Mgcool Explorer teszt – egy nagyon olcsó, 4K-s akciókamera

Mondjon akárki akármit, elég menő dolog levideózni, ahogy beleugrunk a tengerbe, vagy éppen egy cimboránk akkora slunggal érkezik le a csúszdán, hogy a végén az összes vizet kiveri a medencéből. Igen ám, de ezekre az alkalmakra azért nem fogunk százezer forintos telefont használni, már csak azért sem, mert az IP-védettség korántsem elég mindenre. Mi a megoldás? Egy speciális kamera, amit nem sajnálunk, mégis képes olyan felvételeket készíteni, amit visszanézve újraélhetjük az extrémebb élményeket.

Az MGCOOL valószínűleg ebben a szellemben dobta piacra az Explorer névre keresztelt akciókamerát, ami egy olcsó, mindössze 36 dolláros eszköz, mégis papíron mindenre képes, amire a többszörös áron kínált konkurensek. Persze ezt egyáltalán nem kell komolyan venni, vagyis mégis, csak ne várjunk GoPro minőséget és akkor nem fogunk csalódni.

Na szóval, van ez a kínai cég, akik egész gusztusos csomagolásban kínálják portékájukat, ráadásul jár hozzá egy vízálló műanyag tok, amibe villámgyorsan bele lehet helyezni a kamerát, utána pedig lehet csobbanni, 30 méter mélységig nem lesz baja, a gombokat pedig ugyanúgy meg tudjuk nyomni, hiszen a burkolat így lett kialakítva. Muszáj volt így megoldani, hiszen egyrészt van egy bekapcsoló/mód gomb, másrészt pedig egy OK és fel, le billentyűk, plusz akad microUSB csatlakozó és microSD foglalat.

Kelleni is fog a kártya (max. 64 GB), mivel enélkül nincs hova menteni a felvételeket. Azokat a MP4-es felvételeket, amiket 4K-ban 15 fps-sel, 1080p-ben akár 60 fps-sel, 720p-ben pedig legjobb esetben 120 fps-sel vehetünk fel. A fotók maximális felbontása 16 megapixel, ami az 1/3,2”-es, f/2,6-os Sony IMX 179 CMOS szenzornak köszönhető. A 170 fokos látószög korrekt, a halszem kialakítás lényegében minden fontos szöget felvesz.

Az Allwinner W3 rendszerchipnek nem kunszt meghajtania a 2”-es, 320 x 240 pixeles képernyőt, ami egy hagyományos TFT-panel, elég gyenge betekintési szögekkel, de legalább szemből nézve nincs vele különösebb probléma. Szuper dolog, hogy ezen az áron még WiFi is jutott a készülékbe, maximum 10 méteres hatótávval, az “Mgcool Explorer” programot kell letölteni iOS vagy Android eszközre, így villámgyorsan láthatjuk és áttölthetjük az alkotásokat.

A képek és a videók minősége pont olyan, mint amit ennyi pénzért várhatunk, elfogadhatóak. Messze nem kiemelkedő a részletgazdagság, egyáltalán nem fantasztikusak a színek, viszont amire kell, arra tökéletesen megfelel, mondjuk a 4K 15 fps azért eléggé lassúcska, de a kisebbfajta csalással elért 60 fps 1080p-ben már teljesen más tészta, erre érdemes állítani a kamerát. Nappal tehát oké a dolog, éjjel egy kicsit kevésbé, ám egy vízparti pihenésre bátran érdemes elvinni az Explorert.

Az Mgcool kütyüje 1050 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, cserélhető és elvileg 80 perces működésre képes, persze függ a felbontától, illetve hogy videózunk vagy fotózunk. Akárhogy is, érdemes egy pótakkut vásárolni, filléres mulatság és máris útra készen állunk. Kínából rendelve tízezer forintért ez a kamera nagyon megéri, nem hozza le a csillagokat az égről, de aki nem akar két és félszer ennyit áldozni mondjuk egy SJCAM-re, annak az Mgcool Explorer is bátran ajánlható.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?