Prestigio Multipad 8.0 HD teszt

0
510

Újra sikerült szereznem egy tesztalanyt, amely a hazánkban egyre népszerűbb Prestigio műhelyéből származik. Azt bizonyára közületek már sokan tudják, hogy hamarosan érkeznek az Intel platfromra épülő tabletjeik és okostelefonjaik, de ez (sajnos) még a már jól megszokott ARM alapokra támaszkodik. Pár napos tesztem során a Prestigio MultiPad 8.0 HD-t vettem közelebbről szemügyre.

Megtartva a kívülről befelé elvet, lássuk miben érkezett hozzám a tab és mit tartalmaz a doboz. Kicsit unalmasnak tűnhet, de a már megszokott csomagolást kapta az újdonság, a szokásos színösszeállításban és a  kiegészítőkkel karöltve. Kapunk tehát egy bőrtokot, egy OTG kábelt, egy USB adatkábelt, egy amerikai és egy európia töltőfejet valamint a szokásos használati utasítást, garanciajegyet. Szavak helyett beszéljenek inkább a képek!

Nagyításhoz kattints!
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt    

Külső

Manapság ez igen kényes pont. Mindenki minőségi anyagokat és hibátlan összeszerelést szeretne, így igyekszem a lehető legjobban körbeírni a 8.0 HD-t, hogy minél pontosabb képet kapjatok róla. Az első találkozáskor rögtön nekiestem és megtapogattam. Ami a kézhezvétel pillanatában feltűnt az az, hogy nem könnyű eszközről van szó. A pontos nettó tömege 460 gramm. Ez nem csekély, még akkor sem, ha figyelembe vesszük az 5000 mAh kapacitású akkumulátort. Miért? Összehasonlításképp a Samsung Galaxy Note 8.0 340/345 gramm, míg az Apple iPad Minije 308/312 gramm, az akkujuk pedig nem sokkal kisebb mint a Prestigio-jé. A két nagyágyú mellett gyorsan kerestem egy hasonló kategóriájú tabot is, így a választás a Navon Raptor 8-ra esett. A 6000 mAh-es energiaforrással rendelkező tábla is könnyebb (440 gramm), még ha nem is sokkal, mint a Multipad.

A következő “hűhát” a képarány jelentette. Az elődök, sőt még néhány idei darab is 4:3-as aránnyal nevezett a 8 colosok mezőnyében a gyártótól, de ez a modell már 5:3-as képaránnyal jött, amihez 1280 x 768 (pont mint a Nexus 4-nél) pixeles felbontás társul. Ezzel az elrendezéssel egészen tetszik a 8 colos felállás.

Még csak pár perce tartottam a kezemben, máris volt pozitívum és negatívum egyaránt. Aki úgy gondolja, hogy ezt nem lehet überelni, az téved. Találtam egy furcsaságot is. Ha már az előlapnál tartottam az előbb a képaránnyal, akkor rögtön behúzom ezt is. Vízszintesen, szemből nézve, a hosszanti oldal közepére rakták a webkamerát, ami 0,3 megapixeles lett. Ugyanígy tartva és tovább fürkészve az elülső panelt, megfigyeltem, hogy a kijelzőt körülölelő káva viszonylag vékonyra sikeredett (láttam már ennél durvábbat is) egy kivétellel. Kivétel? Ilyet viszont még nem láttam. A jobb oldalt lévő rövidebb rész vastagabb, mint a maradék három. Kerestem az okot, majd egy rövid eszmecsere után az lett az ítélet, hogy ennek az oka az egykezes tartás. Mivel normál esetben (a kamera elhelyezkedése miatt is) a fektetett mód a standard, így a jobb kezesek miatt (bocsi, statisztika) lett vastagabb ez a káva, elkerülvén az akaratlan érintéseket.

Nagyításhoz kattints!
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt    

A fenti zárómondatot alapul véve lássuk a több oldalt. Baloldalt semmi, jobboldalon fentről lefelé találunk egy 3,5 mm-es Jack dugót, egy microSD foglalatot, egy micro USB és egy töltő csatlakozót. Alul szintén semmi, felül pedig balról jobbra haladva az alábbiakat helyezték el: mikrofon, be/ki kapcsoló, hangerőszabályzók. Hátul baloldalt van a hangszóró, középen a gyártó logója, alatta pedig a pontos típusmegjelölés, származási hely és a Prestigio weboldalának címe olvasható. fontos megállni egy pillanatra a hátlapnál. Az anyaga nagyon hasonlít a Multipad 7.0 Pro Duo-jéhoz, amely egy kellemes tapintású, csúszásmentes felület (kicsit hasonlít a búvárruha érintéséhez).

Nagyításhoz kattitns!
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt    

Lássuk a külső összképét. A Prestigio Multipad 8.0 HD egy masszív, jól összerakott, de kicsit talán súlyos tablet. Összeszerelésre nem lehet panaszunk, nincs recsegés-ropogás, a gombok nem lötyögnek, éles, helytelenül megmunkált sarkokkal nem találkozhatunk. Egyetlen említésre méltó nüansznyi észrevétel a gépház oldalán körbefutó, amúgy elegáns műanyag keretet érheti. A négy modulból álló szegélyen végighúzva a kezünket, egy picit lehet érezni az összeillesztés helyét. Ez nem zavaró, de a hasonló apróságok tudják sokak számára eldönteni azt, hogy mitől számít prémiumnak egy termék. Az anyaghasználat a gyártótól megszokott korrekt minőséget adja, a hátlap tapintása és kivitelezése dicséretes, a jobb oldali káva megvalósítás ötletes és szokható (biztos kerülni akarták a szimmetriát). Pontokban mérve: 10/9.

Kijelző

Egy pár szót már ejtettem a kijelzőről, nézzük meg most közelebbről mi is került a Prestigio Multipad 8.0 HD-be. Ahogy azt a névből is következtetni lehet nem a tavalyi modelleknél megszokott 1024 x 768-as felbontással érkezik, hanem 1280 x 768, azaz WXGA-val, mindezt 8 colon. Sajnos a panel még mindig nem IPS (ez volt a baj a 8.0 Pro Duo-nál is). Következésképpen a fényerő kisebb, de nem olyan drasztikusan. A betekintési szögek átlagosak, de ha kicsit alulról, tehát kifele dől a tab, akkor átlag alatti tartományba csúszhatnak. A színek nem a legjobbak, összehasonlítási alapom egy Prestigio 7.0 Prime Duo volt, amely IPS panellel van szerelve. Hozzá képest fakóbb és vannak szituációk, amikor ez zavaró is tud lenni (pl.: egy családi fotóalbum böngészésekor vagy tájképek nézegetésénél vagy éppen filmezésnél).

Nagyításhoz kattitnts!
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt  

Kicsit beszélek az érintés kezeléséről is. Annak ellenére, hogy nem egy csúcs tabletről beszélünk, meglepően pontos bár ezt el lehet mondani a gyártó többi termékéről is. A felület tapintása szokatlan, olyan mintha rajt lenne egy speciális fólia, amit csúszásgátlóként funkcionál (megnéztem, nincs rajta semmi, egyszerűen ilyen). A megannyi érdekes specifikáció között, amit naponta olvasok, a “hány ujjat képes kezelni” pont a kedvencem. Miért? Sokszor találok ott olyat, hogy “csak 5 ujjat tud érzékelni egyidejűleg”. Ez az az információ, ami 2013-ban a legkevésbé érdekli az embereket, mert most komolyan, hányan szeretnénk 5-6 vagy 10 ujjal bohóckodni a tabletünkön?! Leteszteltem, a Multipad 8.0 HD egyszerre 5 érintést támogat.

Prestigio Multipad 8.0 HD teszt

Hardver, Multimédia

A hardver. Ha rögtön a közepébe szeretnék csapni, akkor úgy fogalmaznék, hogy nem éppen egy mai darab. A Prestigio 7.0 Prime Duo-hoz hasonlóan ebben is egy AmLogic lapka dolgozik. Korábban már sokszor azonosítottam a MediaTek SoC-jait a “budget” kategóriával, de ha összehasonlítjuk az imént említett gyártóval, akkor ez az állítás már korántsem állja meg a helyét, mivel az AmLogic még nála is szerényebb teljesítményű, ebből kifolyólag olcsóbb chip-eket gyárt, melyeket a belépőszintnek szánnak. A Multipad 8.0 HD-ben az AML8726-MXS kódjelű system-on-chip duruzsol. Ez tartalmaz kettő darab ARM Cortex-A9-es magot, melyek egyenként 1,5 GHz-es sebességre képesek. A grafikus teljesítményért a szokásosnak mondható MAli-400-as egység felel, ezúttal MP2-es, azaz kétmagos felállásban, ahol a frekvencia 350 MHz. A multitasking segítése érdekében 1 GB-nyi DDR3-as ram memória került a gépbe, a háttértár pedig csupán 8 GB, amiből nagyjából 5,6 GB áll rendelkezésünkre. Szerencsére micro SD kártyával növelhetjük a tárterületet.

Csatlakozókból sem vagyunk elárasztva, hiszen az egyetlen micro USB 2.0-ás csatlakozón kívül csak egy darab 3,5 mm-es audioaljzat áll rendelkezésünkre. Előbbi segítségével nem csak az adatmozgatást tudjuk megoldani, de képes tölteni az energiahiányban küzdő 8.0 HD-t. A b/g/n szabvány támogatású wifi modul gyorsan talál jelet és biztosan tartja. Sokaknak hiányérzete lehet, hiszen sem Bluetooth kártya, sem pedig Hdmi (mini vagy micro) nem került az eszközbe. E két csatlakozási lehetőség kimaradása is azt a tényt erősíti, hogy a Prestigio Multipad 8.0 HD nem az erős középmezőnyt, hanem annak alsóbb, közel a belépőszinthez, hivatott felpezsdíteni. És hogy valójában mire is képes a hardver a nyers teszteken? Nézzük meg a számokat!

Nagyításhoz kattints!
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt    

<<< Hardver és szoftver adatok itt >>>

Ezek a számok és statisztikák csak az igazán hozzáértőknek adnak támpontot, de vannak esetek, amikor ez akár megtévesztő is lehet, mint azt a Rockchip 3188-nál is láthattuk. Pár napos használat után azért kialakult bennem egy vélemény, mit is nyújt a vas és az Android egyvelege ezen a készüléken. Már többször megfogalmaztam, hogy nagy csodát nem kell várnunk a Prestigio ezen termékétől. Többször vannak “hosszabb” (2-3 sec) gondolkodási idejei , előfordulnak a laggolások, a gyengébb grafikus azonosító végett a  kicsit komolyabb játékok (CSR Racing, Beach Buggie) használhatósági élménye is csökken. Pozitívum az 1280 x 768-as felbontás, a bőr tok, és az ebben az árkategóriában viszonylag korrekt működés 8 colon, bár az operációs rendszert picit jobban is optimalizálhatták volna. Multimédiás képességeit tekintve nem igazán lehet rá panasz, bár a túlságosan részletes mkv fájlokba (x264 killa sample by BBC) beletört a bicskája, de a HD videókat akadás nélkül, hibátlanul lejátssza. A hangerő, annak ellenére, hogy csak egy hangszóró van beépítve, átlagosnak mondható, nincs olyan dobozhang mint pl.: a Multipad 2 8.0 Prime 3G-nél. További tapasztalatokat a videóból szűrhettek le:

Szoftver, Üzemidő

A legnagyobb pluszpont a gyártónak a szoftver, pontosabban az Android verzió miatt jár. Jelen pillanatban nem sok eszköz, főleg nem sok tablet mondhatja el, hogy hivatalosan az Android 4.2-vel érkezik, de a frissítésekre is sokuknak várni kell. A legnagyobb újdonság a 4.1.x-hez képest a zárképernyőre kihelyezhető widgetek, valamint a még egy picit “smooth”-abb, azaz finomabb működés. Utóbbi sajnos a hardver miatt picit nehezebben fellelhető, de a tudat, hogy hivatalos 4.2 Jelly Bean fut az ember gépén, elég megnyugtató tud lenni. Maga a felület nem sokban tér el a gyári AOSP verziótól, kb. csak az ikonokat cserélték le. A gyárilag előtelepített alkalmazások egy lapon elférnek, de a Prestigio telepítő, amely célzottan választ néhány játékot és programot a Play Store-ról, valamint egy-két Prestigio szoftvert is installál, nem maradhatott ki. Szerencsére ez utóbbi csak segédlet, és nem kötelezően követendő példa, így ha nem akarjuk, akkor nem futtatjuk le. Ha nem szeretnénk a programra bízni a telepítéseket, akkor olyan puritán alkalmazástárral szembesülünk, mely még a Google Now-t sem tartalmazza, utólag kell telepítenünk.

Nagyításhoz kattints!
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt
Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt Prestigio Multipad 8.0 HD teszt

Az üzemidőt átlagosnak mondanám, átlagos, nem hardcore felhasználás mellett az egy nap simán hozható, főleg, ha a wifi-t nem hagyjuk állandóan bekapcsolva. A gyártó állítása szerint a videólejátszáskor olyan 3,5-4 órát képes teljesíteni (ezt nem mértem le). Az első nap, mikor sok-sok tesztet végrehajtottam, valamint sokat babráltam az eszközt, olyan 4,5-5 órát bírt, ami nem rossz eredmény, tekintve, hogy többször volt túlhajszolva a hardver a tesztprogramok miatt.

Összegzés

Zárásképp egy rövid áttekintés és egy “Tetszik”, “Nem tetszik” felsorolást tennék, ami alapján talán egyszerűbb lehet a vásárlás előtt állók döntése. A Prestigio idei, eddigi kínálat többé-kevésbé hozza a tavalyi szintet, de sajnos nem sok előrelépés történt eddig, ellenben, ha hihetünk a gyártó szavainak, akkor az év második felében az Intel SoC-okokkal nagyobb lehet az előrelépés, de addig is a legjobb vétel tőlük a Rockchip-pel szerelt változatok. A Multipad 8.0 HD-re szűkítve a kört, nem rossz vétel első tabletnek vagy az Androiddal ismerkedőknek, de akiknek már van egy komolyabb telefonjuk, vagy több tapasztalatuk van az Android és az erre épülő mobil eszközök terén, valószínűleg nem fogja elnyerni a tetszését. A 38 000 Ft körüli ár a HD kijelző miatt nem biztos, hogy túlzó, de véleményem szerint a hardver és a piac tekintetében valahol a 30 000 és 35 000 Ft közötti árcédula lenne a legideálisabb.

Ami tetszett:

 • Android 4.2
 • Bőrtok kiegészítőgyanánt
 • Anyaghasználat, összeszerelés minősége
 • HD felbontás
 • Szervizháttér
 • Egy kezes használat könnyebbítésére kicsit vastagabb káva jobb oldalt

Ami nem tetszett:

 • Kijelző minősége, betekintési szöge, színhűsége
 • Gyengébb SoC (AmLogic)
 • Kicsit magas ár
 • Hdmi hiánya
 • Árhoz képest kicsi háttértár (8 GB)
 • Hátlapi kamera hiánya

Ahogy eddig mindig, a tesztelés eszközét a Laptopszalon biztosította, akiknél bruttó 37 900 Ft-os áron lehet hozzájutni az Prestigio új termékéhez.

 

Bazsa

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét