Nintendo Switch 2: Pletykák a megjelenési dátumról, az általunk kívánt funkciók és még sok minden más

0
1660

A Nintendo Switch 2 (vagy Switch Pro) pletykái már évek óta keringenek az emberek között. A következő generációs Nintendo-konzolról szóló pletykák először akkor kezdődtek, amikor a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomot először 2019-ben tolta el a gyártó, majd akkor kaptak lendületre, amikor 2021-ben megjelent a Switch OLED, és most, hogy a hagyományos Switch már hat éve kapható, egyre jobban megy a szóbeszéd róla.

Kétségtelen, hogy a Nintendo Switch egy fantasztikus konzol – egyedülálló és lenyűgöző játékkönyvtárral rendelkezik (idén még több játék várható), a Nintendo Switch Online szolgáltatással együtt járó funkciók száma folyamatosan javul, és még mindig a kedvenc hordozható konzolunk -, de nem mentes a hibáktól. Van elég javítanivaló ahhoz, hogy ez a közeljövőben egy teljesen új konzol megjelenését indokolja. A Nintendo nemrég bejelentette, hogy a következő pénzügyi évben nem láthatunk Switch-frissítést, vagyis abszolút legkorábban 2024 végén pillanthatunk bele egy új Nintendo-konzolba. A Switch élettartamát és a jelenlegi játékvilágot tekintve elmondhatjuk, hogy szerintünk a Nintendo Switch 2-nek mit kell letennie az asztalra ahhoz, hogy érdemes legyen frissíteni és felvegye a versenyt más platformokkal.

A Nintendo Switch 2 lehetséges megjelenési dátuma

Míg a kezdeti pletykák szerint a Nintendo következő konzolja 2024 végén jelenik meg, az új pletykák szerint ez 2025 elejére tolódhat. A legerősebb forrás erre vonatkozóan a Nikkei, amely szerint a Switch 2-t belsőleg késleltették, hogy elkerüljék a hardverellátási problémákat és növeljék a megjelenéskor elérhető játékok számát. A Nintendo azt is bejelentette, hogy nem vesz részt a 2024-es Gamescom-on, ami alátámasztja azokat a pletykákat, amelyek szerint a megjelenés időpontja a jövő évre tolódott.

Switch 2-ről szóló pletykák és hírek

A megjelenési dátum mellett néhány más hiteles pletyka is kering az új rendszerről. Persze itt mindent feltételes módon kell venni, mert a Nintendo még nem ismerte el, hogy új konzol van készülőben. Ezek is ellentmondhatnak az általunk kívánt funkcióknak, de mivel ezek még csak pletykák, kívánságlistánkat még azért felsorolhatjuk.

A képernyő minősége: Ami a technológiát illeti, a legnagyobb csalódást egy Bloomberg-jelentés okozta, amely szerint a Switch 2 nem OLED, hanem 8 hüvelykes LCD képernyővel fog megjelenni. Ami a teljesítményt illeti, a Verge a Microsoft-Activision felvásárlás során arról számolt be, hogy az Activision vezetőit tájékoztatták a Switch 2 potenciális teljesítményéről, és ahhoz hasonlították, hogy az a PS4-hez vagy az Xbox One-hoz hasonló lesz. Bár a Digital Foundry szerint tudjuk, hogy az Nvidia T238 lapkakészlete fogja hajtani, az nem világos, hogy képes lesz-e a DLSS 2-t használni a grafika potenciális 4K-ra történő felskálázására.

Visszafelé kompatibilitás: Bár mindannyian számítunk rá, szerencsére a tervek között szerepel a visszafelé kompatibilitás. A Nintendo egyik saját pénzügyi felhívása során kijelentette, hogy: „A Nintendo Switch 2024 márciusában lép a nyolcadik évébe. Továbbra is új címeket és tartalmakat fogunk kiadni a Nintendo Switchre anélkül, hogy a platform életciklusának hagyományos koncepciója kötne minket.” Ezt tovább erősítik az Universonintendo pletykái, amelyek szerint a fizikai és digitális címek visszafelé kompatibilisek lesznek, de a fejlesztők is frissíthetik Switch játékaikat, hogy kihasználhassák az új hardver előnyeit.

Joy-Con fejlesztések (és problémák): A spanyol Vandal videojátékos weboldal beszámolója szerint a Switch 2 Joy-Conjai mágnesesen csatlakoznak majd a műanyag sínrendszer helyett. Bár ez remek hír mindazoknak, akiknek valaha is gondot okozott egy Joy-Con eltávolítása a Switch-ről (meglepően nehéz lehet), nem világos, hogy a régi Joy-Conok kompatibilisek lesznek-e a Switch 2-vel ezzel a cserével. A meglévő Nintendo Switch Pro Controller a hírek szerint működni fog a Switch 2-vel.

Amit „mi” szeretnénk, hogy tudja a Switch 2: 4K felbontás és gyorsabb feldolgozás

Bár a Switch biztosan nem azért készült, hogy nyers erő tekintetében felvegye a versenyt az Xbox Series X-szel vagy a PS5-tel, még a Switch-exkluzív játékok futtatását is szánalmasan alulmotorizáltnak érezhetjük, nem is beszélve a többplatformos címekről. A Nintendo közelgő címeinek trailereit gyakran azzal fogadják, hogy „ez remekül néz ki … a Switch számára”, és az új megjelenések nem mindig futnak olyan simán, mint ahogy azt a rajongók remélték. A Pokémon Scarlet és Violet szokatlanul bugos volt a megjelenéskor, a Sonic Frontiers nem tudta elérni a magas képkockasebességet Switch-en, és olyan játékok, mint a Hogwarts Legacy és a Gyűrűk Ura: Gollum jóval az eredeti megjelenési dátum után érkeztek a Switchre, mivel ezek extra munkát igényeltek, hogy a rendszerre illeszkedjenek. Bár a Legend of Zelda közelgő része remekül néz ki, nem tudunk nem arról álmodozni, hogy milyen jól futna egy másik konzolon vagy PC-n.

A Nintendo minden bizonnyal kivívta a saját szeletét a játékpiacból azoknak a játékosoknak, akiknek nincs szükségük jobb grafikára vagy feldolgozási teljesítményre (tényleg szükségünk van nagy felbontású Kirbyre vagy Pikachura?), de a Switch korlátai minden bizonnyal visszatartják, és ez a probléma csak rosszabb lesz a jövőben.

A jelenlegi Switch 720p és 1080p közötti felbontásra képes, és 60 képkocka/mp sebességkorlátozással rendelkezik. Szívesen megtapasztalnánk a teljes 4K-s játékélményt a Switch 2-őn, és megdobnánk ezt a képkockasebesség-potenciált, hogy legalább a 60fps-t következetesen elérje. Nem fogunk itt belemenni a feldolgozási teljesítmény és az előnyben részesített chipsetek rejtelmeibe, de mindenképpen több teljesítményre van szükségünk a Nintendo részéről a jövőben.

Az OLED képernyő legyen az új szabvány

A Nintendo Switch mindig is tele volt világos, színes játékélményekkel, szemben más konzolokkal, amelyek az érett címekre összpontosítanak, amelyek általában sötétebb irányba tendálnak (vizuálisan és tartalmilag), és az utódjának olyan képernyőre lesz szüksége, amely tükrözi ezt a tartalmat. Amikor a Switch OLED-modell 2021-ben megjelent, a standard Switch LCD-képernyője ehhez képest azonnal mosottnak tűnt. Az OLED-képernyők lépésekkel előrébb járnak társaiknál, jobb feketeszintekkel, fényerőszintekkel és színpontossággal büszkélkedhetnek, miközben összességében kevesebb energiát használnak. Nagyon csalódottak lennénk, ha a Nintendo visszalépne egy ilyen nagyszerű frissítéstől, és legalább a következő konzolján nem egységesítené az OLED képernyőt.

Még több beépített tárolóhely

Bármelyik „régóta” Switch-tulajdonos tárolási problémákba ütközött, és kénytelen volt archiválni a játékadatokat, hogy rendszeresen helyet csináljon az új játékoknak. A standard Switch és Switch Lite 32 GB belső tárolóval rendelkezik, míg a Switch OLED modell 64 GB-ra növeli a tárhelyet. Mivel az új játékok évről évre egyre igényesebbek és több helyet igényelnek, nevetséges az elképzelés, hogy 64 GB-on belül több mint egy maroknyi prémium cím elférjen. Nem mellesleg még ennek a korlátozott tárhelynek egy része is a rendszer használatára van fenntartva!

A Switch-felhasználók bármelyik konzolon könnyen bővíthetik a tárhelyet egy nagy microSDHC vagy microSDXC kártya megvásárlásával, akár 2 TB-ig, de ezeket külön kell megvásárolni, és annyiba kerülhetnek, mint egy új játék. Furcsa ezt a költséget áthárítani a játékosokra, amikor 100%-ban szükséges lesz egy tisztességes digitális játékkönyvtár fenntartásához.

A Nintendo-nak a Switch 2 megjelenésekor át kellene állnia egy komolyabb belső meghajtóra. Egy SSD nagyobb belső tárhelyet és drasztikusan jobb betöltési időket tenne lehetővé a Switch szabványos flashmemóriájához vagy a külső SD-kártya adatátviteli idejéhez képest. A jelenlegi játékok jobban és gyorsabban teljesítenének, a fejlesztőknek pedig sokkal több munkalehetőségük lenne az új játékok fejlesztésénél. Ez mindenki számára győzelem.

Továbbfejlesztett Joy-Conok

Mindenki imádja, hogy a Switchet oda-vissza mozgathatja a dokkolt és a kézi mód között. Mi lehet jobb, mint Joy-Conokat osztogatni a barátaidnak Mario Party Superstars vagy Mario Kart 8 játékhoz? A Switch vezérlőjének egyszerű kialakítása működik – nem kérünk semmi bonyolultat -, de a minőségük egyszerűen nem éri el az iparági színvonalat. A Joy-Conok olcsónak érződnek ahhoz képest, hogy mennyibe kerülnek, nem a legergonomikusabb formájúak a kényelmes, hosszú játékmenetekhez, és elkerülhetetlenül szenvednek a driftelési problémáktól. A driftelés az, amikor a Joy-Con hüvelykujjas bot anélkül mozog, hogy a játékos megérintené, ami nyilvánvaló játékmeneti problémákat okoz.

A Joy-Con sodródás egy nagy probléma, mivel ez a konzol megjelenése óta létezik, és a Nintendo nem igazán tett semmit az újabb modellekkel ennek érdekében. A vállalat 2019 óta javítja a garancián kívüli Joy-Conokat, de a folyamat nem éppen zökkenőmentes, és a Switch-tulajdonosoknak nem kellene elküldeniük a nagyon egyszerű kontrollereiket a dizájnnal kapcsolatos problémák miatt.

Testreszabási lehetőségek a színek tekintetében

A Nintendo már kiadott néhány látványos különleges Switch modellt olyan játékokhoz, mint a Splatoon 3, az Animal Crossing: New Horizons és The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, de nincs túl sok testreszabási lehetőség egy teljesen új konzol vagy egy külön Joy-Con-készlet megvásárlásán kívül, amelyre nem biztos, hogy szükséged lesz. A Switch Lite-hoz több színösszeállítás is elérhető, és néhány különböző színű, első féltől származó Joy-Con szín, de ezen kívül rengeteg olyan harmadik féltől származó kiegészítő van, amelyek nem biztos, hogy megfelelnek a Nintendo szabványainak.

Nyilvánvaló, hogy az alapmodellhez is kell egy színséma, de nem lenne klassz, ha online rendelhetnéd meg a Switch 2-t, és választhatnád ki a saját stílusodat a konzolhoz, a dokkolóhoz és a Joy-Conokhoz? Ez a személyre szabhatósági szint egy kicsit különlegesebbé tehetné a Switch utódját, és jó okot adna a játékosoknak a frissítésre. Jó lenne, ha ezt az energiát a felhasználói felületre is kiterjesztenék, visszahozva a Nintendo 3DS témáit, és új módokat adva a jelenlegi Switch csontsovány menüképernyőjének testreszabására.

Rövid összegzés

A Nintendo Switch 2 (vagy Switch Pro) pletykái régóta keringenek a játékosok között, ez különösen azután kezdődött, hogy a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom megjelenésének eltolódásával és a Switch OLED bemutatásával felkorbácsolták a kíváncsiságot. Most, hogy a hagyományos Switch már hat éve van a piacon, az emberek egyre jobban várják, hogy milyen lesz az új generációs Nintendo-konzol.

A jelenlegi Switch rendkívül népszerű és lenyűgöző játékkínálattal rendelkezik, valamint folyamatos fejlesztésekkel a Nintendo Switch Online szolgáltatás terén. Azonban, mint minden más termék, néhány hiányossága is van, amelyeket indokolhatná egy teljesen új konzol megjelenése. Bár a Nintendo elmondta, hogy a következő pénzügyi évben nem várható Switch-frissítés, a pletykák szerint a Switch 2 megjelenése lehetséges, de valószínűleg csak 2024 végén vagy 2025 elején várható.

A lehetséges új konzollal kapcsolatos pletykák és hírek sok mindenre utalnak. Az új képernyő technológiájától kezdve a teljesítményig és a visszafelé kompatibilitásig számos kérdést vetnek fel. Sokan szeretnék látni a Switch 2-t 4K felbontással és gyorsabb feldolgozási teljesítménnyel, valamint továbbfejlesztett Joy-Conokkal és testreszabható színekkel. Emellett az is fontos szempont lenne, hogy az új konzolhoz több beépített tárolóhely járjon, hogy a játékosok ne szembesüljenek folyamatosan a tárhelyhiánnyal.

Bár ezek csak pletykák és vágyakozások, egy újabb Nintendo Switch nagy lehetőséget jelentene a játékosok és a Nintendo számára egyaránt, hogy még jobb élményt nyújtsanak a játékok világában.

techkalauz.hu – az online techmagazin