Hogyan építsünk PC-t 2019-ben?

0
536

PC építés 2019-ben?

A PC építés témaköre manapság nem túl népszerű, ugyanis az utóbbi években, sőt, már évtizedekben az asztali számítógépek eladásai visszaszorulni látszanak a laptopokkal szemben. Ennek okait sokan keresik, de biztos vagyok benne, hogy az egyik ok a kényelem. A laptop vásárlója hazaviszi a terméket, kibontja a dobozt, bekapcsolja a gépet és máris használatba veheti. Nem kell összeszerelni, nincsenek felesleges problémák. Ha gond van a géppel, érte jön a futár, elviszi és jó esetben néhány hét múlva visszakapjuk a gépünket megjavítva.

Ezzel szemben az asztali PC vásárló hazavisz 8-10, vagy még több kartondobozt, felbontogatja őket és nekilát összeszerelni a gépet. Még akkor is macerásnak hangzik, ha értünk a dologhoz és minden alkatrészt sikerült megfelelően összeválogatni. De igazán szívás akkor van, amikor otthon derül ki, hogy a processzort nem támogatja az alaplap, a memóriánk csak fele sebességgel működik, esetleg a házba nem fér bele a százezrekért vásárolt VGA.

Erre is van megoldás, hiszen asztali gépet is vehetünk előre összerakva. De ez természetesen drágább, hiszen meg kell fizetni azt a munkát és szaktudást, amivel összerakták a gépünket. Az ilyen előre szerelt, garancia miatt lezárt házú PC-kkel ráadásul elveszítjük azt a fajta rugalmasságot, amit az asztali gép nyújt a laptoppal szemben. Nevezetesen, hogy az alkatrészeket szabadon cserélgethetjük illetve ha valami elromlik, akkor nem kell feltétlen az egész gépet nélkülöznünk, ha az adott alkatrészből van otthon cseredarab. Az épített gépet vásárlóknak fontos információ lehet, hogy a Laptopszalonban kapható BFG gépcsalád gépei nincsenek lezárva, így ott vehetünk olyan előre összeszerelt PC-t, melyet otthon tovább bővíthetünk.

Adott tehát a feladat, szereljük össze a PC-nket magunk. Ebben kíván segítséget nyújtani az alábbi cikk, lássuk hogyan építsünk PC-t 2019-ben. Elsőként a főszereplőket ismerhetjük meg, avagy milyen alkatrészekből épül fel manapság egy otthoni játékra és minden egyéb feladatra alkalmas PC.

pc_osszeszereles_cuccok

PC építés 2019

Ház

Házat a CoolerMaster kínálatából választottunk. A Masterbox MB600L tud mindent, amire manapság egy otthoni PC esetén szükség van. Az alsótápos kialakítás miatt jól el lehet rendezni benne a dolgokat. Plexi oldallapja miatt esztétikai értéke is nagyobb. Egy jól berendezett, igényesen megvilágított ház az íróasztal dísze is lehet.

pc_osszeszereles_haz01

Az előlapi szellőzőnyílások segítenek a hűtésben, ahogy a hátra gyárilag beszerelt 12 cm-es ventilátor is. Légkavaróból egyébként összesen 4-et helyezhetünk el a 12 cm-es méretből, elöl 3-at és hátul 1-et. Ha 14 cm-es ventilátorokat használunk, akkor abból kettő fér előre. Ugyanide a vízhűtést használók 280mm-es radiátort is betehetnek (a DVD nélküli változatba pedig akár 360 mm-est is).

pc_osszeszereles_haz03

A házban van egy 5,25-ös bővítőhely, ha esetleg még használunk DVD meghajtót. Ha nem, akkor megvehetjük az 5,25-ös nélküli változatot, ami valamivel esztétikusabb, annak nem töri meg a kivágás az előlapját. Ezen kívül kellő mennyiségű HDD-t és SSD-t fogad, hiszen 2 db 3,5-ös és 1 db 2,5-ös hely van benne (természetesen a 3,5-ös helyekre akár 2,5-ös meghajtókat is szerelhetünk.

pc_osszeszereles_haz04

A ház választáskor talán a legfontosabb szempont (az esztétikum után), hogy mi fér bele. Fontos figyelni a VGA és a leendő processzorhűtő méretére, mert kellemetlen csalódást okoz, amikor beszerelés után derül ki, hogy nem fér el a hűtő vagy a videókártya. A Masterbox MB600L mérete miatt nagyobb, akár 400 mm-es VGA kártyákat is gond nélkül elhelyezhetjük benne. CPU hűtőből pedig akár 163 mm magas darabok is elférnek az átlátszó plexi oldalfal alatt.

PC építés 2019

Tápegység

A tápegység választást sokan hajlamosak egy legyintéssel elintézni. Ránéznek a watt értékre és kosárba teszik a legolcsóbbat. Pedig a tápegység nagyon fontos alkatrésze a gépnek. Mivel van benne egy ventilátor, ezért annak csendesnek kell lennie. Ugyanakkor megfelelően hűtenie kell a belső alkatrészeket. Másrészt, mint minden alkatrész, a tápegység is el tud romlani. És ilyenkor nem mindegy, hogy van megépítve. Az olcsóbb darabok például képesek magukkal rántani a halálba akár az egész gépünket alaplapostól, processzorostól. Ami kellemetlen, mert ilyen esetre nem vonatkozik az alaplap garanciája például. Ezért fontos utánanézni, fórumokon utánaolvasni ennek és hozzáértők tanácsai alapján választani tápegységet.

pc_osszeszereles_tap01

A most építendő gépünkhöz a táp szintén a CoolerMastertől érkezett. Az Elite 600 V3 a nevéből következően 600W összteljesítménnyel bírja kiszolgálni a gépünket. Ventilátora 12 cm-es és vezérelt, tehát valószínűleg nem lesz gond a hangjával. 6 SATA csatlakozót kínál, ami szintén bőven elégséges egy otthoni géphez. Emellett két darab 8 pines VGA csatlakozót is kapunk, amivel komolyabb videókártyákat is el tudunk látni árammal. A 3 év garancia pedig biztonságot nyújthat a jövőre nézve.

pc_osszeszereles_tap02

PC építés 2019

Alaplap

Az alaplap lesz az új gép központi alkatrésze. Ez fogja egybe az egyes részegységeket. Kiválasztásánál meglehetősen sok szempontot kell figyelembe venni, főleg kompatibilitás témában. Persze a csatlakozókínálat sem mindegy és a minőségre is ajánlatos odafigyelni. És persze arra, hogy a kinézett CPU-val és memóriákkal kompatibilis legyen, amihez a gyártó weboldala nyújt segítséget.

pc_osszeszereles_alaplap01

A gépünkhöz kiválasztott Asrock H370M Pro4 egy középkategóriás darab, minden földi jóval ellátva, mégis viszonylag visszafogott árcédulával. 8. és 9. generációs Intel processzorokat támogat LGA1151 foglalata. DDR4 memóriát fogad összesen 4 slotban, egészen 2666 MHz-ig. Így akár 64 GB-ig is bővíthetjük a memóriát. Összesen 6 db SATA3 csatlakozója van, emellett szerelhetünk rá két SSD-t is, egyiket PCIe x4 foglalatba, amely a leggyorsabb SSD-kből is képes kihozni a maximumot. A másik SSD foglalat m.2 szabványú, ide PCIe 1x vagy SATA3 ssd-t tehetünk. Ezen kívül még egy m.2 foglalat van, ahova wifi kártya kerülhet.

pc_osszeszereles_alaplap03

Kártyáinkat két PCIe x16 és két PCIe x1 foglalatba helyezhetjük el. A hátlapon két USB2 és 4 USB3.1 port várja a perifériákat, utóbbiak közül egy Gen2 Type-A és egy Gen2 Type-C is megtalálható. Ezen kívül megkapjuk a szokásos csatlakozókat is, úgymint gigabites LAN, audió kimenetek, Dsub, DVI és HDMI port a processzorba integrált VGA-hoz, valamint a kicsit már talán elavultnak számító PS2 portokat az egérnek és a billentyűzetnek.

pc_osszeszereles_alaplap04

PC építés 2019

Processzor

A processzor lesz a gépünk lelke, a teljesítmény legnagyobb befolyásolója és a videókártya mellett a legnagyobb hőtermelő is egyben. Kiválasztásában elsősorban a pénztárcánk fog befolyásolni minket, másodsorban az, hogy a két CPU gyártó közül melyiket favorizáljuk.

pc_osszeszereles_cpu02

Mi az Intel Core I7 8700-as CPU-t választottuk. A Coffee Lake családba tartozó központi egységben 6 mag lapul, melyek egyszerre akár 12 szálon is képesek dolgozni. Az alapórajel 3,2 GHz, de turbó módban ez felpöröghet akár 4,6 GHz-ig is. A TDP érték 65 W, ezt akkor kell figyelnünk, ha hűtőt is választunk a géphez. Mi úgynevezett BOKSZ kiszerelésben vettük a CPU-t, így kapunk hozzá egy gyári hűtőt. Az Intel gyári hűtőiről annyit érdemes tudni, hogy alapfelhasználásra megfelelnek, nem is túl hangosak. De ha komolyabb játékgépet építünk, netán fontos a csendes gép, akkor kell vennünk helyette egy másik, erősebb és halkabb hűtőt.

pc_osszeszereles_cpu01

PC építés 2019

Memória

A gép tervezésénél a memória általában csak méretében jelenik meg. Egy mai átlagos otthoni gépben a 8 GB-ot tekinthetjük minimumnak, ennyi kell ahhoz, hogy a Windows és egy-két program, böngésző, filmlejátszás zökkenőmentesen működjön. Ha már a játék is szempont, akkor érdemes megduplázni ezt a mennyiséget és 16 GB RAM-ra beruházni. A tesztgéphez a Kingston HyperX Fury ramokat választottuk, méghozzá 2×8 GB kiszerelésben.

PC építés 2019

Háttértárak

Ma már a PC-k és a laptopok is elképzelhetetlenek SSD nélkül. Árához képest ez az alkatrész adja a legnagyobb sebességnövekedést a gép általános működésében, ideértve az indulást, a programok betöltődését, a böngészést és egyéb, általános feladatokat. Játékok alatt nem lesz több FPS-ünk, de folyamatosabb lesz a játékélmény és a pályák is gyorsabban töltődnek be.

Alaplapunk fogad nagy sebességű PCIe SSD-ket is, de most a teszthez a Kingston 2,5-ös, SATA csatlakozós darabjait fogjuk használni. Amikor SSD-t választunk, fontos kérdés a méret. 120 GB-ost csak akkor vegyünk, ha nem akarunk nagyobb játékokkal játszani vagy van a gépben egy nagy méretű HDD tárolónak. A 240-250 GB-os darabok már megfelelnek általános felhasználásra, de természetesen azok is betelhetnek előbb-utóbb. Az SSD-k ára az utóbbi években annyit csökkent, hogy már érdemes megfontolni akár egy 500 GB-os egység beszerzését is.

PC építés 2019

Videókártya

Elérkeztünk az utolsó részegységhez, mely akkor jut szerephez, ha otthoni gépünket játékra is akarjuk használni. A VGA választás legfontosabb korlátja a processzorhoz hasonlóan a pénztárcánk lesz, mivel a piac kínálata minden igényt lefed. Az áron kívül még érdemes utánanézni, hogy a tápegységünk elegendő áramot tud-e adni a kártyának. Ha pedig nagyon alaposak vagyunk, fórumokat túrva kiválaszthatjuk a sok ezer kártyából azt, aminek például a leghalkabb a hűtése vagy a legjobban tuningolható.

pc_osszeszereles_vga01

Mi az Nvidia műhelyéből választottunk kártyát. A Gainward RTX 2060-as VGA jelenleg a középkategóriát képviseli mind árban, mind teljesítményben.

PC építés 2019

Összeszerelés 1. – Alaplap, processzor, memória, hűtő

Kezdjük az összeépítést. Elsőnek a processzort helyezzük az alaplapba. Ehhez felnyitjuk a processzor leszorítót és eltávolítjuk az apró lábakat védő kupakot. A processzort csak egyféleképpen tudjuk a foglalatba helyezni, ezt két apró bevágás jelzi a két oldalán. Ezeknek a bevágásoknak a helyét kell megkeresnünk a foglalaton és ennek megfelelően berakni a CPU-t. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk meg és ne mozdítsuk oldalra, mert az alaplap apró lábacskái nagyon érzékenyek és nehéz őket rendbe hozni, ha összekuszáljuk.

pc_osszeszereles_fazis101

pc_osszeszereles_fazis102

pc_osszeszereles_fazis103

Ha behelyeztük a processzort, akkor csukjuk le a leszorítót.

pc_osszeszereles_fazis104

Ha profik vagyunk és nem gyári hűtőt használunk, akkor most jönne a hűtőpaszta felhelyezése. Nekünk azonban szerencsénk van, mert a gyári Intel hűtőn már eleve van paszta, így ezzel nem kell foglalkoznunk.

pc_osszeszereles_fazis105

A hűtőt körbeforgatva többféleképpen is felhelyezhetjük, egyedül arra kell figyelni, hogy a ventilátor csatlakozója elérjen az alaplap megfelelő csatlakozójához. A rögzítőcsapokat lenyomva fixálhatjuk a helyén a hűtést.

pc_osszeszereles_fazis106

pc_osszeszereles_fazis107

Következik a memória, ez viszonylag egyszerű lépés. A memóriát fogadó slotokban találunk egy kiálló részt, ehhez kell igazítanunk a memóriamodulon lévő bevágást. Ha 4 memóriaslot áll rendelkezésre az alaplapon és csak kettőt akarunk használni, akkor az alaplap leírásában olvassuk el, melyik kettő slotba kell helyezni a memóriákat. Nálunk az 1-es és a 3-as helyre kellett tenni őket.

pc_osszeszereles_fazis110

pc_osszeszereles_fazis108

pc_osszeszereles_fazis109

Ezzel végére értünk az első fázisnak, a kisebb alkatrészek össze vannak szerelve. A következő fázishoz valamivel nagyobb helyre lesz szükségünk.

pc_osszeszereles_fazis111

 

PC építés 2019

Összeszerelés 2. – Ház, táp, csatlakozók

A tápegység beszerelése előtt vegyük le a ház mindkét oldallapját és távolítsuk el a hátsó táptartó keretet. A táp vezetékeit a hátsó oldalfal felé kibújtatva helyezzük be a tápegységet ventilátorral lefelé, hiszen a hűtése az alsó szellőzőn keresztül fogja szívni a levegőt. Ha ez megvan, helyezzük vissza a táptartó keretet és a táphoz kapott csavarokkal rögzítsük a tápegységet.

pc_osszeszereles_201

pc_osszeszereles_202

pc_osszeszereles_203

pc_osszeszereles_204

Mivel a gépünknek átlátszó az oldala, ezért fontos, hogy jól nézzen ki belülről. Erre szolgál az úgynevezett kábel menedzsment. Ez röviden azt jelenti, hogy a gépben tekergő kábeleket megpróbáljuk minél jobban elrejteni a betekintő elől. Így most nézzük, hogy lehet elrendezni a kábeleket.

pc_osszeszereles_205

Az alaplap nagy csatlakozóját kivezetjük a felső nagy nyíláson át. A CPU-t ellátó 8-as csatlakozót a felső sarokban lévő lyukon keresztül vezetjük előre. A videókártya tápellátását pedig az alsó nagy nyíláson át visszük a gép első részébe. Így a lehető legkevesebb vezeték fog látszani az átlátszó oldalfalon keresztül.

A háznak is van néhány kábele, amit el kell rendeznünk. Ehhez keressük meg, hogy az alaplapunkon hol vannak ezek a foglalatok (előlapi USB, audiokimenet és visszajelző LED-ek) és ennek megfelelően helyezzük el ezeket.

PC építés 2019

Összeszerelés 3. – Az alaplap a helyére kerül

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor behelyezhetjük a házba az alaplapunkat. Ehhez a ház alkatrészei között meg kell keresnünk azokat a speciális kis csavarokat, amik az alaplap lábaként fognak szolgálni. Ezeknek egyik vége menetes, másik vége pedig lyuk, amiben szintén menet van. Az alaplapon is találunk lyukakat, amiket fém kör vesz körbe. Ezeken keresztül kell rögzítenünk az alaplapot a házba. Nézzük meg, hova esnek ezek a lyukak és oda helyezzük el a lábakat.

pc_epites_206

A következő lépés az alaplaphoz kapott hátlapi panel behelyezése, ezt egyszerűen be kell pattintani a helyére. Ha elfelejtjük, akkor később csak az alaplap kiszerelésével lehet ezt orvosolni.

pc_osszeszereles_207

pc_epites_208

Nem biztos, hogy minden csavarhelyhez találunk a házon párt, de arra figyeljünk, hogy az alaplapnak ne legyenek alátámasztatlan részei. Különösen olyan helyen ne, ahova később csatlakozókat dugunk, mert könnyen sérülhet az alaplap, ha elhajlik. Ha behelyeztük a lábakat, tegyük be az alaplapot és csavarozzuk a helyére.

Ha megvagyunk és az alaplap stabilan a helyén van, jöhet a csatlakozók bekötése. A CPU csatlakozót valahol fenn kell keresnünk, a nagy tápcsatlakozó a memóriák mellett lesz. Ezen kívül most kell bekötnünk a ventilátorokat és a ház csatlakozóit. Ezekhez szintén az alaplap leírása nyújt segítséget.

pc_osszeszereles_209

pc_osszeszereles_210

pc_osszeszereles_211

pc_osszeszereles_212

PC építés 2019

Összeszerelés 4. – Háttértárak

Következő lépésként szereljük be a gépbe a meghajtókat. Berakhatnánk a videókártyát is, de az olyan sok helyet elfoglal a házban, hogy utána sokkal macerásabb lenne szerelgetni, nem beszélve a balesetveszélyről.

pc_osszeszereles_301

A gép alján láthatjuk a HDD fiókokat, innen egyet kihúzva abba belehelyezzük a HDD-t, majd visszatoljuk. Rákötjük a SATA adatkábelt és a tápcsatlakozót, majd az adatkábelt az alaplapra csatlakoztatjuk. Érdemes utánanézni a gyártó oldalán, hogy milyen kábeleket mellékelnek az alaplaphoz, mert például a teszthez használt Asrock két SATA kábellel érkezett és ha több meghajtót szerettünk volna beszerelni, akkor gondoskodni kellett volna további kábelekről. Az is előfordulhat, hogy a tápunkon nincs kellő mennyiségű SATA tápcsatlakozó, ezt egy párszáz forintos elosztóval lehet orvosolni.

pc_osszeszereles_302

pc_osszeszereles_303

pc_osszeszereles_304

pc_osszeszereles_305

Az SSD beszerelése sem lesz ördöngösség, a tartó fiókot le kell emelni a helyéről, a házhoz kapott vékonyabb csavarokkal ráerősíteni az SSD-t, majd visszahelyezni. A kábelezés pedig magától értetődik, a tápkábelt és az adatkábelt is a legközelebbi nyíláson vezetjük előre az SSD-hez.

pc_osszeszereles_306

pc_osszeszereles_307

pc_osszeszereles_308

PC építés 2019

Összeszerelés 5. – Videokártya

A végére maradt a VGA kártya beszerelése. Elsőként távolítsuk el azokat a hátlap paneleket, amelyeknek a helyére jön a kártya. Ez általában 2, nagyobb kártyáknál 3 panelt jelent. A kártyát helyezzük bele a PCI slotba ügyelve arra, hogy a végzáró kis műanyag a helyére pattanjon. Végül rögzítsük a kártyát a csavarokkal a helyére. A kábelt vagy kábeleket (nagyobb teljesítményű kártyáknál) ezután egyszerűen csatlakoztathatjuk.

pc_osszeszereles_402

pc_osszeszereles_403

pc_osszeszereles_405

PC építés 2019

Utolsó simítások

Rendezzük el az alaplap mögött a kábeleket úgy, hogy fel tudjuk tenni a hátlapot. Ehhez használhatjuk a házhoz mellékelt kötegelőket, de tépőzáras szalaggal is megoldható és azzal talán esztétikusabb is. Nem beszélve arról, hogy a tépőzáras kötés könnyebben oldható, a gyorkötözőket el kell vágni, ha később szerelni akarunk valamit. Végül tegyük a helyére a plexi előlapot. Pakoljuk össze a rengeteg üres dobozt (ne dobjuk ki, mert ha egy-egy alkatrészt el akarunk később adni, akkor jól jön, ha megvan a doboza). Nincs más hátra, mint csatlakoztatni a perifériákat és a monitort, bedugni a gépet a konnektorba és ha mindent jól csináltunk, használatba vehetjük új asztali PC-nket. Ezzel végére értünk “Hogyan építsünk PC-t” útmutatónknak. A következő cikkben meg fogjuk nézni, mire képes a most felépített gépünk.

pc_osszeszereles_vege

Cikkünk elkészítésében a Laptopszalon segített, ahol az előre összeszerelt BFG gépeket is beszerezhetjük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét