Lenovo Yoga 2 Pro teszt

0
1419

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A tesztelt Lenovo Yoga 2 Pro-t a Laptopszalon biztosítottamely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Hirdetés

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

A Windows 8 megjelenése óta vizionálják, hogy az érintőkijelzős notebookok és a tabletek teljesen kiszorítják a hétköznapi hordozható számítógépeket a piacról, de a tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy egyelőre ez várat magára. A teljes értékű Windows 8-al rendelkező tabletekkel leginkább a teljesítmény a probléma, hisz passzív hűtéssel, kis házzal és alacsony fogyasztással korlátozottan lehet tervezni, ha pedig a fogyasztás terén engednek a követelményekből, akkor az üzemidővel lesznek problémák. A másik megközelítés – az érintőkijelzős notebookok – szintén nem tökéletes, sokkal kényelmesebb áttenni a kezet a touchpadre (vagy az egérre), mint az asztalról felemelt kézzel tapicskolni a képernyőn, ráadásul az utóbbi megoldás sokkal pontatlanabb is. A Lenovo a Yoga modellel megpróbálja megalkotni a tökéletes hibridet: az ultrabookok minden előnyét (vékony ház, hosszú üzemidő, korrekt teljesítmény és teljes értékű beviteli eszközök) összerakni a tabletek erősségeivel (könnyebb hordozhatóság, kényelmes érintőkijelzős használat). Hogy sikerül-e nekik? A továbbiakból kiderül.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A doboz tartalma

Megszokhattuk már, hogy a prémium termékek mellé sem járnak már hasznos extrák, és sajnos most sincs ez másképp: az elegáns doboz csak egy töltőt, a szokásos papírokat és magát a számítógépet tartalmazta. Driver lemez optikai meghajtó híján nem járt a géphez.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A külső

Az Yoga 13 után ismerősnek tűnhet a Yoga 2 Pro kialakítása, csak alaposabb megfigyelés során tűnnek fel az apró különbségek. Az első és talán a legjelentősebb különbség a méret: az utód 1 mm-t veszített a vastagságából, fél-fél centit a szélességéből és mélységéből, emellett pedig 15 dekával könnyebb tudott lenni. A fedlap kialakítása megegyezik az elődével, az egyszínű burkolatot csak a bal alsó sarokba elhelyezett Lenovo felirat töri meg, az alsó lemezen viszont történtek változások: a hangszórók dedikált kivezetéseket kaptak, illetve a csúszásgátló talpak formája is megváltozott.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Felnyitva további apró változások vehetőek észre: a kijelző védőüvege már egészen a zsanérokig elér, ennek köszönhetően pedig a korábbi dedikált Windows gomb szerepét egy érintésérzékeny felület vette át. Anyaghasználat tekintetében sok változás nem történt, még mindig a puha, gumis tapintású műanyagot használták a gyárban, ami kombinálva a jó stabilitással és torziós szilárdsággal nagyon kellemes minőségérzetet ad, így egyértelmű a Yoga minőségbeli fölénye az olcsóbb U szériás ultrabookokkal szemben.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Csatlakozókban – ultrabookhoz hűen – nem vagyunk túlzottan eleresztve. Elöl semmi.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A bal oldalon a kínálat: a töltőcsatlakozó, egy USB 3.0-s port, egy mini HDMI és egy SD kártyaolvasó. A töltőcsatlakozó elhelyezése nem túl szerencsés, mert formára nagyon hasonlít egy USB porthoz és ráadásul azonos távolságra van a zsanértól, mint a jobb oldali USB port, így könnyen összetéveszthetőek.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A jobb oldalon a zsanér felől: egy powered USB 2.0-s port, egy kombinált 3,5 mm-es Jack csatlakozó, hangerőszabályzó gombok, automatikus forgatás letiltó gomb, a OneKey Recovery visszaállító program indítógombja és a bekapcsoló gomb.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Hátul pedig egyedül a hűtés kivezetése található.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Billentyűzet

A gyártótól megszokott kialakítású szigetes billentyűzettel van dolgunk, melyet immáron már kétállású (be, ki) háttérvilágítással is felszereltek. Bár a kialakítás miatt rövidebb a billentyűút, mint amit az U szériánál megszokhattunk, de ennek ellenére egy kényelmes billentyűzetet kapott a tesztalany.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Touchpad

Az utód zsanértól távolabb elhelyezett billentyűzete miatt csökkent a touchpad mérete, viszont a használhatósága a Windowsos mérce szerint teljesen megfelelő. Pontos a pozícionálás, a gombokkal sincs probléma, működnek a kétujjas műveletek és az üveg borítás kényelmessé is teszi mindezt. Negatívumként csak a könnyen koszolódó felületet tudnám megemlíteni.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Hang

Az alsó burkolaton helyett kapott hangszórók korrektül végzik a dolgukat, de sokat természetesen nem szabad elvárni tőlük. A kialakításuk miatt laptop üzemmódban adják a legteljesebb hangot, sátor illetve álló üzemmódban kicsit veszítenek a teltségükből. A hangerő alkalmi filmnézéshez vagy zenehallgatáshoz teljesen megfelelő.

Kommunikáció

Intel Wireless-N 7260, 4.0-s Bluetooth és az Ethernet csatlakozó hiánya az állapot kommunikációs téren, mely teljesen rendben van az ultrabookok közt. A 7260-as kártya kétsávos, 2×2-es, így fel és lefele is 300 Mbps-os maximális (elméleti) sebességgel rendelkezik. Több modell esetén is hallani problémákat erről a kártyáról – sőt a Yoga esetén is volt szó instabil kapcsolatról – de a teszt során teljesen megbízhatóan végezte a dolgát, elképzelhető, hogy illesztőprogram probléma volt, amit a kezdetek óta kijavítottak.

Kijelző

Talán a legfőbb erénye a számítógépnek a kijelzője. A 13,3”-os, 10 pontos multitouch képességgel bíró érintőképernyő IPS panellel és bámulatos 3200×1800-as felbontással hódít. Ez 5,76 millió képpontot jelent, szemben a 1080p 2,07 millió vagy az alapértelmezett 768p (1366×768-as felbontás) 1,04 millió pixelével. Ekkora képernyőn ez 276 PPI (pixels per inch, képpont négyzethüvelykenként), ez magasabb, mint a kategóriaindító retina MacBook Pro 227 illetve 220 PPI-s értéke (13” és 15”-os modellek). Egy szó, mint száz, nyers adatokban kiváló a megjelenítő, de a való életben vannak problémák.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Első és talán a legfontosabb az operációs rendszer. Egyértelmű, hogy natív felbontáson skálázás nélkül nem nevezhető használhatónak a notebook, legfeljebb nagyítóval. Bekapcsolt nagyítás mellett viszont kezdődnek a problémák: míg a Windows beépített alkalmazásainak nagy része és a korábbi nevén Metro felület egészen jól kezeli a HiDPI (magas képpontsűrűség) üzemmódot, addig a külön telepített programok és néhány Microsoft alkalmazás nem szívleli. Ilyenkor találkozhatunk a következő anomáliákkal: életlen, pixeles feliratok és kezelőelemek; kis vezérlők és ikonok; elcsúszott képek és gombok; stb.…

Szerkesztés (2014.05.10): Habár ezek közül egyik sem akkora probléma, hogy ne lehetne velük együtt élni, és várhatóan a közeljövőben érkezik hozzájuk javítás – hisz elterjedőben van a HiDPI Windows vonalon is – de ha valakit nagyon zavarnak, leveheti a panel felbontását alacsonyabb értékre. A 1080p-s érték ugyan még mindig nem kevés egy 13″-os megjelenítőre, de olvashatóbb, és nincs akkora romlás képminőségben, mint ahogy azt az egyszerűbb, 768p-s paneleknél megszokhattuk, ha nem natív felbontáson használjuk őket.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A másik probléma a megjelenítőben keresendő. A Samsung AMOLED kijelzőiből már sokak számára ismert lehet a pentile alpixel elrendezés, amit ez a kijelző is használ. Ennek a legfőbb tulajdonsága (hátránya), hogy a szövegek vagy az éles határvonalak recéssé válnak a magas felbontás ellenére is. Ezt a jobb szemmel rendelkezők könnyen kiszúrhatják távolabbról is, és emberfüggő, hogy zavaró-e vagy sem. Az alpixel elrendezés egy további érdekessége a megszokott RGB (piros-zöld-kék) képponthármas helyett alkalmazott RGBW (piros-zöld-kék-fehér) négyes alkalmazása. Energiatakarékosság szempontjából hasznos a 4 alapszín használata, de a színhelyességgel akadnak problémák, ez leginkább a sárga szín zöldes-barnásságán tűnik fel. Mindezek ellenére egy meglehetősen jó kijelzőt kapunk a gépben, telt színekkel, elegendő fényerővel és széles betekintési szögekkel – de nem igazán használható grafikai, vagy egyéb színhelyes kijelzőt igénylő dolgokra – csak el kell fogadni, hogy a Windowsos programok nagy része még nem áll teljesen készen a HiDPI üzemmódra, de ez a jövőben valószínűleg változni fog.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A 360 fokban nyitható megerősített zsanér nem meglepő módon megfelelően tartja a kijelzőt, minden állapotában. Az érintőfunkciók pedig pontosan működnek, ahogy az elvárható.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Bővíthetőség

A 11 darab Torx csavar eltávolításával a teljes alsó lap levehető, de ez a takarításon kívül sok mindenre nem jó: alaplapra forrasztott a memória, így csak az mSATA SSD-t és a WiFi kártyát cserélhetjük házilag.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Tápellátás

Egy elegáns, kisméretű 45 W-os tápegység jár az ultrabookhoz.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Garancia

Három év hazai garancia jár a termékhez, melyről bővebben itt olvashatunk.

Használatba vétel

Előretelepített Windows 8-al érkezett a gép, friss driverekkel és kevés haszontalan programmal. Az előretelepített alkalmazások közül a Lenovo Energy Manager továbbra is egy kifejezetten hasznos program, mellyel könnyedén nyomon követhetjük, hogy melyik program mennyire terheli az akkumulátort; de érdemes még megemlíteni a Yoga Companiont, mely tulajdonképp egy interaktív használati útmutató; a Yoga Picks-et, ami alkalmazásokat ajánl a különböző használati módokhoz; vagy a Transition Managert, melyben bizonyos alkalmazások viselkedését állíthatjuk be a különböző módok közti váltás során.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro tesztLenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

A kijelző mellett további különlegessége a gépnek a 360 fokban nyitható zsanér. A gyártó 4 féle üzemmódot javasol a használathoz, ezek a következőek: laptop, álló, sátor és tablet. Ezek közül az első és az utolsó egyértelmű – és valószínűleg a leggyakrabban használtak is, sátor üzemmódban a kijelző felső és a géptest alsó élén, állóban pedig kifordítva a „billentyűzeten” áll a notebook. A teszt során leggyakrabban laptop üzemmódban használtam a gépet, de nem egyszer azon vettem észre magam, hogy átfordítom és tabletként használom, ilyenkor természetesen a billentyűzet és a touchpad automatikusan deaktiválódik. Az álló módnak sok hasznát nem láttam, a sátornak pedig egy felhasználást tudok elképzelni: ha olyan helyre szeretnénk letenni az notebookot, ahol a szellőzőnyílást eltakarná valami (például ágyban a lepedő vagy takaró), ezzel elkerülhetőek az ilyen problémák.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro tesztLenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Processzor

Egy Haswell mikroarchitektúrás i5-4200U-val van dolgunk a tesztgépben, ami nem egy esetben bizonyította már, hogy mindennapos feladatokra több mint alkalmas, mellette pedig rendkívül jó fogyasztással rendelkezik. Alapórajele 1.6 GHz, melyet 2 szálas terhelés esetén   2.3, 1 szálas terhelés esetén 2.6 GHz-ig tud emelni.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Rendszer teljesítmény

A korrekt Haswell U processzor adott, gyors SSD szintén – rendes HDD bele se férne a gépbe – memóriából pedig 4 GB áll rendelkezésünkre. Mivel házilag nem bővíthető, ezért hosszabb távon (pár év) elképzelhető, hogy kevés lesz a memória, de manapság 4 GB a legtöbb felhasználásra – főleg olyanokra, ami egy ultrabook esetén szóba jön – elegendő, így a rendszer abszolút megfelelő teljesítményt nyújt.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A processzorba integrált HD4400 szintén egy jó ismerős, de UHD felbontással még nem próbáltuk. A tapasztalatok megnyugtatóak: még ekkora felbontás esetén is megfelelő teljesítményt nyújt a grafikus gyorsító, a legtöbb videót hardveresen gyorsítja, így a gép alkalmas 4K videók lejátszására, az asztali ablakkezelő pedig nem probléma a számára. Egyedüli probléma néhány 4K Flash videónál lehet, de ez nem a gép hibája, a Flash a komolyabb 4 magos processzorokat is meg-megakaszthatja.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Alapjáraton hűvös a gép – a néma csendet is csak néhány ventillátorfelpörgés töri meg – ebben nagyon jó partner a Haswell ULV. Terhelés alatt sem nevezhető hangosnak a gép, viszont az alacsonyabb hangerő egy kicsit magasabb hőmérséklettel jár, de nincs ebben semmi aggasztó, a 76 fokos CPU és a 41 fokos maximális burkolati hőmérséklet teljesen megfelelőnek számít.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Az akkumulátoros üzemidőben viszont nem jeleskedik túlzottan a notebook. UItrabookos viszonylatban a 4 órás HD film lejátszás, vagy a 8 órás üresjárat nem számítanak jó eredménynek, ebben valószínűleg közrejátszik a nagy felbontású IPS panel magasabb fogyasztása.

Értékelés

Összességében egy nagyon jól használható gép a Yoga 2 Pro. Egy hardveresen hasonló U330T-hez képest ugyan nagyjából 100 ezer forinttal drágább, de ezért felárért egy sokkal jobb anyagminőségű ultrabookot kapunk, bámulatos kijelzővel, és több használati üzemmóddal. Ha a Lenovo megoldja azt a két problémás részt (pentile kijelző és rövid üzemidő), akkor egy minden tekintetben kiváló ultrabookkal lesz dolgunk, addig viszont „csak” nagyon jó. Ajánlom.

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Lenovo Yoga 2 Pro teszt

Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro tesztLenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt Lenovo Yoga 2 Pro teszt

 

Ben

 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét