Prestigio MultiPad Visconte teszt

Prestigio MultiPad Visconte teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Első benyomás & külcsín

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Mikor megtudtam, hogy egy Prestigio táblagép kerül a kezeim közé bevallom, némi kíváncsiság fogott el: miként fog helyt állni a viszonylag kisebb népszerűségnek és még kisebb ismertségnek örvendő gyártó eszköze? Előre kell bocsájtanom: egyáltalán nem ragadtatott el. Sőt! Szerencsétlenségére pont nálam vendégeskedett az Acer Aspire Switch 10 is, amivel közel egy árkategóriában mozog és ugyan úgy Windows 8.1-et futtat. Röviden a Prestigio-ról: néhányaknak talán ismerős lehet az ASBIS cég, mely nemzetközileg ismert és elismert, jövedelemét pedig elsősorban IT termékek nagykereskedelmével termeli ki. Kezei alól kerülnek ki a boltokhoz olyan “A” kategóriás termékek, mint: Intel, Advanced Micro Devices (“AMD”), Seagate Technology, Western Digital, Samsung, Microsoft, Toshiba, Dell, Acer, Hitachi és Apple. Nos, ennek az ASBIS-nak két saját márkája van: Canyon és a Prestigio. Tesztünk során az utóbbi kerül a rivalda fénybe. A Prestigio márkanév alatt 2011-ben jelentek meg az első táblagépek, majd egy évvel később az első okostelefonok. Ezekkel az eszközökkel úgy tűnik sikerült lehorgonyoznia és a fejlődés azóta is előre mutató: a tesztelt Prestigio MultiPad Visconte ugyanis az első Windows 8.1-et futtató táblagép a márkától. Itt viszont még le kell ragadnom egy gondolat erejéig: sokan nem tudják hova elhelyezni a Prestigio-t és leginkább az ismeretlen és gagyi, kínai hulladék kategóriába sorolják. Ez valahol igaz is és nem is: Kínában gyártják (mit nem?), de a külső & belső dizájn és a termékmegfelelőség már nem az ottani standardokra építkezik. Idő kell, amíg legalább olyan elismertségre szert tesz a Prestigio márkanév, mint mondjuk a Canyon, addig azonban – az elnevezés ellenére is – zéró presztízzsel kell számolnunk. Nagy sajnálatomra, az olyanok, mint a Multipad Visconte ráadásul nem is fogják öregbíteni a nevet.

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

Beszéljünk a külcsínről is: ez teljesen korrektre sikerült. Ez alatt azt is értem, hogy semmi kiemelkedőt nem fogunk tapasztalni, átlagos – de teljesen megfelelő! – színválasztás (ezüst-fekete) mellett. Ami megelégedettségemre szolgált, az leginkább az alapvetően matt hátlap, mely ebben a formájában nem igazán ragaszkodik az ujjlenyomatainkhoz. Visszaemlékezve más szerkesztőségi tesztdarabokhoz, méretre, dizájnra akár a Toshiba Encore testvére is lehetne. Nos, ezek a szürke eminenciások nyilván nem fogják elnyerni a trendvadászok tetszését, de az átlagos hétköznapokban ettől még megállhatják a helyüket, anélkül, hogy szégyenkeznünk kellene a látottak miatt. Az előlapi üvegrész látszólag kevésbé ellenálló és bizony fényes, ami a kültéri használatot meg fogja nehezíteni. Ami ennél is problémásabb, az az anyaghasználat. Alig 600 grammos súlyával könnyűnek tűnik, de mivel akárhova nyúlunk a kifejezetten olcsó, kopogós műanyag tapintásával találkozunk, nem lesznek illúzióink a minőséget illetőleg. Sajnos ezen még a ra sikerül összeszerelés sem tud sokat tompítani.

Beviteli eszközök & kijelző

Táblagép lévén csak egy darab beviteli eszközről tudok hivatalosan nyilatkozni, ez pedig maga az érintőkijelző. Viszont, a tesztalanyhoz megkaptuk a Laptopszalon kínálatában a termékhez ajándékba adott bluetooth billentyűzetet és tokot. Először essen szó az utóbbiról: kialakításában és méretében könnyen lehet kritizálni, de meglepetéssel tapasztaltam, hogy a nyomáspont egészen kényelmes, a billentyűk jól optimalizált úton járnak és egészen halkan dolgoznak. Nagyobb billentyűk mellett teljesen elégedett lennék, így azonban nem vagyok az. Mivel bluetooth kapcsolatot használ a billentyűzet, így semmilyen portot nem foglal el a táblagépen, de számolnunk kell azzal, hogy maga a billentyűzet is lemerülhet (ezt egyébként egy microUSB porton keresztül tudjuk feltölteni). A csuklótámasz rész viszonylag kényelmes, a műbőr tapintása pontosan passzol az Visconte olcsó műanyagaihoz. Egyébként maga a tok teljesen korrekt, hozza a kötelezőt.

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

A kijelző viszont kifejezetten ra sikerült. Ezen a területen már megmutatkozik, hogy a Prestigio komolyan meg kívánja vetni a lábát a piacon; egyedül a felbontás tekintetében panaszkodhatunk, hiszen a 10.1 hüvelyk esetében az 1280x800p felbontás 149 PPI értéket jelent, aminél még az Acer Switch 10 is jobbat tud felmutatni. Cserébe viszont minden más tekintetben elégedettek lehetünk; az IPS panel remek színhűséget és konkrétan a MultiPad Viscote esetében még ennél is jobb betekintési szögeket garantál. Némi meglepődöttséggel tapasztaltam, hogy sem vertikálisan, sem horizontálisan nem kell számottevő mértékben számolni a kontraszt, vagy a fényerő gyengülésével. A kijelző egyidejűleg 10 különböző érintés érzékelésére képes; sokáig ezt alapnak gondoltam, de éppen a Switch 10 esetében kellett rádöbbennem, hogy nem az – hiszen az Acer üdvöskéje csak az 5 ujjas bevitelt támogatja (kérdés, hogy gyakorlatban van-e szükség ennél többre?).

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Teljesítmény

Elérkeztünk az egyik, de még inkább a legproblémásabb ponthoz: a teljesítmény. A Prestigio Visconte-hez fűződő kíváncsiságomat egyébként leginkább az táplálta, hogy a – viszonylag – jól bejáratott Intel Atom Bay Trail platform SoC helyett a kétmagos, 1.46 GHz-en dolgozó Celeron N2805 került beépítésre. A többi maradt a szokásos: 2GB RAM, amit természetesen nem tudunk cserélni, valamint az alapjáraton 32GB háttértár, ami 64GB-ig bővíthető microSD kártya segítségével. Ezek a paraméterek eléggé leszűkítik a mozgásterünket és benchmarkok eredményei is eléggé árulkodóak.

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Ahol az Acer Switch 10 1242 pontot hozott, ott a Prestigio Multipad Visconte már csak 826-ot és ami a nagyobb baj, hogy a mindennapos használatban tapasztalható különbséget a PCMark8 Home nagyon jól vissza is adja. Ezek még nem teszik használhatatlanná a táblagépet, de jóval nagyobb türelemmel kell az irányába fordulnunk, mint azt elsőre vártam. A webböngészés klasszikus esetét elnézve nem ajánlott túl sok fül egyidejű megnyitása sőt, eközben jobb ha mással (pl. irodai alkalmazásokkal, stb) sem terheljük. Öröm az ürömben, hogy a Full HD filmezésre így is elég erőforrással rendelkezik, így élvezhetjük az IPS kijelző szépségét – bár itt is érezhetően sokat gondolkodik az eszköz. Játékra nem javaslom, Furmark teszt során stabilan 2-6 FPS közötti értéket tapasztaltam – bár a Windows Áruházából elérhető, optimalizált játékokkal nagy valószínűség szerint meg fog birkózni. A processzornak köszönhetően lehetőségünk van a vezetéknélküli Miracast képátvitelre (bár microHDMI-vel is rendelkezik). 

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

Hő-, és zajkibocsájtás

Nagyban meghatározza egy eszköz élettartamát, hogy milyen hőtermeléssel szemben kell helytállnia a különböző hardver elemeknek. Nos, alapjáraton nem kell féltenünk a Prestigio Windows 8.1-es táblagépét, webböngészésés vagy filmezés közben nem nagyon tapasztalhatunk túlzott melegedést, de terhelés alatt megváltozik a helyzet. Szerencsére nehezen tudom elképzelni azt a szituációt, ahol folyamatosan, komoly terhelés alatt kell dolgoznia a Visconte-nak. Zajtermelésről pedig nem beszélhetünk, hiszen aktív hűtés nem dolgozik a masinában.

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Csatlakoztathatóság, kommunikáció, garancia, üzemidő, hangzás

Csatlakoztathatóság terén elégedettek lehetünk; leginkább azért, mert USB 3.0 szabványnak megfelelő micro csatlakozó kap helyet a táblagépen. Ehhez társul a microHDMI csatlakozó, a 3.5mm-es kombó csatlakozó, a microSD kártyahely valamint a 3G modelleken a SIM kártya bemenet és a töltőcsatlakozó. Összességében elégedettek lehetünk ezzel a csomaggal, ugyanis microUSB 3.0-val csak nagyon elszórt esetben találkozunk.

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

A kommunikációról a IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 4.0 gondoskodik, ami szintén megfelel az alapelvárásoknak. Sajnos a Wi-Fi esetében a tapasztalataim arra engednek következtetni, hogy bár a vétel stabil, a rádiusz amin belül mozogni tudunk viszonylag kicsi vagyis könnyen esik a jelerősség. Plusz pont, hogy felár megfizetése mellett 3G adatkapcsolatot biztosító verziót is beszerezhetünk.

Garancia tekintetében viszonylag kis tapasztalattal rendelkezünk, mivel kis számban értékesített táblagép/okostelefon családról van szó. Az viszont bíztató, hogy egy jobb háttérből gazdálkodó gyártóról van szó, aki ráadásul a táblagépek esetében szinte példátlan: 2 év el-, és visszaszállításos garanciát kínál.

Üzemidő ügyében egy teljesen átlagos táblagépről van szó és ezt leginkább a jó energiagazdálkodással rendelkező Intel processzornak köszönheti. Egyhuzamban letudhatunk néhány részt a kedvenc sorozatunkból, vagy egy hosszabb filmet is, akár Full HD minőségben is – webböngészés közben sem kell majd félpercenként az akkumulátor állapotára figyelnünk, ami egészében jó képet fest a 4000 mAh-ás darabról.

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Hangzásról viszont szó sincs. Nem egy telefont tudnék mellé tenni, ami gond nélkül lenyomná a Prestigio Visconte-t. Mélyhangokról még csak ne is álmodjunk, ahogy szép és tiszta tónusokról sem – egyértelmű, hogy átlagon aluli munkáról van szó.

A záróakkord – verdikteljünk

Mikor először kezembe vettem a Prestigio MultiPad Visconte-t azt hittem, hogy könnyű dolgom lesz az értékeléssel. Ezt a meggyőződésemet erősítette meg, amikor a teljesítményét vizsgáltam, de most, mikor gyakorlatban is nyilatkoznom kell, már más a helyzet, hiszen vannak egyértelmű előnyei is. Ilyen például, amit sok másik gyártó nem kínál, a felárért igénybe vehető 3G modem és Windows 8.1 Pro – ezzel pedig leginkább az üzleti felhasználás legalját kívánta megcélozni a gyártó. Így lehetőségünk van a távoli adatkapcsolatra, átlagos üzemidő és még éppen tűrhető teljesítmény mellett. Előbbivel még nincs különösebb baj, hiszen ebben a kategóriában erre kell számítanunk, de a teljesítmény már komolyabb fejfájásokhoz is vezethet. A legnagyobb probléma az, hogy alig tíz ezer forinttal többért már akár az Acer Aspire Switch 10-et is beszerezhetjük, ami küllemre sokkal megnyerőbb, használhatóság tekintetében egyértelmű nyertes és jóval magabiztosabban birkózik meg a Windows 8.1 operációs rendszerrel, ráadásul a csomag ugyan úgy magába foglalja az MS Office Otthoni és Diák verzióját. Vagyis minden paraméterében jobb, de legalább megegyezik a Prestigio üdvöskéjével.

Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt Prestigio MultiPad Visconte teszt

Jogosan merül fel a kérdés: lehet-e ajánlani és ha igen kinek? Ajánlani lehet és merem is: az olcsóbb verziót azoknak, akik azt szeretnék, hogy egy forint se csússzon ki a kezükből és ezért hajlandóak teljesítmény és anyaghasználatbeli kompromisszumokat kötni. A drágább verziót azoknak, akiknek szükségük van a 3G-s adatkapcsolatra és a Windows 8.1 Pro előnyeire. Valamint van még egy zárójeles célközönség: akik a lehető leghosszabb garanciát szeretnék új masinájuk mellé, ugyanis sem hibrid eszközhöz, sem táblagéphez nem kapunk más esetben alapjáraton két évet.

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Prestigio MultiPad Visconte teszt

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Gabe

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?