Lenovo Yoga 530 teszt – az érintés bűvöletében

0
2496

A Lenovo Yoga 530 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Adatlap
Lenovo Yoga 530 81EK00EQHV teszt
Processzor Intel® Core™ i5-8250U Quad Core (6 MB SmartCache, 1.60 – 3.40 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake Refresh
Memória 4 GB DDR4-2400MHz SDRAM
Kijelző 14″ HD (1920 x 1080) IPS érintőkijelző, fényes
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 620
n/a
Háttértár 256GB SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 2x USB 3.0, 1x USB Type C, 1x HDMI™, 1x 4-in-1 kártyaolvasó, 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó
Kommunikáció Acer InviLink™ Nplify™ 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth® 4.0
Egyéb HD (720p) webkamera + beépített mikrofon, Harman hangszórók, Dolby Audio™
Akkumulátor kapacitása  45Wh  / 4 cella, akár 6 óra üzemidő
Méret 328 mm x 229 mm x 17.6 mm
Tömeg akkumulátorral 1,60 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2018. augusztus) 224 900 Ft
Garancia 24 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

Lenovo Yoga 530 teszt

lenovo yoga 530 teszt

Lenovo Yoga 530 teszt – a külsőségek

Első benyomást nem szerezhetünk kétszer (legalábbis nem ugyanarról a dologról). A Lenovo Yoga 530 ezen a téren pedig egészen jól teljesített, mert a nagytestvér miatt némi előítélettel érkezett hozzánk. Ugyanis a Yoga 7-es széria – a papírforma szerint – jobb anyaghasználattal rendelkezik. Ebben van is némi igazság, de az igazság az, hogy az 5-ös sorozatnak sincs miért szégyenkeznie. A laptop műanyag borítása szálcsiszolt fém borítást kapott kívül és belül egyaránt, ami nagyot dob a minőségérzeten. A Yoga széria stílusjegye a 360 fokban forgatható kijelző, ami nagyban elősegíti a sokoldalú felhasználást. A forgathatóságot egy jól átgondolt zsanérszerkezet teszi lehetővé, ami azonban számos probélma forrása is lehet. Az előd Yoga 520 esetében számos visszajelzés érkezett, amely szerint túlságosan laza a zsanér. Emiatt a Lenovo Yoga 530 teszt rögtön arra a kérdésre kereste a választ, hogy sikerült-e orvosolni ezt a hiányosságot? Örömmel jelenthetjük, hogy igen, sokkal szorosabb, stabilabb zsanért kapott az új széria. A formaterv egyébként nem sokat változott az elmúlt évek során, ezzel azonban nincs is különösebb probléma. A Yoga 530 miatt nem kell tulajdonosának szégyenkeznie se az iskolapadban, se egy transz-atlanti repülőjáraton. És ha már a hordozhatóságnál tartunk: a tesztalany egészen kompakt, összecsukott állapotában 17.6 mm magas és összesen 1.6 kg.

Lenovo Yoga 530 teszt – beviteli eszközök

Billentyűzet

A Lenovo laptopokról tradícionálisan elmondható, hogy az átlagnál jobb billentyűzettel rendelkeznek. Első ránézésre a Yoga 530 sem kivétel ez alól, hiszen a szigetes kialakítás már önmagában jó jelnek számít. A funkcionalitás vizsgálata során további jó pont, hogy dedikált gombot kapott a képernyőzárás, az érintőpad és a webcam engedélyezése / tiltása. Az szintén plusz pont, hogy a felső sorban található funkcióbillentyűk gyakorlatilag minden igényt lefednek. HÁTTÉRVILÁGÍTÁS? A számos pozitív tulajdonsága ellenére a vártnál rosszabb hatást keltett a gépelés, amiért a nem túl ideális nyomáspontot lehet felelőssé tenni. Ez természetesen nem teszi használhatatlanná a billentyűzetet, de az átlagosnál egy picit tovább tart majd megszokni.

Lenovo Yoga 530 teszt

Érintőpad

Az érintőpad felülete egészen nagy, emiatt bőven van helyünk navigálni a kurzort. Dedikált gombokat nem találunk rajta, ami talán a funkciót egy picit csorbítja, de az esztétikumhoz egészen biztos, hogy hozzátesz. Az érintőpad legfelső sávja nem igazán reszponzív, de alatta már tudunk kattintani. Ennek hangja a középosztálybeli laptopoknál megszokott érzést kelti, vagyis kicsit “gagyi”. Az érintőpad egyébként Windows Precision-capable, ami annyit tesz, hogy kattintás nélkül, az intuitív gesztus-érzékeléssel is megoldható minden feladat. Az érintőpadtól jobbra, a billentyűzet alatt található egy ujjlenyomat olvasó is.

lenovo yoga 530 teszt

Lenovo Yoga 530 teszt – a kijelző

A Yoga 530 14 hüvelykes érintőkijelzője 1920 x 1080p (FHD) felbontásal és IPS panellel rendelkezik. Sokak felszisszenhetnek, hogy a telefonjuk is tudja ezt, miért spórolták ki a 4K-t? Nos, ennek számos oka van. Az egyik legfontosabb, hogy a legtöbb médiatartalom továbbra is FHD felbontásra szabott, de további tényezőként említhetjük az üzemidőt. Az FHD + IPS kombó napjaink arany metszéspontja, az érintőfunkcióval pedig számottevő funkcionalitást nyernek a felhasználók. Az élénk színek gyönyörűek, a betekintési szögek pedig IPS panelhez méltóak. A érintőkijelzőn történő navigálás jól működik, tablet módban azonban javasolt a 150%-os nagyítás alkalmazása.lenovo yoga 530 teszt
Az átlagosnál jobban tükröződő, kifejezetten ujjlenyomat-mágnesként működő felületkezelés azonban sok bosszúság okozója lehet a tisztaságmániásoknak. A tükröződő, de nem igaázn fényerős kijelzőnek köszönhetően komoly problémákba ütközhetünk, ha direkt napfénynek kitéve kell használnunk a Yoga 530-at.

Lenovo Yoga 530 teszt – a teljesítmény

Processzor (CPU)

A Yoga mellkasában egy négyamgos Intel Core i5-8250U CPU dobog 1.6 – 3.4 GHz közötti frekvencián. Ez a 8. generációs Intel Core megoldás, ami a Kaby Lake Refresh kódnevet kapta és először 2017. augusztusában mutattak be a nagyközönség számára. Tekinthetjük akár a Core i5-7200U közvetlen leszármazottjának is, noha az csak két maggal dolgozott négy szálon, vagyis a multi-tasking során jóval gyengébb volt.

A gyártó saját állítása szerint, akár 40%-os különbséget is tetten érhetünk a teljesítményben.

És az állítás valamennyire meg is állja a helyét: ennek az ULV (Ultra-Low-Voltage) processzornak a korábbi standardok szerint az i7-es ligában a helye. Áramfogyasztása mindössze 15 Watt (@800MHz), ami – megfelelő akku-kapacitás mellett – nagyban elősegíti a hordozható használatot. Az integrált memória vezérlő támogatja a DDR4-2400 / LPDDR3-2133 dual-channel memóriák alkalmazását. Sajnos a Meltdown és a Spectre néven ismertté vált támadásokkal szemben még ez a processzor sem rendelkezik hardveres védelemmel.

Grafikus gyorsító (GPU)

Az Intel UHD Graphics 620 lényegében csak egy átnevezett Intel HD Graphics 620, annak minden előnyével és hátrányával. Ahogy korábban nagyon sok 7. generációs ULV (Ultra Low Voltage) processzor mellett láthattuk, úgy számíthatunk arra, hogy a 8. generáció is erre fog támaszkodni. Ennek a GPU-nak az órajele az adott CPU-hoz igazított, maximum 1050 MHz-et tud magából kipréselni, ami a versenytársakhoz viszonyítva egészen tisztességes. Önálló memóriával nem rendelkezik, eDRAM segítségével azonban hozzáfér a rendszer memóriájához, és már csak emiatt is érdemes további 4GB RAM-mal bővíteni az Aspire 3-at. Fontos, hogy az Intel UHD Graphics 620 támogogatja a 10 bites színkódú H.265/HEVC Main10 profilt, ami ebben a konkrét esetben HDCP 2.2 és Netflix 4K támogatást is jelent.

Háttértár

Háttértárként 256GB kapacitással bíró SSD áll rendelkezésünkre. Ez egyben jó és rossz is. Jó, hiszen ennek köszönhetően kifejezetten gyors a rendszer és rossz, mert picit szorít a cipő. Arra azonban bőven elég, hogy az operációs rendszer és a legszükségesebb programok, játékok és médiatartalmak helyet elférjenek rajta.

Felhasználói élmény

A négymagos energiahatékony Core i5 processzorból rengeteget profitál a rendszer. A szintetikus tesztek során CPU fojtás nélkül is elértük a 3.38 GHz-es maximumot, ami egészen lenyűgöző eredmény. Ehhez 60-80 C hőmérséklet társult, de inkább 60-70 fok között állapodott meg a mag. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagos-mindennapos felhasználás során nem igazán lehet meglepni a Yoga 530-at. Irodai alkalmazások nagyon folyékonyan futnak, a médiatartalmakat könnyen fogyasztja, az internethasználat pedig elképesztően könnyű. A bekapcsolást követően néhány másodperc alatt felállt a rendszer, ami nagyban köszönhető az SSD-nek.

Lenovo Yoga 530 teszt

Gamer élmény

Bár a Yoga 530 esetében a gamer élmény nem igazán releváns, hiszen csak integrált GPU-val rendelkezik, mi mégis játszottunk egy picit. Az alábbi összefoglaló táblázat betekintést nyújt az UHD 620 grafikus képességeibe. Akik ezzel nem elégednek meg, kihasználhatják az USB Type-C port segítségével biztosított Thunderbolt technológiát és így külső GPU-t csatlakoztathatnak a Yoga 530-hoz.

Lenovo Yoga 530 teszt

Lenovo Yoga 530 teszt – minden egyéb

Csatlakoztathatóság

A Yoga 530 port repertoárja egészen jónak nevezhető. Összesen három darab USB csatlakozót kapunk, ezek közül kettő támogatja a 3.0, egy pedig az USB Type-C szabványt. Találunk még rajta egy “négy-az-egyben” kártyaolvasót és egy HDMI 1.4b portot. Az adatkapcsolatról a kétsávban dolgozó 802.11ac és Bluetooth 4.2 szabványt támogató modulok gondoskodnak. Mindkettő teljes egészében megfelel az alapelvárásoknak.

lenovo yoga 530 teszt

Hangrendszer

A laptopokba épített hangrendszerek általában csak a megfelelő szintet ütik meg. Ez alól a Yoga 530 még annak ellenére sem képez kivételt, hogy azt elvileg a Harman-nak köszönhetjük. A Dolby Audio feature szintén megtalálható a fedélzeten. Hangszórókkal szemben megfogalmazott első kifogást azok elhelyezkedésére vonatkozik. Az alsó fedlap sarkaiban elhelyezett nyílások sátor, vagy esetleg tablet módban viszonylag kellemes dallammokat eredményeznek, de klasszikus felhasználás mellett sajnos már más a helyzet. Összességében nincs nagy baj, de a Yoga 530 csak a kötelezőt tette le az asztalra.

Zajkibocsájtás

Figyelembe véve, hogy – a hűtőventillátorokon kívül – mozgó alkatrészt nem tartalmaz a Nitro belseje, egy viszonylag halk eszközzel kellene, hogy dolgozzunk. A tesztidőszak alatt azonban ennek ellenkezőjére derült fény, a hűtés rengeteget dolgozik, az alapzaj szinte folyamatos. Ez főleg halk környezetben válik egyértelművé, utazás közben vonaton, vagy repülőn ez nem feltűnő.

Melegedés

A melegedés alapjaiban határozza meg, hogy egy laptop esetében mekkora élettartamot jelezhetünk előre. Figyelembe véve, hogy Yoga 530 belsejében egy átlagos hardver csomag kapott helyet a melegedést nem nevezhetjük számottevőnek. Ez elsősorban az alacsony energiafogyasztású eszközöknek, másodsorban a korrekt – de szinte állandóan duruzsoló – hűtésnek köszönhető.

Üzemidő

Kellő mennyiségű “üzemanyag” áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy munkanapot kihúzzunk a Yoga 530 segítségével. Ez azt jelenti, hogy a Windows 10 “legjobb teljesítmény” esetén, maximum fényerő mellett 6 órát sikerült kisajtolnunk a laptopból. Mindössze azzal, hogy a “legjobb üzemidőre” váltottunk máris 7 órára feltornázunk ezt az értéket.

Jótállás, szerelhetőség

A Lenovo Magyarországon 2 év gyári jótállást nyújt, amelyhez a Laptopszalonban vásárolt eszközökre a bolthálózat – a szükséges feltételek teljesülése mellett – további 1 évet biztosít. A Yoga 530 szerelhetőség tekintetében nem a legoptimálisabb megoldás, emiatt erősen javasoljuk, hogy a hőcserélő elemek újrapasztázását és a belső tisztítást bízzuk szakértői kezekre.

Lenovo Active Pen 2

Annak ellenére, hogy a Yoga 530 dobozában nincs Active Pen, az érintőkijelző támogatása miatt mégis érdemes erről is néhány szót ejteni. A tesztalany mellett található egy Lenovo Active Pen 2 stylus toll is, ami 4096 szintű nyomásérzékelést, BT csatlakoztathatóságot, papírhoz hasonló kézírás élményt garantál, ráadásul konfigurálható gombokkal is rendelkezik. A kézírás élmény természetesen csak hasonló, de az átlagos stylus tollnál sokkal jobban használható, a fogása komfortos, érzékenysége egészen közel áll a reklámszövegek alapján elvárható mértéknek, a konfigurálható gombok segítségével pedig elősegítheti a produktivitást is. A kreativitást igénylő munkákat remekül megtámogathatja és nagyszerű adaléka az amúgy unalmas unboxing élménynek.

Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Yoga 530 81EK00EQHV teszt
Processzor Intel® Core™ i5-8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 620
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra 51 perc
Játék, 10/10 fényerő 0 óra 58 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:39 perc
Teljesen: 1:35 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap Játék Benchmark
CPU hőmérséklet 33 °C 71 °C 88 °C
GPU hőmérséklet n.a. n.a. n.a.
Zajszint közepes közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 26 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
24,7 23,1 23,5 25,5 27,3 27,7
21,7 25,4 22,4 22,1 24,4 25,2
21,3 22,3 21,1 21,9 21,7 23,9
Burkolati hőmérsékletek (Benchmark alatt)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
39,9 37,8 33,9 44,5 43,7 39,1
37,1 32,4 35,6 36,7 39,2 35,9
34,9 32,1 30,4 33,7 30,7 30,9

Lenovo Yoga 530 teszt – az ítélet

Jelen teszt publikálását megelőző “proof-reading” során az a benyomás ébredt bennünk, hogy egészen negatív hangvételű ítélet vár a Yoga 530-ra. A gyakorlat ezzel szemben teljesen más: a Lenovo sokoldalú-kompatja bizony kiemelkedik a tömegből. Azt is mondhatjuk, hogy bizonyos szempontból egészen lenyűgözőre sikeredett.

Lenovo Yoga 530 teszt

Elemezzük picit a fenti diagrammot. A Lenovo Yoga 530 teszt során öt jól elkülöníthető érték-halmazt határoztunk meg, amelyek egyenként 3-4 egyéb tényezőt foglalnak magukba. Ezen tényezők átlagértéke adja meg, hogy az egyes érték-halmaz mennyire áll közel a tökéleteshez. A belső szaggatott vonalt meg nem haladó értékek kifejezetten rossznak számítanak, szerencsére ilyet a Yoga 530 esetében egyáltalán nem beszélhetünk. A külső szaggatott vonal az optimumot jelöli, amelyet jó ha egy – vagy több – érték meghalad. A tesztalany e tekintetben viszonylag jól teljesített, szinte mindenhol ideális vagy afeletti értéket sikerült beazonosítanunk. Az egyedüli kivétel a támogatás, amelyet a szervíztapasztalatok / háttér, a jótállás ideje, a szerelhetőség és a bővíthetőség jelent. Ezt kívánja kompenzálni a funkcionalitás, amiben már maximum közeli szintre emelkedett a Lenovo üdvöskéje. Sajnos az itteni értékelést picit lerontotta a billentyűzet, és a kijelző fényereje.

Mindent összevetve azt kell mondanunk, hogy a Lenovo Yoga 530 azok számára lehet ideális választás, akik viszonylag olcsó, mégis könnyen hordozható, funkciókban gazdag társat keresnek maguk mellé. A hosszú távú használat támogatása érdekében azonban javasoljuk, hogy bővítsük a rendszert +4GB RAM-mal és a kreatív felhasználóknak a Lenovo Active Pen is hasznára lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét