Már sorozatban a 10. negyedévet zárta sikeresen a Lenovo

0
1413

A Lenovo bejelentette a második negyedéves eredményeit, amiben elmondták, hogy a nyereség évről évre javult, immár a 10. egymást követő negyedévben. A második negyedév nettó bevétele 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami számokban kifejezve 541 millió USD-t jelent. A vállalat bevétele 17,1 milliárd USD-re nőtt, ami 3%-os éves növekedést jelent változatlan árfolyamon számolva.

Valamennyi fő üzletág pozitív működési eredményt ért el, ami további előrelépést jelent a cég azon célkitűzése felé, hogy középtávon megduplázza a profitabilitást. Ezen túlmenően a diverzifikált növekedési motorok továbbra is erős teljesítményt nyújtottak mind a megoldások és szolgáltatások, mind az infrastruktúra üzletágban, amely kétszámjegyű éves növekedést jelentett. A nem számítógéppel foglalkozó üzletágak jelenleg a Lenovo teljes bevételének több mint 37%-át teszik ki. A cég készpénzegyenlege lehetővé teszi, hogy továbbra is folytathassák a kutatás-fejlesztési (K+F) beruházások megkétszerezését.

Noha a jelenlegi külső kihívások továbbra is fennállnak, a Lenovo továbbra is agilis, és arra összpontosít, hogy saját stratégiáját kövesse, valamint biztosítsa a folyamatos nyereségességet az erőforrások diverzifikált növekedési motorjain keresztül. Hosszú távú lehetőségeket lát az új IT alapjain – kliens, edge, felhő, hálózat és intelligencia –, ahogy a digitalizáció és az intelligens átalakulás globális trendjei felgyorsulnak. Az elmúlt negyedév, valamint az elmúlt három év eredményei azt mutatják, hogy a Lenovo stratégiájának, erős végrehajtásának és rugalmas működésének kombinációja lehetővé teszi, hogy túllépjen az iparági cikluson. Ezzel a kiváló minőségű és innovatív portfólióval, az egyedülálló hibrid gyártási és ellátási lánccal, a globális/lokális elvekkel és képességekkel, valamint az egészséges likviditással kombinálva további lehetőségeket teremt a fenntartható növekedés és a jövedelmezőség javítása érdekében.

Yuanqing Yang – Elnök és vezérigazgató:

„A Lenovo ismét szilárd eredményeket ért el, még egy kihívásokkal teli globális piacon is, a tizedik egymást követő negyedévben éves összehasonlításban javult a nyereségesség, és közel 3%-kal nőtt az árbevétel (változatlan árfolyamon) éves szinten. A nem számítógépekkel foglalkozó üzleteink egyre nagyobb lendületet kapnak, és bevételünk több mint 37%-át teszik ki. Mind a megoldások, a szolgáltatások és az infrastrukturális üzletágban kétszámjegyű bevételnövekedés tapasztalható évről évre” – mondta Yuanqing Yang, a Lenovo elnök-vezérigazgatója. „A Lenovo számára ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy stratégiai előrelátásunk, működési rugalmasságunk és a diverzifikált növekedési motorokba való következetes befektetésünk jól felkészített minket a kihívásokkal teli időkre. Függetlenül attól, hogy hagyományos piacaink fellendülnek vagy csökkennek, a Lenovo folyamatosan teljesíti az elvállalt feladatokat, és felülmúlja a piaci várakozásokat.”

Solutions and Services Group (SSG): a folyamatos lendület erőteljes növekedést és magasabb jövedelmezőséget biztosít a csoport számára

Lehetőség:

A billió dolláros IT-szolgáltatások piaca folyamatosan növekszik, így gyorsabb növekedés várható 2025-ig a DaaS (Device as a Service), a felügyelt adatközponti szolgáltatások, valamint a felhő- és edge területén. A vertikális megoldásokra és szolgáltatásokra fordított kiadások várhatóan továbbra is erősek maradnak, beleértve az intelligens oktatást, a kiskereskedelmet, az intelligens várost és a gyártást.

Q2 FY22/23 teljesítmény

– Az utolsó negyedévben az SSG bevétele 26%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami tovább javította az üzemi haszonkulcsot egészen 21,4%-ra.

– Minden szegmens ismét magas profitot és erőteljes növekedést hozott.

– Ez az első alkalom, hogy az SSG üzleti tevékenységének több mint felét a nem hardverhez kötött megoldásokból és szolgáltatásokból származó bevétel teszi ki.

Fenntartható növekedés

– Az SSG továbbra is átfogó horizontális megoldásokat épít a vertikális iparágak számára, például az SSG Lenovo AI Edge Serverbe ágyazott Digital Store megoldása a világ egyik legnagyobb élelmiszer-kiskereskedőjét támogatja. A pénztári hibáknak több mint 75%-át csökkenti anélkül, hogy emberi beavatkozás kelljen alkalmazni.

– Az SSG fenntarthatósági portfóliójának fejlesztése folytatódik, és a CO2-kompenzációs szolgáltatások több termékre is kiterjeszthetők.

– Az újonnan megalakult Lenovo PCCW Solutions, amelyet 2022 augusztusában indítottak el, kezdeti sikereket ért el az üzleti szinergiák révén, miközben előre tekint a jövőbeli lehetőségekre.

Infrastructure Solutions Group (ISG): az áttörést jelentő év rekord bevétellel és rekord nyereségességgel folytatódik

Lehetőség:

2025-re csak a szerverpiac várhatóan eléri a 134 milliárd USD-t. Ugyanebben az időkeretben a szélső infrastruktúra-piac több mint 21%-os CAGR-növekedést fog elérni, ami 47 milliárd USD-t jelent, valamint a tárolási piac meghaladja a 36 milliárd USD-t.

Q2 FY22/23 teljesítmény

– A rekordbevétel 2,6 milliárd USD volt, ami 33%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, az üzemi nyereség pedig minden idők csúcsát, 36 millió USD-t ért el.

– A Cloud Service Provider és a Enterprise/SMB szegmens szintén túl nőtt a piaci előrejelzéseken.

– Az Edge Computing bevétele majdnem megnégyszereződött, a Storage pedig több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest, azaz mindkettő új rekordot döntött.

Fenntartható növekedés

– Az ISG továbbra is bővíti átfogó infrastruktúra-portfólióját, és fektet be előszeretettel az innovációba, különösen az edge és a szolgáltatások terén.

– A működési rugalmasság tovább erősödött, mivel az új kínai, magyarországi és mexikói gyárakban fellendült a termelés.

– Az ISG továbbra is arra törekszik, hogy a világ egyik leggyorsabban növekvő és végső soron a legnagyobb teljes körű infrastrukturális megoldások szolgáltatója legyen, miközben fenntartja a nyereséges üzleti modellt.

Intelligent Devices Group (IDG): megőrizte erős nyereségességét, felülmúlva a versenytársakat

Lehetőség:

A PC-k és táblagépek piacának mérete rövid távon csökkent, de a makrogazdasági környezet miatt hosszú távon továbbra is remek kilátást jósolnak ennek a szegmensnek. A PC-k mellett a forgatókönyv-alapú megoldások piaca is tovább fog növekedni, ennek oka, hogy a Lenovo okoseszközök mellett intelligens tereket is igénybe fog venni.

Q2 FY22/23 teljesítmény

– Az IDG megőrizte vezető szerepét, a 7,4%-os nyereség a működési kiválóságnak és az innovációkba való befektetéseknek köszönhető, különösen a nagy értékű prémium szegmensekben.

– Az IDG felülmúlta kulcsfontosságú versenytársait, és megerősítette globális pozícióját a világ első számú PC-vállalataként. Öt szférából négyben jelenleg az első helyen áll, ezzel kiküszöbölve a lemaradást a kulcsfontosságú versenytársakkal szemben. Valamint egyértelműen az első helyen áll a kereskedelmi szegmensben, amely a Lenovo PC-bevételeinek 65%-át teszi ki.

– Az okostelefon-üzletág zsinórban a tizedik nyereséges negyedévét érte el, miközben továbbra is innovatív új termékekkel gazdagítja portfólióját. Ugyanakkor megvédi erős piaci pozícióit, hiszen hatalmas növekedést ért el Latin- illetve Észek-Amerikában.

– A Lenovo forgatókönyv-alapú megoldásai továbbra is növekedési potenciált mutatnak, és a Smart Collaboration üzletág továbbra is magas, kétszámjegyű növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. A Gaming üzletágból származó bevétel is új rekordot döntött.

Fenntartható növekedés

– Az IDG továbbra is az innovációra összpontosít, hogy az okoseszközökről az intelligens terekre terelje a bővítést.

– A vállalat bízik abban, hogy a PC-piacon elért sikerek megismételhetők.

Működési szempontok és befektetés a jövőbe

Tech World ’22 – Éves globális innovációs rendezvényén a Lenovo megosztotta elképzelését a felhasználók, terek és eszközök közötti együttműködés fejlődéséről, hogy korlátlan lehetőségeket tárjon fel mind a valós alkalmazásokban, mind a Metaverse-ben. A Lenovo új koncepciókat, megoldásokat és feltörekvő innovációkat mutatott be, amelyek meghatározzák a digitális világban való munkavégzés, tanulás és részvételünk módját. Bemutatta egy globális CTO-kutatás eredményeit is, amely feltárta a CTO álláspontját arról, hogy a hagyományos IT hogyan fejlődik tovább „új informatikai” architektúrává, amelyben a klienseszközök, a szélső számítástechnika, a számítási felhő, a hálózat és a mesterséges intelligencia együtt dolgoznak a közös feladatok kezelésében. Ezek olyan megoldásokat kínálnak számunkra, amelyek további globális digitalizációt hajtanak végre minden iparágban.

Környezetvédelem, társadalom, irányítás – A Lenovo a közelmúltban közzétette éves ESG-jelentését, amelyben felvázolta előrehaladását, ambícióit és céljait az elkövetkező évekre. A Tech World ’22 rendezvényen a Lenovo tovább osztotta a nettó nulla károsanyag-kibocsátásról alkotott vízióját, és az e jövőkép felé tett első lépését a 2030-as kibocsátáscsökkentési céljaival. A Lenovo közeli és hosszú távú kibocsátáscsökkentési szándékait a Science Based Targets kezdeményezéshez igazítja, hogy hozzájáruljon a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez. A külső érvényesítés folytatódik, mivel a Lenovo júliusban elindított zöldkötvénye bekerült a Bloomberg MSCI Green Bond Indexbe, amely az intézményi ESG-alapok egyik legfontosabb globális benchmarkja. A Lenovo a 2022-es Hang Seng Corporate Sustainability Index legjobb AA+ besorolását is megszerezte, és immár 2. éve kapta meg a legjobb pontszámot az IT-iparban.

Innováció – Szeptemberben a Lenovo az egyik leginnovatívabb vállalata lett a Boston Consulting Group éves indexének részeként, és jelenleg a 24. helyen áll. A Tech World ’22 rendezvényen a vállalat számos új innovatív formai tényezőt és ötletet mutatott be, beleértve az okostelefonok és számítógépek koncepciójának gördülékeny bizonyítékát és a magával ragadó „Cyber Spaces” telepresence technológiát. Kiemelte továbbá azokat az újításokat, amelyek segítenek megvalósítani a nettó nulláról alkotott elképzelését, valamint azokat a lépéseket, amelyeket a vállalat a termékek és a gyártás területén tesz a szénlábnyom csökkentése érdekében.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét