Nokia N1 – az Android-os iPad Mini klón

0
9591

Alig adta el a vonatkozó üzletágát a Nokia a Microsoft-nak, máris leleplezte az első saját gyártású eszközét, a Nokia N1 táblagépet. Nem kell szakértőnek lenni, hogy hamar átlássuk a képet: ez gyakorlatilag egy iPad mini klón, ami jelen esetben Android operációs rendszert futtat. 

Még az a gyanú is felmerülhet, hogy a Nokia megszerezte az Apple iPad Mini tervrajzait, hiszen a 7.9 hüvelykes kijelző felbontásán (2048x1539p) túl, majd hogy nem a unibody fémház is megegyezik. Az egyezőségeket sorolhatnánk bőven, de van egy egészen érdekes apróság is: ami a Nokia N1 alján Lightning portnak tűnik, az valójában egy Type-C USB csatlakozó. További különbség, hogy az N1 vékonyabb és könnyebb, mint a legújabb mini, vagyis csak 6.9 milliméter és 318 gramm. Ennél feltűnőbb különbség, hogyaz előlapon nem találunk semmilyen gombot. 

Nokia N1 - az Android-os iPad Mini klón

Az N1 oldalán böngészve láthatjuk, hogy itt is az Apple volt a mérce. Hardver tekintetében a négymagos, 2.4 GHz-en dolgozó Intel Atom Z3580 került a fedélzetre, 2GB RAM és 32GB tárhely társaságában. A hátlapi kamera 8MP, az előlapi pedig 5MP. Az operációs rendszer az Android szolgáltatja, az 5.0 Lollipop személyében – és kicsit túlozva, de valahol ez az oka a létezésének is. Ugyanis a Nokia az Android “Z Launcher” teszteszközének szánja az N1 táblagépet. Ennek keretén belül rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre: kezdőképernyőre húzhatunk alkalmazásokat, ott módosíthatjuk azokat, ha pedig már szükségtelen, egész egyszerűen törölhetjük ezeket onnan. Ezen kívül Z Launcher kiírhatja a vezetéknélküli hálózat SSID-ját és még ki tudja, milyen funkciókkal bővül az N1 megjelenéséig. 

Az első hullámban Kínában debütál majd a Nokia újdonsága, valamikor 2015 Februárban, ezt követően jelenhet meg az Egyesült Államokban és az Öreg Kontinensen is. Jelenleg úgy néz ki, hogy az árazást is az Apple iPad Mini táblagépekhez igazítják, ezeknél várhatóan 10-20 ezer forinttal olcsóbb lesz majd. 

Forrás

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét