Nokia 3310 (2017) teszt – Viccnek biztosan jó

0
603

Visszatért a Nokia

Felütés: a sajtótájékoztatón csak annyi hangzott el, hogy a Nokia Magyarországon a minőségről és a megbízhatóságról volt ismert. Szóval igen, tény, hogy ha mindenkinek azonnal egy telefonos márkanevet kellene mondania, legtöbbször a finnek brandje hangozna el, hiába vezet manapság utcahosszal az Apple vagy a Samsung. A Nokia történelme ugyanis jóval régebbre nyúlik vissza, még az előző évszázadra, nekik köszönhető az első WAP-os telefon, az első GSM-képes készülék is. A Microsofttal kötött házasság viszont óriási ballépés volt, leginkább a borzalmas Windows Phone rendszer miatt.

Hirdetés

Nem véletlen, hogy a Nokia alig várta, hogy a szerződés lejárjon és visszatérhessen a piacra, ám már Android rendszerrel, és teljesen más háttérrel. A Nokia ugyanis nem ugyanaz a Nokia, hanem a HMD csoport áll mögötte, ők licencelik a nevet a következő tíz évben, a gyártásban pedig a Foxconn segít nekik. Egyelőre a Nokia 3, a Nokia 5, a Nokia 6, valamint a Nokia 3310 felújított változata szállNAK versenybe a felhasználók kegyeiért. És melyiknél volt a legnagyobb üdvrivalgás, naná hogy a 3310-esnél, ami a 17 évvel ezelőtt megjelent modell ráncfelvarrása.

Viccesen fest 2017-ben

Amikor az ember kezébe veszi a telefon, elkezd kuncogni, hogy mi ez a kis töpszli játékszer, ami a mindössze 115,6 x 51 x 12,8 mm-es kiterjedésével tényleg aprócska, és akkor még a 2,4 hüvelykes kijelzőről nem is beszéltünk. Az előddel összehasonlítva persze ez óriási fejlődés, sőt, ha ezt egy 2000-ben élő embernek megmutatjuk, valóságos űrtechnikának gondolná, de azért na, ma már inkább egy kifigurázás, mint igazi megdöbbentés.

A kijelző színes, ez a fejlődés elég alapvető volt, ráadásul már nem 84 x 48, hanem 240 x 320 pixel jelenik meg rajta. A TFT-panel minősége olyan amilyen, látható, fényereje rendben van, az érintéseket persze egyáltalán nem kezeli. A figyelem a képernyő mellett a numerikus gombsorra szegeződik, a régi billentyűzáras napok tehát visszaköszönnek, bár már egy kicsit másképpen. Vannak híváskezelő billentyűk, emellett funkció- és négyirányú gombokat is találunk, utóbbival lehet a menüben bóklászni. A gombok nyomáspontja remek, szépen kidudorodnak így könnyen kitapinthatóak.

Series 30+, a régi jóbarát

A 16 MB-os, igen, megabájtos adattárolóra a Series 30+ operációs rendszert telepítették fel, vagyis a Nokiának azért nem okozott álmatlan éjszakákat az, hogy egy új szoftvert fejlesszenek ki. Ez már működött, a hagyományos telefonokon bizonyított, csak le kellett porolni. És tessék, itt van, és mivel ekkora tárhely semmire sem elég, adott lett a microSD támogatás, méghozzá 32 GB-os méretig. A menü nagyon nosztalgikus, van híváslista, névjegyzék (telefonszám, név és kép rendelhető a partnerekhez), az üzenetkezelő fapados, de legalább van kézbesítési jelentés.

A legjobb viszont a Snake, vagyis a klasszikus kígyós játék. Lenne. A metódus nem változott, viszont a külső ultramodern lett (már az eredetihez viszonyítva), talán inkább a régit kellett volna valahogy meghagyni. Van zenelejátszó, időjárás, FM-rádió, számológép, naptár, eseménykészítő, fájlkezelő, ébresztőóra, tehát elég sok mindent megkapunk, viszonylag limitált funkcionalitással.

Került hátulra kamera

Az elődmodell idejében még a mobilos kamerázás nem volt megoldott, na de a 2017-es örökös már ezt is tudja, 2 megapixeles képeket lehet vele lőni, ráadásul ledes villanót is kapott. Túlzott szoftveres képességet viszont nem, lehet zoomolni, képeffektusokat kiválasztani, jeleneteket megadni, sorozatfelvételt készíteni, plusz még önkioldó is van (2, 10 másodperc).

A képminőség megmosolyogtató, bár annyira nem katasztrófa, ha nincsenek elvárásaink. Tényleg csak jelzésértékű a dolog, szóval talán inkább érdemesebb lett volna 3G képessé tenni a telefont, mint egy ilyen szenzort beszerelni.

Nem tud sokat, de azt sokáig

A Nokia 3310 (2017) képes MP3 fájlokat lejátszani, két SIM kártyát kezel egyszerre (de csak standby módban), sőt, még Bluetooth 3.0-val is rendelkezik. WiFi, GPS, NFC, ilyeneket egyáltalán nincsenek. Sokra tehát egyáltalán nem képes, de legalább nem kell mindig tölteni, az 1200 mAh-s akkumulátor több napig képes biztosítani a töltőmentességet, ha pedig ritkábban kapjuk elő a telefont, akkor akár egy hétig is bírja egy töltéssel. Ma már ez hihetetlenül hangzik, igaz? Pedig nem az, tényleg nem.

Viccnek, második számú telefonnak jó

A Nokia 3310 új változata nem az okostelefonokkal akar versenyezni, hogy is tehetné meg ezt, hanem inkább egy alternatívát nyújt azoknak, akik valamilyen “nem sajnálom, mi lesz vele” mobiltelefont keresnek, ami két SIM-et kezel. A másik jó dolog a hosszú üzemidő, és még igazából netezni is lehet rajta, bár egyáltalán nem érdemes azoknak, akik nem birkatürelemmel lettek megáldva. A 18.990 forintos ár mindenképpen üdvözítendő, lehet ezzel azért villogni, többen nézik meg, mint a legújabb modelleket, legalábbis az elmúlt pár napban ez volt a tapasztalat. Kell? Nem kell? Ki tudja, de óriási ötlet volt a Nokiától, már csak a hatalmas hírverés miatt is.

A készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel.

Specifikáció

Termék megnevezése Nokia 3310 (2017)
Háttértár 16 MB + microSD
Kijelző
2,4 hüvelykes, TFT, 240 x 320 pixel
Hangszórók mono
Kommunikáció
Bluetooth 3.0, A2DP
Csatlakozók, bővítőhelyek
microUSB
2 x microSIM
audiokimenet (3.5mm jack)
microSD
Opreációs rendszer Series 30+
Akkumulátor 1200 mAh
Méret 115,6 x 51 x 12,8 milliméter

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét