Okosórák segíthetnek diagnosztizálni a koronavírusos fertőzéseket

0
250

Több tanulmány szerint az okosórák diagnosztizálhatják a koronavírus fertőzéseket. Ez a kutatás az Apple Watch-ra vonatkozik, illetve más típusú okosórákra, amelyek rendelkeznek pulzusmérő funkcióval.

Korábban, a The Lancet tanulmányai kimutatták, hogy a Fitbit egészségkövetés adatai eléggé hatékonyak voltak ahhoz, hogy felismerjék az influenzás megbetegedéseket. Tekintettel a tünetek közti hasonlóságra az influenza és koronavírus között. A tanulmányban adatokat gyűjtöttek a pulzusszám-variabilitásról (HRV), amely a koronavírus kialakulásához kapcsolódó mutató. Arra a következtetésre jutottak, hogy ez a változó felhasználható a koronavírus előrejelzésére még a PCR diagnózis előtt.

A Stanfordi Genetikai Tanszék és a Clevelandi Case Western University RNS Tudományos és Terápiás Központjának kutatói által elvégzett második tanulmány arra a következtetésre vezetett, hogy az okosóra egészségkövető adatai (beleértve a HRV-t, az alvás időtartamát és az aktivitást) 63%-os sikerességgel tudta kimutatni a vírust a betegek körében.

Úgy tűnik, hogy ezek az okoseszközök felhasználhatók a betegség eseteinek felderítésére a laboratóriumi diagnózis előtt. Ezenkívül néhány újabb okosóra még relevánsabb érzékelőket vagy funkciókat tartalmaz, például a testhőmérséklet érzékelést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét