Miért vegyünk használt laptopot új helyett?

Sokan vannak, akik laptopvásárláskor csak az új gépek között válogatnak. Azt gondolják, hogy egy ilyen drága műszaki cikk esetén jobb az újat választani, hiszen arra van garancia, kevésbé valószínű, hogy elromlik és biztos mindenben jobb, mint egy használt laptop.

Nos, van egy jó hírünk. Laptopot használtan is nyugodtan lehet venni, sőt. A használt laptopnak számtalan előnye van új társaival szemben. Természetesen csak akkor, ha jól választunk. A következő néhány sorban megpróbáljuk összefoglalni, miért jobb használt gépet választani és milyen előnyöket élvezhetünk ez által.

Ökológiai lábnyom

Most még elsősorban a gazdagabb országokban téma a környezetvédelem. Sokan azt hiszik, hogy minden, amit a környezetért teszünk, többe kerül. A bio termékek drágábbak, a kevesebbet szennyező autó drágább, a kevesebbet fogyasztó háztartási gép is többe kerül. De pénz ráfordítása nélkül is megfontolhatjuk, hogy teszünk a környezetért. Olyan apróságokon múlhat ez, hogy például nem kérünk a boltban nejlonzacskót, hanem viszünk otthonról egy bevásárlótáskát. Vagy autó helyett biciklivel megyünk a közelben lévő úticélunkhoz. Vagy épp használt laptopot vásárolunk új helyett. Hiszen ha mindenki új gépet venne, a piacra kerülő használt gépek elektronikai hulladékként végeznék valahol Afrikában, ahol a helyiek környezetét rombolja.

hasznalt laptop 3

Photo by Ann Kathrin Bopp on Unsplash

Meghibásodások

Minden elektronikai eszköz meghibásodhat. Ezt nevezhetjük Murphy törvényének vagy statisztikának, de a tény tény marad: az elektronikus eszközökben lévő alkatrészek bármikor meghibásodhatnak. A megbízható gyártók megbízható gépei sem attól lesznek megbízhatók, hogy nem romlanak el, hanem hogy kisebb eséllyel dőlnek ki és a javítás gyors, a garancia pedig hosszú ideig tart.

Azt gondolnánk, hogy egy használt laptop nagyobb eséllyel hibásodik meg, mint egy új. Pedig ez nem így van. A szakemberek egy úgynevezett fürdőkád görbével szokták leírni a meghibásodási valószínűséget.

hasznalt laptop 7

Photo by insung yoon on Unsplash

Ebből is látható, hogy a boltból hazavitt új gép nagyobb eséllyel hibásodik meg, mint egy élettartama közepén járó laptop. A gyári hibák sajnos velünk vannak, kikerülhetetlenül. A gyártás során és után végzett minőség-ellenőrzés nem mindenható, a gépekben „ragadó” gyártási hibák pedig sok meghibásodást okoznak.

Egy bevizsgált, letesztelt használt laptop jó eséllyel nagyobb biztonságot nyújt, mint egy boltból kihozott új társa. Már csak azért is, mert a gyártáskor általában nem a mindennapi felhasználásnak megfelelő folyamatokat tesztelik a gépen, míg egy használt gépet bevizsgáló szakértő pont olyan dolgokat fog csinálni a gépen, amikre mi is használni fogjuk otthon.

Garancia

Sokszor érv az új gépek mellett, hogy azokra van garancia. Az új laptopok általában 2 év garanciával rendelkeznek, néhány gyártó kínál 3 évet is. Az üzleti kategóriában sokszor lehetőség van garanciahosszabbításra, mellyel akár 5 vagy több évre is kiterjeszthetjük a gép garanciáját.

Egy használt gépek adásvételével foglalkozó boltnak minimum fél év garanciát kell vállalnia az általa eladott használt gépekre. Azt gondolnánk, hogy a garanciahosszabbítás csak az új laptopok esetén lehetséges, de ez nem így van. A Laptopszalonnál például a használt gépek mellé is vásárolhatunk extra garanciát, mellyel az alap 6 hónapot akár 3 évre is hosszabbíthatjuk. Ezen felül lehetőség van külön pixelgarancia vásárlására is, amit szintén megvehetünk akár 3 évre is. Ezzel lekörözhetünk sok új, 2 év garanciás gépet, melyekre ráadásul pixelgarancia sem jár.

hasznalt laptop 4

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Konzumer vs. üzleti használt laptop

Ez a bekezdés akár egy külön cikket is megérne, de megpróbáljuk röviden összefoglalni, mi a különbség a két kategória között.

A konzumer kategóriás, otthoni használatra szánt gépek jellemzője, hogy élettartamukat a garancia végéig tervezik, tehát 2-3 évesen ezeket a gépeket már nem biztos, hogy megéri megvenni. Ilyen idős korban már túljutnak a fürdőkád görbe közepén, egyre valószínűbb lesz a meghibásodás esélye. Ráadásul ezeknek a gépeknek az alkatrész utánpótlása sem biztosított annyira, mint üzleti kategóriás társaiknak, és ha találunk is alkatrészt hozzá, a nagyfokú integráció miatt (alaplapra forrasztott processzor, memória, háttértár) drágán fogunk hozzájutni. Az is fontos szempont, hogy ezeknek a gépeknek a házát sem úgy tervezik, hogy könnyen szerelhetők legyenek, valószínűleg szakemberhez kell fordulnunk a javítás miatt. Már csak azért is, mert a gyenge műanyag bizony könnyen törik, ha avatatlan kéz nyúl hozzá.

Az üzleti kategóriás gépeknél valamivel jobb a helyzet. Bár ezeket is elérte már a nagyfokú integrálás, de a házak könnyebb szétszedése, a könnyebb szerelhetőség és a sokáig biztosított alkatrészellátás miatt jobb eséllyel tudjuk megjavítani a gépet egy-egy hiba esetén, elkerülve a gazdasági totálkárt. Ráadásul az üzleti gépek alkatrészeinek használt piaca is sokkal nagyobb, mint konzumer társaik esetén, ezért egy alaplaphiba esetén jó eséllyel a boltinál olcsóbban találunk cserealkatrészt akár ebay-en is.

hasznalt laptop 6

Photo by Helloquence on Unsplash

A meghibásodási arányon felül természetesen más szempontok is szólnak az üzleti kategóriás laptopok mellett. Ilyen az anyaghasználat, ami azonnal szembetűnik, ha kezünkbe veszünk egy konzumer és egy üzleti gépet. Ma már kevés középkategóriás laptopot gyártanak fém házzal, ez az anyag a felsőbb kategóriákba költözött. Konzumer gépeknél néha kapunk fém fedlapot vagy fém csuklótámaszt, de ennek maximum esztétikai haszna van, alatta a gépház ugyanolyan műanyag lesz, mint az olcsóbb variánsoknál.

A középkategóriás üzleti gépek jó része is műanyag házba kerül manapság, azonban ez teljesen más anyag, mint egy olcsó konzumer gépnél. A stabilabb, vastagabb, strapabíróbb anyagok hosszabb élettartamot biztosítanak a gépnek. A billentyűzet kevésbé fényesedik és a stabil alap miatt jobb rajta gépelni. A gépház jobban bírja a szállítást. Nem kopik le a sarka a hátizsákban, nem törik össze a kijelző, ha véletlenül nekikoccanunk vele valaminek. A gép néhány év használat után is gyakorlatilag újnak néz ki, akár még ajándéknak is elmegy, hiszen a nem hozzáértő szem elől rejtve maradnak a kisebb használati nyomok.

Árak

A végére hagytuk a legfontosabb szempontot, a pénzt. Itt egyértelmű a használt laptop előnye. Ugyanazt a gépet használtan olcsóbban kapjuk meg, és ugyanazért a pénzért használtan jobb gépet kapunk. Természetesen nem mindegy, milyen gépet veszünk használtan. Az előző bekezdésben leírtak alapján konzumer gépből olyat érdemes választani, ami nem túl öreg (1-2 éves) és amire még van legalább egy év gyári garancia.

hasznalt laptop 5

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Nem véletlen, hogy a legtöbb használt gépes bolt elsősorban üzleti kategóriás gépekkel foglalkozik és nem árulnak konzumer gépeket. Az üzleti laptopoknál kisebb a meghibásodás esélye, ezért anélkül vállalhat a bolt hosszabb garanciát, hogy a tönkremenetelt kockáztatná a sok visszahozott, hibás gép miatt. Egy 3 éves üzleti gép még bőven a legalacsonyabb meghibásodási aránnyal jellemzett életszakaszban van. Ráadásul van rá esély, hogy még rendelkezik valamennyi gyári garanciával is, ami további biztonságot ad a vásárláskor.

Az előzőekben jellemzett jobb anyaghasználat és megbízhatóbb működés mellé érdemes azt is figyelembe venni, hogy ugyanazért a pénzért jóval erősebb gépet kapunk, ha használtat választunk. Az alábbiakban összehasonlítjuk néhány új és használt gép teljesítményét, azonos ár mellett.

hasznalt laptop vs uj

Látható, hogy mekkora előnye van a használt laptopoknak, a használt üzleti gépeknek, minden kategóriában. Ezek természetesen csak kiragadott példák, de keresgetés közben magunk is biztosan találunk olyan használt üzleti gépet, mely jóval nagyobb teljesítményt ad ugyanazon az áron, mint konzumer társa. És emellett jobb anyagminőséget, jobb szerelhetőséget, jobb hűtést kapunk. A meghosszabbított garanciával pedig ugyanolyan biztonságban leszünk, mint új gép vásárlásakor.

A Laptopszalon használt laptop kínálatában prémium kategóriás üzleti gépeket találunk, melyeket szakértők vizsgáltak be. Az extra garancia vásárlásával pedig akár 3 évig is biztonságosan használhatjuk a kiválasztott laptopot.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?