Lenovo IdeaPad Z510 teszt

0
96

Visszaköltözött Magyarországra a Lenovo szervizhálózata: örülhetnek az IdeaPad tulajdonosok.

A tesztben szereplő Lenovo Ideapad Z510-es notebookot a Laptopszalon biztosította, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Sokat foglalkoztunk már Haswell processzorokkal szerelt gépekkel, most azonban egy teljes értékű, nem alacsony fogyasztású változattal szerelt gépet vettünk elő a Lenovotól. Erős, valódi 4 magos processzorral szerelt, jó minőségű konzumer gépet tisztelhetünk ebben a változatban.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

 

A doboz tartalma

A laptop mellé egy driver lemez valamint egy útmutató jár, na és persze a töltő.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

A külső

Jó minőségű, selymes tapintású anyagok borítják a gépet alul, a felső traktusban szálcsiszolt fémhatású anyag a bevonat, a kijelző körül pedig szürke, szintén jó tapintású és vastag plasztik található. A fedlap színe jelen esetben egy gesztenyebarnás árnyalat, szintén masszív anyagból öntve. Általánosan jó a formaterv is, jók a tapintások és összeszerelés, tetszetős.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

A fronton a visszajelző ledeken kívül nincs más.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt
Jobbról audio csatlakozó, SD olvasó, egy 2.0-ás USB és egy slim optikai meghajtó van. A sor végén pedig a Kensington zárat tudjuk elhelyezni.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Balról töltőcsatlakozó, levegő kilépéshez rostélyok, VGA, Ethernet, HDMI és kettő darab USB3.0-ás csatlakozó foglal helyet.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt
Hátulról pedig az akkumulátort láthatjuk és a fedlapból egy keveset.

Billentyűzet

A már jól ismert Lenovo billentyűzetet kapjuk teljes méretben, egészen jó nyomáspontokkal és anyagokból, kis megszokás után kellemesen lehet rajta gépelni. A Numlock és Capslock állapotáról kapunk visszajelzést, ez jó pont. Rosszat nem nagyon tudnék erről elmondani, tetszett, sok újdonságot nem hozott.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Touchpad

Kiváló. Ennyiben tudnám összefoglalni a touchpadet. Az Asusnál mér éreztem, hogy közel járnak a tökéleteshez, nos a Lenovo megcsinálta ugyanazt a kellemes tapintású anyagot, csak odafigyelt a kattanások erősségére is, így tényleg élmény használni az egyébként nagy méretű, multi touch képes érintőt. Nagyon elégedett voltam vele, ennél rosszabbat soha ne rakjanak laptopokba, és mindenki örülni fog.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Hang

JBL által jegyzett hangszórók felelnek a hangoskodásért, amit egész jól tesznek. A mély hangok ugyan eléggé hiányoznak, de a hangerő és a tisztaság is rendben, a fejhallgatós tesztben sem volt túlzott alapzaj, ellentétben nagyon sok géppel, ennek kiváltképpen örültem.

Kommunikáció

100Mbit-es LAN, b/g/n-es Wi-Fi és 4.0-ás Bluetooth-t kaptunk a pénzünkért. Azért ebben a kategóriában a gigabites vezetékes csatlakozás szerintem alapvető volna, nem értem, ezt miért spórolják le mindig.

Kijelző

Matt felületű, a kategóriában azért már talán kevéskének ható 1366*768-as felbontású közepesen jónak mondható kijelző volt a tesztgépben. A betekintési szögek szokás szerint elég alacsonyak, ellenben kontraszt és fényerő van bőven. Kültéren is minden bizonnyal megfelelő lesz bizonyos határokon belül. Opcióként egy nagyobb felbontású, esetleg IPS kijelzőt sokan el tudnának fogadni, reméljük ezt hamarosan észreveszik a gyártók.
A zsanérok jól tartanak, habár erősen műanyagból készültek, nyilván itt is az idő dönti majd el mennyire tartósak.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Bővíthetőség

A Z500-hoz hasonló rendszert kapunk itt is, házilag nem ajánlom a gép szétszedését, saját tapasztalataim szerint 30 perc alatt megoldható a művelet, ha már mondjuk fél évtizede szerelünk szét laptopokat, ellenkező esetben nagy eséllyel roncsolni fogjuk a takarólemez peremeit. A tesztgépen nem mertem ezt végrehajtani céleszközök hiányában, ezt bízzuk szakemberekre!

Tápellátás

90W-os a tápegységünk, a nagy processzor és VGA miatt ez szükséges is.

Garancia

2 év garancia jár a termékhez, ezt a futárszolgálat szállítja a szerviz és a felvétel helye között ingyenesen.

Használatba vétel

Kicsit kellemetlen volt az öszehangolódás, a 3. nekifutásra sikerült mindent rendbetenni a géppel, sajnos elég bétás jellegűek a friss driverek, amikkel olykor végtelen ciklusban képes a notebook kékhalált produkálni. Windows 8 Professionalt telepítve a gyári lemezt használva, és minden mást tiltva viszont stabil maradt. Egyébként könnyen ment minden, szerencsére az erős processzornak és SSHD-nak könyedén tudtam 3-4 játékot és programot is telepíteni egyszerre.

Processzor

A legfrissebb Intel platformból kapjuk meg a 4702MQ jelzésű i7-es processzort 4 fizikai maggal. Ha a futtatási környezet engedi 8 szálon is futhat a számítás. A Turbo-nak hála az órajelek emelkedhetnek, 1 magon akár 3.2GHz-ig, 2 magon 3.1GHz-ig és 4 magon a 2.9GHZ sem akadály. Ilyen erővel bátran nekiláthatunk komolyabb feladatoknak is, villámgyors a tömörítés és konvertálás is.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Rendszer teljesítmény

Az 1TB-os HDD egy 8 GB-os SSD gyorsítótárat kapott, aminek hála az átlasebesség az operációs rendszer betöltésekor is jobb, mint egy átlagos merevlemezzel, és magában a Windowsban ügyködve is kapunk egy kis extra sebességet. Általánosságban véve ez egy jó megoldás, amit már gyárilag megkapunk. Sebességre éhezőknek a tisztán SSD-s megoldás lesz még mindig a nyerő kombináció.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A HD4600-as processzorba integrált grafika mellé, most egy nVidia GeForce GT 740M érkezett, így valódi multimédiás géppé téve a Z510-et. Sajnos erősen megcsorbították az nVidia kártyáját, így ez elmarad a teljes értékű konkurensek eredményeitől, összehasonlítási alapunk már van, hiszen volt már nálunk több gép is ezzel a videokártyával, 

Lenovo IdeaPad Z510 teszt Lenovo IdeaPad Z510 teszt

A 3dmark pontszámok mutatják, hogy bizony itt nincs túlságosan eleresztve energiával a második grafikus egység:

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Látszik, hogy a nagyon GPU igényes Firestrike tesztben már masszívan veszít pontokat a 128 bites változatokhoz képest, ebben az erősebb változatok bő 40%-al több pontot szereznek.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Lenovo IdeaPad Z510 teszt Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Átlagosan elmondható, hogy medium beállításokon itt is elfut szinte minden játék, ha azonban szükségünk volna valamire erősebbre érdemesebb megnézni a 750M-el vagy teljes értékű 740M-el szerelt gépeket. A fentebbi értékekből kiderül, hogy itt ár nem tudunk minden részletességet maximumra húzni, egy szinttel érdemesebb lentebb adni, abban az esetben már játszhatóak lesznek a mai játékok is.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A hűtés alapvetően jól tervezett, a burkolat sem melegszik túl még terhelésre sem, és hang is elfogadható szinten marad, semmilyen gond nincs ezen a téren. Csúcsterhelésen esetleg egy kicsivel kevesebb hőmérsékletet elfogadtam volna a processzor felől, de tekintve, hogy ez egy elég komoly erőmű, egészen elfogadható.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt
 

Értékelés

Tekintve, hogy ez egy elég erős és friss notebook, nagyon mély tapasztalatokat nem tudok róla elmondani, annyi bizonyos, hogy akinek szüksége van egy olyan multimédiás gépre, amin zavartalanul tud dolgozni és nagyon sok műveletet egyszerre futtatni, az jól fog járni vele. A külső rendben van, a hűtés is jó.
Egyedüli gondom a már megszokott magas üzemidőt hozó U-s processzorokkal szembeni átlagos üzemidővel volt, valamint a néha nagyon zavarosan működő driverekkel. Némi kedvezményt vagy esetleg egy jobb kijelzőt is el tudnék képzelni, egyébként így is ajánlott vétel ebben és akár kisebb konfigurációkban is.

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

Lenovo IdeaPad Z510 teszt

 

 Lenovo IdeaPad Z510 teszt Lenovo IdeaPad Z510 tesztLenovo IdeaPad Z510 teszt Lenovo IdeaPad Z510 teszt

 

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét