MSI GE62 és GE72 Apache teszt

0
915

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

2016.03.11. – Asus G551VW vs Lenovo Y700 15ISK vs MSI GE62 2QC teszt

Áttekintés

A tajvani MSI 2003 óta gyárt notebookokat, tehát azt mondhatjuk, viszonylag fiatal gyártóról van szó (egy HP-hoz vagy Dell-hez képest). Mindig voltak érdekes kísérleteik, valamilyen módon más megközelítésben indultak neki egy-egy gépnek, mint a többiek. Példaként említhetném a napelemes notebook koncepciójukat, vagy azt, hogy miközben a többi gyártó szinte a BIOSba belépést is igyekszik letiltani a notebookjain (de legalábbis csak a legszükségesebb beállításokat teszi hozzáférhetővé), addig ők megcsinálták 2007-ben a világ első túlhajtható notebookját. Szintén az MSI-nek köszönhetjük a netbook-ot, mely azóta a tabletek térnyerésével lassan eltűnik, de 2008-ban egy ígéretes koncepció volt. Bár nálunk csak a játékos gépeik ismertek, fontos megjegyezni, hogy ők is gyártanak üzleti gépeket és ultrabookokat is, tehát nem egy gamer gépre specializálódott gyártóról van szó.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

A GE sorozat a játékos gépek középmezőnyében helyezkedik el, így nem várhatunk olyan extravagáns megoldásokat, mint amit a GT sorozatnál láthattunk. Persze azért a gép külsején egyből látni, hogy játékos gépről van szó, de a billentyűzet háttérvilágítása nem színes, a ház nem túl vastag, a hűtés is csak két hátsó kivezetést kapott és a belső kialakítás is jóval szolidabb (tegyük hozzá, hogy ez inkább előny, tekintve a GT60 enyhén bazári külsejét).

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Külső

A két gép a méretbeli eltérésektől eltekintve egyforma külsőleg. Mindkettő fedlapján egy alumínium betétet találunk, melyet a zsanérnál és a gép elején tör meg egy matt műanyag. A fedlapok merevítése átlagos, nyomással szemben egész ellenállóak, persze nagy súlyt vagy ütődést nem fognak elviselni, könnyen sérülhet a kijelző is. A GE72 néhány milliméterrel vastagabb fedlapja tűnik stabilabbnak. Enyhe csavaró igénybevétel (pl. egy kézzel felnyitás) esetén a GE62 fedlapja baljós recsegésbe kezd.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Kinyitva a hasonlóság még nagyobb, a két gép belseje teljesen egyező. A billentyűzet körül a GE72-nél természetesen nagyobb a keret, de az alumínium betét, a gombok, a touchpad és még a matricák is ugyanazok mindkét gépen. Az egyforma vastag alsó rész merevítésével egyik gépnél sincs gond, se recsegés, se meghajlás nem tapasztalható normál igénybevétel esetén. Sajnos a fém betétek nagyon gyűjtik az ujjlenyomatokat, készüljünk gyakori takarításra.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Végül nem meglepő módon a gépek alja is azonos. Matt fekete műanyagból készült, mely kellően ellenállónak tűnik és a felületének körülbelül a fele szellőzőrácsból áll. Sajnos a gép belseje is teljes egészében műanyag, a képeken jól látható, hogy a csavarmenetek is a piros színű műanyag belsőbe vannak ágyazva és ugyanehhez az anyaghoz csatlakozik a zsanér is. Nem a leghosszabb élettartamú megoldás.

Csatlakozók

Nincs eltérés a két gép között a csatlakozókat tekintve. Elhelyezésük megfelelő, a vesszőparipaként hangoztatott egyetlen USB2 port jobb oldalra került, így tökéletes helyen van egy vezeték nélküli egér csatlakoztatásához. A töltő is jobb oldalon van, de L alakú csatlakozója miatt a vezeték hátrafelé megy, így nem fogja zavarni az egerezést. A többi USB csatlakozó pedig a bal oldalon helyezkedik el.

Elöl a három visszajelző ledet láthatjuk (wifi, töltés, hdd), valamint a viszonylag nagyméretű hangszórórácsokat.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Jobb oldalon a dvd meghajtó ajtaja után az usb2 csatlakozó, az sd kártyaolvasó és a töltőcsatlakozó található.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Hátul a hűtés két kivezető nyílását találjuk.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Bal oldalra került a három USB3 csatlakozó, a gigabites LAN, a HDMI és a Displayport, a biztonsági zár nyílása és az audio csatlakozók, utóbbi a különválasztott fejhallgató és mikrofoncsatlakozót jelenti.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

A gép alján szerelőnyílás nincs, csak rengeteg szellőzőnyílás. Itt találjuk még a négy nagyméretű gumilábat, melyek megfelelő alátámasztást biztosítanak.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Beviteli eszközök

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Teljes méretű billentyűzetet kaptak a gépek, egyedül a numerikus pad gombjai vannak enyhén összenyomva, ez utóbbi a 17-es változaton is, pedig ott lenne hely rendes gomboknak. Ennek nyilván költségtakarékossági oka van. Az elrendezésben van néhány „érdekesség”, a hosszú í elhelyezése a space jobb oldalán, a hosszú ű az enter felett, illetve a HOME és az END csak az Fn lenyomásával érhető el. Három fokozatban állítható és kikapcsolható fehér háttérvilágítás teszi könnyebbé a sötétben gépelést. A Steelseries márkanévvel büszkélkedő billentyűzet kicsit felemás lett. Egyfelől remek a leütési visszajelzés, a leütési út is megfelelő, nyoma sincs a manapság divatos extrém rövid leütésnek, ez egy tisztességes mechanikájú billentyűzet. A leütés szinte hangtalan, sem a leütött gomb, sem a körülötte lévők nem rezegnek, zörögnek. Ugyanakkor a billentyűzet alátámasztása nem sikerült a legjobbra (bár legalább mindenhol egyenletesen süllyed, ellentétben néhány géppel, ahol egyik felén jó az alátámasztás, másik felén meg több mm-t elmozdul), a billentyűk felülete pedig a legolcsóbb matricát idézi, pont ugyanolyan sima és csúszós. Kár ezért a bakiért, mert amúgy ritka az ilyen billentyűzet ebben a kategóriában.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

A touchpad is egyforma a két gépen és a billentyűzethez hasonlóan felemás érzéseket kelt az emberben. A különálló, halkan kattanó gombok mindenképp plusz pontot jelentenek, de a touchpad szálcsiszolt felülete nem a legjobb választás. Oldalra mozogva érdesnek érződik, fel-le mozgatva az ujjunkat pedig simának.

Hang, kommunikáció

Mindkét gépben előrefelé néznek a hangszórók, a rács méretéből pedig komoly audio rendszerre lehetne számítani. Különlegességben nincs is hiány, a rácsok mögött oldalanként két, tehát összesen négy csipogó helyezkedik el, a gép belsejében pedig találunk egy külön „mélynyomót” (már amennyire egy 2 centi átmérőjű valamit annak lehet nevezni). Sajnos a fizikát továbbra sem lehet megerőszakolni, egy tisztességes hangzáshoz bizony tér is kellene, így elmarad az eget rengető élmény. A középtartomány nagyjából a helyén van, de a magas és mély hangok nagyon visszafogottan szólalnak meg, így még laptop szinten is csak átlagos hangzásról beszélhetünk.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Killer E2200 fantázianevet kapott a hálózati vezérlő, ami állítólag online játékoknál különösen jól jön majd. Ezt tesztelni nem tudtam, de a leírásból kiderül, hogy a gép érzékeli, ha online játék fut és annak kommunikációját intézi először. Magyarul akkor hoz talán egy kis pluszt, ha egyszerre több, internet elérést használó programot futtatunk a gépen. A gép wifije megfelelően erős, nincsenek szakadások akkor sem, ha a router és a gép közé két fal kerül, csak a sebesség csökken le.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Kijelző

A kijelző az egyetlen eltérés a két gép között, viszont elég jelentős eltérés. Közös pont a felbontás, ami mindkettőnél full HD, és a technológia, hiszen mindkét gépbe TN panel került.

Különbözik természetesen a méret, a GE62-nél 15,6-os, a GE72-nél 17,3-as kijelzőt kapunk. És különbözik a megjelenő kép, különösen, ami a betekintési szögeket illeti. A Chi Mei gyárából érkező panelek közül a 17,3-as majdnem dupla akkora függőleges betekintési szöggel rendelkezik. Ráadásul a panel feketéje jóval feketébb, mint a 15,6-os változat olcsó TN paneleket idéző szürkesége. A GE72 képe már-már IPS paneleket idézően jó, míg a GE62-é a legrosszabb TN panelek között foglal helyet. Egyetlen „előnye”, hogy nem lilára színeződik a fekete, hanem szürkére. A gyári fényerő adat mindkét panelre 300 cd/m2, a kontraszt a 15-ös panel esetén 500:1, a 17,3-asnál 400:1.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Apró különbség még a nyitási szög, mert a GE62 kb. 135 fokban nyílik, a GE72 pedig vízszintesre fektethető a 180 fokos nyitási szögnek köszönhetően. A GE72 kijelzőjét kifejezetten nehéz nyitni-csukni, de a GE62-é sem jár olyan könnyen, hogy egy kézzel ki lehessen nyitni.

Processzor

Az 5700-as jelzésű Broadwell architektúrás I7 processzor a csúcskategóriát képviseli. 4 magja 8 szálon, 3,5 GHz-es sebességgel dolgozik, mindezt 47 Wattos fogyasztás mellett. A gép a dupla hűtéssel épp hogy megbirkózik a keletkező hővel, nagyobb terhelésnél enyhe órajel vesztést lehet megfigyelni a thermal throttling miatt. A 14 nm-es processzor kicsit sok ebbe a gépbe, főleg, hogy a vga nincs vele párban. Elég lenne egy I5-ös is, amivel valószínűleg a hűtési gondok is megszűnnének.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Grafikus kártya

Az Nvidiától érkező GTX 960M középkategóriás vga-nak számít. A 28 nm-es gyártástechnológiával készült kártya 640 számolóegysége 1048 MHz-en dolgozik, GDDR5-ös memóriából pedig 4 GB áll rendelkezésre. A vga a legtöbb új játékot megfelelő sebességgel futtatja fullhd felbontásban és magas részletességgel, egyedül az extrém gépigényűek fognak ki rajta (GTA5, Witcher3), ezeknél vissza kell vennünk a beállításokból.

A tesztek során kiváncsiak voltunk az Intel HD 5600 erejére is, így letiltott 960M-mel is futttattuk a játékokat. Az eredmény lent látható.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR3 1600-as memória jár gyárilag a gépekhez és egy szabad slot van további 8 GB elhelyezésére. A háttértár 1 TB-os HDD, mely 7200-as fordulaton pörög. Szerencsére találunk a gépben egy m.2 SSD bővítőhelyet és végszükség esetén a dvd meghajtót is lecserélhetjük HDD fiókra, tehát két nagykapacitású HDD és egy gyors SSD is elhelyezhető a gépben.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Sajnos házilag nem bővíthetjük a gépet és az akkut sem tudjuk cserélni, mert a hátlap levételét megakadályozza egy matrica, aminek sérülése a garancia elvesztésével jár. Így minden bővítési igénnyel fel kell keresnünk a szervizt. Érdemes megjegyezni, hogy a zsanér kialakítása nem a legszerencsésebb, nagyon közel került a hőcsövekhez, ahol a későbbiekben probléma lehet a túlmelegedés okozta anyagfáradás.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A hűtésről két ventilátor gondoskodik, a kisebb a gép bekapcsolásával indul, a nagyobb viszont csak terhelés hatására kapcsol be illetve a bekapcsoló gomb melletti ventilátor gombbal tudjuk bekapcsolni. A hűtés hatásfoka meglehetősen jó, közepes hangerőn is képes a négymagos cpu-t és az erős vga-t megfelelő hőmérsékleten tartani. A 15,6-ös GE62-ben talán egy árnyalattal nagyobb a ventilátorzaj, valószínűleg a kisebb hely miatt valamivel nagyobb fordulatszámon pörögnek. Túlmelegedésből adódó órajel esés előfordul néha, de ennek mértéke elég alacsony ahhoz, hogy szinte észrevétlen maradjon. A cpu például 3,5 GHz maximális órajelről 3,3 GHz-re esik. Ez alig több, mint 5%-os teljesítménycsökkenés, mely egész jónak számít, hiszen vannak olyan gépek, ahol az órajel képes a felére is leesni. A ventilátort turbo fokozatba kapcsolva a zaj kifejezetten bántó erősségű lesz és közben a hűtés hatékonysága nem sokat változik, így ez a funkció inkább érdekesség, mint hasznos kiegészítő. Valószínűleg nem a ventilátorok ereje szabja meg a hűtés határait, hanem egyéb komponensek.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Az üzemidő a játékos gépeknek nem erős oldala, sajnos itt is ez a helyzet. Nem javít ezen a viszonylag kis kapacitású, mindössze 42 Wh-s akku sem. Terhelés, játék esetén az akku töltésjelzője szinte szemmel látható sebességgel megy lefelé és 35-40 perc után kikapcsol a gép. Kisebb terhelésen internetezéssel, filmnézéssel nem ilyen drasztikus a helyzet, de 2 óránál hosszabb filmbe ne kezdjünk bele. A gépek töltője 120W-os és kb. fél kg.

Értékelés

Erős mezőnyben indul versenybe a GE sorozat. A 300-350 ezer forintos kategória csúcsa továbbra is az Asus G551 / G751 gépei, melyek ugyan gyengébb cpu-t, de IPS kijelzőt és jobb minőségű házat adnak hasonló áron. Az MSI azok körében lehet népszerű, akik kimondottan cpu igényes játékokkal játszanak és beérik a gyengébb TN panelekkel, különösen ami a GE62-t illeti.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Érdemes odafigyelni a gép takarítására. A rengeteg szellőzőnyílás és a hangszórók nagyméretű nyílásai sok port engednek be a gépházba, ezt még megfejeli a két ventilátor légárama. Porosabb helyen használva akár fél-1 év után már érdemes lehet ellátogatni a szervizbe egy alapos takarításra.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

Bár külsőre és belsőre sincs sok különbség a két gép között, de akinek nem fontos a méretbeli különbség, annak mindenképp jobb választás a 17,3-as változat, hiszen valamivel jobb hűtést és sokkal jobb kijelzőt kap a 15000 forintos felárért cserébe.

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt   MSI GE62 és GE72 Apache teszt

 

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét