@next Acer esemény összefoglaló

0
40

Készítettünk egy összefoglalót az idei Acer konferenciáról, melyben megpróbáljuk összeszedni pontosan mi is hangzott el a szűk egy órás eseményen. Hivatalos nevén @next Acer néven futott az esemény, fő szlogenjük pedig a „made for humanity” (azaz „az emberiségnek szánva”) volt.

Csapjunk is bele!

Ötletes, igényes 3D animációkkal kezdődik a prológus, ami után egyből Jason Chen, az Acer ügyvezető-igazgatója (avagy CEO) áll a kamerák elé. Nem kis kijelentéssel kezdi meg a műsort Jason, ugyanis már az elején leszögezte, hogy az emberiség problémáira kínálnak megoldásokat, illetve magára a Föld problémaira is.

Természetesen említést kapott az otthoni munka és tanulás, illetve pontosabban a hibrid módja ezeknek. Erre az Acer egy teljes termék kínálattal készült, amiben van például monitor, laptopok, illetve projektor is.

Ekkor Jason Chen érdekes dolgot jelentett be. Érkeznek az „antimicrobial” technológiával felszerelt Acer termékek. Ez azt jelenti, hogy ezen termékek olyan felületet kapnak, amik megsemmisítik a rájuk kerülő baktériumokat, vírusokat stb. Azaz egy hatalmas lépést tesznek a magasabb szintű higiénia felé. Persze nem ezek az Acer első ilyen termékei, szemfülesek voltak és már tavaly reagáltak a globális vírushelyzetre ezen „vírusölő” eszközökkel.

Itt zárójelben megjegyezném, hogy maga a hivatalos stream elkezdett akadozni, és még az utólagosan feltöltött videó is ilyen maradt. Itt nem tudjuk pontosan miről is volt szó azokban a percekben, amik kimaradtak. Zárójel bezár.

Az Acer stream akadozása közben egy olyan része folyt a műsornak, amiben kiemelik a higiénia fontosságát, illetve azt, hogy a pandémiának köszönhetően maguk az emberek is jobban figyelnek ezen környezeti körülményekre. (akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az emberek hajnaldók több pénzt fizetni valamiért, ha az sokkal sterilebb más termékeknél – a szerk.) Példa okán az újonnan bejött kolléga (akinek a laggok miatt nem ismerjük identitását) elmesélte, hogy egy átlagos vasárnapján megszámolta, hány dolgot érintett meg aznap. 129 volt a szám, illetve kiemelte, hogy más emberek nagyjából ugyan ilyen eredményt produkálhatnak, amikor pedig találkozunk másokkal, ezek a számok összeadódnak.

A következő képkockában pedig már azt láthatjuk, hogy az új Swift 5-tel példálóznak, amelynek teljes felülete megkapta a már említett antibakteriális bevonatot. Ezután elmagyarázták, ezen bevonat működését. A neve „Silver-ion Antimicrobial Agent” és egy rendkívül hatékony technológia, ugyanis 99,9%-ban csökkenti az adott felületen megmaradó mikroszkópikus entitások számát.

Ezen a ponton éltek az alkalommal, és bemutatták az Acer teljesen steril termékportfólióját. Ezek a következők:

 • Acer TravelMate Spin P4
 • Acer VE246Q monitor
 • Acer ENDURO Urban N3
 • Acer ENDURO Urban T3

Most pedig ugorjunk a ConceptD sorozatra!

Angela Lee veszi át a szót. A tavaly bemutatott SpatialLabs technológiát magyarázza el röviden, hogy mindenki értse miről is van szó (ennek igazából az a lényege, hogy a monitor maga szemüveg nélküli 3D megjelenítésre képes – azaz úgymond egy 3D élményt biztosít). Példákat is hoz Angela, először azt fejti ki, hogy ezen technológia segítségével meg tudjuk nézni, hogyan is néz ki pontosan az általunk megkonfigurált autó. Második példa pedig a lakberendezéssel kapcsolatos, ugyanis 3D körülmények között tudják tervezni a szobákat a szakemberek ezen technológiát használva. De ezek csak példák, az a funkció ugyanis számtalan lehetőséget biztosít az élet szinte minden területén (amivel amúgy egyet is értünk – a szerk.).

Most egy olyan rész következik, ami aligha lesz hatással bárkire aki ezt olvassa (illetve az élő emberek 99%-ára), ugyanis ezt a technológiát egy együttműködés által behoznák az oktatásba is. A zSpace nevű céggel karöltve segítenék a tanulást. (Több milliós laptopokkal, avagy ilyen drága technológiával a világon egyelőre teljesen esélytelen tanítani, de jó pár év múlva ki tudja – a szerk.)

Ekkor kapcsolják Paul Kellenbergert, aki a zSpace vállalat CEO-ja. Itt Paul elmagyarázza ezen 3D-s technológia működését, illetve példákat hoz használati területeire. Tartózkodnék tőle, hogy ezt most részletesen kifejtsem, ugyanis aránytalanul hosszú lenne.

Térjünk vissza Angela Lee-re és magára a ConceptD sorozatra, melynek szlogenje a „let creators be crators” (mely ebben a kontextusban olyasmit jelent, hogy „tegyük lehetővé, hogy az alkotók valóban alkossanak”).

Ezután gyönyörű vágóképek kíséretében bemutatásra került az Acer ConceptD 7 SpatialLabs Edition. 11. generációs Intel Core i7 processzorral és akár Nvidia GeForce RTX 3080 videókártyával érkezik a gép. Ezek a hardverek már komoly teljesítményt nyújtanak, ezáltal szükség van a rendkívül hatékony hűtésre is. A frissített Acer AeroBlade 3D ventilátorok ezt a feladatot hivatottak ellátni, amik az Acer ígérete szerint halkabbak (40 db alatti zaj) és hatékonyabbak lesznek előző társaiknál. A gép kijelzője 4K UHD felbontású 15,6 hüvelykes panel, melynek 100% Adobe RGB lefedettsége van és egyéb tulajdonságai is azt hivatottak elérni, hogy brutálisan színhelyes legyen a kép. Természetesen a fentebb taglalt 3D technológiát is megkapjuk, amivel „kiemelhetünk” dolgokat a képernyőből.

Figyelem, éles váltás a láthatáron! Nem más jön, mint a GAMING!

Jason Chen mellet ekkor megjelenik Clark Gurden is, aki a Predator szekció legújabb termékeit fogja bemutatni. Természtesen az egész bemutató környezete is megváltozott, nagyon „Predatros” lett.

Predator szekciónk elején elhangoznak azon helyes ténymegállapítások, minthogy habár sok AAA játék jelent meg, amik tényleg jól is sikerültek, ezek rendkívül erőforrásigényesek. Nem beszélnek sokat mellé, ledobják a nagy bombát: itt az új Orion 7000! (Asztali PC-kel kezdünk? Érdekes.)

Hoppá! 12. generációs Intel processzorokkal jelenik meg az új 7000-res Orion! Természetesen emellé DDR5 memória dukál, ezt meg is kapjuk! Videókártya téren is szabad kezet kap a pénztárca mérete, ugyanis akár Nvidia GeForce RTX 3090-nel is rendelhető lesz a gép. Gyorsan cserélhető SSD helyeket is kapunk, valamint (természetesen) rengeteg RGB megvilágítású ventilátort. A processzor megfelelő hőfokon tartásáról pedig AIO vízhűtés fog gondoskodni, néhány Frost Blade 2.0 venti kíséretében.

A gép fényezése után Frankie Wardot kapcsolják, aki híres streamer, illetve esport eseményéken is gyakran szerepel kamera előtt. Ezzel a jelenettel kapcsolatban elég nagy ellenérzések vannak bennem, ugyanis olyan dolgok hangoznak el, mint: „munkára és játékra egyaránt használom a gépem és olyan kellett ami mindkettőre jó; illetve hogy órákat streamelek és emiatt is jó számomra az Orion 7000.” Ezt jobban is átgondolhatták volna a szerkesztők, modern szóhasználattal élve elég „cringe” volt. Ezt nem csak én mondom, hanem számos tech-videós és streamer is. De ezen lépjünk is túl, mert az esemény többi része ezzel ellentétben igazán tartalmas és élvezetes volt.

Amiről még nem volt szó a konfiguráció terén: A gépbe maximum 64 GB RAM kerülhet, melyek 4000 MHz-en működnek. Háttértár terén akár 2 terránk is lehet, NVMe PCIe Gen 4-en keresztül, ami alkalmas lesz a Gen 5-ök fogadására is, amint megjelennek az ezt támogató termékek.

Mindent megtudtunk arról, hogy mindent bepipálva milyen lesz az Orion 7000, azonban azt sajnos nem említették, milyen konfigurációs kínálat lesz. Gondolok itt arra, hogy lesz-e például Nvidia GeForce RTX 3060-nal? Lesz-e Intel Core i5-tel? Stb. Ez persze nem feltétlen hiányosság, ugyanis nagyjából tudunk következtetni, illetve fontos megjegyezni azt is, hogy a 12. generációs Intel Alder Lake platform még nem jelent meg. Egy biztos: teljesítmény lesz bőven!

Ha valaki csak asztali gépekre, laptopokra számított, akkor had dobjam fel a kedvét: itt az Acer Predator új gamer PROJEKTORJA, a Predator GD711!

Nyers adatok:

 • 4K UHD felbontás
 • FHD felbontáson 240 Hz képfrissítés PC-n, 120 Hz konzolon
 • Variálható képfrissítés funkció
 • Okos projektor funkciók
 • A már említett „antimicrobial” technológiával bevont távirányító
 • Maximum 300 hüvelykes kép megjelenítése
 • Maximum 4000 lumen fényerő
 • 2.000.000:1 kontrasztarány
 • HDR

Ez egy nagyon durva eszköz lesz, brutális specifikációkkal. Hatalmas élményt fog nyújtani minden felhasználójának, ebben 100% biztos vagyok! Már a korábban általam tesztelt Acer projektor is meggyőzött, hát akkor ez milyen lehet?! Bárcsak megkapnám tesztre! 😉

Na de ne ragadjunk le itt, kérem a következőt!

Henry Huang tűnik fel Mr. CEO mellett, aki az esemény környezetvédelemre fókuszáló részében fog navigálni minket. Természetesen feljönnek korunk legégetőbb problémái, mint a globális felmelegedés, klímaváltozás. Az Acer szerint a világ cégeinek, kormányainak és maguknak az embereknek is együtt kell működniük ahhoz, hogy javítsák a jelenlegi helyzetet – szépen hangzik, ez kétségtelen.

Henry azt az új irányvonalat mutatta be, amelyben az Acer igyekszik a vásárlók tudtára adni, hogy melyik termék környezetbarát, és melyik nem. Ezáltal pedig a fogyasztók maguk tudják eldönteni, hogy melyiket választják.

Erre egy remek választás az Acer Aspire Vero, ami nagyrészt újrahasznosított anyagokból készült- igazából szinte minden része, ami jelenleg megoldható újrahasznosítással. A csomagolás például 100%-ban újrahasznosított és lebomló anyagokból készül.

Nem csak ennyiből áll ám a környezetvédelem, külön szoftvert is készített az Acer, VeroSense néven. Ez a program segít energiát megtakarítanunk mind olyan értelemben, hogy tovább bírja a gép egy töltéssel, mind pedig a termék teljes élettartamában. Egyébiránt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez egy teljesértékű laptop minden téren, amiben különbözik egy bármilyen másiktól, az a plusz program, néhány plusz funkció és maga az újrahasznosított anyagokból való felépítése és környezetbarát csomagolása.

Ugyanezen filozófia mentén készültek el a Vero kiegészítők is, többek között találunk billentyűzetet, touchpadet, egérpadot és egeret is.

Van még azonban a tarsolyban egy TravelMate Vero is, ami egy környezetbarát üzleti laptop. Ez a gép 11. generációs Intel Core processzorral, üzleti gép révén extra biztonsági funkciókkal, illetve Windows 11-gyel érkezik.

Van még itt a tarsolyban! Érkezik az Acer Vero BR277 monitor, illetve az Acer Veriton Vero Mini is. Előbbiről nagyjából sejthetjük nagyjából mi, de gyorsan összefoglalnám: 27 hüvelykes FHD IPS panellel ellátott monitor, amelynek több mint 50%-a újrahasznosított anyagból készült. Utóbbi azonban valószínűleg nem mindenkinek világos, mi is pontosan. Az Acer Veriton Vero Mini egy Windows 11-es mini PC, új Intel Core vPro processzorokkal szerelve. A ház 25%-a újrahasznosított anyagból készült, a csomagolása pedig teljesen újrahasznosított.

Gondolni való, hogy nem ez lesz az utolsó környezetbarát terméke az Acernek, azonban kifejezetten kiemelték, hogy a jövőben érkezik még számos másik hasonló termék.

Ezután Panos Panay-t kapcsolták a Microsofttól, aki azzal kapcsolatban nyugtatta meg a nézőket, hogy a Microsoft és az Acer szorosan együttműködnek azért, hogy a legjobb Windows 11 élményt kapják a felhasználók minden egyes Acer gépen. Illetve ez azt is jelenti, hogy ezen gépek előretelepített Windows-os változatai már az új Win 11-es operációs rendszerrel érkeznek.

Zárásnak pedig az elnök-vezérigazgató fejti ki az Acer EARTHION programját, ami szintén a környezetvédelemhez kapcsolódik. Ezen irányvonal arra hivatott, hogy sokkal zöldebbé tegyék az egész céget. Az Earthion különböző részekre tagozódik:

 • Maguk a termékek zöldebbé, környezetbarátabbá tétele fontos szempont, ahogy azt láthattuk a Vero sorozat példáján keresztül is.
 • Az újrahasznosított anyagok használata elengedhetetlen lesz a zöldebb jövő érdekében, ezt pedig szem előtt tartja az Acer is.
 • Maga csomagolás zölddé tétele is fontos szempont.
 • A logisztika hatékonyabbá tétele is hozzájárul a környezet megóvásához.
 • Fontos számukra az energiahatékonyság.
 • A gyártás folyamata során is igyekeznek minél zöldebbek lenni.

És a végére is értünk az idei @next Acer eseménynek. Összefoglalásként azt tudom mondani, hogy igazán nagyszerű termékeket jelentettek be idén is, rendkívül ötletes és innovációval teli esemény volt. Az én érdeklődésemet legjobban talán a Predator projektor keltette fel, ugyanis az a termék tényleg állati jónak néz ki, de a többi bemutatott eszköz is izgalmas.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét