Okostelefon alapú e-töltés alkalmazások bemutatása

Manapság nehezen elképzelhető az elektromos autók töltése applikációk nélkül. De vajon melyik a legjobb, utána jártak az e-mob.hu munkatársai.

0
586

A kánikula beköszöntével természetes, hogy a legtöbben motivációt éreznek legalább a hétköznapokat követő hétvégéken kirándulásokhoz, balatoni felfrissüléshez. A villanyautókat hosszabb távon a normál, belső égésű motorral szerelt autókhoz hasonlóan újra kell tölteni. Bármilyen ütemben is fejlődnek az elektromos autók és a töltőinfrastruktúra, minden hosszabb útra érdemes előre felkészülni. Az alábbi cikkben a töltést segítő okostelefonos alkalmazásokat mutatják be az e-mob.hu munkatársai.

 

 

A tényleges alkalmazásbemutatók előtt fontos megjegyezni, hogy bizonyos esetekben a tervezés kihívást jelenthet. Megfelelő tájékozottság hiányában korlátozottabb kapacitású akkumulátorral szerelt villanyautóval az ország keleti részéből nem egyszerű eljutni a Balatonig. A legtöbb nyilvánosan elérhető töltőállomás ugyanis fizetős, a szolgáltatás igénybevételéhez pedig a töltésindítást megelőző regisztráció szükséges.

A meglepetések elkerülése érdekében javasolt a lent bemutatott alkalmazásokat letölteni és mappába rendezni okostelefonunkon, valamennyi esetében elvégezni a díjmentes regisztrációt a profilunk élesítéséhez.

1.Mobiliti

A Mobiliti okostelefon alapú alkalamzás jogelődje a Töltőpont névre hallgató alkalmazás volt, amely a jól ismert (és mindenkinek javasolt) külföldi Plugshare alkalmazásához hasonlóan a magyarországi töltőállomások keresésére volt alkalmas néhány közösségi funkcióval kiegészítve. 

Az átalakulást követően az alkalmazás alapfunkciójának továbbra is megmaradt a töltőállomások térkép és lista alapú keresése, ám kiegészült az NKM Mobilitás Kft. és e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. hálózatába tartozó töltőoszlopok kezelésével. Az alkalmazáson keresztül meg lehet nézni a különböző NKM és e-Mobi berendezések foglaltságát, lehetőség nyílik az alkalmazáson belüli regisztrációt követően a töltés indítására és leállítására. 

Saját tapasztalat szerint az alkalmazás rendkívül jól használható, a felépítése átlátható, a megjelenése pedig esztétikus. A közösségi komponenseinek köszönhetően szinte az összes állomásról lehet látni képeket és véleményeket olvasni, ezáltal még inkább megkönnyítve a tervezést. Az alkalmazás elérhető egyaránt Android alapú és iPhone készülékekre is.

2.MOL Plugee

A Mobiliti alkalmazását követően érdemes időt szánni a MOL töltőinek elindítását és leállítását lehetővé tevő MOL Plugee okostelenos app letöltésére és beállítására.

Az alkalmazásban a MOL üzemeltette 37 villámtöltő jelenik meg, melyek  meglehetősen frekventált helyen, például az M7-es autópálya mentén kerültek telepítésre. Ezek a berendezések a töltőállomásoknál lévő üzletekben vásárolt töltési csomagok segítségével is elindíthatóak, ám fontos megjegyezni hogy az üzletekben háromféle csomag vásárolható: 10, 20 és 40 kWh energiamennyiség felvételét lehetővé tevő csomagok. A bolti csomagokkal ellentétben az alkalmazás használatával pont annyi energiamennyiség után kell fizetnünk, mint amennyit felvettünk. Az alkalmazás további előnyének számít, hogy az appon belül teljes mértékben teljesíthető, kényelmes regisztrációs folyamatot követően olcsóbban is tölthetünk, villámtöltő esetében 149 Ft/kWh helyett 139 Ft/kWh áron, ami szeptember 1-ig ráadásul 99 Ft/kWh a MOL nyári akciója keretében. A 99 Ft/kWh tarifánál olcsóbban jelenleg még alacsonyabb teljesítménnyel sem lehet tölteni az országban sehol sem, nem hogy villámsebességgel.

A Plugee felületén könnyen átlátható, felhasználóbarát módon megjelennek a villámtöltők a foglaltsági állapotukkal együtt. Az alkalmazás egyedi és nagyon érdekes funkciójaként emelhető ki, hogy valamennyi állomás esetében historikusan látható a foglaltság, azaz meg tudjuk nézni, hogy egy adott töltő esetében általánosságban milyen napszakban töltenek a legtöbben, mikor érdemes odamenni a várakozás elkerülése érdekében.

A töltéshez kapcsolódó jellemzőkön túlmenően a programban beállíthatunk több felhasználót (például házastársat) és több autót is, megszabhatjuk, milyen eseményekről (pl. számla elkészült, töltés elindult, töltés leállt) küldjön értesítést az alkalmazás, valamint részletes kimutatást biztosít a múltbeli töltésekről. A meglévő funkciókon túl a közeljövőben számos további várható, mint például a Foglalás (ami már most látszik), vagy a roaming (más szolgáltató üzemeltette töltők kezelése) lehetősége. Elérhető egyaránt Android és iPhone készülékekre.

3.driveE.ON

Az E.ON mobilos alkalmazása rendkívül széles funkciókínálatot nyújt a felhasználói részére. A program nagy előnye, hogy az E.ON saját hatáskörben üzemeltetett töltőin túl az alkalmazás képes az összes magyarországi állomás megjelenítésére.

A drivE.ON olyan különleges tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az érkezés előtt 30 perccel történő töltőállomás lefoglalásának lehetősége, chatüzenet küldése a töltőt éppen használó számára, értesítés beállítása adott töltőberendezésre felszabadulása esetén. 

Hasonlóan a Mobiliti és MOL Plugee alkalmazásokhoz, a drivE.ON-ban is látszik az E.ON töltőinek (ami egy gombnyomásra leszűrhető) foglaltsága, a töltés elindítható és megállítható. A felület nagyon letisztult, igazán esztétikus. Letölthető Android és iPhone készülékekre is.

4.eCharge+

Az eCharge+ applikáció elengedhetetlen az ország egyik legnagyobb, többnyire 22 kW-os AC töltőket üzemeltető ELMŰ-ÉMÁSZ töltők igénybevételéhez. A töltés az alkalmazáson belüli regisztrációt követően indítható és megállítható, valamint a berendezések foglaltságát is láthatjuk,  az Innogy anyavállalathoz tartozó töltők esetében is.

Az alapfunkciókon túlmenően az eCharge+ különösebb egyedi funkciót nem nyújt a felhasználók számára. Az eCharge+ letölthető Androidot és iOS-t futtató okostelefonokra is.

5.Polyfazer

Idéntől a Penny üzletekhez telepített töltők elindításához szükséges a Polyfazer alkalmazás. A töltők állapota távolról is ellenőrizhető, továbbá az E.ON megoldásához hasonlóan alkalmazáson belül lehet üzenetet küldeni a töltőt éppen használóknak. 

Saját tapasztalat szerint az alkalmazás a rendelkezésre álló minimális információkat jeleníti meg a felhasználó számára, ám rendkívül praktikus és hasznos módon. Rendkívül hasznosnak bizonyul, hogy a fejlesztők egy külön menüpontot szántak a legközelebbi töltőállomás megjelenítésére, amihez rögtön indíthatunk navigációt is. A Polyfazer megtalálható a Google Play és App Store áruházakban is.

6.Ionity

Az Európa-szerte ultragyors töltőállomásokat telepítő Ionity töltők használatához a szolgáltató saját, Ionity névre hallgató alkalmazása szükséges. A szolgáltató igyekszik minél több töltési szolgáltatást kínáló vállalattal partnerségre lépni, így saját berendezésein túl néhány másik töltőt is megjelenít.

Működést illetően van még hova fejleszteni, hiszen iPhone készülékekre például egyáltalán nem optimalizálták a fejlesztők a megjelenést. Több olyan menügomb megjelenik, melyek megnyomására nem hív elő funkciót az alkalmazás, nem reagál. A reakcióidő összességében egyébként is lassúnak mondható, ez a véleményekből is látszik. Elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

A fentieket elolvasva laikusokban megfogalmazódhat a gondolat, miszerint az elektromos autózás valóban nem más mint nyűg, töltők és alkalmazások iránti vadászatot és várakozást jelent. A valóságban ez nem így működik. Az elektromos autókra való áttérés is egy változás az életben, melyhez alkalmazkodni kell. Egy rövid – körülbelül 1 hónapos – alkalmazkodási időszakot követően a töltés mikéntje és alkalmazások használata annyira rutinszerű lesz, hogy Európa körbejárására is bátran el lehet indulni.

A cikk eredetije itt olvasható.

e-mob.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét