MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Buda üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A tajvani MSI 2003 óta gyárt notebookokat, tehát azt mondhatjuk, viszonylag fiatal gyártóról van szó (egy HP-hoz vagy Dell-hez képest). Mindig voltak érdekes kísérleteik, valamilyen módon más megközelítésben indultak neki egy-egy gépnek, mint a többiek. Példaként említhetném a napelemes notebook koncepciójukat, vagy azt, hogy miközben a többi gyártó szinte a BIOSba belépést is igyekszik letiltani a notebookjain (de legalábbis csak a legszükségesebb beállításokat teszi hozzáférhetővé), addig ők megcsinálták 2007-ben a világ első túlhajtható notebookját. Szintén az MSI-nek köszönhetjük a netbook-ot, mely azóta a tabletek térnyerésével lassan eltűnik, de 2008-ban egy ígéretes koncepció volt. Bár nálunk csak a játékos gépeik ismertek, fontos megjegyezni, hogy ők is gyártanak üzleti gépeket és ultrabookokat is, tehát nem egy gamer gépre specializálódott gyártóról van szó.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Tesztünk alanya tehát egy extravagáns megoldásokat kedvelő gyártótól érkező játékos gép, aminek olyan kategóriában kell helytállnia, ahol a vásárlók igénylik is az extravagáns megoldásokat.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Külső

Az első benyomás a gépről az, hogy brutálisan vastag. Az 5,5 centi bizony a mai ultrabookos világban hatalmas, a 3,5 kg pedig irgalmatlanul nehéz. Ezt a gépet biztosan nem fogja a tulajdonos naponta hordozni meg az ágyban ölben használni. Ez egy asztali gép, amit néha át lehet tenni egyik asztalról a másikra.

A gép külseje fekete, a fedlapon fém erezetű (de műanyag) betét és a piros Gaming Series logó dobja fel a feketeséget. Kinyitva a csuklótámaszon visszaköszön a fedlap betétje, de sajnos itt is csak színezett műanyagról van szó. Sajnos a fényes ezüst bevonatot kapott bekapcsológomb és a touchpad gombja is csak erősíti ezt az olcsó érzést, ráadásul a bekapcsolónak olyan holtjátéka van, hogy az ember attól fél, a következő bekapcsoláskor esetleg kipattan a helyéről. A kijelző és a billentyűzet kerete fekete matt műanyag, a billentyűk között fényes betéttel.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Csatlakozók

Bőven el vagyunk látva csatlakozókkal, 3-as USB-ből rögtön hármat is találunk, Displayportból is kettő van a gép hátulján és az audio csatlakozókat sem rendezték le egy sima headset csatlakozóval, hiszen külön van a mikrofon és a fejhallgató csatlakozója, ráadásul jutott melléjük vonal ki- és bemenet is.

Elöl nincs semmi, csak két nyílás, aminek a céljára nem sikerült rájönni. Hang nem jön belőle, fény sem, úgyhogy fogadjuk el dísznek.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Jobb oldalt a már említett audio csatlakozók sorakoznak, mellettük egy USB2 és a BD író ajtaja.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Hátul a kijelző csatlakozók kaptak helyet, 2 mini Displayport és egy HDMI, valamint itt található a töltőcsatlakozó és a vezetékes hálózat aljzata. A jobb szélen a méretes hűtőnyílás van, melynek van egy ál-párja a bal szélen is. Érdekes megoldás…

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Baloldalon találjuk a három USB3 csatlakozót, az SD kártyaolvasót és a másik hűtőnyílást, mely nem kevésbé méretes, mint hátsó párja.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Beviteli eszközök

A gép teljes méretű billentyűzetet kapott, mely háttérvilágítással is rendelkezik. De még milyennel! A világítás három részre van osztva, a vezérlőprogrammal mindegyik részhez színt és effektet rendelhetünk. Így akár rózsaszínben pulzáló billentyűzetünk is lehet. Magam részéről maradtam az egyenletesen világító fehér fénynél. A billentyűk közül néhány át van helyezve a normál notebook billentyűzethez képst, így a hosszú Í a space gomb jobb oldalára került és a Windows gombot is hiába keressük bal oldalon. A Del és az Insert is fel van cserélve a Printscreen és Scroll lock gombokkal.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A sok fény sem terelheti el a figyelmet arról, hogy ez egy erősen átlagos billentyűzet. A gombok nyomáspontja rendben van, az alátámasztás nem túl stabil és a billentyűk felülete is elég csúszós. Nem lenne ezzel baj, ha egy 150 ezer forintos gépről beszélnénk, de félmillióért már ennél jobbat vár az ember.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A billentyűzethez a Steelseries ad vezérlőprogramot, mellyel a színeket állíthatjuk és ami még fontosabb: minden egyes gombhoz külön makrót rendelhetünk. A gép célközönsége bizonyára értékelni fogja ezt a funkciót, mely sokgombos (pl. MMO) játékoknál nagyon hasznos lehet. A numlock és a capslock bekapcsolt állapotáról a felső vezérlőpulton tájékozódhatunk, ahol érintőkapcsolókkal kapcsolhatunk olyan funkciókat, mint a kijelző háttérvilágítás, a hűtés felpörgetése, a mozi és a repülő mód.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A touchpad a géphez képest kifejezetten kicsi. A bevezetőben említettem már a gomb fényes bevonatát, ami gyűjti az ujjlenyomatokat, de ez valószínűleg elég marginális kérdés, hiszen ezt a gépet senki nem fogja touchpaddal használni. A felület amúgy jó, az érintéseket pontosan érzékeli és megfelelően csúszik rajta az ember ujja. A touchpaad alatt találjuk az állapotjelző ledeket.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Hang, kommunikáció

Ahogy a játékos gépeknél megszokhattuk, mindegyik mellé leteszi a névjegyét egy-egy, az audio iparban híresebb cég. Jelen esetben a DynAudio logóját találjuk a gépen. A hangszórók számáról nincs információ, látszólag két hangszórónk van a billentyűzet tetején és egy kb. 2 cm-es „mélynyomó” a gép alján. Az összhatás valóban jobb, mint egy átlagos notebooknál, de sajnos a fizikát jelen esetben sem lehet megerőszakolni, így aztán a mélyeknek erősen híján van a gép hangja.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Killer E2200 fantázianevet kapott a hálózati vezérlő, ami állítólag online játékoknál különösen jól jön majd. Ezt tesztelni nem tudtam, de a leírásból kiderül, hogy a gép érzékeli, ha online játék fut és annak kommunikációját intézi először.

A kamera 720p felbontású.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Kijelző

Alig jutottunk ki a fullhd őrületből, máris itt az újabb, a 4K. 3840 x 2160 pixel, a fullhd felbontás négyszerese csücsül a kijelzőn. A kép szép, a PLS panel színekben és betekintési szögekben is megfelelő, csak a fényes felületet lehet felhozni hibaként, de ez talán nem olyan nagy tragédia egy főleg lakásban használatos gépnél. Egyedül a Windows az, ami nem boldogul rendesen ezzel a felbontással. A Fraps például nagyjából használhatatlan az egybecsúszó feliratok miatt, más programok homályosan jelennek meg. Natív 100%-os nagyításon pedig minden olyan apró lesz, hogy csak nagyítóval használható a kijelző.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Játékok alatt sem túl szerencsés ez a felbontás, mert a vga nem mindig bír el a rengeteg pixellel. Amelyik játék fullhd-n maximális részletességgel megy, az 4K-n alacsony-közepes beállítások mellett futtatható csak. Érdekesség még a panelről, hogy a szokásos 60Hz helyett 48Hz-es képfrissítéssel fut.

A kijelző kerete a gép egyik leggyengébb pontja, különösen a belső rész. Itt enyhe nyomás hatására is elszíneződik a panel, érdemes nagyon óvatosan bánni vele. A zsanérok nagyok és erősek, megfelelően a helyén tartják a nyitott panelt. A gép súlya miatt egy kézzel is nyitható lenne a kijelző, de a nem túl erős műanyag keret miatt inkább két kézzel nyissuk.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Processzor

4 magos Intel I7 4710MQ processzor került a gépbe, mely 47 W-t fogyaszt és 8 szálon képes végrehajtani a feladatokat. A processzor nagyon erős, de nagyon sok hőt is termel, ezért a legtöbb gép nem képes rendesen lehűteni. Szerencsére a GT60 hűtése megbirkózik vele, órajel csökkenést csak benchmark programoknál tapasztalhatunk.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Grafikus kártya

A jelenlegi legerősebb Nvidia kártya található a gépben, a Geforce GTX980M. 4 GB GDDR5-ös memóriát kapott, mely minden olyan játékhoz és felbontáshoz elég, amit a kártya futtatni tud. Hiszen hiába kevés a memória 4K-ban maximális részletességgel a GTA5-höz, ha a gép amúgy sem tudja játszható sebességen futtatni. Ezt csak azért jegyzem meg, mert a kártya kapható 8 GB memóriával is, aminek végképp nem látom értelmét.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A kártya az Nvidia Maxwell architektúráján alapul és lassan 1 éves lesz, de még nem talált legyőzőre (kivéve természetesen az SLI/Crossfire megoldásokat). A 28 nm-en készülő kártya fogyasztása kb. 100W. A hűtése megfelelő, Furmark teszt alatt van csak órajel vesztés, ami kb. 10%-os.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR3L-1600-as RAM van a gépben és további 3 üres bővítőhely. Maximum 32 GB-ig bővíthető a memória, bár játékoknál valljuk be, erre nem sok szükség van.

A háttértár két meghajtóból áll, egy 128 GB-os SSD-ből és egy 1 TB-os HDD-ből. Ezeken kívül egy Blu-ray író is található a gépben. A termékleírásból kiderül, hogy összesen 3 meghajtónk lehet, de szétszedés híján csak tippelni tudok: valószínűleg a GT72-nél látott két, RAID módban is működő mSATA helyről és egy 2,5-ös HDD helyről van szó.

Sajnos házilag nem bővíthetjük a gépet, mert a hátlap levételét megakadályozza egy matrica, aminek sérülése a garancia elvesztésével jár. Így csak az akkut tudjuk kivenni, minden más igénnyel fel kell keresnünk a szervizt.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hűtése kiváló, a hardverek hatalmas hőterhelésével simán megbirkózik, túlmelegedésből adódó órajel esést csak benchmark programokkal sikerült kihozni belőle, sima játékkal nem. Ennek a kiváló hűtésnek azonban ára van, egyrészt a gép vastagsága, másrészt az az iszonyú hangorkán, amit a légkavaró okoz terhelés hatására. Csendes játékra ne számítsunk, a közepes hangerőn futó zenét simán elnyomja a ventilátor süvítése. A gép kezelőfelületei megfelelő hőmérsékletűek maradnak, egyedül a bal felső sarok érintése lesz kellemetlen, meg persze az alja, ahol akár 50 fok feletti hőmérsékletet is mérhetünk. De ez annyira talán nem gond, mert egy 3,5 kilós gépet senki nem fog ölben használni (remélhetőleg).

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

A gép üzemideje ma már gyengének mondható, hiszen akadnak 8 óra üzemidőt nyújtó notebookok is. A hardverhez mérten azt mondanám, hogy átlagos, filmet majdnem 4 órán keresztül tudunk nézni, terhelés alatt körülbelül 1 órán át bírja a hatalmas, 87 Wh-s akku, mely kívülről hozzáférhető, cserélhető. Akkumulátoros üzemmódban a gép kb. felére veszi le a teljesítményt, hiszen az akku nem bírná a 100W feletti terhelést.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Értékelés

Valahogy úgy képzelem ennek a gépnek a létrejöttét, hogy összeültek a top MSI mérnökök, összerakták minden hardverelemből a legjobbat egy kupacba, de aztán lejárt a munkaidő és elmentek sörözni. A laborban csak egy nem túl ügyes gyakornok maradt és neki jutott az a feladat, hogy valami házat rakjon az egész köré. Így született meg egy minden tulajdonságában csúcs gép egy gyenge házban. Pedig a mérnökök tényleg mindent megtettek, a 4K kijelző, a remek (bár hangos) hűtés, a játékok alatt nyújtott teljesítmény, a 2 SSD és egy HDD hely, a 4 memóriamodult fogadó alaplap mind egy kiváló gép tulajdonságai. Csak hát az a fránya műanyag ház, a csúszós billentyűzet, a zörgő bekapcsoló gomb sehogy nem illik ehhez a technológiai orgiához.

A gép ára jelenleg félmillió forint és biztos, hogy lesz rá vevő. Azonban ezek a vevők nem a házat vagy a felhasznált anyagok minőségét fogják nézni, hanem a specifikációt. És sokan csalódni fognak, amikor kiveszik a dobozból a gépet.

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt   MSI GT60 2QE Dominator 4K teszt

Case

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?