Luxuscikk vagy tömegtermék?

0
210

Luxuscikk vagy tömegtermék?

A laptopok jóval drágábbak ugyan az asztali társaiknál, de sebességben ma már felveszik velük a versenyt. Sokak szerint megfizethetetlen előnyük a hordozhatóság. Az eladási statisztikák szerint világszerte ez a piaci szegmens az informatikai ágazat legdinamikusabban növekvő területe.
Egy laptop legyen kicsi, könnyű, könnyen kezelhető, de tudjon mindent, amit az asztali számítógépek. Sőt ennél messzebbre is megyek: legyen a külseje is vonzó. Ha kell, legyen komoly, elegáns, üzleties a férfiaknak, színes és merész a nőknek, dinamikus és vidám a fiataloknak, akár cserélhető “előlappal”. Ez lesz a jövő? Nem, ez már a jelen.

Drágább, de megéri

A laptopok drágábbak ugyan az asztali PC-knél, de minden felmérés azt igazolja, hogy világszerte ez a piaci szegmens az informatikai szakma legdinamikusabban növekvő területe. Az első hordozható számítógép kb. 30 évvel ezelőtt készült, ez volt az OSBORNE-1. Az ekkortájt készült “csodagépek” 20 ezer dollár feletti árukkal valóban luxuscikkek voltak, de mára a laptopok használati és tömegtermékké váltak. Sőt jövőre itt, Magyarországon is minden harmadik számítógép laptop lesz – derül ki az IDC idén tavasszal készült piaci felméréséből – és továbbra is az eladások két számjegyű növekedésével lehet számolni, míg az asztali gépek értékesítése évente hat százalékkal nő majd a következő öt évben. Ez az azrány a következő években még inkább változni fog, ugyanis a magánszemélyek mellett a vállalatok is egyre inkább mobilizálódnak.
A GKI Gazdaságkutató Rt. negyedévente felméri a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. A legutolsóadataik szerint a legalább 5 alkalmazottal rendelkező magyarországi vállalatok 90 százaléka rendelkezik számítógéppel, átlagosan 12-vel, melyből 10,5 darab asztali és 1,4 laptop. Egy másik intézet, a Bell Research kutatása pedig azt mutatta ki, hogy a legalább tíz főt foglalkoztató, mintegy 233 ezer cég közül minden ötödiknek van már hordozható gépe is. Ezen belül azonban a nagyvállalatok több mint kilencven százalékának, a középvállalatok több mint felének, minden negyedik kis- és minden kilencedik mikrovállalkozásnak van legalább egy laptopja. Az idei év eleji adatok szerint összesen mintegy 100 ezer hordozható PC működött a hazai vállalatoknál és ez a szám dinamikusan növekszik!
Nem meglepő az összetétel ágazati szempontból: a legtöbb laptopot a bankokban és más pénzügyi vállalatoknál használják, ezután a kereskedelmi cégeknél, míg a legkevesebbet a mezőgazdaságban, az építőiparban és a bányászatban.

Mennyit tudnak?
Luxuscikk vagy tömegtermék?
A már idézett IDC-kutatás másik fontos megállapítása, hogy a magyarországi noteszgép-összeszerelők az elmúlt év során jelentős mértékben növelni tudták eladásaikat a multinacionális gyártókkal szembeni versenyben. A székesfehérvári Albacomp például majdnem megtriplázta az eladásainak számát, amit elsősorban 2 éves garanciavállalásának és minőségi munkájának köszönhet.
Pedig a laptopok drágábbak az asztali PC-knél, de a kb. másfélszeres árkülönbség csak két azonos kategóriájú és teljesítményű asztal gép, illetve notebook esetében igaz. Ráadásul akciósan is találhatunk kivételesen jó ajánlatokat. Mindezek mellett a laptopok teljesítménye olyan gyorsan növekszik, hogy már nincs érezhető különbség egy asztali és egy mobil PC között. Nem alaptalanul: hiszen a laptopokban használt processzorok nagy teljesítményűek, közel azonosak a desktop gépek processzoraival, képernyőjük akár 20″-os LCD is lehet.
A laptopok memóriája akár 2 gigabájtra is felbővíthető, míg a videókártyák terén a legújabb SLI technológia (2 különálló kártya összekapcsolva) is megtalálható a kínálatban. Már szinte mindennaposak a 120 gigabájtos merevlemezek, majdnem az összes új gép DUAL-DVD íróval van felszerelve és rendelkeznek az internet eléréshez szükséges mindenfajta technológiával (modem, lan, wlan) is.

Szempontok a vásárláshoz

A szakemberek szerint laptopot minimum 256 megabájt memóriával érdemes vásárolni, de 512 megabájt ajánlott, és jól jön DVD-RW meghajtó, amely lejátssza a DVD-filmeket és CD-t, DVD-t is ír. Érdemes számításba venni az USB 2.0 kommunikációs portot, és a beépített vezeték nélküli csatolót is (802.11b vagy 802.11g). Ha ezek a jellemzők nincsenek meg a gépben, egy PC-kártyaadapter (PCMCIA vagy Express Card) is segíthet. Ha a vásárlásnál döntő szempont az akkumulátor üzemideje, válasszuk a kisebb képátmérőjű, vékony és könnyű modelleket, amelyekben a legújabb csipek teljesítenek szolgálatot. Egyébként azért ajánlott – ha pénztárcánk engedi – nagyobb képernyős noteszgépet vásárolni, mert kevésbé terheli az emberi szemet. Ha úgy döntünk, hogy megtartjuk asztali gépünket, gondolkozzunk el egy LCD vagy TFT monitor beszerzésén. Az asztali PC-n ugyanis könnyebb dolgozni, sőt, ha mindennap laptopot használunk, ízületi bántalmakat okozhat, mert a kéz, nyak és váll nem tud pihenni. Célravezető tehát esetükben is egeret és külső billentyűzetet használni, még jobb, ha alátétre helyezzük, hogy a csukló írás közben egyenes tartásban maradjon.
A választáskor a legfőbb szempont azonban a garancia! Sajnos laptop téren is vannak gyengébb minőségű gépek. Néhány gyártó 2 év garanciával kínálja termékeit, vásárláskor célszerű ezen termékeket favorizálni! Sajnos nem tipikus, hogy a gép az első évben hibásodna meg!
A 2 év garanciás gépek lehet hogy kicsit drágábbak, de feltétlen megéri az a plusz egy év nyugalom, amit kínálnak.

polip

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét