Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2015-ben?

0
377

Jelen írásunk a Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben rövidített és egyben frissített változata, tehát ha valaki mélyebben szeretne elmerülni a vásárlás és kiválasztás mikéntjében, az olvassa el mindkét cikkünket, illetve nézze át kis irományunk végén található gépajánló táblázatot is. Aki ezen olvasmányok után is bizonytalan, vagy további kérdési lennének, azok továbbra is kérhetik segítségünket a megfelelő laptop kiválasztásában 🙂

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2015-ben?

Mit vegyünk figyelembe a laptop kiválasztása során?

Értékesítéseim során mindig hangoztatom, hogy nem szabad teljesen leírni vagy éppen az egekbe magasztalni egyik gyártót sem, ugyanis mindegyik márkának megvan a maga előnye és hátránya, vannak jó és kevésbé sikeres modelljei. Ugyanazon hardver-konfigurációval az olcsóbb gyártó (mint pl. ASUS, LENOVO, ACER) spórol az anyaghasználattal, valamint kisebb hangsúlyt fektet a szerviz színvonalra, míg a másik és egyben drágább gyártó (mint pl. DELL, HP) megbízhatóbb modelleket kínál, emellett pedig színvonalasabb szervizszolgáltatást biztosít ügyfelei számára. Hangsúlyoznám még egyszer, hibátlan gyártó nincs, mindenhol akadnak szélsőséges esetek, mint például a Lenovonál 1,5 hét alatt történő, illetve a Dell vagy HP-nál hónapokig eltartó javítás. Szumma-szummárum, mindegyik márkának vannak nagyon jó és nem éppen jól sikerült modellsorozatai, illetve még a legjobb support is teljesíthet színvonalon alul. Éppen ezért az első és legfontosabb dolgunk, hogy tisztázzuk magunkban, mennyit is szeretnénk notebook vásárlásra költeni, és mire szeretnénk használni a gépet. Ezen dolgok tisztázása után az értékesítő kollégáknak is sokkal könnyebb dolguk lesz, 1000 helyett leszűkíthetik néhány gépre a lehetséges gépek listáját, ezáltal egy csomó időt és energiát spórolva mind a vásárló, mind pedig saját maga számára.

A gyártók megítélése folyamatosan módosul a support és a modellsorozatok változásaival, így 2016 derekán a következőképpen tudnánk jellemezni őket:

(1) ASUS: 2015 vége felé nagyon úgy tűnik, hogy az ASUS bizonyul a legnépszerűbb gyártónak, amit leginkább a kedvező árazásnak és jól felszerelt gépeknek köszönhet. Azt azonban kevesen tudják, hogy a meghibásodás aránya elég magas, továbbá a szerviz is sokszor kifejezetten döcögősnek bizonyul az ügyfélszolgálattal együtt. Ettől függetlenül gyakran ezen gyártó rendelkezik a legjobb ár/érték arányú modellekkel.

(2) LENOVO: 2013-ig az egyik legnépszerűbb gyártó volt hazánkban, azonban a szerviz Lengyelországba, majd Győrbe költöztetése, valamint a súlyos alkatrészhiány és hosszas szervizidő miatt kifejezetten népszerűtlenné vált a vásárlók körében. Termékei ár/érték aránya az ASUS-al együtt a legjobbak közé tartozik, és így 2015 vége felé a support is kezdi összeszedni magát – bár még mindig rengeteg csereigazolást állítanak ki, továbbá még mindig nem lehet őket telefonon elérni. De bízunk benne, hogy a helyzet csak tovább javul.

(3) HP: A gyártó a személyes kedvenceim közé tartozik. Termékpalettája sokrétű, értékesítési, továbbá szerviz szempontból is kiváló. Arányait tekintve náluk a legkisebb a meghibásodási arány, továbbá országos és világ szinten is az egyik legjobban kiépített szervizhálózattal rendelkezik. Természetesen a komolyabb szervizháttérnek és minőségnek ára is van, ami többnyire az, hogy gyakran drágábbak a készülékei , mint pl. egy Lenovo, Asus vagy Acer ugyanazzal a hardverrel rendelkező modellje.

(4) DELL: A HP-val együtt szintén a kedvenceim közé tartozik. Kiváló, megbízható modellek, de ha mégis gond lenne a gépekkel, ott van a nagyon jó hazai szervizháttér. Ahogy HP esetén is leírtuk, itt is érvényes a kicsit gyengébb ár/teljesítmény, pl. ugyanazon áron Dell esetén a vga egy 920M, Asus esetén viszont 940M.

(5) TOSHIBA: Az árak és a szerviz jó, viszont egyik modelljük se nyújt olyat, amit bármely másik gyártó ne csinálna egy picit jobban ugyanazon áron vagy esetleg olcsóbban. Ettől függetlenül az erős középmezőnybe tartozik.

(6) ACER: Nem kifejezetten szimpatizálok a gyártóval. Termékei rossz minőségűek, arányait tekintve sok a hibás darab és ha meghibásodnak, akár 1 hónapig nem látjuk a csehországi szervizközpont miatt, amiről gyakran a vásárlók is negatívan nyilatkoznak.

(7) MSI: Ezen gyártó inkább a GAMER közönséget próbálja megfogni, ezt jól mutatja, hogy a magyar piacon is csak játékosoknak szánt laptopokkal vannak jelen. Termékei ugyan jók, azonban túlárazottak. A meghibásodási arány nagyon alacsony, és a szerviz is gyorsan, 1-2 hét alatt elkészül a meghibásodott készülék javításával.

(8) FUJITSU: 2009-ben a Fujitsu-Siemens – mely egy japán és német cég egyesülése volt –  különvált, és most már csak Fujitsu néven érhetők el a gyártó laptopjai, melyekre általánosságban igaz a megbízhatóság – ugyanez mondható el a szervizháttérről is. Ahol lehetne fejlődni, az a portfolió, ugyanis egy kicsit szűkös a kínálat Fujitsu gépekből. Ennek okáról kérdeztük a gyártó hazai képviseletét is, és azt a választ kaptuk, hogy a Fujistu csak az üzleti szférát célozza meg a Lifebook és Celsius családokkal, ami rendben is lenne, de vannak olyan gyártók, akik korrekt üzleti gépeket dobnak piacra úgy, hogy mellette a többi kategóriában is igen komolyan jelen vannak.

(9) APPLE: sokaknál etalon, sokaknál divat, sokak pedig elvből gyűlölik. Mindegyik tábort meg lehet érteni, de ha szakmai szemmel ítéljük meg, akkor azt elmondhatjuk, hogy ha valaki megszokja és megszereti az Apple rendszert, együtt tud élni az előnyeivel és korlátaival is, akkor nem nagyon lő mellé – hacsak nem nézzük a mindössze 1 év hivatalos garanciát és a borsos árat, ugyanis sok gyártónál már szintén elérhető a prémium összeszeerlés és anyaghasználat sokkal olcsóbban is.

Most, hogy ismerjük a piaci helyzetet, továbbá eldöntöttük magunkban, hogy mennyit szeretnénk maximum laptopra költeni, válasszunk ki 1-2 szimpatikus modellt és vizsgáljuk meg azok

(1) szervizháttérét
(2) anyaghasználatát
(3) használhatóságát

és mielőtt megvásárolnánk, kérdezzünk meg egy hozzáértőt is (aki ha lehet ne az “informatikus szomszéd fiú” legyen, aki lehet, hogy programozásból jeles, de laptopokkal nem nagyon volt még dolga a sajátján kívül).

Hogy mi is segítsünk a választásban, továbbra is elérhető a “Segítünk első notebookod kiválasztásában” cikkünk, továbbá egy kis meglepetéssel szeretnénk szolgálni olvasóink számára: 2015. 12. 01. naptól kezdve visszavonásig minden Techkalauz olvasó a gyári garancián felül +2 év garanciát kap ajándékába kiszemelt notebookja mellé, amennyiben felkeresi szerkesztőségünket ezen igényével. 

A következő google dokumentumban a fent nevezett három pont figyelembevételével összefoglaltuk, hogy árkategóriára, kijelzőméretre és felhasználásra lebontva melyik gyártó melyik modellje bizonyul a legjobb választásnak. Észrevételek és választásban történő segítségnyújtás esetén várjuk leveleiteket az info(kukac)techkalauz.hu email címre.

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét