Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

0
852

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Laptopszalon Buda

Hirdetés

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d

Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva

Tel: 20/612-1111

Prológus

A Lenovo Yoga szériája az egyediség egyik legmarkánsabb képviselője a mai IT piacon, legyen szó akár laptopról, akár tabletről. Nincs ez másképp a Lenovo Yoga Tablet 2 esetében sem, hiszen vérvonalának köszönhetően olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek alaphangon is figyelemre méltóak. Így van, itt elsősorban a többmódú kialakításról van szó, melyet már a nagy testvér esetében is láthattunk: kézi, döntött, állvány és a legújabb függesztett mód

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Persze nem csak ezzel kíván levenni minket a lábunkról a gyártó: Intel Atom Z3745 SoC és 2GB RAM felel a teljesítményért, 16GB tárhely áll alapesetben a rendelkezésünkre, 1920x1080p FHD felbontással rendelkező, 10.1 hüvelykes IPS kijelző jeleníti meg a képet és Android 4.4.2 KitKat OS dolgozik a kezünk alá. Az olvasó bocsánatát kell kérnem, hiszen nem bírom magamban tartani: üzemidő tekintetében az egyik, ha nem a legjobb táblagép járt nálunk és ez olyan tulajdonság, ami főleg a használhatóság fényében kiérdemli figyelmünket. 

Első benyomás & külső

A korábbi Lenovo Yoga Tablet 2 Pro tesztnél leírtak ide is vonatkoznak, a méret kiemelése nélkül, hiszen a 10.1 hüvelyk sokkal inkább felel meg a kompakt táblagép kategóriának, mint a 13.1 hüvelyk. Vegyük azért sorra, miről is van szó: nagy színkavalkádra nem kell számítanunk, csak egy letisztult vonalvezetésű, fémesszürke-fekete árnyalatban pompázó, kézbe illő, alumínium vázat kapunk a pénzünkért. Baj lenne ez? Korántsem. Ahogy minden esetben, itt is arra kell számítanunk, hogy a prémium érzetet erősíti a fém borítás – nem mellesleg jóval tartósabb, mint a műanyag és ráadásul hővezetés szempontjából is kifizetődőbb ennek alkalmazása. Tehát az anyaghasználat példás, ahogy az összeszerelésre se lehet panaszunk, csavaróerők hatására sem recseg-ropog, mint a gyengébb összeszerelésű autók. Nem találtam olyan részt, amibe igazán érdemes lenne belekötni. A hengeres kialakítás egyik végében találhatjuk meg a kombó hangszóró/mikrofon csatlakozót, a másik végében pedig a hangerő szabályozót, a micro-USB portot illetve a be/kikapcsoló gombot. 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Ejtsünk azért néhány szót a többmódú kialakításról: ez nem csak egy gagyi reklám, hanem a mindennapokban is jól kihasználható felhasználási módokat tesz lehetővé. A hengeres kialakításnak köszönhetően sokkal magabiztosabban tarthatjuk a kezünkben a Yoga Tablet 2-őt (kézi mód), a döntött módnak akkor vesszük leginkább hasznát, amikor dolgozni támad kedvünk és szükség van a virtuális billentyűzetre. Az állvány mód hatékony lehet a kis csoportos prezentációk, vagy filmnézés esetében  és a legújabb függesztett módnak köszönhetően akár a fürdőszobában, akár a konyhában is megtaláljuk a Yoga Tablet 2 helyét.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Érintőkijelző & kezelhetőség

Nagyon hálás vagyok azért, hogy a Lenovo nem kezdett kétséges kimenetelű fejlesztésekbe, csak azért, hogy elmondhassa magáról: saját logós virtuális billentyűzete van. Cserébe a Google-től már megszokott, könnyen használható és kellő funkcionalitással rendelkező billentyűzetén pötyöghetünk. Vagyis, alap esetben igaz, hogy kellő hely van az egyes billentyűk között, nem kell azzal számolnunk, hogy minden második-harmadik leütésünk félresikerül. Persze, ehhez kell egy pontos érintőkijelző is. Ami pontosnak pontos, de mégsem vagyok teljesen megelégedve vele. A szokásos gesztusokat, ha egyáltalán felismeri se biztos, hogy kellő tempóban dolgozza fel és ha a galériában túl gyorsan koppintottam egy képre előfordult, hogy nem nyitotta meg. Ezt saját hibámnak gondoltam, amíg nem tapasztaltam hasonlót a webböngésző keresősávjában.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Maga a kijelző már a szokásosnak mondható tükröződő felülettel rendelkező IPS panelt kapta meg, 16:10 képaránnyal és 1920x1080p felbontással. Mivel 10.1 hüvelykről beszélünk, így az FHD felbontás 224 ppi értéket garantál, ami kellően éles képet eredményez. Ez persze nem minden, de ha azt is hozzáteszem, hogy az előállított kép kontrasztos és színhű, már sokkal jobban hangzik – az biztos, hogy ezen a téren nem nagyon spórolt a gyártó. A szabadtéri használat sem elképzelhetetlen, bár a közvetlen napfénnyel még ez a táblagép sem veheti fel a versenyt. A betekintési szögek bőven megütik az elégséges szintet, ez szintén az IPS technológia számlájára írható – vagyis nem kell attól félnünk, hogy vonatozás közben a mellettünk ülő társunk nem fogja hasonló minőségben látni a megjelenített képet. 

 Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Teljesítmény & játékok

Az Intel Atom Z3745 SoC 2014 közepén vált elérhetővé és a négy Silvermont mag egyenként 1.86 GHz-re képes. Összehasonlítva az elődökkel a Z3745 kifejezetten energia hatékony, a megahertzenkénti teljesítmény akár 50 százalékkal is jobb lehet a Hyper-Threading képességnek és a 22 nanométeres kialakításnak köszönhetően. Ez mind szép és jó, de fordítsuk le a mondanivaló lényegét: az Intel már nem csak a laptopok, asztali számítógépek piacán jelentős tényező, hanem a táblagépek esetében is komolyan oda kell figyelni rá. Mégis, ha a szubjektív teljesítmény fogalma felől közelítjük meg az eredményt, sajnos azt kell mondani, hogy van még szükség optimalizálásra. A jelenlegi lehetőségeket még nem használták ki teljesen, apróbb akadásokra, szaggatásra ugyanis számítani kell például a képernyő fordításnál, vagy egyéb alkalmazások futtatása során. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell temetni a Yoga Tablet 2-őt, de azért ne dőljünk be a reklámoknak. Ejtsünk pár szót a grafikus teljesítményről is: a 2013-as Bay Trail GPU még csak alsó-középkategóriás mezőnyben versenyezhetett, a legújabbnak viszont már a felső-középkategóriában van helye, hiszen a DirectX 11 támogatásra képes grafika az Adreno 320 (pl.: Snapdragon S4 Pro) és az NVIDIA Tegra 4 között helyezkedik el. Röviden: a mindennapokban teljesen megfelel a teljesítmény, a 2GB RAM is elégséges, de a 16GB tárhely már nem, ezt bizony bővíteni kell, főleg ha multimédiás szórakozásra (filmezésre, zenehallgatásra) kívánjuk elsősorban használni. 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Játékok terén nem igazán panaszkodhatunk, hiszen még a leginkább igényes, friss címekkel is megbirkózik a Yoga Tablet 2, ahogy ezt a The Room Two, Asphalt 7 és a The Out There alatt be is bizonyította. Külön öröm, hogy azok a játékok, melyek a pozíció szenzort igénylik jóval pontosabban irányíthatók, mint korábban. Az persze, hogy a mostani játékokkal megbirkózik, nem azt jelenti, hogy a jövőben is teljes mértékben elég lesz a teljesítménye. 

Szoftver

Az Android 4.4.2 KitKat a operációs rendszer a Lenovo mérnökei optimalizálták és a gyártó saját arcára szabták, így néhány előre telepített alkalmazás is helyet kapott. Van egy érdekesség is a palettán, ez a Lenovo Smart Switch, melynek köszönhetően a rendszer automatikusan irányítja a színbeállításokat és a Dolby hangzást attól függően, hogy állvány vagy kézi módban használjuk a tabletet. A Security HD felel a biztonságért, a Kingsoft Office pedig az irodai alkalmazásunk, a Route 66 pedig korlátozott ideig navigálhat minket. 

Hő-, és zajkibocsájtás

A lentebb közölt táblázat természetesen eléggé árulkodó, de akad néhány hozzáfűzni valóm: különösebben melegnek nem fogjuk érezni a Lenovo Yoga Tablet 2-őt, hiszen teljesen felpörögve sem érte el a normális emberi testhőmérsékletet. Ez egyébként a legtöbb tabletről elmondható, ahogy az is, hogy aktív hűtés híjján nem kell attól tartanunk, hogy a ventilátor folyamatos üzeme az őrületbe kergeti a felhasználót. 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Üzemidő

Megítélésem szerint az egyik legmeghatározóbb pont egy táblagép esetében az üzemidő – hiszen mi másért is lenne rájuk szükség, ha nem azért, hogy mindig a rendelkezésünkre álljanak? Ezen a területen pedig kifejezetten jól szerepelt a Yoga Tablet 2, mivel alapjáraton több, mint 23 órát ment és webböngészés közben is legalább 12 óráról beszélhetünk. Egészen lenyűgöző, főleg ha azt vesszük alapul, hogy még további szoftveres optimalizációval ezek az értékek tovább növelhetők. Mi a siker titka? A jó energia gazdálkodás és a 9600 mAh akkumulátor kapacitás. 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Csatlakoztathatóság & kommunikáció

Ezen a téren hatalmasat nem alkotott a Lenovo. Bár, mit is várjunk egy táblagéptől? Lássuk be, nem azért vesszük, hogy mindenhonnan vezetékek lógjanak ki belőle. Vagyis az 1xmicro-USB 2.0, a kombó mikrofon/hangszóró csatlakozó és a micro-SD kártyaolvasó segítségével 64GB-ig bővíthető háttértár a minimális igényeinknek eleget tehet, ráadásul elérhető 4G/LTE támogatással is, ami szintén bővíti a felhasználás lehetőségeit. A GPS modul használható, de pontossága nem igazán nyűgözött le. Ugyan ez igaz a Wi-Fi esetében, használható, de a hatótávolsága nem az igazi: ugyan ahhoz a routerhez csatlakoztatva a telefonom jóval erősebb jelet mutatott, mint a Lenovo üdvöskéje. 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Kamerák & multimédia

A kamerákkal alapvetően elégedett vagyok, bár rendszeres olvasóink tudják, mi a véleményem a táblagépek kameráiról: a webcam elengedhetetlen, hiszen enélkül elfelejthetük a videó konferenciákat. A hátlapi kamerák azonban korántsem ennyire esszenciálisak: az okostelefonjainkon sokkal fejlettebb kameramodulok találhatóak meg, manapság a pillanat megörökítésére érdemesebb ezeket használni. Ettől függetlenül a Yoga Tablet 2 hátlapi 8 megapixeles hátlapi kamerája vállalható képet készít, mint ahogy azt lentebb is láthatjuk (teljes felbontásért: jobb klikk a képre; megnyitás új lapon). 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

A kamerákról tereljük a multimédiás képességek, azon is belül a hangzás felé a szót. Ezen téren meggyőződésem, hogy a Lenovo azt adja amit ígér, hiszen ilyen hangzatos körítéssel, mint a “Wolfson Master HiFi” és a “Dolby térhatású hangzás”  többet várna az ember. Aztán rádöbbenünk, hogy csak egy 10.1 hüvelyes táblagépről van szó, úgyhogy egy pár pillanattal később újra a földön járunk. Mondhatjuk azt, hogy a rossztól a borzasztóig terjed a hangpaletta – érezzük, hogy a Dolby mesterségesen javít valamennyit és az is tény, hogy a legtöbb budget-laptopnál is jobb a Yoga Tablet 2, de van olyan okostelefon ami felveszi vele a versenyt (HTC One M8). 

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Garancia

Táblagépek mellé jellemzően 1 év gyártói garancia jár, tehát ha van bármi probléma, akkor az nem az időtartamban keresendő. Az év elején még nagy örömmel számoltunk be arról, hogy hazánkba költözik a Lenovo szervíve, mellyel máris azt vizionáltuk, hogy a várakozási idők lerövidülnek, az ügyintézés minőségibb lesz. Sajnos, az elmúlt időszak tapasztalatai azt mondatják velünk, hogy ezen sorok megszületésekor a leendőbeli Lenovo vásárlókat és jelenlegi tulajdonosokat arra buzdítjuk, fohászkodjanak azért, hogy ne kerüljön sor garanciális ügyintézésre. 

Epilógus & verdikteljünk

Csak úgy, mint a nagy testvér Pro-t, a Lenovo Yoga Tablet 2-őt is megkedveltem a tesztüzem alatt és bár alapvetően nem vagyok Android párti felhasználó, azt hiszem ennek adnék egy esélyt, ha most táblagépre kellene beruháznom. A döntésemre a legnagyobb befolyással az üzemidő volt – ezen a nagyon fontos területen rögtön éllovas lett az új Yoga Tablet. Multimédia ügyében azonban lesz még hova fejlődni, de ha már választani kell, hogy kijelző vagy hangzás terén legyen fejlett a táblagépem, akkor a Lenovo üzletpolitikájával értek egyet, akik nagyon helyesen előtérbe helyezték a kijelzőt. Érdemes újra hangsúlyozni azt, hogy a Yoga eszközökre jellemző többmódú kialakítás a legjobb használhatóságot biztosítja – ezért is fáj egy picit, hogy a WiFi vételre nem figyeltek oda eléggé

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

A Lenovo Yoga Tablet 2 még akkor is jó választás lehet, ha megnézzük a versenytársakat. A száz ezer forintos értékhatárban talán egyetlen említésre méltó 10.1 hüvelykes eszköz akad a KIANO Intelect 10 3G személyében, de ez is leginkább az árképzésének köszönheti, hogy itt kiemeltem – efölött pedig továbbra is az Acer Switch a kedvencem, bár a legújabb felhasználói visszajelzések alapján kevésbé stabil az operációs rendszer (rendszeres lefagyások), mint azt korábban gondoltam. Pontosan ezért, a Yoga Tablet 2 mindenféleképp helyet kaphat a lehetséges befutók listáján

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 10 teszt

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Android lépésről lépésre – I. rész

Android lépésről lépésre – II. rész

MyDroid System Info: tudj meg többet Androidos eszközödről

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét