Miért kulcsfontosságú az innováció a fenntartható jövő szempontjából?

0
57

Mary Jacques, az ESG mérnöke és igazgatója is beszélt a Lenovo úttörő erőfeszítéseiről, amelyek a fenntarthatóbb technológia létrehozására irányulnak, és az innováció segítségével megvilágítják az utat egy intelligensebb, fenntarthatóbb jövő felé.

A tetőkön csillogó napelemsortól az innovatív gyártási folyamatokig, minden egyes területen szükség van a technológiára és a bátorságra annak érdekében, hogy a fenntarthatóság érdekében változtathassunk a világon. A Lenovo szerte a világon új ötleteket alkalmaz a bioüzemanyagoktól az adatközpontok energiahatékony folyadékhűtési rendszeréig, és előkészíti az utat a fenntarthatóbb gyártás jövője felé.

Világszintű egyeztetés

A mai gazdaságban egyetlen vállalat sem működik elszigetelten, és az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású munkamódszerek létrehozására irányuló erőfeszítések az együttműködés révén nagyobb hatást fejtenek ki. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nehéz beszélgetéseket igényel a beszállítókkal és partnerekkel. A Lenovo több ágazatot is elért, hogy a DB Schenkerrel támogassa a fenntartható repülőgép-üzemanyagok használatát, és arra ösztönözze partnereit, hogy váltsanak elektromos flottákra.

A Lenovo azon is dolgozik az ellátási láncával kapcsolatban, hogy fenntartható bioüzemanyagokat használjon a Maersk-kel közös óceáni hajózásban. Minden vállalkozásnak megvan a maga szerepe a fenntarthatóbb jövő felé vezető úton.

A fenntarthatóság nem tekinthető az üzleti teljesítmény ellenségének. Valójában a Lenovo technológiai innovációi már most is lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy pénzt takarítsanak meg, miközben csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

A hagyományos léghűtéses adatközpontok óriási mennyiségű energiát igényelnek, és a Lenovo saját kutatásai szerint az energia 10%-át kizárólag ventilátorok működtetésére használják fel (ezek hűtik többek között a szervereket), ahelyett, hogy adatokat mozgatnának, tárolnának vagy számítanának. Ez az egyik oka annak, hogy saját Neptune vízhűtő rendszerünket fejlesztjük, amely lehetővé teszi az adatközpontok 40%-kal hatékonyabb működtetését.

Szerencsére a Lenovo tisztában van azzal, hogy az adatokon alapuló döntések elengedhetetlenek a fenntarthatóbb döntések meghozatalához. A vállalatvezetőknek világosan meg kell érteniük döntéseik környezeti és pénzügyi hatását, valamint látniuk kell a hosszú és rövid távú kompromisszumokat is mindkettő esetében. A Lenovo azóta méri kibocsátását, hogy 2009/2010-ben meghatározta első kibocsátáscsökkentési céljait, amelyeket 2020-ban teljesített és túlteljesített.

Új sztenderdek felállítása

2020-ban a Lenovo új szemléletmódra állt át a kibocsátáscsökkentés terén, és benyújtotta a következő generációs kibocsátáscsökkentési céljait a Science Based Targets (SBTi) iniciatívához validálásra.

A Lenovo támogatja az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének tudományos megközelítését, illetve felállította saját sztenderjeit is, hogy biztosítsa az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló munkájának hitelességét. Az SBTi megalkotta az első tudományos alapú Net-Zero szabványt a kibocsátáscsökkentéshez, hogy fontos célokat tűzzön ki a nettó nulla felé vezető út mérésére.

Az SBTi tudományos alapú megközelítéséhez való igazodás segít abban, hogy a globális felmelegedés 1,5 C-on maradjon – ez egy olyan kulcsfontosságú küszöb, amelyet ha átlépünk, az éghajlatváltozás legrosszabb hatási fognak érvényesülni a világon. A nettó nulla cél elérésének első lépése a vállalat számára az, hogy rövid távú célokat tűzzenek ki 2030-ra, amelyek az első lépést jelentik a nettó nulla érték 2050-re történő elérése felé. A Lenovo 2030-as céljai között szerepel az 1. és 2. hatókörű kibocsátások csökkentése. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a vállalat saját tevékenységi körében 50%-kal csökkenti a kibocsájtásokat 2030-ig, míg az értéklánc (value chain) kulcsfontosságú területein (termékek, beszállítók és logisztika/szállítás) 25%-kal csökkentenek kibocsájtásukon.

Az innováció kritikus fontosságú a Lenovo céljainak az eléréséhez, és a vállalat 2030-ra azt a célt tűzte ki, hogy a notebookok és okostelefonok esetében 30%-kal, míg az asztali számítógépek és a szerverek tekintetében 50%-kal növelje az energiahatékonyságot.

A kínai Tiencsinben épülő egyik úttörő gyárban a Lenovo az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyártás magvait veti el, több ezer négyzetméternyi napelemmel, a szén-dioxid-kibocsátás nyomon követésével a teljes gyártási folyamatban, valamint napenergiával működő utcai lámpákkal és szemetesekkel. Mindent figyelemmel követnek és nagy energiát fordítanak a gondosságra, valamint arra is, hogy úgy építsék ki ezen újgenerációs létesítményeket és intézményeket, hogy azok a dolgozók számára is kellemesek legyenek. A vállalat célja, hogy hogy új mércét teremtsenek a gyártásban és világszerte formálják a technológia jövőjét.

Fenntartható innováció és körforgásos gazdaság

Globális technológiai vállalatként a Lenovo-nak lehetősége van arra, hogy méretét kihasználva pozitív hatást érjen el a világon. Egy olyan vállalat ez, ami másodpercenként négy készüléket ad el. A Lenovo ma meghozott tervezési döntései jelentős változást hozhatnak ügyfeleik és a környezet számára – nemcsak az adott termékre, hanem a termékek jövőbeli generációira is hatással lehetnek, és más vállalatokat is arra ösztönözhetnek, hogy vegyék sokkal komolyabban az olyan dolgokat, amik a fenntarthatóságról szólnak.

2021-ben a Lenovo több mint 29 000 tonna terméket hasznosított újra termék-visszavételi eljárása során. A Lenovo biztosítja azt is, hogy ezeket a termékeket a jóváhagyott partnereken keresztül felelősségteljesen újrahasznosítsák. Ezen anyagok egy része újra felhasználható elektronikai termékekben. A Lenovo támogatja fogyasztás után újrahasznosított termékek fejlesztését és piacát is. A vállalat 248 termékében található újrahasznosításból származó anyag jelenleg, ezt a számot azonban 2025-ig növelni szerenék.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint évente több mint 50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik, ami elegendő lenne ahhoz, hogy egész Manhattant áramkörökkel lássuk el. Az ez ellen való küzdelemhez új módszerekre van szükség a termékek újrafelhasználására a „körkörös gazdaság” részeként, és új újrahasznosított anyagok kifejlesztésére, amelyek megfelelnek a fogyasztói elektronikához szükséges magas minőségi szabványoknak.

2025-re a Lenovo célja, hogy PC-termékeinek 100%-a újrahasznosított tartalommal rendelkezzen, továbbá még több termékére kiterjessze a műanyagmentes csomagolási megoldását. Az adatközpontok világában óriási lehetőség rejlik a hulladék csökkentésében és a benne rejlő érték visszanyerésében. A Lenovo Asset Recovery Service segít csökkenteni a szervertechnológia környezetre gyakorolt hatását, és segít az ügyfeleknek visszaszerezni a leállított berendezések értékét.

Mivel a Lenovo a fenntarthatóság érdekében is innovál, szívesen megosztja kutatásai eredményeit, hogy elősegítse az iparág fenntarthatóbb jövőjének megteremtését. 2017-ben a Lenovo úttörő volt egy alacsony hőmérsékletű forrasztási eljárásban, amely csökkenti az energiafogyasztást, és becslések szerint 10 000 tonna szén-dioxidot takarított meg feltalálása óta. Az új forrasztási eljárások kifejlesztése nyomán a Lenovo a technológiát bármely más vállalat számára elérhetővé tette, aki alkalmazni akarta azt gyártási folyamataiban.

Befektetés egy okosabb jövőbe

A Lenovo nagyra értékeli a befektetők és a civil szervezetek közösségének szakértőinek véleményét, továbbá támogatja a környezeti hatások mérésére és közzétételére vonatkozó új szabványok kidolgozását. A Lenovo annak érdekében, hogy segítse a fenntartható építési kezdeményezések finanszírozását, egy 625 millió dolláros zöldkötvény-ajánlattal nyitja meg az utat a jövőbeni környezetvédelmi fejlesztések előtt.

A nagy technológiai vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy a globális viták élére álljanak, ezért fontos, hogy a megfelelő értékek mellett működjenek. Az alacsony CO2 kibocsátású jövő az egyetlen opcionális jövő, ezért szükség van mindenkire, hogy közösen vegyük fel a versenyt az idővel. A fenntartható technológiai innováció pedig elősegíti a világot, hogy elérje a net-zero álmot.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét