Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt

0
154

Manapság az okostelefonok szinte az összes nélkülözhetetlen funkcióval bírnak, ám egy fontos dolog mindig elkerülte a mérnökök figyelmét, ez pedig a két SIM kártya együttes használata. Így kijelenthetjük, hogy ha az ember rátalál egy ilyen eszközre, akkor mindig hajtja a kíváncsiság, vajon miként is működik a Google saját fejlesztésű operációs rendszerével. Tesztalanyunk épp egy ilyen unikum. A Prestigio-ról idehaza talán kevesebbet hallani, ennek ellenére már közel 10 éve gyártanak informatikai eszközöket és kiegészítőket, melyeknél igyekeznek a mérsékelt árfekvést az egyedi megjelenéssel ötvözni. Ezen a területen szinte minden megtalálható a portfóliójukon, a GPS-ektől kezdve, a perifériákon és kiegészítőkön át egészen az okostelefonokig és a tabletekig.

Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt

 
Tesztalany, tartozékok
 
Ahogy a felvezetőben olvashattuk, górcső alá vesszük a Ciprus központú gyártó kétkártyás Android alapú mobilját. A telefon tesztelési lehetőségét a Laptopszalon.hu biztosította, így eredeti gyári dobozban kaptuk meg a terméket. A doboz egyszerű piros-fekete színű, melynek hátoldalán a pontos specifikáció olvasható, míg az elején a benne rejtőző telefonról kapunk egy képet.
 
Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt
 
Tartozékokat tekintve nem lehet panasz, hiszen alapkiszerelésben kapunk egy headset-et, és egy bőr védőtokot az usb-s töltő mellé. Ezen kívül természetesen megtalálható a garanciajegy, és egy installálási útmutató is a dobozban, igaz utóbbiban nem találunk magyar nyelvet.
 
Külső, design
 
A készülék egyszerű, mégis ízléses külsőt kapott a mérnököktől. Az anyaghasználat kielégítő, kellemes tapintású műanyag a hátlap. Ez alatt található a kivehető akkumulátor, illetve a két SIM foglalat valamint a microSD kártyahely. Az összeszerelésre sem lehet panasz, hiszen nagyon egyben van. Hiába nyomkodjuk, mozgó alkatrészeket nem tapasztalhatunk. A súlyelosztás is ideálisnak mondható a maga 125 grammjával, hiszen bárhogy tartjuk, nem fogjuk azt érezni, hogy mindjárt kibillen a kezünkből. Méreteit tekintve a 12,7 cm-es magassággal és 6,8 cm szélességel rendelkező telefonról nem mondhatjuk azt hogy egy monstrum lenne. Karcsúságban sem sokkal marad el a nagy gyártók csúcsmodelljeitől a maga 1,1 cm-es vastagságával.
 
Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt
 
A 4,3 colos Multitouch IPS panellel ellátott Prestigio fényereje hatalmas, még napos időben is kielégítő a láthatóság, ami mellett a betekintési szög is kiváló. Az IPS technológiának köszönhetően a színek szépek. A kijelző felbontása 480×800, mely mellé 217 ppi-s pixelsűrűség társul. Ennél van jobb is, de a középmezőnyben abszolút megállja a helyét. Felette találjuk a beszédhangszórót, amitől jobbra helyezkedik el az előlapi 0,3 megapixeles kamera, mely segítségével videotelefonálhatunk. Mellette pedig a fényérzékelő kapott helyett. A kijelző alatt találjuk a négy vezérlőgombot, melyek természetesen touch felületen helyezkednek el. A hátlap bal felső részén található a 5 megapixeles elsődleges kamera, mellette pedig egy LED villanó, ami képes zseblámpaként is funkcionálni (külső program letöltése után). Érdekes módon a kamera hátlapján 5.0 MP felirat virít, de a készülék menüjében választható a 3264 x 2448 felbontású kép elkészítése is, ami viszont a 8 MP jelenlétét igazolja. Az elkészített kép pedig magáért beszél, ugyanis az állóképek felbontása valóban 3264 x 2448.  
 
Középen ízléses formában a cég logóját és nevét találjuk, alul pedig a hangszóró kapott helyet. Utóbbi hangereje megfelelő, míg utcán is jól hallható ha valaki keres minket.
 
Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt   
 
Jobb oldalt vannak a hangerő szabályzó gombok, amik felett kapunk egy dedikált kamera gombot. Ez kicsit fura, mivel a legtöbb telefonon általában lent helyezkedik el, de egy két nap után hozzá lehet szokni, és nem lesz zavaró. Kijelző ébresztéséhez szolgáló gomb jobb oldalon fent van, mely mellett közvetlenül a micro USB csatlakozó található, míg a headset bemenetére szolgáló jack aljzat alul kapott helyet.
 
[BREAK]
 
Hardver
 
Hardveres szempontból a középkategóriát célozták meg az eszközzel. A számítási teljesítményért egy 1 magos 1GHz-es ARM Cortex A9-es processzor felel. A TSMC által gyártott CPU az ARMv7 architektúrára épül, melyekre többek között a Galaxy S széria első modellje is épült. Igaz, a Samsung akkori csúcsmobilja az A8-as processzorral volt szerelve, melynél az A9 közel 50%-al gyorsabb működésre képes. A számítási teljesítmény mellé egy Power SGX 5 Series GPU tartozik, melyből a pontos modell az 531-es. Mindezek mellé kapunk 512MB ram memóriát, illetve 4GB belső tárhelyet, amiből nagyjából 2,5GB áll a rendelkezésünkre, de microsSD kártyával egészen 32GB-ig növelhetjük ezt a tárhelyet.
 
Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt
 
Mint tudjuk a szintetikus teszteredmények olykor túlzóak tudnak lennie pozitív és negatív irányban is. Napi használatban a működés megfelelő. A telefon gyorsan reagál az utasításokra, a multitasking is kiváló, az applikációk közti váltás gyors, 2-3 programot gond nélkül tud tárolni anélkül, hogy váltáskor újra betöltené. Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich fut az eszközön, ami nem a legfrissebb, de ha figyelembe vesszük, hogy a piac közel felét a 2.3.x-es Gingerbread verzió uralja, valamint a Jelly Bean-t futtató készülékek száma elenyésző, akkor nem panaszkodhatunk. Arról egyenlőre nincs információ, hogy a közeljövőben kap-e frissebb verziót. Annyi bizonyos, hogy a mérnökök és fejlesztők rendkívül jól optimalizálták a rendszert, a firmware frissítések folyamatosak, így a kisebb hibákat viszonylag gyorsan javítani tudják.
 
A felület nem sokban tér el az originál Android felülettől. Az ikonokat módosították, illetve az értesítési sávon hajtottak végre egy két változtatást. Az egyik leglátványosabb megoldás a ki/be kapcsolás ütemezése. Be tudjuk állítani, hogy mely napokon, hány órakor kapcsoljon ki vagy éppen be a telefon. Ez igazán nagyszerű ötlet volt a fejlesztőktől.  Gyárilag telepített szoftverekből nem kapunk túl sokat, így mindenki szabadon választhat az általa használt funkcióknak megfelelő programot a Play Store-ból.
 
[BREAK]
 
Multimédia
 
A hátlapon található kamera 8 megapixeles, számszerűen 3264×2448 pixeles felbontású fotókat képes készíteni, gyenge fényviszonyok esetén pedig a LED-es villanót is használhatjuk. A beállítások között találunk fehéregyensúly szabályozást, HDR ki/be kapcsolást, SCN, élesség, telítettség, fényerő, kontraszt, ISO, AE fényerő és villódzásgátló menüpontokat. Összességében elmondható, hogy normál fényviszonyok mellett szép képeket tudunk készíteni, de borúsabb, sötétebb időben nőhet a exponálási idő, valamint zajosabbak lesznek a képek.
 
Videóbeállításoknál néhány pontban kiegészül vagy módosul a menükínálat (EIS, fókuszálás mód, kép jellege, videó időtartam, mikrofon, expozíció, videó minőség, gyorsítás, színhatás). A felvétel minősége átlagos, ami teljesen érthető ebben az árszegmensben, hiszen egy középkategóriájú telefonról beszélünk és nem egy videokameráról. Ezen kívül lehetőség van még panorámaképek készítésére, melynél a háttérben dolgozó algoritmus egész jól összevág.
 
Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt Prestigio Multiphone 4300 DUO teszt
  
Pozitív, hogy kapunk FM rádiót RDS támogatással. A legtöbb felső kategóriás telefonból ugyanis ezt valamilyen ok folytán kispórolják. Emellett van beépített zenelejátszó is, melynél tudunk hangszínek közül válogatni, de állíthatunk be sajátot is. Kedvenc zenéinket láthatjuk előadók és albumok szerint rendezve is. Létrehozhatunk saját lejátszási listákat is, amelyeknél természetesen van mód véletlen sorrendű lejátszásra.
 
Videolejátszó is megtalálható az eszközben, mely képes MP4 formátumú média lejátszására is. A vezérlése egyszerű, gyorsan reagál ha belepörgetünk, a képi megjelenítés pedig kielégítő.
 
[BREAK]
 
Adatkommunikáció
 
A legfontosabb, amiről itt beszélnünk kell, az a 2 SIM kártya együttes kezelése. Ahogy arról a felvezetőben olvastunk, igazi unikum manapság egy kétkártyás mobil, ráadásul Androiddal megspékelve. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a modell kiválóan teljesített ezen a teszten. Két napos teszt alatt két különböző szolgáltató SIM kártyája volt használatban, és tökéletesen kezelte mindkettőt. Teljesen mindegy melyik számra jött a hívás, ha az illető szerepelt a Google kontaktjaink között, azonnal beazonosította. Hangalapú vagy szöveges kommunikáció kezdeményezésénél lehetőségünk van kiválasztani, melyik kártyáról szeretnénk intézni azt. Az átláthatóság kedvéért két különböző színnel van megkülönböztetve a két kártya. Mobil adatforgalom terén HSDPA kapcsolatra képes az eszköz, emellett természetesen az EDGE/GPRS sem okoz kihívást. A helyzetmeghatározás terén pedig rendelkezésünkre áll GPS és A-GPS.
 
Vezeték nélküli hálózatoknál kiváló hasznát vehetjük a wifi kártyának, mely támogatja a „b/g/n”-es szabványokat. Adatátvitel szempontjából pedig kapunk egy bluetooth modult is, így kijelenthető, hogy minden szükséges adatkommunikációs hardverelem beépítésre került.
 
Akkumulátor
 
Az 1500mAh-es akkumulátor talán kevésnek tűnhet, de a fentebb írt optimalizáció, az IPS panel és a hardverből adódó okokból elegendőnek mondható. Az egy nap megerőltetés nélkül megy, ami manapság nem kis szó, hiszen a legtöbb okosmobil esetében a felhasználók örülnek, ha napközben nem kell rátölteni. Ennek ellenére a két nap abszolút nem lehetetlen küldetés, hiszen nálam úgy ment másfél napot, hogy a wifi állandóan be volt kapcsolva, az első nap még a GPS is (ezt csak este vettem észre), a háttérben folyamatos szinkron ment, és 5 órán keresztül 2 SIM kártyán keresztüli hívások lebonyolítása is ezen zajlott. Ne feledkezzünk meg a közösségi tevékenységről, e-mail-ezésről, és egy kevés internetezésről sem.
 
Összegzés
 
Összefoglalásképpen csak annyit fűznék hozzá, igaz, hogy nem egy csúcsminőségű HTC vagy Nexus telefonról beszélünk, de a megfizethető középkategóriát tekintve ideális választásnak tűnik. Az akkuidő kielégítő, a működés az esetek többségében gördülékeny (hála az optimalizációnak), adatkommunikáció rendben van, a két kártyahely pedig hab a tortán. Az 54.900 Ft-os ár, amennyiért jelen pillanatban meg lehet vásárolni a Laptopszalonnál fekete vagy fehér színben, az pedig több mint jó ár, hiszen ezért kapunk egy korrekt minőségű és teljesítményű mobilt, ami a középmezőnyben abszolút versenyképes, sőt egy-két kétmagos processzorral szerelt telefont van hogy le is előz.
 
A pontos specifikáció valamint vásárlási lehetőség: Prestigio Multiphone 4300 DUO fekete vagy fehér színben, a demo készüléket pedig a cég üzletében ki is lehet próbálni!
 
 
Bazsa
 
 
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét