Megjöttek az új iPad Prók és a Macbook Air

Október 30-ára ezúttal New Yorkba, a Howard Gilman Operaházba hívta össze az Apple legfrissebb keynote rendezvényét. A bemutató ezúttal három termékcsoportra összpontosított, az Ipad Próra, a Macbook Airre és a Mac minire.

iPad Prók

Először is frissültek az Ipad Prók. A kisebbik változat a korábbi 10,5″-es modellel megegyező méretű házba került, azonban hála a körbefutó keretek vékonyításának, immár 11″-es kijelző fért bele. A nagyobbik modell maradt 12,9″-es, azonban a készülékház mérete itt is csökkent. Mindkét új Ipad 1 milliméterrel lett vékonyabb az elődmodelleknél.

macbook air 2

Természetesen a készülékek belseje is megújult. Mindkét új Ipad Próban az A12X nevű központi egység dolgozik, melyben összesen 8 mag található, 4 teljesítményre, 4 pedig alacsony fogyasztásra optimalizált. A 7 nm-en készülő chip azonban képes arra is, hogy egyszerre akár mind a 8 magot dolgoztassa. Az Apple állítása szerint ezzel az Ipad Prók gyorsabbak a ma kapható laptopok 92%-ánál. A processzorba integrált grafikus gyorsító hét magos egység, itt az hangzott el a teljesítményről, hogy az Xbox One S szintjét közelíti grafikai erőben. Ami valljuk be, nem semmi. Persze érdemes lesz majd megvárni a teszteket, nehogy korai legyen az öröm.

Az Apple a csatlakozót is átalakította. Először is eltűnt a 3,5-ös jack aljzat. Másodszor pedig a Lightning helyett immár USB Type C csatlakozó van a gépek alján. Az Apple Pen immár mágnesesen csatlakozik az Ipad Prók oldalához és a csatlakozás után a készülék képes tölteni is a tollat, vezeték nélkül.

Macbook Air

Meglepetésként érte a bemutató nézőit, hogy az Apple bejelentette a Macbook Air sorozat frissítését. A korábbi, immár 8 éves modell után az új Macbook Air jelentős előrelépést jelent. Először is megszűnt a 11″-es változat, mostantól csak 13,3-as Macbook Pro-val találkozhatunk. Jelentősen átalakult, modernizálódott a formaterv és szerencsére az elavult kijelzőt is lecserélték. Az új IPS kijelző immár 2560 x 1600-as felbontást nyújt és állítólag a színhűség is jobb lett. A Macbook Air billentyűzetben is felnőtt a Pro sorozathoz, ugyanis a harmadik generációs butterfly gombokat kapta meg és ezúttal ujjlenyomat olvasó is került a billentyűzet jobb felső sarkába. Nagyobb lett a trackpad is és természetesen Force Touch technológiát használ.

macbook air 1

Bár sok mindenben utólérte az Air a Prókat, egyvalamiben elmarad tőlük, ez pedig a hardver. Az Inteltől érkező Core Ii5-ös processzor csak két magos, ráadásul alapórajele mindössze 1,6 GHz. És nincs más opció, tehát minden Macbook Air ezzel a kétmagos egységgel fog érkezni. Memória és háttértár esetén már jobban konfigurálhatók a gépek, RAM-ból 8 és 16 GB, SSD-ből 128, 256 GB és 1,5 terrabyte választható. A csatlakozókínálat két Thunderbolt Type C portból áll és meglepetésre itt még megmaradt a 3,5-es jack csatlakozó is. A thunderbolt portok egyben azt is jelentik, hogy a géphez külső videókártyát is csatlakoztathatunk, de játék esetén a kétmagos processzor biztosan szűk keresztmetszet lesz.

Mac mini

A Macbook Airhez hasonlóan egy másik olyan termék is frissítésre került, melynek a borúlátók már nem jósoltak hosszú jövőt. A Mac mini kisméretű asztali gép szintén megkapta az Intel 8. generációs processzorait, mellé akár 64 GB RAM-ot és 2 terrabyte-os SSD-t is kérhet a vásárló. Az új Mac mini-n összesen négy Thunderbolt 3-as port található, tehát külső videókártyát is tud kezelni. Emellett HDMI 2.0 és 10 GBps sebességű Ethernet port is van a gépben.

Árak

Nem mehetünk el szótlanul egy olyan tényező mellett, mely szintén a bemutató meglepetése volt, főleg nekünk, magyaroknak. A magas ÁFA kulcs és a jelenleg nem túl fényesen teljesítő forintárfolyam miatt egészen elképesztőre sikerült az új termékek magyar árazása. A 11-es Ipad Pro induló ára 309.990 Ft, azonban aki ki akarja maxolni a gépet és az LTE változatot veszi 1 terrabyte-os háttértárral, nos ő már 617.990 forintot kénytelen fizetni. Nem jobb a helyzet a 12,9-es modellnél sem, ahol az induló ár 379.990 Ft, a fullos változat pedig 687.990 Ft-ra jön ki.

A Macbook Air korábban az Apple belépő szintű laptopja volt, mely 300.000 forint alatti árával sokakat csábított át a cég oldalára. Most búcsút mondhatunk az olcsó Air-nek, ugyanis itt az alapváltozat 128 GB-os tárhellyel 474.990 Ft, míg a kimaxolt konfiguráció ára 1.027.790 Ft. Igen, nem elírás, lehet kapni Macbook Air-t egymillió forint felett. Ehhez képest a Mac mini 374.990 forintos induló ára eltörpül, de itt is van egy fullextrás változat nem kevesebb, mint 1.552.590 forintért.

Az új termékeket november 7-től lehet megvásárolni.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?