Lenovo Yoga 500 teszt

0
951

Lenovo Yoga 500 teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Már nem is érkeznek, hanem szabályosan áradnak az érintőkijelzős notebookok a piacra, pedig biztos vannak mások is úgy, mint én, hogy a frász kerülgeti őket, mikor valaki hozzányúl a monitorhoz/kijelzőhöz. De a jelek szerint mi vagyunk a kisebbség és ahogy a mobilok világát letarolták, úgy a notebookok között is egyre terjednek ezek a megoldások. Sok gyártó ötvözi az érintőkijelzőt a hibrid / tablet móddal, mely azt jelenti, hogy valamilyen különleges zsanérmegoldásnak köszönhetően a gép tabletté hajtogatható. Ezek közül a legelterjedtebb (és nyilván a legegyszerűbb) a kijelző hátrahajtása közel 360 fokban, mely így a billentyűzet alá kerül és a gépet megfordítva máris egy tablettel találjuk szemben magunkat. Van ennek a kialakításnak előnye, hiszen néha hasznos dolog, hogy szűk helyen, utazás közben nem kell helyet keresni a gép kinyitásához. De van hátránya is, egyrészt a notebook sokkal súlyosabb darab egy tabletnél, ezért hosszú távon kényelmetlen lehet kézben tartani, másrészt a gép aljára került billentyűzetet ilyenkor nem védi semmi, könnyen beleakadhat dolgokba és megsérülhet.

Lenovo Yoga 500 teszt

A hátrahajtós hibrid gépek családjába érkezik a Lenovo Yoga 500 nevű készüléke, lássuk, mit tud.

Lenovo Yoga 500 teszt

Külső

Egyszerű kartondobozban érkezett a gép, ami az árkategóriát tekintve nem épp a legszebb megoldás. A fehér színű gép műanyag borítást kapott, ami megint csak kicsit csalódás, hiszen ennyi pénzért más gyártók már bőven adnak fémborítású gépeket. A fehér műanyag felület egyetlen előnye, hogy nem látszanak rajta az ujjlenyomatok, viszont minden porszem és karcolás felkiáltójelként hívja fel magára a figyelmet.

Lenovo Yoga 500 teszt

A Yoga 500 meglehetősen vaskosra sikerült, hiszen bőven 2 centi feletti a vastagság. Szó sincs ultrabookos vékony kialakításról és a gép súlya sem könnyíti meg az ultrabookos, tabletes használatot, hiszen majdnem 2 kg.

Kinyitva a gépet, elsőként az tűnik fel, hogy nagyon nehezen jár a zsanér, mindenképp két kézzel kell nekiesnünk. Ennek ellenére nyitott állapotban mozgatva a gépet elég szépen beleng a kijelző, tehát a zsanérok nem tartják mereven.

A gép belseje fekete, az alsó rész szálcsiszolt fémes hatású felület, mely a külső borítással szemben nagyon gyorsan ujjlenyomatos lesz és tisztítani is nehéz. A kijelző borítása fényes és kimegy egészen a felső rész széléig.

Lenovo Yoga 500 teszt

Csatlakozók

A Yoga 500 hozza a kötelezőt csatlakozók terén, de nem ad semmi extrát. 2 USB3-as portra szerencsére csak egy USB2 jut, van mellette HDMI, sd kártyaolvasó, LAN és headset csatlakozó, ezzel végére is értünk a felsorolásnak.

Elöl nincs semmi.

Lenovo Yoga 500 teszt

Jobb oldalon találjuk a töltésjelző ledet, a bekapcsológombot, a BIOS-ba belépéshez használható gombot, két USB3 csatlakozót, a félig rejtett LAN csatlakozót és a HDMI kimenetet.

Lenovo Yoga 500 teszt

Hátul a méretes hűtőnyílások ígérnek jókora hűtőteljesítményt, de sajnos csak az egyik mögé került ventilátor, a másik csak design célokat szolgál.

Lenovo Yoga 500 teszt

Bal oldalon a biztonsági zár, a töltő, egy USB2, egy SD kártyaolvasó, a headset csatlakozója és a hangerőszabályozó található.

Lenovo Yoga 500 teszt

Beviteli eszközök

A gép a Lenovo Accutype fantázianevű billentyűzetét kapta. A gombok szigetes elrendezésűek, sima felületűek. Járásuk halk, nem zörgős, a leütési út nagyon rövid, megtapasztalhatjuk a mostanában divatos „mintha tablet kijelzőjén gépelnék” érzést. Ennek ellenére nem rossz billentyűzet ez, a leütési visszajelzés határozottsága sokat ellensúlyoz a rövid leütési utakon. Tovább javítja a dolgot, hogy a billentyűzet alátámasztása, ha nem is betonkemény, de a kategóriában jónak minősíthető, messze nem olyan rossz, mint például a gyártó G-B-Z50-es sorozatainál.

Lenovo Yoga 500 teszt

A touchpad a kategóriában átlagos, felülete megfelelően használható, mindenhol lehet klikkelni vele, a gombok pedig egybe vannak építve az érintőfelülettel, ez kétkezes használatnál lehet zavaró olyanoknak, akik az ujjukat szeretik a gombon tartani.

Hang, kommunikáció

A hangszórók a csuklótámasz alatt vannak és emiatt lefelé néznek, ami enyhén tompítja a magas hangokat. Ennek ellenére notebook szinten viszonylag kulturált a felcsendülő hang, egyedül a mélyeket hiányolhatjuk belőle, de azt nagyon. Hiába, a fizika itt is csak fizika marad, megfelelő mély hangzáshoz kevés a hely egy notebookban.

Kommunikáció terén a szokásos „pakkot” kapjuk: AC-s wifi, 4.0-ás Bluetooth és gigabites LAN csatlakozást kínál a gép. A 3G kapcsolat most kimaradt a kínálatból.

Kijelző

14”-es fullhd IPS panelt kapott a gép, mely sajnos fényes felületű, cserébe érintéseket is érzékel és 360 fokban hátrahajtható a tablet módhoz. Mint a bevezetőben említettem, a kijelző nehezen jár, a zsanérok szorosak, ennek ellenére nyitott állapotban nem tartják stabilan, mozgatásra beleng az egész. Még egy probléma van a kijelzővel, mégpedig a valószínűleg pontatlan szerelésből adódó durva bevilágítás, ami sötétebb tartalomnál zavaróan látszik. Az IPS panel hozza a belépő kategóriában megszokott szintet, a vízszintes betekintési szögei gyengébbek, mint például az Asus gépeinél, 40-50 foknál már jelentős kontrasztvesztés történik.

Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt

Processzor

A processzor az Inteltől jött, I5 5200U a neve, ebből rögtön kiderül, hogy a Broadwell családból érkezett, 14nm-en készült és alacsony fogyasztású, csökkentett órajelű központi egységről van szó. 2 magja 4 szálon képes dolgozni, mindezt 2,2 GHz-es sebességen, mely turbo módban egészen 2,7 GHz-re mehet fel. Munkáját 3 Mb cache segíti.

Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt

Grafikus kártya

A Geforce 920M az Nvidia műhelyéből érkezett és egy meglehetősen régi chippel van dolgunk, mellyel találkozhattunk már 730M és 740M néven is. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit, a 740M teljesítményét messze alulmúlja a kártya, ugyanis jóval kisebb órajelekkel működik.

Lenovo Yoga 500 teszt

A 384 számolóegység és a 64 bites DDR3 RAM arra elég, hogy a kártya teljesítménye elérje az AMD hasonló megoldásaiét (M260, M360), de túl nagy dolgokra nem érdemes számítani. Napjaink játékait nem tudja élvezhetően futtatni, inkább régebbi, 3-4 éves játékokkal érdemes csak próbálkozni, ott is csak 1366×768-as felbontáson és alacsony részletességgel.

Lenovo Yoga 500 teszt

A dedikált vga mellett természetesen rendelkezésre áll a processzorba integrált Intel HD Graphics 5500, ami a kevésbé teljesítményigényes feladatok esetén dolgozik.

Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

A Yoga 500-ban 4 GB memóriát találunk. Az 500 GB-os SSHD munkáját 8GB cache segíti ( tesztben sima 500 GB-os HDD-vel történtek a mérések). Szerelőnyílás nincs, a hátlap levétele nehéz a sok csavar és a még több patent miatt, melyek sérülékenysége miatt nem is ajánlott ezt a műveletet otthon végezni.

Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép ventilátora alaphelyzetben halk, terhelés hatására felerősödik, de nem lesz bántóan zajos. A hűtés rendben van (persze ebben kulcsszerepet játszanak az alacsony fogyasztású, kiemelten energiatakarékos, ezért nem túl nagy teljesítményű alkatrészek is), a gép kezelőfelületeinek hőmérsékletei terhelés alatt is elviselhető szinten maradnak, még ha nem is mondhatjuk kellemesen hűvösnek a billentyűzet 36-40 fokos értékeit. A cpu és a vga hőmérséklete is az alacsonynak mondható 73-76 fokos tartományban marad.

Lenovo Yoga 500 teszt

Mindössze 30 Wh-s az akku (a gép elérhető nagyobb, 47 Wh-s teleppel is), ennek ellenére az akkuidők meglehetősen jól alakulnak. Wifis netezés, filmnézés esetén 6 óra körül, játék esetén majdnem másfél órán keresztül számíthatunk a gépre, közepes fényerő esetén.

Értékelés

Érdekes gép lett a Yoga 500. A neve megtévesztő, hiszen a Yoga sorozat eddig a Lenovo ultrabookjait takarta, ez a gép pedig minden, csak nem ultrabook. A 14-es mérethez képest vastag, nehéz és a korábbi Yoga-k fém felületeit is nélkülözi. Van tehát egy 14-es notebookunk, műanyag házzal, fullhd IPS kijelzővel, egy elég gyenge grafikus kártyával és egy brutális árcédulával, amit egyik komponens és maga a gép kialakítása sem indokol. Akinek tablet mód kell, az ennyiért megkapja a teljesen fém borítású Asus UX303-at, jóval erősebb hardverrel. Akinek pedig IPS kijelzőre fáj a foga, az már 200.000 Ft környékén vehet Dell 5558-at, ugyanilyen hardverrel, jobb minőségű házzal. Úgy gondolom, hogy ennek a gépnek a reális ára valahol 160-180.000 Ft környékén van, ahol például az Asus K401 tanyázik. Ennyiért eldönthetné a vásárló, hogy jó minőségű fém házat és erősebb vga-t szeretne (K501) vagy IPS kijelzőt és tablet módot (Yoga 500). De 250.000 forintért nem érzem a Yoga 500-at versenyképesnek.

Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt   Lenovo Yoga 500 teszt

Lenovo Yoga 500 teszt

Case

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét