macOS 10.13 High Sierra tippek, trükkök

Mi is az a macOS 10.13 High Sierra?

A macOS 10.13 High Sierra kódnéven ismertté vált operációs rendszer az Apple asztali és hordozható számítógépeinek sorban a tizennegyedik jelentősebb frissítése, egyben a macOS Sierra örököse. A “High Sierra” kódnév a Kaliforniában található High Sierra régióra utal, ezáltal is tovább ápolva a nagy elődök által megkezdett névadó hagyományokat.

A macOS High Sierra az alábbi rendszerekre telepíthető:
iMac: late 2009 vagy újabb
MacBook/MacBook (Retina): late 2009 vagy újabb
MacBook Pro: mid-2010 vagy újabb
MacBook Air: late 2010 vagy újabb
Mac Mini: mid-2010 vagy újabb
Mac Pro: mid-2010 vagy újabb
iMac Pro

macos 10.13 high sierra

Ugyan a 2017. szeptember 25-én napvilágot látott macOS 10.13 utódlása idén már várható, de a Techkalauz hiánypótló cikkével azt az űrt kívánja betölteni, amit egy minden hájjal megkent magyar nyelvű High Sierra összefoglaló elmaradása jelentene. ÖSszeszedtük mindazokat a trükköket, javaslatok, amelyek segítségével egy picit könnyebbé válhatnak a felhasználók mindennapjai, egyben komolyabb betekintést biztosítunk a motorháztető alatt végrehajtott frissítésekre.

A macOS 10.13 várható feature listája már a WWDC-n bemutatásra került és már akkor látni lehetett, hogy a Sierra-hoz képest igazán nagyratörő ambíciózus változást nem fog eredményezni a High Sierra megjelenése – pontosan emiatt azok az apró, motorháztető alatt végrehajtott módosítások is elkerülték a nagyérdemű figyelmét, amelyek alapjaiban erősítették meg a macOS fundamentumokat. Ettől függetlenül a hivatalos marketing szöveg megmaradt annak a már jól ismert bullshit szagú maszlagnak, amelyet minden egyes almás eszköznél megkapunk: a macOS 10.13 új magaslatokba emeli a Mac eszközök használhatóságát. Az igazat megvallva azonban nem hazudott túl nagyot Cupertino, hiszen rengeteg olyan dolog változott a motorháztető alatt, ami a gyanútlan felhasználónak minden bizonnyal nem tűnt fel, de mégis pozitív hatást gyakorolt az átlagos mindennapok munkájára, felhasználói élménéyre. Nézzük, miről is van szó pontosan.

High Sierra: a motorháztető alatt

Ahogy már a fenti sorokban is utaltunk rá, az előd Sierra fényében a macOS 10.13 nem rengeti meg alapjaiban az Apple-Univerzumot. Mégis, Antoine de Saint-Exupéry annak idején nagyon jól megragadta a lényeget amikor leírta, hogy “ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”. Nos, a macOS 10.13 esetében végrehajtott változások tényleg elrejtőznek a szemünk elől.
támogatják meg a felhasználói élményt.

APFS, az új fájl rendszer

Az APFS mozaikszó a nem túl kreatív Apple File System rövidítése. Ezt az új fájl rendszert minden olyan macOS 10.13-ra frissített eszköz magáénak tudhatja, amely SSD-ről futtatja az operációs rendszert. Természetesen 64-bites architektúráról beszélünk, ami teljes egészében támogatja a több magos processzorok gyakorlati maximumának kiaknázását. Az APFS beépített titkosítással rendelkezik, és a tervezés során a szoftvermérnökök nagy hangsúlyt fektettek a nagyobb adattömegek minél gyorsabb másolásának. Azok a Mac-gépek, amelyek mechanikus háttértárral rendelkeznek még nem kapják meg az új fájl rendszert.

HEVC videó kódolás

Az iOS 11 felhasználók előtt elvileg már nem ismeretlen az új videó formátum alkalmazása, hiszen a High Efficiency Video Codec – rövidebb nevén a HEVC, vagy H.265 – az új mobil operációs rendszerben már 2017. szeptember 19-én debütált. Ennek a formátumnak a támogatását kapták meg a nagyobb almás eszközök is, így minden új operációs rendszerre frissített iPhone és iPad által készített videó HEVC formátumban marad azt követően is, hogy átmásoltuk egy macOS 10.13 High Sierra-t futtató Mac-re. Erre azért is volt égető szükség, mert manapság egyre inkább mindennapossá válnak a 4K felvételek, amelyek tárhely igénye igen tekintélyes, azonban HEVC ügyesebb tömörítéssel sokat spórolhat a felhasználóknak, ráadásul előkészíti a terepet a 8K tartalmaknak.

Mac-re szabott Fotók alkalmazás

A macOS 10.13 frissitéssel a Fotók alkalmazás is néhány újdonsággal bővült. Ezentúl meg kell barátkoznunk az ún. “always-on” menüsávval, ami az egyszerűbb navigációt kívánja elősegíteni. Ezen túlmenően a szerkesztési lehetőségek is bővültek, egy fokkal közelebb kerültünk néhány Photoshop funkcióhoz.
Live Photo készítésekor az iOS eszközünk 3 másodpercnyi videót tömörít össze, amelynek segítségével ezentúl három különböző típusú mozgóképet készíthetünk: (1) a Bounce lehetővé teszi, hogy az Istagramról már jól ismert Boomerang effektust érjük el, vagyis ugyan az a felvétel játssza le előre, majd hátra, (2) a Loop segítségével folyamatosan ismétlődő lejátsztást érhetünk el, csak úgy mint a GIF-ek esetében, míg (3) a Long Exposure pedig a természet fotókat töltheti meg élettel kisimítva az olyan mozgó elemeket, mint például egy vízesés, vagy egy forgalommal teli sztráda. Külön jó hír, hogy az eredeti fájl megőrzéséről is gondoskodik az új rendszer, így módosított kép esetén is elérhető az eredeti verzió. A Live Photo szerkesztés is bővül, gyakorlatilag minden feleslegesnek ítélt elemet filmkockáról filmkockára törölhetünk.

Nem natív alkalmazások támogatása

Az Apple esetében ez a téma mindig is érzékenynek számított, hiszen a hivatalosan támogatott – harmadik fél által készített – alkalmazások sora nem kifejezetten számít nagynak, főleg ha a Windows környezettel hasonlítjuk össze az almás platformot. Ennek ellenére a macOS 10.13 lehetőséget biztosít, hogy a Fotók alkalmazás segítségével már korábban rendszerezett módszer szerint kerüljön megjelenítésre egy másik alkalmazáson belül a képsorozat. További támogatást élveznek majd a Shutterfly, a WhiteWall, az iFolor, a Wix.com, az Mpix, valamint a Mimeo alkalmazások. Ennek segítségével megtöbbszöröződnek a szerkesztési lehetőségek, még produktívabbá válhatnak az egyszerű-, és a pro felhasználók is.

Safari

A natív böngésző egészen megtáltosodott a macOS 10.13 alatt, az Apple állítása szerint a macOS High Sierra és a Safari 11 együttese a világ leggyorsabb böngészési élményét hozzák el otthonunkba. Merész állításnak hangzik ez napjainkban, de annyi egészen biztos, hogy a Safari 2018-ban is az egyik legjobb és legmegbízhatóbb böngésző, amit első sorban a barátságos és könnyen használható UI-nek köszönhet – nem meglepő, hogy nem jutott a Windows natív böngészőjével együtt a szemétdombra. Vélhetően egyetlen olvasónak sem kell bemutatni azt a jelenséget, hogy egy online shop meglátogatását követően mennyire elárasztják az egyes oldalak hirdetési felületeit a korábban meglátogatott bolt reklámjai. A Safari által alkalmazott legújabb feature most már gondoskodni fog arról, hogy a hirdetők lehetőség szerint ne tudják követni böngészési előzményeinket, miközben a hasznos sütik továbbra is dolgozhatnak a motorháztető alatt. Az Apple azonban azokra is gondolt, akiket esetleg zavarna ez a megoldás és a tulajdonságok menüpont alatt lehetővé tette ennek kikapcsolást.
További hasznos megoldás a legtöbb felhasználót végletekig idegesítő automatikus videó lejátszás engedélyezése és tiltása. Ennek segítségével egyszer (és mindenkorra?) véget lehet szabni a semmiből előugró videók megjelenésének, ami rengeteg bosszúságtól kímélheti meg a neten szörföző kalandorokat. Külön érdemes megelmíteni, hogy a beállítások helyes alkalmazásával elérhető, hogy az automatikus videó lejátszás alapértelmezés szerint tiltott legyen, de “fehér listán” található oldalak esetében ez mégis engedélyezett legyen – vagyis minden olyan videó lejátszásra kerül, ami olyan oldalról származik, amelyet a felhasználó ellenőrzött és jóváhagyott.

macOS 10.13 safari tutorial

Akinek mindez még mindig nem lenne elég a macOS 10.13 lehetőséget biztos, hogy minden oldal esetében egyedi beállítások szerint engedélyezzük vagy tiltsuk a felugró tartalmak megjelenését. Ennek eredményeképp megtehetjük, hogy a gyakran látogatott online híroldal által folyamatosan igényelt helyzetmegosztás kérdést már fel se dobja a böngésző. Ráadásul a közkedvelt olvasási mód alapértelmezés szerinti beállítása is lehetőségessé vált az új operációs rendszerrel.

Még néhány apróság

  1. Siri beszéde egy picivel természetesebbé válik a macOS 10.13 High Sierra segítségével, egyben picit tanulékonyabbá is válik az AI. Így az Apple Music felhasználók kedvenc számait Siri “memorizálja”, és a megadott hangulathoz illő darabokat kérésére tálalja. Ez a feature különösen a HomePod érkezése miatt vált szükségessé, de akik nem tervezik az Apple okoshangszórójának beszerzését is részesülhetnek a fejlesztés adta előnyökből.
  2. A következő, amiről érdemes néhány mondatban megemlékezni, az a ráncfevarrott levelező rendszer, ami a “Top Hits” feature segítségével nagyobb prioritást biztosít azoknak a levelező partnereknek, akiknek reagálni is szoktunk a megkeresésére, vagy már korábban VIP besorolást biztosítottunk a számukra.
    Szintén nem utolsó funkció a gyakran utazó személyek számára, hogy a Spotlight a macOS 10.13 High Sierra által biztosított frissítésnek köszönhetően járatszám alapján valós idejű információt tud biztosítani bizonyos légitársaságok gépeiről.
  3. Az új frissítésnek hála FaceTime alatt fényképet is rögzíthetünk (a fénykép elkészültéről azonban a FaceTime partnerünk is kap egy értesítést).
  4. Az üzenetek automatikusan szinkronizálódnak iOS 11 és macOS High Sierra rendszerek között, a megfelelő iCloud beállítások mellett. Ennek köszönhetően nem nem válik az enyészet áldozatává egy-egy értékes üzenet-log.
  5. A Jegyzetek alkalmazás is egy kicsit hasznosabbá válik a macOS 10.13 High Sierra operációs rendszernek köszönhetően. Mostantól lehetőség nyílik arra is, hogy a lista elejére tűzzük az igazán fontos emlékeztetőinket. A korábbi gyakorlatnak megfelelően itt is közel tökéletes az iOS 11 macOS High Sierra szinkronizációja, az egyes jegyzeteket pedig képek és url címek segítségével még informatívabbá tehetjük.
  6. További hasznos megoldás a családon belül megosztható iCloud tárhely. A macOS 10.13 High Sierra megjelenéséig minden családtagnak külön-külön iCloud előfizetésre volt szüksége, ezentúl 200 GB vagy 2 TB előfizetés közül választhat a fő felhasználó, amelyet a megfelelő beállítások mellett további családtagok is használhatnak.

macos 10.13 high sierra

Mit rejt a húsvéti tojás?

A fentieken túlmenően van még legalább egy easter egg, ami várhatóan csak a következő nagyobb rendszer frissítés során fog napvilágot látni. Nevezetesen a teljes Dark Mode-ról, magyarul sötét témáról van szó, ami az asztali rendszerhez már némi korlátozással eddig is elérhető volt. A korlátoazás ebben az esetben annyit jelent, hogy sötét menüsor és Dock beállítására jelenleg is lehetőség van, de a legújabb WebKit kódjában már a várva várt teljes sötét téma magjait elhullajtották. A WebKit egyébként az iOS és a macOS alapokon nyugvó Safari böngésző motorját takarja, ami már 2005 óta nyítl forráskóddal rendelkezik, így azt bárki átnyálazhatja – ebben az esetben is így derült ki a turpisság, Guilherme Rambo fejlesztő talált rá a sötét téma nyomaira. A témához kapcsolódó további érdekesség, hogy már az El Capitan is lehetővé tette az ún. teljes dark mode megjelenést, de csak abban az esetben, ha az adott alkalmazás fejlesztője kifejezetten ezt a hatást kívánta elérni. Ez a kitekintés természetesen nem azt jelenti, hogy a Dark Mode egészen biztosan debütál a macOS 10.14 rendszerrel együtt, de végre némi kézzelfogható bizonyítékkal is rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy mit is tartogat számunkra a jövő macOS rendszere.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?