MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

0
2825

A MacBook Pro 13 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Adatlap
MacBook Pro 13 (mid-2017) teszt
Processzor Intel® Core™ i5-7360U Dual Core + Turbo Boost (6 MB SmartCache, 2.30 – 3.60 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake
Memória 8 GB LPDDR3-2133MHz
Kijelző 13.3” (2560 x 1600) IPS LED-háttérvilágítású, fényes
Grafika – integrált: dedikált: Intel® Iris™ Plus Graphics 640
n/a
Háttértár 128GB PCIe SSD
Optikai meghajtó n/a
Portok és csatlakozók 2 x Thunderbolt 3 (USB-C) 1 x 3.5mm headset/hangszóró
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), Bluetooth® 4.2
Egyéb 720p felbon­tású FaceTime HD, sztereó hangszórók
Akkumulátor kapacitása  54,5 Wh / Li-polimer
Méret 304 x 212 x 14.9 mm
Tömeg akkumulátorral 1,37 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer macOS
Fogyasztói ár (2018. november) 499 900 Ft
Garancia 12 hónap

A MacBook Pro 13 egyértelműen azt az értékkategóriát képviseli, amelybe a prémium termékeket kell sorolni. Ez a megállapítás azonban a teljes Apple termék-palettára igaz, így érdemes megvizsgálni azt, hogy a jelenlegi termékpalettán van-e további maradása a “legolcsóbb” MacBook Pro-nak.

MacBook Pro 13 review

Hirdetés

A tesztalany a 2017-ben megjelent, touchbar nélküli MacBook Pro 13. Érdekesség, hogy az idei (2018) ráncfelvarrás a legolcsóbb Pro gépeket nem érintette, még a processzor is változatlan (Intel 7. generáció) maradt. A tesztünkben annak jártunk utána, hogy miért lehet ez a modell a legkézenfekvőbb laptop-választás a legtöbb felhasználó számára.

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

külsőségek

A külcsín vizsgálata során egyetlen kérdést kell feltenni: a forma követi a funkciót, vagy a funkció formát? A legtöbb Apple termék esetében elhangzik a vád, hogy funkció követi a formát, vagyis a teljesítményt feláldozták a szépség oltárán. Ez a vád nem teljesen alaptalan, de az eredmény láttán inkább azt kell mondanunk, hogy az almás márka dizájn-csapata és mérnök-gárdája vállt-vállnak vetve küzd egy kompromisszumos megoldásért.

Így kapjuk meg azokat a termékeket amelyek egyediek, vonzóak és funkciójukat – némi korlátozással, de – be tudják tölteni. Ez a megállapítás tökéletesen helytálló a MacBook Pro 13 esetében is. Tökéletes vonalvezetés, prémium anyaghasználat, makulátlan összeszerelés és időtálló formaterv jellemzi ezt a modellt, csak úgy, mint az elődjét.

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

beviteli eszközök

Billentyűzet

Az új hordozható Apple számítógépek mindegyike megkapta a hírhedt pillangó billentyűzetet (butterfly mechanism), ami első sorban a vékony kialakítás miatt vált szükségessé. A hírhedt jelzőt annak köszönhetően érdemelte ki, hogy néhány porszem hatására is előfordulhat egy-egy billentyűhiba. A népharag láttán az Apple meghátrált, és a problémát ingyenes csereprogrammal orvosolták. A meghibásodás fenyegetésétől eltekintve a új billentyűzetet azonban dicséret illeti. Annak ellenére, hogy nagyon szokatlan ergonómiával rendelkezik, mégis könnyen meg lehet szeretni. A hagyományos billentyűzetekhez képest a rövid “key-travel” teszi leginkább szokatlanná, de ezt ellensúlyozza a jól eltalált nyomáspont. Ehhez társul még a 16 fokozatban állítható háttérvilágítás, ami egyértelmű prémium-feature.

macbook pro 13 review

Érintőpad

Gigantikus – ez az első szó, ami az érintőpadot látva az ember eszébe jut. Korábban ehhez hasonlót laptopon nem igazán láthattunk. Azonban nem csak méreteinek köszönheti funkcionalitását, hanem a mindennapokban jól használható gesztusérintéseknek is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy továbbra is ez a legjobb érintőpad.

TouchBar és TouchID

Ezeket hiába keressük a jelenleg kapható (2018) legolcsóbb MacBook Pro gépeken, nem fogjuk megtalálni. A kérdés tehát az, hogy szükség van-e ezekre? Az elmúlt két év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a TouchBar megítélése a legjobb esetben is vegyes. Az esetek nagy százalékban a TouchBar-t csak a megszokott funkcióbillentyűket helyettesíti, emiatt joggal állíthatjuk, hogy a TouchBar hiánya nem probléma. Ezzel szemben a TouchID egyértelműen hiányzik, és ezt az Apple is belátta: az új MacBook Air (2018) széria TouchBar-t nem, de TouchID-t kapott.

MacBook Pro 13 review

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

kijelző

A MacBook Pro széria mindig is az egyik legjobb kijelző volt a piacon és ez most sincs másképp. Még a hasonló árkategóriában mozgó üzleti laptopok közül válogatva is azt kell mondanunk, hogy az élmezőnyt képviseli. A 13.3 hüvelykes kijelző natív felbontása 2560 x 1600p, ami tűéles képet tesz lehetővé, az IPS panel átlagos 564 cd/m² fényereje egészen elképesztő, és ehhez társul még az 1300:1 kontraszt arány. A betekintési szögek széles tartomány között mozognak, a színhűség már a gyári beállítások mellett is megfelel az alapelvárásoknak.

MacBook Pro 13 review

Ez a kijelző teljesen mértékben kielégíti a professzionális felhasználók igényeit. Talán a méret az egyetlen korlátozó tényező, amivel érdemes számolni: 13.3 hüvelyken videót vágni, képeket szerkeszteni lehetséges, de nem kifejezetten ideális.

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

teljesítmény

CPU

Az alap MacBook Pro szériát az Intel Core i5-7360U (Kaby Lake) hajtja. Két maggal dolgozik négy szálon, alapórajele 2.3GHz és ezt Turbo Boost segítségével egészen 3.6GHz-ig fel tudja tornázni. A sajtóban napvilágot információk szerint a 15 wattos TDP limitet eltávolították, de az ezzel nyert teljesítmény többletet csak néhány percig élvezhetjük a túlmelegedés miatt. További érdekesség, hogy a legolcsóbb TouchBar-testvérben dolgozó processzor ugyan erősebb, mégis csak 6-7% előnyt szolgáltat

GPU

A grafikus teljesítmény biztosításáért az Intel Iris Plus Graphics 640 felel, ami a versenytársakban megtalálható “átlagos” UHD 620-szal szemben akár 40-50%-kal is gyorsabb lehet. Gyakorlatilag az egyik legerősebb integrált megoldásról van szó, és ennek köszönhetően némi munkát is rá lehet már bízni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a dedikált Nvidia GeForce 920M – 940M közötti teljesítményt várhatjuk el az Iris Plus Graphics 640-től.

Tárhely

Az TouchBar nélküli MacBook Pro gépek 128GB, vagy 256GB SSD-vel rendelkeznek alapértelmezett esetben. Ahogy arra számítani lehetett, ezek a szilárdtest meghajtók a leggyorsabbak közé tartoznak a jelenlegi piacon.

Felhasználói élmény

A felhasználói élmény alatt első sorban azt értjük, hogy webböngészés, irodai alkalmazások futtatása és média fogyasztás során mennyire tűnik kezesbáránynak az adott eszköz. Ebben a tekintetben mindent megkapunk, amit egy Pro géptől elvárhatunk. A rendszer reszponzivitása az egekben, ami nem is csoda a viszonylag erős processzor és az extrém gyors SSD tükrében. Az alkalmazások szinte azonnal betöltődnek, az internetezés zökkenőmentes és a 4K tartalmak láttán se térdel le a rendszer.

MacBook Pro 13 geekbench

Gamer élmény

Ahhoz nem kell MacBook Pro 13 teszt, hogy megállapítsuk: az Apple gépeket nem a gamereknek készítették. Ez a megállapítás szinte ordít a szűk GPU, és játékválaszték láttán. Ennek ellenére az Intel Iris Graphics Plus 640 egészen jól teljesít, a 4-5 éves címeket egészen vállalható fps mellett tálalja.

MacBook Pro 13 gaming

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

egyebek

Csatlakoztathatóság

Ezen a téren rengeteg támadás érte a 2016-ban megjelent új Pro szériát, és a felháborodás koránt sem volt alaptalan. Az USB-C térhódítása napjainkban (2018) öltött tetten érhető méretet, sajnos elhamarkodott lépés volt már 2016-ban csak erre építkezni. Emellett kártyaolvasó hiánya még ma is nyomorúságos keretek közé szorítja a Pro gépek funkcionalitását. Sokan siratták még a MagSafe töltőt is, de a DisplayPort és HDMI halálába egy fokkal könnyebben beletörődtek a felhasználók.

Tehát, az alap MacBook Pro 2 darab teljes értékű ThunderBolt 3 csatlakozót kapott, amit megfűszereztek még egy 3.5 mm szabvány kombó-jack csatlakozóval is. A kérdés az, hogy mindez mire elég? Ez a felhasználó szokásaitól is függ. Az tény, hogy az Apple erőszakosan tolta rá az új technológiát a felhasználókra, és itt főleg a kártyaolvasó kivégzéséről van szó. Ezzel szemben viszont érdemes megjegyezni, hogy a vásárlást senkire sem erőltetik rá.

macbook pro 13 review

Felhasználói szemmel gondoljuk végig mit használunk és azt, hogy a régi beidegződéseken milyen mértékben vagyunk hajlandóak változtatni. A ThunderBolt 3 csatlakozó hatalmas lehetőségeket rejt magában, és ezek csak arra várnak, hogy néhány okos húzással kiaknázzuk őket. A régi pendrive-ok (így minden USB-A eszköz) csatlakoztatása gyerekjáték, csak egy adapterre van szükség, amit 1-3 ezer Ft környékén beszerezhetünk. További lehetőséget kínálnak a mindenes adapterek, amelyek némi kellemetlenségért cserébe visszahozzák a 2016 előtti MacBook Pro csatlakoztatási lehetőségeit. Emellett érdemes még megjegyezni, hogy egy jól megválasztott kijelző segítségével egyetlen kábelen keresztül oldhatjuk meg a töltést, a képmegjelenítést és az USB elosztó csatlakoztatását. Mindezek mellett az idei nagy dobás az eGPU integrációja volt, ami lényegében egy grafikus “teljesítmény-fokozó”. Tehát, mint minden változás ez is fájdalmas, de a végeredmény kárpótolni fog minket az áldozatért.

Hangrendszer

A MacBookok hangszórói mindig is kiemelkedőnek számítottak, de az új Pro széria rátett még egy lapáttal. Nem fogja az otthoni házimozi rendszert helyettesíteni, de igazán minőségi megoldást jelenthet kényszerhelyzetben. A hangkép dicséretre méltó, a hangerő egészen elképesztő. Kategóriájában az egyik, ha nem a legjobb hangrendszerről van szó.

MacBook Pro 13 review

Zajkibocsájtás

Rendszeres olvasóink – és a szakavatottak – tudják, hogy alapvetően két zajforrásról beszélhetünk egy laptop esetében: az aktív hűtőelemekről (ventilátor), és a merevlemezről (író/olvasó fej). Egy MacBook Pro esetében csak az előbbit érhetjük tetten, és ez a ventillátor a hétköznapok gyenge-közepes terhelése során szó nélkül teszi a dolgát. Teljesítményigényes alkalmazások futtatása során viszont már megjön a hangja és ez főleg annak köszönhető, hogy a korlátozás-mentes processzor nagyon gyorsan termeli a hőt.

Melegedés

Sajnos a funkció-dizájn kompromisszum keresése során ezen a téren hozta meg az Apple a legnagyobb áldozatot. Ez a megállapítás ugyan úgy igaz kicsikre, és nagyokra. A melegedés nem jelent gondot irodai alkalmazások futtatása, webböngészés, vagy éppen médiatartalmak fogyasztása során. Azonban pro alkalmazások futtatása során (LogicX Pro / Final Cut Pro) már nagyon könnyen felmelegedik a fémház. Ijesztő hőmérsékletekről szó sincs, viszont érdemes tudni, hogy a TouchBar nélküli modellekbe kevésbé hatékony, egy ventilátoros hűtőmegoldást építettek be. A tény, hogy az Apple olcsó-jános módjára éppen ezen spórolt néhány dollárt, egészen méltatlan ahhoz a brandhez amit építenek.

MacBook Pro 13 review

Üzemidő

Üzemidő tekintetében továbbra sincs okunk aggodalomra, mivel egy kifejezetten energiahatékony eszközről van szó ha alapjáraton, vagy gyenge-közepes workloaddal terheljük. Ez összeségében annyit jelent, hogy 8 – 11 órányi üzemanyagot biztosít az 54.5 Wh lítium-polimer akkumulátor.

Akkumulátor és hőmérséklet
MacBook Pro 13 (mid-2017) teszt
Processzor Intel® Core™ i5-7360U
Grafikus vezérlő(k) Intel® Iris™ Plus Graphics 640
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 11 óra 13 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 11 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:39 perc
Teljesen: 1:24 perc

Jótállás, szerelhetőség

Mint minden Apple eszközre, a MacBook Pro 13-ra is 1 év jótállást biztosít a gyártó. Ez egészen kevésnek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy a versenytársak üzleti modelljeihez 3, esetenként akár 5 év (prémium) jótállást biztosít a gyártó. A meghibásodás pedig az almás termékeket sem kerüli el, ezért érdemes megfontolni a kiterjesztett Apple Care szolgáltatás megvásárlását is. A szerelhetőség szintén érdekes kérdés, amit jobb a szakszervízre bízni.

MacBook Pro 13 review

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

háziverseny

A MacBook Pro 13 teszt utolsó felvonása előtt hangsúlyoznom kell, hogy ez a MacBook – csak úgy, mint minden társa – nem a könnyen megfizethető kategóriát képviseli. Emiatt a vásárlás előtt mindenféleképp meg kell vizsgálnunk, hogy mit is kapunk a pénzünkért cserébe. Tehát a kérdés leginkább az, hogy a maga súlycsoportjában (400 000 Ft – 480 000 Ft + / – 10%) van-e a TouchBar nélküli alap MacBook Pro-nál jobb választás? A kérdés megválaszolása előtt az az érdekes helyzet állt elő, hogy még házon belül is versenyhelyzetről kell jelentenünk.

TouchBar-ral vagy anélkül?

Még annak ellenére is az alap TouchBar modell a legnagyobb versenytárs, hogy – ~180 000 Ft-tal (128GB verzió esetén), vagy ~100 000 Ft-tal (256GB verzió esetén) többet kell letennünk érte az asztalra. A különbségek összefoglalója:

  • kétszer nagyobb tárhelyet (256GB) kínál;
  • 8. generációs négy magos Intellel szerelték;
  • valamivel hatékonyabb hűtéssel rendelkezik;
  • kicsit erősebb az Integrált GPU;
  • kettővel több ThunderBolt 3 portot találhatunk rajta.

A különbségek listája annyira hosszúnak tűnik, hogy akár még a ~180 000 Ft felárat is legitimizálhatjuk. Nézzük meg hogy miről is van szó valójában: az új Intel processzorok négymagos teljesítményére a legtöbb felhasználónak nincs szüksége. Aki mégis izmosabb gépet keres, annak vélhetően már az alap TouchBar modellben rejlő erő sem elégséges és inkább i7-es vizekre evez. Arról nem is beszélve, hogy az erősebb CPU miatt tetten érhető melegedés elolvasztja a jobb hűtésteljesítmény jelentette előnyt is. További parasztvakítás a grafikus teljesítményben mért különbség is, igazi előre lépést csak a 15 hüvelykes modellekben található dedikált grafikus megoldás, vagy egy eGPU jelenthet.

https://www.youtube.com/watch?v=WVPRkcczXCY

Aztán itt van még a T2 chip is, amelynek funkciója egyelőre még nem teljesen ismert. A hivatalos közlemény alapján biztonsági / védelmi funkciók betöltése érdekében látott napvilágot a T2, de egy összeesküvés elmélet alapján inkább a szervíz-szolgáltatások szorosabb ellenőrzésének lesz kulcsfigurája. A T2 előnyei egyelőre tehát hipotetikusak, csak évek múlva derül ki, hogy pontosan miről is van szó. Most, hogy lehámoztuk a felesleget beszéljünk a TouchBar modell valódi előnyeiről. Ez első sorban a TouchID, másodsorban a plusz két ThunderBolt 3 port, és – ha nem vesszük figyelembe a 256GB modellt – akkor a +128GB háttértár. A kérdés tehát az, hogy hajlandóak vagyunk-e plusz 180 000 Ft / 100 000 Ft megfizetésére ezért a néhány apróságért. A legtöbb esetben sokkal jobb döntésnek tűnik a 256GB háttértárral szerelt TouchBar nélküli verzió megvásárlása. Még ezzel is spórolunk 100 000 Ft-ot, amiből bőven vásárolhatunk ThunderBolt 3 kiegészítőket.

MacBook Pro vs iPad Pro

Benchmarkok alapján az új iPad Pro nagyobb grafikus és számítási teljesítménnyel bír, mint az alap MacBook Pro. Ez mégsem billenti az iPad felé a produktivitás / funkcionalitás mérlegének nyelvét, és ez első sorban az operációs rendszerek közötti különbségnek köszönhető. Emiatt csak ritkán előforduló esetekben lehet elképzelni, hogy egy iPad Pro teljes egészében kiválthat egy macOS-t futtató eszközt.

MacBook Pro vs MacBook Air

Az új MacBook Air (2018) egy kicsit olcsóbban megvásárolható, mint az alap Pro, cserébe kisebb, gyengébb, de hosszabb üzemidőt kínál. Az Air széria nagyon megérkezett az alap Pro gép nyakára és valószínűleg 1-2 éven belül az egyiket, vagy a másikat (vélhetően az alap Pro-t) ki is fogják vezetni a termékpalettáról. Mindkét eszköz hordozhatósága kiemelkedő, de teljesítmény tekintetében felmerül annak a gyanúja, hogy az alap Pro időtállóbb eszköz lesz. Ráadásul sokkal jobban megfelel a teljesítményigényes alkalmazások kiszolgálásához, és a processzor is több eGPU kihajtását teszi lehetővé.

MacBook Pro vs MacBook

Mindkét eszköz esetében ugyan annyit kell kifizetnünk a legolcsóbb verzióért. Ezért cserébe a MacBook kétszer nagyobb tárhelyet (256GB) kínál, és extrém könnyű-kicsi. Teljesítménye azonban minden tekintetben eltörpül az alap Pro gép mellett, és nagyon komoly korlátozó tényezőt jelenthet, hogy csak 1 ThunderBolt 3 csatlakozót kapott.

A fentiek alapján az átlagos felhasználói igényekkel számolva a háziverseny egyértelmű nyertese – ebben az árkategóriában – az alap MacBook Pro.

MacBook Pro 13 teszt – milyen macet vegyek?

ítélet

Az alap MacBook Pro 13 egy kiváló laptop, de van egy dolog, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A pillangó-mechanizmus gyermekbetegségéből fakadó hibalehetőségről van szó, amelyet egy csereprogrammal kínál az Apple orvosolni. Tűzoltásnak természetesen ez megteszi, de ha globálisan nézzük a problémát, akkor elkeserítő, hogy az Apple háza táján előfordulhat ilyesmi.

macbook pro 13 review

Aki hajlandó ezen felülemelkedni, és mégis bizalmat szavaz az alap MacBook Pro 13 számára, az egy hűséges igáslóra ÁTHÚZVA paripára lelt. Az Apple eszközök DNS-ébe oltott prémium anyaghasználat, valamint minőségi összeszerelés ennek a modellnek is a sajátja. Ezen felül könnyen hordozható, gyors, kellő teljesítménnyel rendelkezik, hosszú üzemidőt garantál és a sort még hosszan folytathatnánk.

A sokoldalú felhasználási lehetőségek tükrében összegezve annyit mondhatunk, hogy mindenféleképp ajánlott eszközről van szó.

A MacBook Pro 13 teszt bevezetőjében azt a kérdést tettük fel, hogy van-e maradása a jelenlegi termékpalettán a legolcsóbb MacBook Pro-nak? Az elmúlt időszak árképzési politikáját látva egyértelműen nincs, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne jó vásár egészen addig, amíg az Apple kivezeti ezt a modellt és a TouchBar-ral szerelt verziót ülteti a helyére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét