Még jobb retail mindenkinek – Ezt kínálja a Lenovo

0
36

Az EuroShop, a világ első számú kiskereskedelmi kiállítása 2023 februárjában visszatért Düsseldorfba. A Lenovo OEM Solutions – karöltve AI és Retail csapatával – bemutatta a vállalat legújabb kiskereskedelmi megoldásait. A digitális átalakulás elengedhetetlen olyan kiskereskedelmi vállalkozások létrehozásához, melyekkel nagy babérokra szeretnének törni, ugyanis a verseny hatalmas a piacon. A Lenovo készen áll arra, hogy szintet lépjen és új megoldásokkal növelje a fogasztói élményt, illetve tökéletesítse a mindennapi működését.

Napjaink átlag fogyasztója igényesebb, mint valaha. A kiskereskedők számára jelenleg még nagyobb kihívást jelent hatékonynak maradni, mint eddig valaha. A vásárlók választékra és kényelemre vágynak, valamint mind online, mind pedig személyesen keresgetnek és vásárolnak. A COVID-19 világjárvány miatti e-kereskedelmi fellendülés nem apadt el, a legtöbb területen azóta is csak növekszik. Például az amerikai online kiskereskedelem 40 százalékkal ugrott meg 2021-ben az előző év azonos időszakához képest. Fontos azonban, hogy a fogyasztók több „csatornán” vásárolnak: az amerikai fogyasztók 75%-a mind online, mind pedig személyesen is vásárol.

Miként kéne fejlődnie a kiskereskedőknek annak érdekében, hogy megfeleljenek a növekvő fogyasztói elvárásoknak, emellett pedig javítsák működésüket is? Az önkiszolgálástól kezdve az értékesítésen át egészen a háttérműveletekig, a Lenovo mindenre kínál megoldást. A vállalat a legmodernebb hardvereket fejleszti, továbbá együttműködik speciális független gyártókkal annak érdekében, hogy a Lenovo vállalatcsoport által hitelesített kiskereskedelmi megoldások a kategória legjobbjai legyenek. A cég megoldásai több mint 180 országban elérhetőek.

A 2023-as EuroShop kiállításon a Lenovo bemutat néhány olyan megoldást, amelyet olyan kiskereskedőknek kínál, akik okosabb megoldásokat szeretnének.

Cold Chain Management

Becslések szerint 600 milliárd dollár értékű élelmiszer válik semmivé a betakarítás során, vagy közvetlenül utána. A gyártók és az élelmiszerkereskedők azonban többet tehetnek azért, hogy vállalkozásukat a fogyasztók – és nem utolsó sorban a bolygó – javára alakítsák át. Az élelmiszer kiskereskedelmi hálózatok világszerte használják az IoT megoldásokat a gépek állapotának nyomon követésére és kezelésére. Ezeket azonban mégtovább lehetne fejleszteni, illetve még több területen lehetne alkalmazni az iparban.

Többek között az IMS Evolve-val is együttműködött a Lenovo annak érdekében, hogy piacvezető IoT megoldásokat kínáljon a több telephelyen működő kiskereskedők számára. Többek között nagyobb átláthatóságot és jobb kontrollálhatóságot kínálnak. Az ügyfelek valós idejű adatokat gyűjthetnek és hasznosíthatnak olyan eszközök esetében, mint a termosztátok és a hűtőrendszerek – a Cold Chain esetében ez rendkívül fontos.

A „kiskereskedelmi Metaverse”

A Metaverse 2 billió és 2,6 billió dollár közötti piaci hatást gyakorolhat az e-kereskedelemre jelenlegi jóslatok szerint. A vállalatok és kiskereskedők kezdik felfedezni, milyen hatással lehet a valós idejű virtuális vásárlási élmény a piacra. A fogyasztók élvezik az e-kereskedelmet, de vágynak a vásárlás társadalmi interakciójára is, a Metaverse mindkettőt biztosítja (már amennyire). A szerverektől, a munkaállomásoktól és az edge technológiától az XR megoldásokig és mesterséges intelligenciáig a Lenovo a technológia széles portófióját kínálja annak érdekében, hogy a Metaverse-ben is sikeres lehessen egy vállalkozás.

A Metaverse technológiák azonban nem csak a fogyasztói élményről szólnak, a háttérműveletek is jelentősen javíthatók. Például a ThinkReality A3 okosszemüveg használatával az üzletben dolgozók kapcsolatba léphetnek a mérnökökkel, hogy azok karbantartsák a berendezéseket, például a hűtőrendszereket – mindezt távoli segítségnyújtás és irányított kiterjesztett valóság (AR) alkalmazások segítségével. Amennyiben például egy raktáros okosszemüveget visel, a mérnök „láthatja, amit a raktáros lát”, és adott esetben akár utasíthatja az üzletben dolgozó kollégát, hogy állítsa be a rendszervezérlőket, és gyorsan azonosítsa a lehetséges problémákat. Mindezt pedig úgy tudták megoldani, hogy nem volt szükség a szervízszemélyzetre. A rendszeres karbantartási eljárásokhoz a mesterséges intelligencia által támogatott munkafolyamat-AR-alkalmazások akár a boltosnak is segíthetnek abban, hogy éppen milyen feladatot végezzen el. Az AR technológia hatékonyabbá teszi a retail-t, kevesebb leállást biztosít – így végső soron jobb fogyasztói élményt nyújt.

Retail elemzések

Az ellátási lánctól a polcon keresztül az értékesítési polcig mindent az adatok irányítanak. Hogy áll a raktárkészlet? Mit gondolnak és vásárolnak a vásárlók? Megjósolhatjuk, hogyan fog megváltozni a viselkedésük? Ezek 23 billió dolláros kérdések.

Az olyan eszközök, mint az edge-en is használható smart kamerák és szenzorok képesek rögzíteni az üzletmenetet mozgató adatokat. A vásárlói magatartáselemzés nem csak azt a lehetőséget kínálja a kereskedőknek, hogy személyre szabott hirdetéseket jelenítsenek meg vásárlóik számára, vagy hogy növeljék vásárlási kedvüket. Olyan lehetőségeket kínálnak, mint a dinamikus árazás vagy a valós idejű promóció. Ezenkívül az adatelemzés betekintést nyújthat az üzletek tervezésének javításába például azáltal, hogy az árukat optimálisabb helyen tudjuk elhelyezni.

Mesterséges intelligencia alapú elemzésekkel, zökkenőmentes POS integrációval és könnyen használható böngésző alapú felhasználói felülettel a Lenovo pontos betekintést nyújt a vásárlói viselkedésbe, ezáltal pedig növelhetjük fogyasztási kedvüket. Az Intel OpenVino eszközkészlet lehetővé teszi többek között azt, hogy adatokat kapjunk az ügyfelekről, az üzletek forgalmáról, a polcok készletéről és még sok másról.

Digitális jelölések, önkiszolgálás és e-árcímke

Az intelligensebb technológia leegyszerűsítheti az árképzést és a készletkezelést, ezzel növelve a munka hatékonyságát és pontosságát. Ami azonban ennél is fontosabb, az az, hogy kutatások szerint ez is képes növelni az eladások számát. A kiskereskedők akár 15-20 százalékkal is növelhetik az átlagos vásárlás értékét azzal, ha a személyes pultszolgáltatást „okospultra” cserélik – egyszerűen azzal, hogy technológiát használnak, ezzel pedig vonzzák az ügyfeleket.

„Zero latency” megoldást kínál a Lenovo a dinamikus árképzéshez is. Ez azt jelenti, hogy nem lesz amiatt egy elvesztegetett forintunk sem, hogy ezt a technológiát használjuk, ugyanis a rendszer azonnal reagál, késleltetés nélkül. Összeveti, automatizálja és analizálja az üzlet adatait a rendszer, ezzel pedig a kereskedők még hatékonyabban működhetnek, illetve biztosíthatják az üzletük zökkenőmentes működését.

A Lenovo többek között együttműködött az Intellel és az Instorescreen-nel annak érdekében, hogy létrehozzák a jövő „dinamikus digitális tárolóval rendelkező áruházát”. A Lenovo az Admirával is együttműködik a digitális jelölések, a dinamikus árképzés és számos más megoldás terén, céljuk hogy intelligensebb kiskereskedelmi kampányokat tudjanak megvalósítani.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét