Mi kérdeztünk, az Acer válaszolt – Interjúsorozat I. rész

Interjúsorozatunk első részében az Acer Magyarország nevében Egri Csaba képviseletvezető válaszol.

1. Milyen jelentőségű a notebook üzletág a tevékenységükön belül?
A legnagyobb fontosságú.

2. Ön szerint folytatódik-e a notebookok és az asztali gépek árkülönbözet mérséklődésének az üteme?
Természetesen igen, de nem a legalsó szegmensben lesz meghatározó, inkább erősebb gépek jönnek ki ua. Árakon.

3. Kit tekint a legfontosabb notebook fogyasztói rétegnek, és mivel próbálják meg ösztönözni a vásárlásukat?
Számunkra mind az otthoni felhasználók mind pedig a kis és középvállalkozások egyformán fontosak, ezért mindkét vevői csoportnak külön termékcsoportokat fejlesztettünk ki, hogy az igényeiket a legmesszemenőkig kielégíthessük. (Aspire line az otthoni felhasználóknak, Extensa és TravelMate sorozatok az üzleti felhasználóknak.)

4. Mit gondol, milyen mértékben szorítják vissza a laptopok az asztali gépeket a következő években?
Nagymértékben. Tudásban, sebességben, kezelhetőségben is felülmúlják a jelenlegi notebookok a PC-ket, és már vannak jelek arra is, hogy a komoly játékosokat is kielégítő notebookok végképp megadják a kegyelemdöfést a PC-knek. Az üzleti felhasználók esetében még továbbra is lesz igény PC-kre, de éppen erre a területre fejlesztettük ki a szuper mini PC számítógépeinket (Acer Veriton 1000, Power 2000 széria), amelyek mindössze 3L-es térfogattal rendelkeznek, de minden műszaki paraméterükben megfelelnek egy mai PC-nek. Igaz, sokkal csendesebbek és energiatakarékosabbak.

5. Milyen mértékben várható Ön szerint a LED-es kijelzők elterjedése a közeljövőben, illetve mennyire lesz jelen az Önök által forgalmazott modellekben? (Esetleg példa, ha van.)
Amennyire a technológia elérhető áruvá válik, úgy a felsőkategóriából elindulhat egy folyamat a középkategóriában való megjelenés felé, de itt gyors változást nem várok. Nekünk is van 19″-os monitorunk LED-es technológiával, de igen kevesek azok, akik az árkülönbséget megfizetnék a hasonló méretű monitorokhoz képest.

6. Tervezik-e Önök a 4:3-as  “klasszikus” kijelzők használatát a továbbiakban is, vagy kizárólag a “wide” (16:9, 16:10) típusú panelek maradnak a termékpalettán?
Egyenlőre maradnak, de kizárólag a 17″, 19″-os méretben. Ezek felett már csak wide-os képernyők készülnek, mivel a trend ebbe az irányba mutat. (vista ready)

7. Várhatóan bekerülnek-e alapfelszereltségként az Intel Turbo Memóriák a gépeikbe, illetve opcióban lehet-e ezekkel rendelni a modelleket? Véleményük szerint van-e bármilyen komolyabb hatása a rendszer teljesítményére ezen moduloknak?
Az otthoni felhasználóknak szánt felsőkategóriás Acer Aspire 5920-ban található ilyen memória, mérési eredményeink nincsenek, de minden bizonnyal érezhető a különbség.

8. Terveznek-e komolyabb váltást merevlemez fronton? Milyen mértékben fogják majd használni a hibrid merevlemezeket, illetve mennyi lenne az az ár, ami alatt a tömeges beszerelés és használat kifizetődő lenne?
Egyenlőre nem tervezünk. A jelenlegi merevlemezek kapacitása folyamatosan növekszik, már a belépőszint is kb 120 GB-nál jár.

9. Terveznek-e direkt egy bizonyos célközönségnek gyártani laptopot? (pl. színes gépek hölgyeknek, vagy kimondottan alacsony árú modellt diákoknak).
A termékpalettánk igen széles, amelyben mindenki megtalálhatja a részére megfelelő notebookot. Van ún. Gamers notebookunk, van kicsi SOHO piacra szánt sub-notebookunk és 3G-vel szerelt gépeink is, tehát tényleg nincs gond a választékkal. Mindemellett mi a design-ra is igen nagy hangsúlyt fektettünk a minőség mellett, így a hölgyek is könnyen beleszeretnek a gépeinkbe. A kimondottan alacsony árú modellek kategória mindig valamilyen megvezetésen alapul, vagy a végletekig lebutított épp, hogy működő gépekről van szó, vagy valamilyen keresztfinanszírozásos megoldásról, ahol a gép ára lényegesen magasabb mint a “meghírdetett” ár. Nincsenek nagy csodák, a komponens árak mindenhol a világon közel azonos áron elérhetőek, nagy takarékosságra csak ezek elhagyásával van mód.

10. Melyik tényezőre helyezik a nagyobb hangsúlyt? Mobilitás vagy teljesítmény? Illetve kompromisszum esetén milyen arányban jelennek meg a különböző igényeket kielégítő modellek a portfolióban?
Mivel a notebookok egyre inkább kiszorítják az asztali számítógépeket a piacról, így a kérdésre nincs jó válasz. Vannak olyan termékek, amik kifejezetten a mobilitásra készültek fel, kis méretűek, minden mobil kommunikációs funkcióval ellátottak, de vannak ugyanakkor asztaligép kiváltó típusok is, amelyeket nem feltétlenül a hordozhatóságra, mint inkább az asztali felhasználásra terveztünk. Ezek általában nem kímélik az akkumulátort, hatalmas teljesítményűek, esetleg nagyobb képernyővel rendelkeznek (17″, 20″).

11. Melyik platform kap nagyobb prioritást a későbbiekben? A Santa Rosa (Montevina) ill. az AMD nemsoká megjelenő újdonsága (Puma)?
Az Intel Santa Rosa platformja igen nagy sikerrel indult idén májusban, tehát lépéselőnyben van. Amint megjelenik az AMD újdonsága, meglátjuk, hogy milyen lesz a fogadtatása. Természetesen az ACER kínálatában azonnal meg fognak jelenni.

12. Az Ön véleménye szerint várható-e valami komolyabb áttörés akkumulátor fronton az üzemidő tekintetében, illetve az üzemanyag cellás akkumulátorokról mi a véleményük?
Az akkumulátorok folyamatosan fejlődnek, bár kétségtelen, hogy nem látványos ez a fejlődés. Elsősorban a gyorstöltési technológiák, mint az Acer QuickCharge-ja az említésre méltó, ami megkönnyíti a gépek használatát. A gépek teljesítményének növekedésével komoly problémát jelent ezen eszközök energiával való ellátása, azaz az üzemidő fenntartása. De a közép/felső kategóriában nem jelent már gondot 4-5 óra üzemidő egyetlen akkumulátorral. (8-9 cellás)

13. Melyik laptop márkát tartja a legnagyobb üzleti konkurensének?
Itthon Maqyarországon jelenleg piacvezetők vagyunk (Q1-Q3 időszak összesítés), de versenytársaink természetesen nem nézik ezt jó szemmel. Amennyiben az értékesítési darabszámokat nézzük, számunkra a legnagyobb üzleti konkurens a Fujitsu-Siemens tekintettel az erős retail jelenlétére, és igen nyomott áraira.
 Design és minőség tekintetében jelenleg nem nagyon látok komoly ellenfelet, de elbízni természetesen nem fogjuk magunkat, továbbra is az a célunk, hogy minél több elégedett ACER ügyfelet gyüjtsünk magunk köré, ezzel biztosítva számunkra a vezető pozíciót hosszú távon.

techkalauz.hu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?