Megmutatta az Acer, mire jutott 2021-ben a fenntarthatósági törekvéseivel

0
623

Acer Green Day – Ezt a nevet adta eseményének a vállalat, amelynek keretei közt – a nevéből következően – a környezetvédelemről és a fenntarthatóságról ejtenek szót, illetve arról, hogy mit és hogyan tett az Acer ezen célok érdekében. Earthion – ezt a kifejezést olvasóink már többször olvashatták, illetve tudhatják, hogy az Acer így nevezte el saját küldetését, melynek keretei közt megvalósítják azon törekvéseiket, amik egy zöldebb jövőt eredményeznek.

Pár szóban, mi is ez?
Az Acer 2025-ös fenntarthatósági céljai a körkörös gazdaságra, az éghajlatváltozásra és a társadalmi hatásokra összpontosítanak.
A 2021-es Fenntarthatósági Jelentés követi a GRI Fenntarthatósági Jelentéstételi Standardjait, elfogadja a Fenntarthatósági Számviteli Standard Testület indexét, és betartja az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport keretrendszerét.

Az Acer közzétette 2021-es Fenntarthatósági Jelentését, amely tartalmazza a környezeti, társadalmi és vezetési (ESG) erőfeszítéseinek stratégiáit, intézkedéseit és eredményeit. Az Acer fenntarthatósági jelentései (korábbi nevén vállalati felelősségvállalási jelentések) 2008 óta évente jelennek meg, hangsúlyozva, hogy a vállalat ragaszkodik az átlátható jelentésekhez és az információk nyilvános közzétételéhez.

(Az ESG mozaikszó az angol Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás) szavakból ered, ami meghatározza ezen befektetések szempontrendszerét. Társadalmilag felelős pénzügyek vagy zöld pénzügyek néven is említjük.

Célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek (cégek, vállalatok, országok) tevékenységét, és így a rövidtávú profitmaximalizáló gondolkodásmódot leváltsa az újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

Az ESG-szemlélet alapvetően három fő területre koncentrál az értékelés során:

  • A gazdálkodó szervezetek okozta környezeti hatások vizsgálata
  • Társadalmi kérdések kezelése a szervezeten belül és kívül
  • Felsővezetők tevékenységére és az általuk kialakított döntési mechanizmusok)
  • forrás: Wikipédia

ESG stratégiájának részeként az Acer fenntarthatósági célokat tűzött ki 2025-re, a körkörös gazdaság, az éghajlatváltozás és a társadalmi hatások szempontjaira összpontosítva. A 2021-es Fenntarthatósági Jelentés emellett követi a GRI Fenntarthatósági Jelentési Standardokat (GRI Standards), átveszi a Sustainability Accounting Standard Board (SASB) indexet, és betartja az éghajlattal kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TCFD) keretrendszerét, hogy beszámoljon a vállalat pénzügyi hatásairól a klímaváltozás tekintetében.

Az Acer megrögzötten hisz abban, hogy az üzleti növekedés és fenntarthatóság megteremtésének kulcsa hosszú távon az iparággal és életmódbeli változásokkal együtt járó folyamatos fejlődésben rejlik, illetve a környezetterhelés csökkentése még a rendkívül fontos feladat. 2021-ben az Acer kinyilvánította küldetését, hogy segítsen leküzdeni a környezeti kihívásokat az Acer “Earthion” kezdeményezéssel, amely egyesíti az alkalmazottak és az ellátási lánc partnereit annak érdekében, hogy hatékonyan kiterjessze a vállalat környezetbarát erőfeszítéseit, ezzel pedig előmozdítani az egész társadalmat.

Több célt és kötelezettségvállalást is tett 2021 a vállalat. Többek közt az Acer csatlakozott az RE100 kezdeményezéshez, és vállalta, hogy 2035-ig 100%-ban megújuló energiát fog használni. Célul tűzte ki továbbá, hogy 2025-re 45%-kal csökkenti a személyi számítógépek átlagos energiafogyasztását 2016-hoz képest. A körforgásos gazdaság nagy támogatójaként az Acer elindította a Vero környezetbarát eszközcsaládot, amely mára laptopokkal, asztali számítógépekkel, kijelzőkkel, többfunkciós készülékekkel, Chromebookokkal és kiegészítőkkel bővült. Termékportfóliójába beletartozik a fogyasztás utáni újrahasznosított (PCR) műanyag, az óceánhoz kötődő műanyag (OBP) és az újrahasznosítható csomagolás is. Ezek a kötelezettségvállalások megfelelnek az ENSZ felelős fogyasztásra és termelésre vonatkozó 12. SDG-jének, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó 13. SDG-nek is. A Carbon Disclosure Project (CDP) 2008-as globális indulása óta a vállalat a beszállítói kötelezettségvállalások tekintetében három szintre is kiterjesztette, annak érdekében, hogy idéntől már kezelni tudja ellátási láncának környezeti hatásait.

Ötödik éve már, hogy az Acer globális ESG Project Awards díja a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kezdeményezéseket és az alkalmazottak szenvedélyét világszerte kiemeli. ICT cég lévén (ICT = Informatikai és Kommunikációs Technológiai cégek) az Acer projektjei folyamatosan törekedtek a digitális méltányosság előmozdítására és az emberek és a technológia közötti akadályok lebontására. Az oktatásra és a környezetvédelemre összpontosítva az Acer segíti a hátrányos helyzetű csoportokat azáltal, hogy számítógépeket biztosít a vakok számára, és megtanította őket a kisegítő technológiák használatára, felújítja a számítógépeket, valamint számítógépes ismeretek oktatását nyújtja a veteránoknak, hogy segítse őket jobban beilleszkedni a munka világába. Az Acer alkalmazottai különféle zöld akciókat is kezdeményeztek, mint például az elhasznált elektronikai cikkek újrahasznosítását, és részt vesznek a vállalat non-profit csoportokkal való együttműködésében fa ültetésében a környezet megóvása érdekében.

Az Acer felelősségvállalási törekvéseit folyamatosan elismerték a globális fenntarthatósági indexek:

  • Silver Class kitüntetés S&P Global Sustainability Yearbook-ban 2021-ben és 2022-ben is (Globális fenntarthatósági évkönyv) – ide a legjobb ESG pontszámú cégeket válogatják be
  • Nyolcadik éve szerepel az MSCI ESG Leaders Indexben, és a legjobb „AAA” minősítést szerezte meg, amely a legjobb 2%-ba helyezi az Acert ebben a kategóriában
  • Sorozatban nyolcadik éve szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Idexek között

Acer Green Day

Vitán felül áll, hogy a környezetvédelmi problémák egyre sürgetőbbek. Pontosan emiatt az Acer egyre több alkalmazottját, partnerét és beszállítóját sürgeti, hogy egyesítsék erőiket a környezetre gyakorolt ​​káros hatások csökkentése és az értékes erőforrások megtakarítása érdekében, illetve azért, hogy a körforgásos gazdaságra való átállás tényleg megvalósulhasson. Az Acer úgy véli, hogy összehangolt fellépésre van szükség, mivel ily módon sokkal erősebben és hatékonyabban vagyunk képesek a környezetre gyakorolt pozitív hatások előidézésére. Az Acer Green Day alkalmával a vállalat egy globális online eseményen osztotta meg Earthion fenntarthatósági küldetésének mérföldköveit. Ráadásul a vállalat az Earthion küldetés keretei közt elindította a „21 napos kihívást” is, melynek keretei közt arra ösztönzi alkalmazottait, hogy mindennapjaikat sokkal környezetbarátabbá tegyék. Ez a kihívás mostanra kiterjedt az Acer partnereinek és beszállítóinak alkalmazottaira, valamint a fogyasztókra is. A felhasználók most részt vehetnek az #Acer21DayChallenge-ben az Instagramon keresztül. Annak érdekében, hogy ez elterjedjen, több zöld influencer is csatlakozott a mozgalomhoz. Ők is megosztják mozzanataikat a csökkentéssel/újrahasználattal/újrahasznosítással kapcsolatban.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét