Még könnyebb kapcsolat: Bluetooth 2.1

0
203

Ma már szinte elképzelhetetlen az életünk a Bluetooth technológia nélkül. Az informatika és telekommunikáció minden területén jelen lévő “kékfog” életének újabb állomásához érkezett. A SIG (Bluetooth Special Interest Group) az idei CTIA Wireless kiállításon jelentette be a következő generációs szabványt, a 2.1-et.
Hogy miben nyújt ujdonságokat az eddig is tökéletesen teljesítő 2.0 szabvánnyal szemben, az alábbi rövid áttekintésben vázoljuk. Elsősorban minden eddiginél egyszerűbb párosítást ígérnek a fejlesztők az EDR (Enhanced Data Rate) segítségével, azaz még a leglámább felhasználók is játszi könnyedséggel csatlakoztathatják BT-s egységeiket egy másikhoz. A működési elve a “near field communication”. Az NFC egyszerűbb állománycserét tesz majd lehetővé azzal, hogy az előzetesen párosított eszközök közötti adatcserét a szokásos rákeresek-elküldöm-fogadom, igen hosszadalmas metódus helyett egyszerű “ráközelítéssel” meg lehet majd kezdeni. Nézzünk egy konkrét példát: egy BT-os nyomtatón ha nyomtatni akarok a telefonomból, akkor csak ki kell választanom a képet, majd a telefont a nyomtatóhoz kell közelíteni néhány centiméterre. Ez a kommunikáció megindításához szükséges, az eszközök felismerik egymást…ezután el is ballaghatok onnan, a kommunikáció nem szakad meg a hatótávolságon belül.
További jelentős fejlesztés, hogy a Bluetooth 2.1 vezérlők fogyasztását is sikerült csökkenteni, pl. a vezeték nélküli egerek és billentyűzetek fogyasztása ily módon akár negyedére-ötödére is lecsökkenhet.
Az új technológia várhatóan ez év végén jelenhet meg elsőként a készülékekben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét