Lenovo IdeaPad U510

0
948

Visszaköltözött Magyarországra a Lenovo szervizhálózata: örülhetnek az IdeaPad tulajdonosok.

A tesztben szereplő Lenovo Ideapad U510-es notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönjük!

Áttekintés

Hirdetés

A külsőségek mindig is fontos szerepet játszottak bizonyos termékkörökben, a teszt során folyamatosan az az érzésem volt, hogy ezt a típust is emiatt alkották meg többek között. Erősen hasonlít színvilágában és formájában is a Z sorozatos gépekre, de sokkal kerekebb sarkokat és úgy általánosságban is finomabb formát kapott. Emellett persze jól sikerült az árazás és a belső is elegendő egy hétköznapi felhasználónak. Lássuk akkor mit kínál az U510-es csomag:

Lenovo IdeaPad U510

 

A doboz tartalma

Első és egyik legfontosabb vívmány a végre nem standard doboz és belső. Egy belül is fekete kartonokkal elválasztott dobozt kapunk ami azért még nem sok, viszont az átlátszó fólia helyett egy fekete szövetalapú táskában lapul a gép, ami nyilván hordozásra még nem feltétlen elegendő, de mindenképpen jár az elismerés érte. 

Lenovo IdeaPad U510

A külső

Sok újat egyébként nem tudok elmondani, szinte egy módosítatlan Z510-et kapunk, némi formai játékosság tapasztalható mindösszesen, az anyagok nem a legjobbak, cserébe jó a tapintásuk, szépen összehozták a színeket, az összerakottság megfelelő, nyilván merevítésből nem jutott ki túlságosan sok, de ebben a szegmensben ez az általános.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Lenovo IdeaPad U510

Töltöttség és működést jelző led. Semmi több.

Lenovo IdeaPad U510
Jobbról a töltéscsatlakozó, az optikai meghajtó és az SD olvasón felül 2db USB 2.0-ás csatlakozó úszik be.

Lenovo IdeaPad U510

Balról sincs sok újdonság, a OneKey nevezetű recovery gomb mellett Ethernet, miniVGA, HDMI, USB3.0 és egy kombinált hang ki/bement trónol.

Lenovo IdeaPad U510
Hátulról a gép szélén végigfutó bemélyedést láthatjuk, egyebet nem.

Billentyűzet

A Z510-es tesztben leírtakat tudom csak elmondani, mivel ez is ugyanaz a billentyűzet. Egészen komfortos a gépelés, bár kicsit halkabb csattanásokat azért elbírtam volna viselni. Középen van némi süppedés is, néhány extra merevítés és csavar belefért volna a megoldásba. Egyébként nincs vele baj, normál méretű kurzormozgatók, numpad és nem akadós mechanika jellemzi a beviteli egységet. A háttérvilágítás kimaradt, ez még mindig a prémium gépek sajátja.

Lenovo IdeaPad U510

Touchpad

Ismerős a felület és a kezelés is, jól használható, szépen sikló anyaggal burkolt, picit erős nyomásponttal rendelkező multi-touch képes az érintőpad. Ezzel nincs semmi gond, komolyabb munkákhoz nyilván javasolt egy egér használata, egyébként élhető alternatíva a beépített megoldás is.

Lenovo IdeaPad U510

Hang

Átlagos sztereó csipogókat kapunk, magasabb hangerőn némi torzítás már akad, illetve a hangerő sem túl erős, filmet nézni és tömörített zenéket lejátszani azért még mindig megfelelő lesz.

Kommunikáció

10/100Mbit-es LAN, b/g/n-es Wi-Fi és 4.0-ás Bluetooth található a belsőben. Egy gigabites egység lassan megérkezhetne ide is, a “többiek” hozták a színvonalat, érzékenység és működés is korrekt volt.

Kijelző

Itt egy HD felbontású, tehát 1366×768 pixeles felbontással operáló kijelző kapott helyet, fényes borítással. Tényleg nem tudok róla bővebbet elmondani ennyi idő után sem, betekintési szögek nem nagyon vannak, oldalról talán egy kicsivel jobb az átlagnál, valamint fényerő is van bőven. Nagyon várjuk a kijelzők forradalmának is nevezett időszakot, ami talán hoz némi javulást.

A zsanérok némi extra feszességet is kaphattak volna, elég libegősre sikerült a szerkezet, de ha egyszer beállítottuk akkor ott azért szépen tart. A felső kávában egyébként egy HD felbontású webkamera is lapul egy mikrofonnal, gyorsabb-egyszerűbb hívásokhoz teljesen vállalható.

Lenovo IdeaPad U510

Bővíthetőség

A már-már legendás gumitalp alatti csavarozós és patentes megoldással találkoztam ismét, nagyon figyelmesen és óvatosan bontogatva azért sikerült hozzáférni a belsőhöz, ahol az egyik nagy “fegyvert”, az mSATA csatlakozót is megtalálhatjuk, ide külső keret nélkül és az ODD cserét mellőzve tudunk elhelyezni SSD-t. Ez mindenképpen dicséretes.

Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510

Tápellátás

Kompakt méretű 65W-os tápegységgel tudjuk tölteni a laptopot, formáját tekintve talán az egyik legkönnyebben hordozható fajta, a csatlakozó helyett mondjuk egy kevésbé merev változat nem lenne rossz, nagyon könyű véletlenül lerántani az asztalról egy óvatlan mozdulattal a notebookot, ami nekem is majdnem sikerült.

Garancia

2 év garanciát kapunk, futáros el és visszaszállítással.

Használatba vétel

Windows 8 telepítés után némi drivezerés következett, nem volt gondom ezúttal. A szokásos extra programokat, mint akkumulátor beállításért és biztonsági mentésért felelős változatokat egyaránt letölthetjük.

Processzor

Az Intel Ivy Bridge szériából való i3-as processzora került a tesztgépbe, maximálisan 1.8GHz-es órajelekkel. Fogyasztásban a Haswell szériát ugyan nem tudja megszorítani, de így is korrekt melegedési/fogyasztási mutatókkal rendelkezik. Ehhez géphez ez is illik igazándiból, árban pedig nyilván túl sokat dobna egy i5-ös változat

Lenovo IdeaPad U510

Rendszer teljesítmény

A 4GB ram és 1TB-os HDD duóból a HDD a gyengébbik láncszem, ezt a már említett mSATA helyre pattintható SSD-vel gyorsan megoldhatjuk. Így sem vészes a dolog, de azt mindenképpen érdemes megfigyelni a teljesítményfigyelőben, hogy bizony a boot után még egy jó 30-35 másodperces szakaszban csak a HDD miatt várunk.

Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510

Grafikus kártya, játék teljesítmény

HD4000-es integrált grafikus egység felel a jó akkumulátoros üzemidőért filmnézés és internetezés közben, némi játszadozáshoz pedig az nVidia által bekészített GeForce GT 720M felel. Teljesítménye nem mondható túlságosan acélosnak, ez inkább egy kiegészítő megoldás, ha 1-2 évesnél régebbi játékokkal játszanánk akkor még elegendő lehet, egyébként érdemesebb a nagyobb és erősebb modelleket keresni, minimum 740M-el a Z szériából.

Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510

A 3dmark13 eredményei:

Lenovo IdeaPad U510

Példaként az integrált HD4000 csupán 25-30%-al marad el átlagosan ezen eredményektől, így nyilvánvaló, hogy a játékosok nem ezt a gépet keresik, multimédiára viszont magabiztosan vállalható.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Internetezés közben halk marad a konstrukció, terhelésen azért hallani a süvítő levegőt, teljes terhelésen pedig kicsit bántó a ventilátor hangja. Egyébként a burkolat közepesen melegszik csak át, nem volt ezzel különösebb gond, sokkal rosszabbak is vannak a kategóriában. Akkumulátoros üzemidő így a Haswell processzorokat ismerve már azért nem túl erős, de azért 4 órát tudunk filmezni és közel ennyit használni is egyéb célokra.

Lenovo IdeaPad U510
 

Értékelés

A teszt elején már sejtettem a végkifejletet, ez be is igazolódott. Egy Z sorozathoz nagyon hasonló notebookot kapunk a pénzünkért, kicsit gyengébb belsővel, szebb formában, megfelelő felszereltséggel. Ebben a 130-140 ezer forintos ligában elég erős a mezőny, a legtöbb gép alapkonfigurációja innen indul, így ha valamiért akkor az mSATA csatlakozóért, a szép kinézetért és a jó ár/érték arány miatt választanám az IdeaPad U510-es modelljét.

Lenovo IdeaPad U510

Lenovo IdeaPad U510

 

Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510

Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510 Lenovo IdeaPad U510

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét