Megállapodott az EU és Japán a chipgyártást illetően

0
39

A 2020-as események tragikus hirtelenséggel világítottak rá a globális chipgyártás leggyengébb pontjaira. A koronavírus-járvány berobbanása, majd az azt követő chiphiány világszinten rengeteg iparágat küldött padlóra. Nemcsak a laptopok és egyéb elektronikai eszközök gyártósorait kellett leállítani, többek közt félkész autók milliói amortizálódtak az esőben, mert nem tudták őket befejezni. Az Európai Unió jelenleg komoly hátrányban van az ázsiai és amerikai chipóriásokkal szemben, az ellátási láncoknak való ilyen fokú kitettség pedig a döntéshozóknak sem tetszik.

Már tavaly év elején is egy masszív törvényjavaslatot prezentált az EU a témában, most pedig újabb befektetésekről sikerült megállapodni Japánnal. A miniszterek megállapodtak abban, hogy javítják a tengerfenéken futó kábeles kapcsolatot, megerősítik a kutatási és ellátási láncokat, nagyobb figyelmet fordítanak a kvantum- és szuperszámítógépekre, valamint a mesterséges intelligencia szabályozásra.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament még áprilisban fogadták el a javaslatot, melynek értelmében 3,6 milliárd dollárt fektetnek a kontinens félvezető-gyártási kapacitásának megerősítésébe, és további 43,7 milliárd dollárnyi befektetésre számítanak magánvállalatoktól. A japán kormány 532 millió dollárt fektet újgenerációs chipek fejlesztésébe és gyártásába, 2025-re már 2nm-es technológián akarnak dolgozni.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét