Lenovo IdeaPad Z500 teszt

0
148
Lenovo IdeaPad Z500 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, mely most 159.900ft-os bruttó áron elérhető az üzleteikben.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Bevezető
 
Nem állunk messze a valóságtól, ha kijelentjük, hogy szerkesztőségünk jószerivel mindenféle IdeaPad készüléket vendégül látott már. Talán annak idején ez nem hagyományteremtő célzattal indult, de a jelenlegi tendenciát folytatva mégiscsak érdemes tovább ápolni ezt a szép szokást. A górcső alatt ezúttal: az IdeaPad Z500-as! Érdemes megjegyezni a legelején azt az érdekességet, hogy ez az a Lenovo széria melynek felszereltsége elég széles palettán mozog. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy igényeinktől függően beszerezhetjük 160.000 forintért, de fizethetünk érte akár 270.000 forintot is. A két összeg közötti különbség azért is furcsa, mert ezzel a lépéssel saját berkeken belül teremtett konkurenciát a gyártó. Azonos felszereltséggel alacsonyabb árkategóriában megtalálhatjuk az IdeaPad G580-at, míg magasabb árkategóriában itt van nekünk az IdeaPad Y580 ésY500, valamint a vele egy súlycsoportban versenyző, bár valamivel régebbi (ámbár továbbra is futó) (fél)testvére az IdeaPad Z580. Az első kérdés magától értetődő: mért is éri meg nekünk az IdeaPad Z500-as? Szerencsére a válasz rengeteg gondolkodást nem igényel: a vékony kialakítás és könnyed súly, a prémium minőségérzet és az opcionálisan választható tükröződésmentes kijelző, valamint azért, mert mostantól az IdeaPad „Z” sorozata 2 év helyett 3 év teljes körű garanciával rendelkezik (akkumulátor és töltő 1 év).
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
(1) Supprot
 
Mint minden Lenovo IdeaPad noteszgép a Z500 is háztól-házig garanciával rendelkezik (3 év), mely azt jelenti, hogy bárhol legyünk a világon (ésszerű határokon belül) és (ne adj Isten) elromlik noteszgépünk akkor a Lenovo futárt küld érte, beszállíttatja a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállíttatja hozzánk. A Lenovo garanciális szolgáltatásainak előnyeiről és hátrányairól olvashat a korábbi Lenovo IdeaPad Y500 tesztünkben.
 
(2) Anyaghasználat
 
Kisebb, nem zavaró malőröktől eltekintve kijelenthetjük, hogy elég jól eltalálta a sorozatot a gyártó – anyaghasználat tekintetében mindenféleképp. Tetejét és alját kellemes tapintású, érezhetően jó minőségű műanyag borítja, mely fehér és esetünkben csokoládé barna színben kapható. Ami rögtön feltűnt nekünk, hogy az akkumulátor nem kivehető, vagyis le kell bontani a noteszgép egész hátulját ami sajnos nem a legegyszerűbb. Ki kell csavarni 5 csavart, majd a gumitalpakat is le kell bontani és az alattuk található csavarokat is ki kell szedni, ezt követően elég nehézkesen szét kell feszegetni a burkolatot. Ez az a nehézség, ami nagyon is körülményessé teszi a RAM bővítést, SSD upgrade-et és az akkumulátor cseréjét vagy csak az egyszerű eltávolítását. Nevezhetjük amolyan íratlan üzenetnek is a Lenovo részéről, mely azt hivatott nyomatékosítani, hogy nincs oda a gyártó azért, ha a felhasználó otthon, saját kezűleg babrál számítógépének belsejében.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
A készüléket kinyitva viszont rendkívül pozitív látvány fogad minket. Matt kijelző és kijelzőburkolat, továbbá alumínium borítást kapott a csuklótámasz és a billentyűzetet körülölelő rész. Anyagfelhasználást tekintve újfent megnyugodhatunk: ha a Lenovo-t választjuk, minőséget kapunk. Bevallom, kerestem, de még illesztési problémákat sem találtam.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
(3) Használhatóság
 
Kijelző
 
A zsanérok kellően erősek, holtjátékuk minimális és majdhogynem 160°-ig is kinyithatóak. Az IdeaPad Z500 matt borítású (tükröződésmentes) TN+film technológiával rendelkező TFT panel kapott így mentesülünk a zavaró tükröződésektől.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Egyébként a panel natív pixelfelbontása 1366×768 és érdekes módon, ahhoz képest, hogy viszonylag magasabb árképzésű a termékről van szó nem érhető el Full HD panellal sem, továbbá csak néhány konfigurációban találjuk meg a tükröződésmentes kijelzőt is.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
A betekintési szögek és a színhűség átlagos, nem véltem felfedezni semmilyen különösen kiemelkedő vagy említésre méltóan hátrányos dolgot. 
 
Billentyűzet és érintőpad
 
Aki már szakított időt arra, hogy olvasson Lenovo termékről, az a szerkesztőségben született teszten nem fog meglepődni, ugyanis a billentyűzetről még mindig csak szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni. Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy a Lenovo ezzel iskolát teremtett – követendő példa a versenytársaknak. Minősége nagyon jó és a karakterek is halkan járnak. Összehasonlítva más IdeaPad-al talán a karakterek nyomáspontja egy picivel kisebb, de a különbség nem számottevő, ami pedig még lényegesebb: nem zavaró. 
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Érintőpad tekintetében már némi érdekességet mondhatok a régebbi olvasók számára is. Az IdeaPad Y500 érintőpadja nem nyerte el a tetszésemet, ellenben az alacsonyabb kategóriás Z500-é már annál inkább. Nekem a HP EliteBook-ok és az Apple noteszgépek érintőpadja tetszik a legjobban, mind használhatóságra, mind pedig érzetre. Az IdeaPad Z500 érintőpadja ugyan egyik előbb említett notebookhoz sem mérhető, de kezelhetőségét és érintését tekintve ott jár a nyomukban – ez pedig a korábban tapasztaltakhoz képest mindenféleképp előrelépés. 
 
(4) Hardver és tesztek
 
Újdonság került hozzánk tekintve, hogy 3. generáció Ivy Bridge kódnévre hallgató Intel Pentium Dual Core 2020M processzorral szerelt noteszgép még nem járt nálunk. Az Intel Ivy Bridge mobil platformról még korábban írtunk egy rövidke elemzést, viszont abban a cikkünkben nem említettük meg a Pentium Dual Core sorozatot, mely annyiban tér csak el a Core i3 sorozattól, hogy nem támogatja a Hypert Threading technológiát mely a 2 mag mellett 4 szálon is futtatja a processzort. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mekkora előnye van ennek a technológiának. Nos a különbség mértéke attól függ, hogy az adott alkalmazás mennyire használja ki az extra szál nyújtotta lehetőségeket. Ezen a ponton hivatkoznunk kell egy korábbi, a Prohardver által közölt tesztre, ahol eléggé részletesen kivesézte a témát és arra jutott, hogy hétköznapi használatban nincs vagyis nem sok különbség van. Az eltérés, ami mellett viszont még így sem mehetünk el szó nélkül, az a processzorba integrált VGA (Intel HD2500), mely akárhogy is nézzük nem a legjobb megoldás, sőt ha játékok futtatására is használnánk leendő masinánkat egyenesen kijelenthetjük: rossz választásról van szó.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Az IdeaPad Z500 nálunk lévő verziójában egyszerre található meg az Intel HD2500-as IGP és az Nvidia GeForce GT635 mely különálló 2 GB GDDR3 memóriákkal van felszerelve. Az Intel megoldása az energiatakarékosságot, míg az Nvidia megoldása a nagyobb teljesítményt garantálja, ezeket pedig az Nvidia Optimus technológiája vezérli és váltja automatikusan mikor éppen mire van szüksége a felhasználónak.
 
Visszatérve a processzorra az viszont bizonyos, hogy érezhető sebességnövekedést az SSD meghajtó beépítésével érhetünk el, melyet a„Turbózza fel számítógépét és váltson SSD-re” című írásunkban ki is elemeztünk. Itt még azt is megállapítottuk, hogy a játékok futtatása esetén sincs vagy inkább alig van jelentősége a processzornak, mivel ott bizony a grafikus vezérlő viszi a munka nagyját. 
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Igazából nem pártolom a benchmark teszteket, ugyanis szerintem nem tükrözik a válós teljesítményt, de ettől függetlenül készítettünk egy összehasonlítást, melyen jól látszódik, hogy összességében egy 3. generációs Pentium Dual Core hasonló teljesítményt kínál mint egy 2. generációs Core i3 vagy egy alacsony fogyasztású 3. generációs Core i3.
 
Játék
 
Ebben az árkategóriában (melybe a tesztpéldányunk is tartozik) a legjobb videó teljesítményről az AMD Radeon HD7670M és az Nvidia GeForce GT635M grafikus vezérlője gondoskodik, tehát az összehasonlításunk róluk készült el, továbbá mivel az IdeaPad Z500 elérhető az Nvida GT645 grafikus vezérlővel is, a tesztünk őt is tartalmazza.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Forrás: Notebookcheck
 
Tesztpad
 
Tesztjeink során egész jól szerepelt a Z500. Minimális terhelésen nyújtott 7 óra 20 perces üzemideje, a viszonylag halk működése és a hihetetlenül jó hűtésrendszere, mely nem csak normál használat mellett, hanem játék közben is hűvösen tartotta a burkolatot tényleg figyelemre méltó. Érdemes megemlíteni még azt is, hogy a hardverek hőmérséklete is hűvösebb volt az átlagnál.
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
(5) Értékelés
 
Nem kívánom egyesével leírni azt, amit az összefoglaló és pontozó táblázatban leírtam, csupán a végeredményt, mely egyértelműen a jobb notebookok közé sorolja az IdeaPad Z500-as sorozatot. Tesztjeink analógiája még mindig a régebben lefektetett alapelveinket követi, ezért a négy fő szempont (support, anyaghasználat, használhatóság, hardver) a hangsúlyos és ezekben bizony nagyon jól szerepelt. Elmondható, hogy az IdeaPad Z500 bátran az ajánlott kategóriába sorolható. A különösen ajánlott plecsnit csak azért nem kapta meg, mert a Lenovo saját háza táján párhuzamosan értékesíti a kicsivel rosszabb minőségű és 2 év garanciával rendelkező Ideapad G580-at, mely jelentősen olcsóbb, felsőbb kategóriában pedig az IdeaPad Y500-at, ami az érintőpadon és súlyán kívül mindenben megveri a Z500-at. Az viszont bizonyos, hogy a maga 160.000 forintos árkategóriájában ez a konfiguráció, ezzel a minőséggel, 3 év garanciával, könnyed súllyal és felszereltséggel talán az egyik, ha nem a legjobb választás. 
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Z500
TechKalauz – ajánlott!
 
 
Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt
Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt
Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt Lenovo IdeaPad Z500 teszt
Lenovo IdeaPad Z500 teszt
 
 
Pucu
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét