Lenovo Legion Y720 – Pascal alapokon

0
2198

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

A Lenovo Legion Y720-at a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Az Y700-as beharangozójában említettem, hogy az Intel új generációs processzorainak érkezése miatt újult meg a Lenovo Y sorozata. Nos, most egyszerre két szintet lépett a hardver, megérkeztek a Kaby Lake alapú processzorok és hosszú idő után a videokártya is fejlődött, az Nvidia kiadta a Pascal alapú vga-k új családját.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Korábban teszteltük az Y520-at is, a gépek nevében lévő 5-ös és 7-es ezúttal sem a méretre, hanem a kategóriára utal. Az Y520 a játékos belépő gépek között próbál sikereket elérni a 300 ezer forint körüli sávban, míg az Y720 már a kőkemény gémer gépek között indul, ennek megfelelően ára is magasabb mintegy 100 ezer forinttal.

Adatlap
Lenovo Ideapad Legion Y720
Processzor Intel Core I7-7700HQ
Lapkészlet Intel Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika
Intel HD 630
Nvidia Geforce GTX 1060 6GB
Merevlemez WD 1TB HDD 5400rpm
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSBC, headset, SD, LAN, HDMI
Kommunikáció Wifi (AC), Bluetooth 4.2
Egyéb Billentyűzet világítás
Akkumulátor kapacitása 60 Wh
Méret 380 x 277 x 29 mm
Tömeg akkumulátorral 3,1 kg
Töltő tömege 0,4 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2016.02.) 399 900,00Ft
Garancia 2 év

Külső

A külső anyagok nem változtak az Y700 óta. Maradt a kívül fém, belül gumiszerű műanyag bevonat. És maradtak a design-os, piros hangszórórács imitációk, amik továbbra sem funkcionálnak hangszórórácsként meg semmiként, csak vannak.

Megmaradtak az ujjlenyomatok is, ugyanis a gép fedlapja és alja továbbra is igazi ujjlenyomat mágnes, ráadásul tisztítani is rettenetesen nehéz. És maradt a súly is. A gép tekintélyes 3,2 kg-t nyom, amit nem csak utazáskor fogunk megérezni, hanem akkor is, ha lakáson belül akarjuk odébb vinni. Érdekes, hogy az Y700 15-ös változata „csak” 2,6 kg volt, ami már akkoriban is feltűnően nehéznek számított. Ezt fejeli meg az Y720 még jó fél kilóval.

A fedlapon felfedezhetjük az új Legion jelzést (sötétben világít), ezt a fantázianevet adta ugyanis a Lenovo a játékos gépeinek. A jel amúgy a gép bekapcsolásakor is visszaköszön a kijelzőn.

A gép belseje a billentyűzet körül gumiszerű bevonatot kapott, ami kellemes tapintású és az ujjlenyomatoknak is jobban ellenáll, mint a külső részek, de azért ahogy a képeken is látszik, ez nem sikerül tökéletesen, pedig minden kép előtt áttöröltem a gépet. A kijelző egybe van építve a kerettel és a szokásos félmatt-félfényes bevonatot kapta. Alul van egy kis csíkban fényes műanyag betét illetve körben egy gumicsík, ami becsukás során illeszkedik az alsó részre.

Már az Y700-nál is feltűnt, hogy a standard gumilábak helyett egy erősebb, keményebb anyagból készült műanyag lábakon áll a gép. Ez azt eredményezi, hogy a gép eleje akár gépelés, akár játék közben hajlamos oldalra megcsúszni.

Driveres gondok

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Több hardverelem driverezése is problémákba ütközött a gép telepítése során. Először a billentyűzetvilágítással volt gond, a gyártó weboldala által felkínált driver feltelepítése után nem történt semmi, ugyanúgy nem ment a billentyűzetvilágítás, mint előtte. Végül a Lenovo Y900-as driverével sikerült működésre bírni a dolgot.

A másik, sokkal jelentősebb probléma a videokártya drivere volt. A Windows alapból a 21.21.13.7639 számú, 2016.12.14-i dátummal ellátott drivert tette fel. Ezután megpróbálkoztam az NVidia oldaláról beszerezni egy újabb drivert, azonban telepítéskor nem találta meg a videokártyát. Harmadikként a Lenovo oldaláról töltöttem le a driver telepítő csomagot, mely azonban egyáltalán nem működött. Így hát ezzel a régebbi driverrel voltam kénytelen a tesztelést elvégezni.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Mindeközben a Google-fordítóval fordított weboldalak és telepítőprogramok nem sok segítséget jelentettek.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Csatlakozók

Elölről eltűntek a visszajelző ledek (az Y700-on még négy volt), szétszóródtak a gép oldalán, kivéve a HDD működését jelzőt, mert az teljesen elenyészett.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Jobb oldalra került az USB 3.1 port, mely Thunderbolt 3 támogatással bír. Ezen kívül találunk itt egy mini Displayportot, egy HDMI portot és a kettő között két USB3-as portot, melyek kék helyett piros színben pompáznak. Végül ide került a BIOS belépésre szolgáló, félig rejtett gombocska is.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Hátul kétoldalt a két hűtőnyílás található, a kettő között pedig a hangszórók, melyek felfelé, a kijelző felé szólnak.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Bal oldalon van egy biztonsági zárunk, egy töltőnyílás, egy LAN csatlakozó, egy töltés funkcióval is bíró USB3-as port és a headset csatlakozója.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

A gép alján terjedelmes szellőzőnyílásokat láthatunk és a „mélynyomó” háromszög alakú rácsát.

Beviteli eszközök

Némileg átvariálta a Lenovo a billentyűzetkiosztást, hasonlóan a korábban tesztelt Y520-hoz. A kurzormozgatók és a numerikus billentyűzet „összecsúsztak”, emiatt sok fontos gombot csak billentyűkombinációval (Fn) érünk el (Home, End, PgUp, PgDn, Insert). Cserébe a kurzormozgatók teljes méretűek és jól elkülönülnek a billentyűzet többi részétől.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Maga a billentyűzet a játékos gépek között egészen jól sikerült. Van rendes leütési út, ami mindenképp komfortosabbá teszi a gépelést, a leütési visszajelzés is jó és a merev ház is jó alátámasztást ad az egész billentyűzetnek (természetesen itt ne üzleti szintű alátámasztásra gondoljunk, azért erősebb nyomkodásra simán mozgásba lehet hozni a billentyűzetet). A gombok felülete a szokásos Lenovo-s csúszós, leütéskor van némi zörgés is a nagyobb gomboknál.

A billentyűzetvilágítást a Lenovo Nerve Center telepítésével tudjuk működésre bírni, mely után nem kell várnunk december 24-ig, hogy karácsonyi hangulatba essünk 🙂

A billentyűzetet 4 blokkra osztotta a Lenovo, mely összesen 19 különböző színben pompázhat. Fény effektusok között pedig választhatunk a lélegzet, szívverés, sima, hullám és a folyamatos megvilágítások között.

A touchpadról talán elég annyit mondani, hogy van. A szokásos, egész felületen érzékelő és kattanó ún. clickpadot kapjuk, multitouch funkcióval. Felülete szerencsére nem textúrázott, így nem bántja az ember ujját. Érzékelése rendben van, a kattintás meglehetősen nehéz vele, de ezt kiválthatja az érintéses kattintás, így nem kell nyomkodnunk.

Hang, kommunikáció

Az Y700-nak egész kulturált hangja volt, már persze notebook szinten. Az Y720 is hasonló hangkeltőkkel rendelkezik, ismét a JBL segített be a Lenovonak, együtt próbálják felülírni a fizika törvényeit azzal, hogy normális hangokat csaljanak elő a rendelkezésre álló 20 köbcentiből. A gépben két hangszóró és egy apró mélynyomó helyezkedik el. Sajnos a hűtés kialakítása miatt a hangszórók nem a gép két oldalára, hanem középre kerültek, a kijelző alá. Hangjuk hátrafelé irányul a kijelző alatti hangszórórácson keresztül. Emiatt a gép hangjának nincs tere, de még a sztereó hatást is csak nyomokban fedezhetjük fel. Gyakorlatilag minden középről szól. A mélynyomó hatására felfedezhetőek mély hangok is, de (talán a hátrafelé irányítás miatt) az egész összhatás egy kicsit tompa, dobozhangú. Zenehallgatásra továbbra sem lehet jó szívvel ajánlani (persze egyik notebookot sem), de játékosok is jobban járnak, ha beszereznek egy külső hangkeltőt a gép mellé.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

A kommunikációs pakk a „szokásos”: gigabites LAN (Realtek RTL8168/8111, ac-s Wifi (Intel 3166) és 4.2-es Bluetooth valamint a HD felbontású webkamera.

Kijelző

Full HD felbontású IPS kijelzőt kapott a gép, és úgy néz ki, sikerült javítani az Y700-as hibáját, ahol a legkisebb mozdulatra is elszíneződött a panel. A fedlap ellenálló, de a zsanérok továbbra is az átlagosnál és kényelmesnél nehezebben mozognak.  A gép elejét ezúttal sikerült úgy kialakítani, hogy nem kell körömmel benyúlni a kijelző alá a nyitáshoz, mint a 700-as sorozatnál. A kijelző bevonata továbbra sem a klasszikus matt, hanem enyhén fényes, kicsit tükröződő (fényes panelen matt fólia – 4 perc 40 másodperctől). A maximális nyitási szög elég szűkös.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Processzor

Hasonlóan az Y520-hoz, a 720-ba is az egyik legerősebb Kaby Lake processzorkerült, az I7-7700HQ-t. A négy magos, nyolc szálon dolgozó központi egység alapórajele 2,8 GHz, mely turbo módban egy magnál 3,8, 2 magnál 3,6, négy mag esetén pedig 3,4 GHz-ig mehet fel. Munkáját 6 MB cache segíti, TDP értéke pedig 45 W. Az előző generációs párjánál, a 6700HQ-nál mintegy 7-10%-os teljesítménynövekedést sikerült elérnie.

Processzor adatlap
Processzor típusa   Intel Core I7-7700HQ
Kódnév Kaby Lake
Maximális órajel 2800 – 3800 MHz
Gyorsítótár 6 MB
Magok/szálak 4 / 8
Integrált GPU Intel HD Graphics 630 (350 – 1100 MHz)
Memória típusa és maximálisan támogatott órajele Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133
Egyéb támogatott technológiák Memory Controller, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI save
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 45 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Grafikus kártya

Az Y720-ba az új Pascal videokártyák harmadik tagja került (ha teljesítmény szerint nézzük: 1050, 1050Ti, 1060). A GP106 kódnevű lapka az 1050-es családnál több pipeline-nal és magasabb órajelekkel büszkélkedhet, ezáltal teljesítménye is nagyobb, az 1050-hez képest közel kétszeres, az 1050Ti-hez képest 50-55%-os teljesítménynövekedést jelent. Sajnos a tesztben szereplő FPS értékekbe beleszólhatott az elavult driver is, de összehasonlításnak mindenképp megteszi.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus Nvidia Geforce GTX 1050 Ti Nvidia Geforce GTX 1060
Mikroarchitektúra Pascal Pascal
Gyártástechnológia 14 nm 14 nm
DirectX támogatása DirectX 12_1 DirectX 12_1
Számolóegységek 768 – unified 1280 – unified
Mag órajel 1493 – 1620 (Boost) MHz 1506 – 1708 (Boost) MHz
Shader órajel n.a. n.a.
Memória maximális órajel 7000 MHz 8000 MHz
Memóriavezérlő 128 bit 192 bit
Memória típusa GDDR5 GDDR5
Memória mérete 4 GB 6 GB
Egyéb jellemzők Multi-Projection, G-SYNC, Vulkan, Multi Monitor Multi-Projection, VR Ready, G-SYNC, Vulkan, Multi Monitor

 

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR4 2133 memóriával szerelték a gépet, ráadásul 1 modullal, így könnyen bővíthetjük a memóriát. Vagyis bővíttethetjük, ugyanis az Y720 az utóbbi ~3 évben az egyetlen gép, amit nem tudtam a teszt során szétszedni. Így mindenképp javasolt a szervizben történő bővítés.

A háttértár 1 TB-os WD HDD, mely rettentő lassú. Egy SSD-hez szokott ember ideje nagy részét ujjdobolással és szentségeléssel fogja tölteni a gép előtt, amíg a homokórát bámulja. Szerencsére rendelkezésre áll egy m.2 (PCIe csatolós NVMe) bővítőhely a gépben, így oda beszerel(tet)hetünk egy gyors meghajtót.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hűtése két ventilátorral és négy hőcsővel van megoldva. A ventilátorok a gép alja felől szívják be a levegőt és a gép hátuljának két szélén fújják hátrafelé. Sajnos emiatt a megoldás miatt nem fértek el a hangszórók a gép szélén és kerültek középre a kijelző alá. Az alsó levegőbeszívó nyílásra ezúttal nem került porszűrő, csak sima rács.

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Sajnos a hűtés nem sikerült olyan jól, mint az elődmodellben. A felületi hőmérsékletek a billentyűzet középső részén átlépik a 40 fokot, a cpu pedig a 90 fokot is meghaladja. Számottévő throttling nem tapasztalható, az alapórajelet a cpu (2,7Ghz) és a vga (1,25GHz) is képes tartani terhelés alatt.

Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Ideapad Legion Y720
Processzor Intel Core I7-7700HQ
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD 630
Nvidia Geforce GTX 1060 6GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 4 óra
Játék, 10/10 fényerő 25+30 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: 55 perc
Teljesen: 1 óra 50 perc
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 33 °C 63 °C 92 °C
GPU hőmérséklet n.a. 65 °C 73 °C
Zajszint közepes közepes hangos
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
25 26 27 24 25 25
26 26 27 25 26 25
24 26 28 24 26 26
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
34 47 36 30 37 36
31 41 36 31 39 35
32 36 35 30 36 32

Az akkumulátoros üzemidő az erős hardver miatt nem lehet bajnok és a teszten ezt be is bizonyítja. Bár az egészen különleges, L alakú akku nem kicsi, 60Wh-s, a terheléses teszt során (Witcher3 maxon, max fényerő mellett) 25 percig bírta, ekkor 23% körül volt az akku. Itt belépett egy energiatakarékos mód, mely során a vga és a cpu órajele is alapra állt, a játék játszhatatlanra lassult. Ebben a módban 30 perc állt még rendelkezésre. Filmnézéskor, netezéskor 3,5-4 órán keresztül számíthatunk az akkumulátorra.

Értékelés

Lássuk tehát röviden, mit nyújt az Y720 leendő tulajdonosainak. A játékos gépek legfontosabb tualjdonságai a hűtés és a teljesítmény. Ezekkel nem volt gond a teszt során, bár a 92 fokos cpu és a hűtés viszonylag hangos működése kicsit árnyalja a képet, de alapvetően ez rendben van, mivel a benchmark (teljes terhelés) által generált tesztkörnyezet a való életben úgy sem következik be. A ház és a billentyűzet minősége ha nem is kiemelkedő, de a kategórián belül szintén oké, főleg, hogy jobbat nem tudunk mutatni. A kijelzővel sincs gond, a felbontás és a minőség is teljesíti a felsőközép kategóriás játékos gépek igényeit. Két dologba lehet belekötni, egyik a gép hangja, ami csak erősen átlagos lett, másik pedig a támogatás, ami kifejezetten elégtelen, gondolok itt a nem működő driverekre és a magyarnak csúfolt, de Google fordítóval fordított támogató weboldalakra, segédprogramokra, melyek előbb utóbb biztosan javítva lesznek.

Miért is lesz akkor ajánlott az Y720? Nos, az ára miatt. A konkurensek közül 400 ezer forintért csak az Acer VN7-et kapjuk meg 1060-as vga-val és átlagon aluli anyaghasználattal, minden más gép 80-100 vagy akár 200 ezer forinttal drágább, mint az Y720. Így jelenleg nem nagyon van alternatívája azok számára, akik ezt a teljesítményszintet célozzák meg.

Értékelés
Lenovo Ideapad Legion Y720
Előnyök
Erős hardver
Megfelelő hűtés
IPS kijelző
Hátrányok
A géphez méltatlan hangszórók
Hangos hűtés
Átrendezett billentyűzet
Támogatási hiányosságok
Alternatívák
Acer Aspire VN7

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon   Lenovo Legion Y720 - Pascal alapokon

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét