Lenovo IdeaPad U430p teszt

A tesztben szereplő Lenovo Ideapad U430p notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönöt a tesztgépért!

Áttekintés

Törtelenül hódítanak az ultrabookok és a vékony, könnyű, mutatós gépek egyre nagyobb szeletet vágnak ki a laptopok tortájából. Ebből a süteményből próbál a Lenovo is megszerezni egy nagyobb részt az U430p-vel, amire minden esély meg is van, hiszen a legjobban bevált receptet követik.

Lenovo IdeaPad U430p teszt
A doboz tartalma

Az U szériás Lenovok csomagolásához és dobozolásához igazodik ez a gép is. Így kapunk egy kis textiltokba becsomagolt laptopot egy töltővel, valamint az elmaradhatatlan útmutatót. Ezúttal az akkumulátor is kimaradt a terítékből, ennek oka egyszerű: nem cserélhető ez az egység (külsőleg), így felesleges volna keresnünk.

Lenovo IdeaPad U430p teszt

A külső

Nem bízták a véletlenre a dizájnerek: a formák, színek és anyagok az egyik legfelkapottabb és legtöbbet figyelemmel kísért gyártó termékére kísértetisen hasonlítanak. Egy “MacBook!” jutott eszembe amint megláttam a gépet, majd kicsit részletesebben megfigyelve valóban egy kicsit Lenovosított Apple gép benyomását teszi az U430p. Sok újdonságot nem nagyon lehet elmondani így az eszközről, egy nagyon jól használható 2 részből álló házat kapunk, ami hideg tapintásából ítélve valóban alumínium lehet. A fedlap is hasonló anyagból készülhetett, a kijelző kerete és a káva lett egyedül érezhetően műanyag. Az általános minőségérzet nagyon jó, a súly és a méret is nagyon ideális a hordozáshoz és a mobil használathoz.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Elöl nem sok érdekesség van

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Jobb oldalon annál inkább: töltöttséget és bekapcsolást jelző ledek, kártyaolvasó, 2db USB2.0, amiből az egyik töltésre optimalizált és a töltőcsatlakozó

Lenovo IdeaPad U430p teszt

A balos a OneKey Recovery gombját, az Ethernet csatlakozót, HDMI és USB3.0-ás helyet, valamint a hang ki és bemenetért felelős csatlakozóját tartalmazza

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Hátul szokás szerint nagyon minimalista a környezet

Billentyűzet

A gép egyik legjobb pontja a billentyűzet. Végre kapunk háttérvilágítást, igaz, csak 1 fokozatban állítható, de azért már ez is örvendetes az esti munkák során. A gombok felülete a mostanában ismerős Lenovo-s puha és selymes tapintású anyagból készült, a gépelési élmény az eddigiektől eltérően sokkal jobb és pontosabb. Már ami ezt az árkategóriát érinti. A billentyűzet nagyon mereven van rögzítve, a gombok rövid úton járnak és jó visszajelzést adnak hangban és rugalmasságban is. Konzumer szinten ez nagyon rendben van.

Lenovo IdeaPad U430p teszt Lenovo IdeaPad U430p teszt

Touchpad

Méretben igen nagy, használhatóságban pedig igen jó érintőpadot kapunk. Van multi-touch természetesen és a felület is egészen jó a 2 ujjas nagyítások kezeléséhez, valamint a görgetéshez is. Néha kicsit pontatlan illetve könnyű belenyúlni gépelés során is ha nagyon szűken  tartott kezekkel írunk, de megszokás kérdése elsajátítani a kezelését.

Lenovo IdeaPad U430p teszt
Hang

Alul két oldalt találjuk a hangszórókat, méretükhöz képest nem szólnak rosszul, nyilván mély hangokat ne nagyon akarjunk, valamint a tiszta hangzáshoz magasabb hangerőn mindenképpen elkél a minőségibb audioforrás is.

Kommunikáció

A gigabites Lan mellé most is kapunk b/g/n szabványos WiFi-t, a Buetooth sem maradhatott ki a 4.0-s szabványával. Az alumínium fedlapnak hála a rádiós hálózat érzékenysége nem éri el a legtöbb notebook szintjét, de amennyiben egy megfelelően beálított routerünk van és nem akarunk hatalmas távolságokat áthidalni, elegendő lesz. Hamarosan tesztkörnyezet épül ennek vizsgálatára is.

Kijelző

Egy igazi kompromisszumos megoldást helyeztek el megjelenítőnek a mérnökök, egyfajta fényes-matt felületű HD felbontású, tehát 1366×768 pixeles TN panelt láthatunk. Talán ez a legjobb megoldás a fényerő-szín-láthatóság témakörben. A színek mondjuk így is elég fakóak, egy jobb megjelenítő mellett elég siralmas a helyzet, nyilván hasonlón komor laptopos környzetben már ennyire nem vészes a dolog. Természetesen megvan a szokásos invertálódás-kiégés jelensége is oldalról és felülről nézve. Jobb képminőségre vágyóknak a FullHD-s változat jelenthet megoldást, kérdés jut-e belőle hozzánk is.

A zsanérokkal alapvetően nincs baj, nem egy hipertechnikás darab, de elég szépen fogta a kijelzőt, habár a döntés mértéke nem túl nagy.

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Bővíthetőség

Ultrabookoknál ritka, hogy gyorsan és egyszerűen lehessen bővíteni és szerelni, sőt. Nos jelen esetben 12 darab csavar gyors kitekerése után szinte kézbe pattan az alsó dekli, alatta pedig megtekinthetjük gyakorlatilag a komplett gépet. A memória cserélhető slotban ül, a HDD is könnyen bővíthető SSD-re, az akkumulátor elfáradás esetén is elég könnyen cserélhető lesz. Az alaplap, a hűtés és minden más is nagyon könnyen eltávolítható és tisztítható, ez külön öröm volt látni. A belső elrendezés itt is nagyon hasonló a már említett Apple gépekhez, bár azért a szemnek kevésbé kedves, de ezt a legritkábban fogja a felhasználó nézegetni.

A gépben megtalálható a mostanában elterjedő M.2-es bővítőhely is, amiben SSD-s meghajtót tudunk tenni a már meglévő HDD mellé gyorsítótárnak (gyárilag is elérhető ilyen konfiguráció már).

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Tápellátás

A kis fogyasztás kis tépegységet kér, így egy elég kompakt méretű 65W-os darab jár a géphez.

Garancia

2 éves, immáron Magyarországon működő garancia jár a laptop mellé, amely hiba esetén oda-vissza futárszolgálattal működik.

Használatba vétel

Egy 8.1-es Windows telepítést követően a gyártó oldaláról pikk-pakk lekúsztak a driverek, aztán a grafikus drivert is frissítettem. Fennakadás ilyen téren nem volt. Gyárilag is nagyon jól kalibrálódik a touchpad, gyakorlatilag ezután munkára készen állt a masina.

Processzor

Újdonság, hogy végre megérkezett az Intel Haswell családjának i3-as processzora is a piacra kézzel fogható formában: 4010U jelzésű alacsony fogyasztású egység dolgozott a tesztgépben. Teljesítménye a mindennapokban bőven elegendő, a 4 szálnak hála az optimalizált alkalmazások is gyorsabban tudnak futni. Maximális órajelünk ezúttal 1700MHz 2 magon, az általános terhelés esetében ez a feszültséggel szépen csökken, ami az akkumulátoros üzemidőre nagyon jó hatással van. A talán legjobban fogyasztó processzort kapjuk, amit manapság elérhetünk ilyen közegben, ez az üzemidőn is meglátszik szerencsére.

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Rendszer teljesítmény

A HDD nagyon csendesen teszi a dolgát, igaz ennek ára meg is van: nem egy sebesságbajnok elég gyakran torpant meg a gép ha hirtelen rázúdítottam a programokat, ha több feladatot osztunk rá és kénytelen sokat írni-olvasni a gép, egy SSD-vel valódi ultrabookos-tempós szintet tudunk elérni. A 4GB RAM is bőven elegendő, hiszen a Windows is egyre takarékosabban bánik a memóriával. 

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az már nagyon jól megismert integrált HD4400 mellé egy nVidia GeForce GT730M-es gyorsító érkezett, amit én mondjuk nem feltétlen tettem volna bele, hiszen alapvetően ez nem egy játékra kitalált gép, de néha elképzelhető, hogy jól jön.

Lenovo IdeaPad U430p teszt Lenovo IdeaPad U430p teszt

A 3dmark teszt eredménye pedig:

Lenovo IdeaPad U430p teszt

 

Házon belül is elég szépen kijön a 730M gyengébb mivolta a 740M-el szemben, erősen kompromisszumos játékhoz elképzelhető, hogy jó lesz.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Igazán kellemes élmény volt látni, hogy 2 töltéssel is szinte egész nap működtethető a gép, még a kifejezetten gépgyilkolós üzemmódban is elég volt 3 töltés egy 24 órás műszakra, ami nálam már nagyon kiváló érték. Teljes némaság kíséri a gépet internetezés, szövegszerkesztés és egyéb alapvetőbb művelet alatt, durvább flashelt oldalakból 2-3 darab tudja elindítani a ventilátort csak, na és persze ha az erősebb videokártyát használjuk, de ez szinte természetes. Teljes terhelésen azért már van hang bőven, nyilván egy ekkora kasztniból ekkora mennyiségű hőt kitolni elég nehéz, így marad a nagy fordulatszám és a süvöltés. A hőmérsékletekkel egyébként nincs gond, a töltés közben szeret langyosodni a gép alja (hiszen gyakorlatilag a gép fele egy nagy akkumulátor) és játék alatt sem túl kellemes ölben használni. De ez nem is erre készült én kizártam a dedikált videokártyát már a kezdetek kezdetén, szerintem így lett kerek a gép egésze.

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Értékelés

Mit mondhatok tehát egy olyan gépről ami gyakorlatilag már évek óta piacon van, csak most kivételesen nem a megszokott márkával kapjuk? Én összességében örülök neki, hogy már ilyen is van. Végre összecsiszolódott a hardver és a szoftver is, a burkolatot jó fogni, kellemes használni, és gyakorlatilag mindent megad, amit egy átlag felhasználó szeretne. Nyilván ki lehetne emelni a kijelzőt, ami hát messze nem az igazi, valamint a nem túl tempós HDD-t, de az árcédula mindent eldönt. Ennyiért ilyen kinézettel ilyen gépet nem nagyon lehet kapni, tehát a siker valószínűleg nem marad majd el.

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Lenovo IdeaPad U430p teszt

Lenovo IdeaPad U430p teszt Lenovo IdeaPad U430p teszt Lenovo IdeaPad U430p teszt

Lenovo IdeaPad U430p teszt Lenovo IdeaPad U430p teszt Lenovo IdeaPad U430p teszt

 

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?