én személy szerint el tudtam volna azért képzelni egy fokkal komolyabb megerősítést, főleg annak fényében, hogy pont ez az a kialakítás, ami miatt a gyermekek kedvencévé válhat a Lenovo IdeaPad Flex: játékok, oktatás vagy mesék közben szinte adni fogja magát ez a fajta használat (szerencsére ilyenkor nem reagál a klaviatúra). Oldalt találjuk meg a bekapcsoló gombot, a töltés visszajelző LED-el egyetemben, de a merevlemez aktivitására, vagy a WiFi bekapcsolt állapotára utaló LED-et felesleges keresnünk.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Beviteli eszközök

Először is ejtsünk szót a billentyűzetről. A billentyűzet a Lenovo-tól megszokott, az árkategóriában egyedülálló, kellemes kialakítású, jó nyomásponttal rendelkező darab. Az egyes gombok között kellő helyet hagytak az ergonómusok és így még egy ilyen kis eszközön is viszonylag jó szájízzel gépelhetünk (zárójelben azt is meg merem kockáztatni, hogy a méretkategória koronázatlan királya járt ezen a téren a szerkesztőségben). Nyilván a nagyobb kezű felhasználóknak sosem lesz majd a kedvence, újságíróknak sem ajánlom és a háttérvilágítás is sokat dobna a használhatóságon, de valódi panaszra nincs okom.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Az érintőpad a billentyűzettel párhuzamba állítva egy valóságos, kézzelfogható és megtestesült rémálom. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ott az alternatíva: az érintőkijelző. Node, visszatérve az érintőpadhoz… már maga a fizikai kiterjedése is lehetetlenné teszi, hogy pontosan tudjunk manőverezni az egérrel. A duplaujjas görgetőfunkció se nyújt meggyőző élményt, sőt. Gyakorlatilag teljesen elveszettnek éreztem volna magam a használat közben az érintőkijelző nélkül (USB egér hiányában). Annak fényében elfogadhatónak tudom értékelni az érintőpadot, hogy valójában nincs rá szükség.

Kijelző

Egy igazán kritikus ponthoz érkeztünk. Amennyiben csak a számok érdekelnek bennünket, elég megnézni a specifkumokat: 10.1 hüvelykes, 1366x768p felbontású, 16:9-es képarányú, kapacitív, multitouch funkciós, fényes TN LED panellel van dolgunk. Ezeket viszont bárhol megtaláljuk némi keresést követően, a tesztet nem ez fogja élővé tenni – hanem az, hogy belenyúlunk a darázsfészekbe. Mert bizony, a később taglalt teljesítmény mellett, az IdeaPad Flex 10 esetében, az igazi kérdéses elem a kijelző. Röviden, tömören: nem egy IPS panelről van szó. Kicsit bővebben: a betekintési szögek a legjobb esetben is gyengének nevezhetőek, a 10.1 hüvelykhez tartozó felbontás az elvárt minimumot hozza (155 DPI), a színhűség pedig főleg az egyre nagyobb betekintési szögekből már-már a nevetséges mértéket üti meg. Ezen a téren jó néhány táblagép olcsóbb árkategóriában indulva is lekörözi az IdeaPad Flex-et. Azt viszont hangsúlyoznom kell, hogy a gyártósoron valamilyen területen le kellett faragni a költségekből, hiszen aki ennél többre vágyik, hasonló kiszerelésben, annak ott van az IdeaPad Yoga.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

A gyártó kettős üzemmódú noteszgépként hirdeti a Flex családot, az egyik a standard laptop mód, a másik pedig az állvány mód. Fizikailag még elérhető a Yoga esetében megismert sátor mód is, de tekintve, hogy hiányoznak a gumírozott sarokborítások és az automatikus képernyő forgatást sem támogatja a Flex, ezt a fajta használatot hamar elvethetjük. A klasszikus, vagy standard laptop mód alkalmazásáról nem kell rengeteget mesélni, gyakorlatilag mióta a noteszgépek meghódították a világot ez a legelterjedtebb alkalmazási formájuk. Viszont főleg ennél az eszköznél érdemes hangsúlyozni, hogy sima laptopként használva a Flex 10 kijelzője dönthető, ennél fogva az amúgy silány betekintési szögeket a saját kényünkre tudjuk alakítani. Ugyan ez a luxus már nem fenyeget bennünket, ha átváltunk állvány módra, ebben az esetben csak az előre meghatározott dőlésszögre tudjuk beállítani, maximum a felhasználó változtathat a pozícióján a jobb rálátás reményében. A gyerekeket valószínűleg ez nem fogja zavarni, maximum akkor, ha a kocsi hátsó ülésén, a verőfényes napsütésben amúgy is tükröződő kijelző miatt nem látja kedvenc játékának részleteit. Viszont cserébe kézzelfoghatóvá válik a Windows 8.1 “modern” élménye és egy igazi unikumot köszönthetünk a nappaliban. Maga az állvány mód egyáltalán nem elvetendő, bizonyos körülmények között nagyon is (ki)használhatónak tartom, nem mellesleg a “menő” faktor is fentebb kúszik, hiszen nem mindennapos látványról van szó.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Teljesítmény

A kijelző mellett a teljesítmény okozhat még számunkra fejtörést. A processzort, a rendelkezésre álló RAM-ot és grafikus adaptert elnézve nyilván nem lehetnek túl nagy igényeink, viszont mindez párosítva egy klasszikus kivitelezésű háttértárral… nos, a kézhezvételkor tapasztalt retró érzés itt is visszaütött.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Tény, hogy a CPU az alsó kategóriába sorolható a GPU-val egyetemben és a rendszermemória is csak 2 GB, valamennyire mégis sikerült megtalálni a kellő egyensúlyt a különböző komponensek között és egyik sem szab gátat a másik teljesítményének (igaz, nem került magasra a léc teljesítmény terén). A Windows 8.1 futása akadás mentesnek mondható, legalábbis önmagában. Egyéb feladatokkal tarkítva viszont már romlik a felhasználói élmény, hiszen egy átlagosnak mondható webböngészés is kikezdi a teljesítményt. Ez utóbbi olyan méreteket ölt, hogy a Chrome-ban elindított YouTube videók könnyen akadozhatnak, ebben az esetben a felbontás csökkentése jelenti az egyik megoldást, vagy érdekes módon az Internet Explorer használata (utóbbi esetében az 1080p-s videókat is megemészti a Flex 10) is gyógyír lehet.  A különböző benchmark tesztek alatt sikerült a processzor turbó módjával 2.0GHz-es sebességet elérni, ami megfelelő környezetben történő használat során nem eredményezett túlmelegedést. Ez kifejezetten szimpatikus egy ventilátoros hűtést nélkülöző noteszgép esetében.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Bay Trail Gen-7 integrált grafikus chip (bővebben ebben a tesztünkben írtunk róla) elsősorban táblagépekre optimalizált megjelenítő, ennél fogva teljesítmény tekintetében nem érdemes párhuzamba állítani a legtöbb noteszgéppel. Azonos súlycsoportban a drágább okostelefonok és táblagépek grafikus megjelenítői találhatóak meg. Igen, ez azt jelenti, hogy egy asztali játékok futtatásánál komoly akadályokba ütközünk, igaz a videó dekódolás tekintetében kicsit nagyobb a mozgásterünk. Legalább a Windows 8 boltjából elérhető játékok élvezhetőek (újabb plusz pont a gyerekek számára?). A különböző tesztek futtatása során és a játékok alatt arra kellett rádöbbennem, hogy a Flex 10 legnagyobb problémája a háttértár és a 2 GB RAM.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Ez a kettő lényegében magával ránt minden más teljesítményt is. Ez azt jelenti, hogy az átlagos használat mellett a 2 GB RAM és a lassú merevlemez miatt, mi csak türelmesen várunk a sorunkra, mire végül újra teljesen birtokba vehetjük a számítógép feletti irányítást (és élvezhetjük az érintőkijelző adta kényelmet). Saját véleményem: komolyabb igénybevétel mellett SSD-re kell cserélni a HDD-t és a rendszermemóriát is legalább 4 GB-ra kellene bővíteni, de ez utóbbi nem lehetséges (alaplapi integrált – “mégis miért?”). Maga a frissítés komoly fejtörést eredményezhet és otthoni elvégzése egyáltalán nem javasolt, könnyen garanciavesztéssel járhat.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Zaj és hőkibocsájtás

Két olyan pont, ahol csak pozitívumokat tudok felhozni. Zajmentességével (a Flex 10 házában csak egy mozgó alkatrész található, a merevlemez), HDMI és USB 3.0 portjával, kellő videó dekódoló képességével nagyon jó lejátszó eszköz lehet a nappaliban. Gyakorlatilag a filmek legdrámaibb csenddel átszőtt pillanatait sem fogja megtörni semmi hallható zaj (még a HDD sem).

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Bevallom, amikor megtudtam, hogy az IdeaPad Flex 10 műanyag házában nincs aktív hűtés, kicsit szkeptikussá váltam. Kár volt, minden kétségem megalapozatlannak bizonyult, főleg ha megnézzük a hőtérképünket.

Csatlakoztathatóság, Kommunikáció, garancia, üzemidő, hangzás

Egy ilyen méretű eszköztől nem kell túl sokat várnunk kommunikáció terén, bár a kötelezőt hozza. Találunk egy teljes méretű HDMI portot az USB 3.0 mellett, illetve ugyan ezen az oldalon helyezkedik el a töltőcsatlakozó és a 3,5 mm-es kombó headset, míg a másik oldalon a bekapcsoló gomb mellett találhatunk egy USB 2.0 portot, emellett a microSD kártyaolvasót feláldozta a Lenovo azért, hogy állvány módban is könnyen hozzáférhető hangerő szabályozót kapjunk. Megérte-e? Jó kérdés. Valószínűleg igen, hiszen akiknek egy ilyen érintőkijelzős, többfunkciós, de mégis olcsó eszközre van szükségük, kompromisszumokat kell kötniük.

Letöltő állomásnak nem kell használni a Flex 10-et, mivel az egysávos b/g/n WiFi 2.4 Ghz-es kapacitást biztosít (ugyan abban a térben a saját gépem mellett dolgozva feleakkora jelerősséget tudhatott magáénak az IdeaPad Flex 10). Illetve NFC és 3G képes verziót egyelőre nem találhatunk, legalább a Bluetooth 4.0 beépítésre került.

Garancia terén talán kicsit fájó pont lehet, hogy nem a hazánkban, noteszgépek esetében megszokott 24 hónapos periódust kapjuk a gép mellé, hanem csak 12 hónapot. Jó pont viszont, hogy már hazánkban dolgozik a Lenovo szervize. Rossz pont, hogy jelenleg a szervizről sok jót nem hallani, egyes eseteknél már ott tartunk, hogy a vásárló később kapja vissza az eszközét, mintha külföldön javítanák meg.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Üzemidő tekintetében a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyik legjobb hatékonysági fokkal dolgozó eszköz került a kezem alá. Ennél a kijelentésnél azonban vegyük figyelembe, hogy korántsem hatalmas kapacitással rendelkező akkumulátort kaptunk a gyártótól, mégis szinte egy teljes munkaciklust kapunk ezért cserébe.

A beépített hangszórók valószínűleg nem fogják felkelteni a szomszédot az álmából, a magasabb hangok még csak-csak kijönnek a Flex 10-ből, de hallottam már szebb közép-, és mély tónusokat táblagépből felcsendülni. Youtube fogyasztás és Skype mellé az elégséges szintet megüti, de semmi többet.

Verdikt

A Lenovo IdeaPad Flex 10 egy valódi egyéniség, nem egy olyan darab amivel gyakran találkozunk a piacon, hiszen megfizethető áron hozza el számunkra a Yoga esetében megismert állvány módot. Viszont a “megfizethető ár” mögött mindig kompromisszumokat kell keresnünk: teljesítmény tekintetében néhányaknak csalódás lehet és talán a gyártó részéről is kifizetődőbb lett volna egy kisebb kapacitású SSD beépítése (akár némi árnövekedés mellett is), mintsem a választott HDD használata és legalább 4 GB RAM alkalmazása. Ettől eltekintve a műanyag ház, a figyelmes összeszerelésnek köszönhetően kellő masszivitást ad a felhasználónak, nem kell attól tartani, hogy bármelyik pillanatban széteshet a Flex. A hardver kellő erőt adagol ahhoz, hogy a mindennapokban eldöcögjünk, a hátsó ülésen utazva, repülőn, este a hotelba visszaérve elégséges lehet a tartalom fogyasztásra (főleg a remek billentyűzet miatt). Sőt, akár a gyerekek kedvencévé is válhat és mi sem térünk ki a hitünkből, ha egy ilyen értékű IT eszköz kerül az ifjoncok “féltő” kezei közé.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Mi is a Lenovo IdeaPad Flex 10? Nem egy mindennapi sub-notebook, nem egy táblagép helyettesítő és nem is egy üzleti noteszgép. A kijelző minősége gyenge, a teljesítmény kevés, az üzemidő átlagos – mi billentheti hát a mérleg nyelvét mégis a másik irányba? Mint második eszköz a lakásban, helyt állhat és azok akik idegenkednek a táblagépektől, de mégis kíváncsiak a Windows 8 Modern felhasználói interfésze által nyújtott élményre, könnyen és olcsón belekóstolhatnak a Microsoft által teremtett világba. A kialakítás unikuma hordoz magában annyi érdekességet, hogy csupán csak ezzel is magához vonzzon néhány vásárlót és ők sem fognak csalódni – az állvány módban használt Windows 8.1 bizony korábban nem tapasztalt élményt költöztethet a nappaliba. Ráadásul ez az élmény kiegészül a csenddel (igaz, ez éppen zavaró is lehet, ahogy azt nézzük végig, hogy gondolkodik a készülék), ami bizony csak drágább noteszgépek jellemezője volt a korábbiakban. Illetve ne feledkezzünk el arról, hogy az árban benne foglaltatik az Office Otthoni & Diák verziója, így gyakorlatilag, ha a szoftverek árát összeadjuk, már átléptük az 50.000 HUF-ot.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

A Lenovo IdeaPad Flex 10 nem sorolható egyértelműen az ajánlott kategóriába, de ezért a pénzért, ilyen élményt nem nyújt számunkra más eszköz. Akik szeretik az érdekességeket, kíváncsiak az érintőkijelzős noteszgépek világára és elég türelmesek, hogy megvárják, míg átgondolja a merevlemez a következő feladatot, kellemesen csalódhatnak – a többiek viszont spóroljanak a Yoga-ra, vagy váltsanak SSD-re.

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt Lenovo IdeaPad Flex 10 teszt

Gabe

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

web tools

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét