Mire a nagy felhajtás a Huawei GPU Turbo körül? Mi ez valójában?

A Huawei külön lapkákat gyárt, méghozzá HiSilicon néven, amik teljesen más szintet képviselnek a Snapdragon 845-höz (Qualcomm) vagy éppen az Exynos 9810-hez (Samsung) képest, és ezt most senki ne úgy vegye, hogy rosszabb, de úgy sem, hogy jobb.

Jelenleg a Kirin 970-es a legerősebb verzió, de hamarosan bejelentik a Kirin 980-at, ami elvileg minden eddigi SoC-nél szélsebesebb lehet. A kínai gyártó viszont nem csupán előre-, hanem visszafelé is néz, a GPU Turbo névre keresztelt megoldásnak köszönhetően ugyanis a régebbi telefonokat is gyorsítani tudják.

A GPU Turbo inkább hardveres-szoftveres GPU gyorsítás, mintsem hardveres fejlesztés

A Huawei szerint az EMUI 8.0 interfész, ami az Android 8.0 Oreóra épül, teljesen új fájlkezelést kapott, aminek köszönhetően sokkal reszponzívabb marad a szoftver. Így jóval kevésbé lassulnak be a telefonok, sokkal ritkábban lehet megadakásokkal találkozni, amik amúgy jelentősen rontanának a felhasználói élményen.

Ez tehát azt jelenti, hogy a Huawei szoftveresen próbálja megoldani a sebesség megtartását, esetleg fejlesztését, a GPU Turbo pedig az egész folyamatot egy teljesen új szintre helyezi. Mivel egy okostelefonnál nem lehet csak új kicserélni a RAM-ot, a processzort vagy más egységeket, egyértelmű, hogy más megoldás aligha adódik egyébként.

4-5 évnyi kutatás, fejlesztés és pénzösszegek kifizetése után a Huaweinek sikerült bevetnie a GPU Turbót, ami teljesen megváltoztathatja az eddigi trendeket, legalábbis a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójánál biztosan. Hogy mennyi pénzről beszélünk? A Huawei csak a reklámokra állítólag 10 milliárd dollárt fog költeni.

A GPU Turbo megnyitja az utat, hogy az okostelefonok ne legyenek hardverfüggők

Az erőteljesebb grafikus gyorsítók nyilvánvalóan sokkal komolyabb játékok futtatását teszik lehetővé, több és részletesebb textúra megjelenítését biztosítják. A gyártóknak viszont a energiahatékonyságot is szem előtt kell tartaniuk, különben a gamer szívű felhasználók telefonjai gyorsan megadnák magukat.

A GPU Turbo technológia drámaian megnöveli a grafikus, és csökkenti az energiafelhasználási képességeket, tehát jobb lesz a telefon, mégsem fogyaszt sokkal többet a hardver. Aki számokra lenne kíváncsi: a GPU Turbo hatására a grafikus processzor 60%-kal erősebb, az SoC fogyasztása pedig 30% kedvezőbb lehet.

Természetesen ezek nagyon kecsegtető eredmények, de érdemes megvárni a teszteket, hogy a Huawei komolyan beszélt, vagy inkább csak megpróbálnak nagy hájpot kelteni a mobiljaik körül. Richard Yu, a vezérigazgató szerint elvileg még a középkategóriás Honor telefonok esetén is érezhető lesz a változás. A GPU Turbónak köszönhetően ráadásul még a HDR-képkészítés is jobb lesz.

Hogyan volt erre képes a Huawei?

Az egyszerű válasz, hogy a Huawei teljesen újragondolta a grafikus keretrendszert és a legalsóbb szintektől építette újra. Mivel a játékok futtatásánál a képkockasebességet nézzük leginkább, minden képkocka komoly GPU és CPU igénybevételt jelent. Természetesen előfordul olyan helyzet, amikor ugyanaz a képkocka követi egymást, de már körülötte több részlet jelenik meg.

A Huaweinek sikerült egy olyan intelligens algoritmust kifejlesztenie, ami kvázi megmondja a GPU-nak, hogy mi lesz a következő utasítás, mi lesz a következő lépés. Ezt ráadásul úgy oldották meg, hogy nem minden CPU és GPU magnak kell állandóan bekapcsolnia/működnie, ergo nem is kell akkor energiafelvétel a folyamat megvalósításához.

Mely Huawei/Honor telefonok kapják meg a GPU Turbo frissítést?

Azok a készülékek, amelyekben Kirin 960 vagy Kirin 970 rendszerchip dolgozik, lényegében támogatottak, a próbaidőszak pedig most augusztusban már elérhető. Természetesen a Mate 20-szal és a Mate 20 Próval (amik szeptember körül érkeznek) debütáló Kirin 980 sem marad ki a buliból, de a pletykák kereszttüzében álló, még fejlesztés alatt lévő, a Kirin 970-nél kétszer gyorsabb Kirin 1020 is részt vesz a programban.

Azt viszont le kell szögezni, hogy ez a szoftveres megoldás nem lesz olyan nagymértékű, annyira érezhető, mintha teljesen új hardverrel rendelkező telefont fognánk a kezünkben, de egy olyan esélyt kínál a felhasználók, a gyártók számára, ami teljesen megváltoztathatja az eddig megszokott trendeket, a korábbi vásárlók pedig akár még tovább tudják majd használni a mobiltelefonjaikat, mint eddig.

A lista egyébként a következő (ez még változhat):

  • Július/augusztus – Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei Mate RS, Nova 2, Honor 10, MediaPad M5, Mate 10, Mate 10 Pro, Honor V10
  • Augusztus – Nova 3e, Enjoy 8 Plus, Enjoy 7S, Honor 9 LiteHonor 7X
  • Szeptember – Mate 9 
  • Október – Huawei P10, Honor 9, Honor 8 Pro

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?