Miért vált rengeteg weboldal elérhetetlenné a UPC előfizetőknek?

0
240

A címben szereplő kérdéssel kapcsolatban egy dolog biztos: Péntek délutánig rengeteg oldal – köztük az RTL Most – elérhetetlen volt a UPC előfizetők számára. Hivatalos és nem hivatalos információk egyaránt megerősítették, hogy nem technikai jellegű probléma áll a háttérben és emiatt joggal erősödtek fel azok a hangok, melyek hazánk netsemlegességét féltik. 

Miért vált rengeteg weboldal elérhetetlenné a UPC előfizetőknek?

Az előbb hangsúlyozott elvnek a lényege dióhéjban annyi, hogy az világhálón elérhető minden adat egyenlő, tehát függetlenül attól, hogy az RTL vagy az ATV videóit szeretném nézni, mindkettőhöz hozzáférek, közel azonos sebességgel. Ez azonban nem valósulhatott meg és a jelek szerint ennek pusztán üzleti okai vannak: az Externet és a UPC között folyó tárgyalások során nem sikerült közös nevezőre jutni. 

Miért vált rengeteg weboldal elérhetetlenné a UPC előfizetőknek?

A háttérben természetesen fiskális indokok vannak: mivel a hálózati forgalom nagy részét a videós szolgáltatások foglalják le, így a UPC drágábban mérné ezek eljuttatását a fogyasztókhoz, ez pedig elfogadhatatlan a másik oldalnak. Mivel jelenleg újra elérhetőek a kérdéses oldalak, valamilyen ad hoc megoldást biztosan sikerült találni, de hivatalos közlemény írásunk megjelenéséig ezzel kapcsolatban nem látott napvilágot. 

Forrás

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét