Ötletek válság idejére

0
134

Tombol a gazdasági válság, mindenkinek meg kell húzni a nadrágszíjat. Szelektálni kell, kétszer is meg kell gondolni, mire költsünk. A laptop olyan szinten épült be életünkbe, hogy ezen nincs mit tanakodni: meg kell venni. Manapság mindenhez kell, az egyetemen mindent elektronikusan kell beadni, de az adóbevallásunk és egyéb önkormányzati ügyeink is neten keresztül a legegyszerűbbek. Nem beszélve az egyéb előnyökről: ingyenes internet telefon, hordozhatóság, és elképesztően alacsony fogyasztás egy asztali géphez képest, ami az áramszámlánkon is hamar megmutatkozik!

De nagyon nem mindegy mit is veszünk ebben a helyzetben. A laptop mindenkinek hosszú távú befektetés, nem két hétre tervezzük. Ne szúrjunk ki magunkkal, szívleljük meg az alábbiakat:

Hirdetés

          olyan gyártótól vásároljunk, aki mögött több évtizedes tapasztalat és magyar szervizhálózat áll (Dell, IBM/Lenovo, Toshiba, HP gyári támogatású gépei, Albacomp)

          kerüljük a külföldön garos gépeket (Asus – Ostrava, Acer – Brno), ha baj van, kellemetlen vitatkozni, pereskedni szlovák vagy cseh cégekkel, és tudjuk: az ördög nem alszik

          ne válasszuk az olcsóságot, ezeknek híg a leve is! Oka van, hogy valami fillérekbe kerül

          vigyázzunk a gyanúsan olcsó, ám jól felszerelt gépekkel is (HP ASIS programja – külföldön már eladott, de a HP-hoz visszakerült gépek, melyeket a cég felújít és újként értékesít), ezekből a legtöbb a Pavilion családba tartozik…

          vigyázzunk a Fujitsu Siemensekkel, a cég már nem létezik, a két cég különvált

Folyamatosan figyeljük a valutaárfolyamokat, minden gyártó euróban illetve dollárban számol. A jelenlegi árfolyamok a prognózisok szerint emelkedni fognak, ezekkel együtt a gépek ára is nő. Erről nem a kereskedők tehetnek, egyedül a forint a „hibás”. Ha egy noti ára 700 dollár és az árfolyam 190 forint, akkor 133.000-ért kapható, ha az árfolyam – pl. 245  – akkor az ár 171.500! Pedig a laptop ára dollárban NEM emelkedett! Ezt mindenkinek meg kell érteni, figyelembe kell venni. Ha szem előtt tartjuk mindezeket, és emellett olyan szaküzletben vásárolunk, ahol a garanciális szervizelés is történik, nem ér minket meglepetés.

polip

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét